altΙστορίες Μπονζάι

48 Μικρά Διηγήματα Ελλήνων Συγγραφέων - Ένα αφιέρωμα στο ελληνικό μικρό διήγημα

...Ως προς τους τρόπους επεξεργασίας, τον γνωστό μας ρεαλισμό, γνώρισμα κατεξοχήν της ελληνικής διηγηματογραφίας των μεταπολεμικών δεκαετιών, έρχεται [στο μικρό διήγημα των ημερών μας] να [τον] εξισορροπήσει ως ανερχόμενο στοιχείο ο εσωτερικός μονόλογος και, ακόμη περισσότερο, μια εντυπωσιακά υποψιασμένη και καλοδουλεμένη ψυχογραφία. Κι ενώ κυριαρχεί η σοβαρή ματιά, το κριτικό αίσθημα της υποβαθμισμένης ζωής δεν παύει να τροφοδοτεί αρκετές φορές τις ποικίλες όψεις του κωμικού. 

Κεντρική θέση στο καινούργιο τεύχος του περιοδικού «Πλανόδιον» κατέχει το αφιέρωμά του στο ελληνικό μπονζάι, το ελληνικό μικρό διήγημα. Αποτελεί το δεύτερο τεύχος από σειρά τριών τευχών αφιερωμένων στο σύγχρονο μικρό διήγημα. Πρόκειται για μια μοναδική στα γράμματά μας καταγραφή των τάσεων σ’ αυτό το συγκεκριμένο είδος, για το οποίο το περιοδικό δημιούργησε πριν ενάμιση χρόνο τον λογοτεχνικό ιστοχώρο Ιστορίες Μπονζάι. Το παρόν τεύχος περιέχει 48 μικρά διηγήματα, 19 από τα οποία επελέγησαν από τον Γιάννη Πατίλη, την Ηρώ Νικοπούλου και τον Βασίλη Μανουσάκη, από έναν ευρύτερο κύκλο 381 διηγημάτων νέων και αγνώστων ως επι το πλείστον συγγραφέων που υπεβλήθησαν προς κρίση στο περιοδικό. Την παρουσίαση του αφιερώματος προλογίζει ο Γιάννης Πατίλης με το κείμενό του «Ιστορίες Μπονζάι. Σκέψεις για το σύγχρονο διήγημα και τις ρίζες του», στο οποίο διερευνάται ή σχέση του σύγχρονου σύντομου διηγήματος με τον μεγάλο αμερικανό πεζογράφο του 19ου αιώνα Έντγκαρ Άλλαν Πόε και επιχειρείται η κατανόηση αυτού του λογοτεχνικού υποείδους στο ευρύτερο πλάισιο της νεωτερικότητας αλλά και της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης και του καινοφανούς διαδικτύου.

***

Η παρουσία της ελληνικής ποίησης στο παρόν τεύχος

Στο τεύχος παρουσιάζονται ανέκδοτα ποιήματα του Γιώργου Βέη, του Λάμπη Καψετάκη, της Αθηνάς Παπαδάκη, της Χλόης Κουτσουμπέλη, του Θεοδόση Κοντάκη, του Μάρκου Καλεώδη, του Ιωσήφ Βεντούρα, του Δημήτριου Μουζάκη και του Βασίλη Κουγέα.

***

Πεζογραφία

Το τεύχος ανοίγει με το διήγημα «Το παλτό», ένα κείμενο στη μνήμη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τον νέο πεζογράφο Αλέξανδρο Βαναργιώτη. Παρουσιάζονται επίσης διηγήματα των νέων συγγραφέων Σταμάτη Πολενάκη, Άνθειας Βέρνη και Ηλία Αλεβίζου.

***

Το Μέγα Πανελλήνιον

Στην πανελλήνιας γλωσσικής εμβέλειας στήλη του περιοδικού «Το Μέγα Πανελλήνιον», υπό τον τίτλο «Αγαπητή Ρούλα...», παρουσιάζεται δημοσιογραφικό “εφήμερο” από τον φετινό κυπριακό τύπο· σπαρταριστό λογοτεχνικό τεκμήριο των επιδράσεων της παγκοσμιοποίησης στη γλωσσική πραγματικότητα της Μεγαλονήσου.

***

Αναφορές

Στο τελευταίο τμήμα του τεύχους δεσπόζουν, όπως πάντα, τα δοκιμιακά, σχολιογραφικά και βιβλιοκριτικά κείμενα των τακτικών συνεργατών του περιοδικού, παρουσιασμένα πολλά εξ αυτών στις μόνιμες προσωπικές τους στήλες. Παρουσιάζεται σημαντικό κριτικό δοκίμιο του Παντελή Βουτουρή όπου υπό τον τίτλο «Η ιδεολογική κατασκευή μιας νεοκυπριακής, αυτόνομης και ενμέρει ελληνίζουσας λογοτεχνίας» ελέγχεται πρόσφατη «Ιστορία της νεότερης κυπριακής λογοτεχνίας» ως προϊόν της νεοκυπριακής ιδεολογίας. Δημοσιεύεται επίσης το δοκίμιο του Κώστα Βραχνού για το βιβλίο «Η σύνοψη του χάους» του Αλμπέρτο Καρασό. Ακολουθούν με τα κείμενά τους οι τακτικοί συνεργάτες του περιοδικού: Γιώργος Αράγης, Κωνσταντίνος Πουλής, Γιώργος Βαρθαλίτης, Κώστας Κουτσουρέλης, Άγγελος Καλογερόπουλος, Γιώργος Ζεβελάκης, Τασούλα Καραγεωργίου, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Φώτης Τερζάκης. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει σε αθησαύριστο κριτικό κείμενο του ποιητή Νίκου Καββαδία που παρουσιάζεται και σχολιάζεται στη στήλη «Αντιληξίαρχος» του Γιώργου Ζεβελάκη.

 

 

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σαλμάν Ρούσντι: Τρεις δεκαετίες με απειλή θανάτου από το Ισλάμ – Ποιος είναι ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων»

Σαλμάν Ρούσντι: Τρεις δεκαετίες με απειλή θανάτου από το Ισλάμ – Ποιος είναι ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων»

Βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας του Σάλμαν Ρούσντι, σύμφωνα με τον λογοτεχνικό ατζέντη του. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο λογοτεχνικός ατζέντης του ...

«Ο έφηβος» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (κριτική)

«Ο έφηβος» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (κριτική)

Για το προτελευταίο μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (Fyodor Dostoyevsky) «Ο έφηβος» (μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου, εκδ. Άγρα).

Του Φώτη Καραμπεσίνη

«Οὐ γάρ ἐστι κρυπτὸν ὃ οὐ φανερὸν γενήσεται,
...

Πέθανε η συγγραφέας των παιδιών Αγγελική Βαρελλά

Πέθανε η συγγραφέας των παιδιών Αγγελική Βαρελλά

Σε ηλικία 92 ετών, πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά. Φωτογραφία: Άρης Ρούπινας

Επιμέλεια: Book Press

Ο κόσμος του βιβλίου και ειδικότερα ο κόσμος του βιβλίου για παιδιά αποχαιρετά σήμερα τη συγγραφέα ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Μια λίστα με 10 σημαντικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Women’s Prize for Fiction. Τα δέκα βιβλία αναδείχθηκαν μέσω ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 20.000 αναγνώστες. Και τα 10 έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Στη φωτογραφία, η Μέρι Σέλεϊ.

...
40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμενους μήνες. Δείτε τα και διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο του καλοκαιριού.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης...

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

Από τα πολλλά καλά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, σας προτείνω δέκα, επιλεγμένα από τα μη μυθοπλαστικά βιβλία. Δοκίμια, έρευνες, μελέτες, όλα τους διαβαστερά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Δέκα βιβλία, δέκα ευκαιρίες να γίνουμε σοφότεροι και, γιατί όχι, καλύτεροι άνθρωποι.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ