ΦΙΛΙΠΠΟΙ Η ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ FORUM
ΓΟΥΝΑΡΗ Γ. ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ
UNIVERSITY STUDIO PRESS 2021
Σελ. 390, τιμή εκδότη €43.00

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτελεί η τέταρτη οικοδομική νησίδα ανατολικά του Forum των Φιλίππων, η οποία ανασκάφηκε μεταξύ του 1988 και 1992 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ μικρής έκτασης εργασίες και ερευνητικές τομές διενεργήθηκαν το 1994 και το 1997. Η μελέτη βασίστηκε στη διδακτορική διατριβή που εκπονήθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ με τίτλο "Αρχιτεκτονική και πολεοδομία στους Φιλίππους. Η περίπτωση της τέταρτης οικοδομικής νησίδας". Η ανάληψη της μελέτης του συγκεκριμένου θέματος οφείλεται σε πρόταση του πρόωρα εκλιπόντος Γεωργίου Γούναρη, διευθυντή της πανεπιστημιακής ανασκαφής Φιλίππων από το 1988 μέχρι το 2011, λόγω της παρουσίας μου στην ανασκαφή από το 1991.
Η μελέτη βασίστηκε στην επιτόπια έρευνα και παρατήρηση, τα ημερολόγια, τα σχέδια και το φωτογραφικό υλικό της ανασκαφής. Η βιβλιογραφική επεξεργασία έγινε στη Βιβλιοθήκη Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. και στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας. Η ενημέρωση της βιβλιογραφίας σταμάτησε στις αρχές του 2019. Για τη βοήθειά τους κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διατριβής οφείλω θερμές ευχαριστίες στον επιβλέποντα, ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Νικόλαο Γκιολέ, και στα μέλη της τριμελούς επιτροπής, κ. Αριστοτέλη Μέντζο, ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., και κ. Πλάτωνα Πετρίδη, αναπληρωτή καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.
Επιπλέον, για τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις τους, με τις οποίες συνέβαλαν στη βελτίωση της εργασίας, οφείλω ευχαριστίες στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής κα Ναταλία Πούλου, κα-θηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., κα Μελίνα Παϊσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., και κ. Γεώργιο Πάλλη, επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής Αρ-χαιολογίας του ΕΚΠΑ.
Θα ήθελα επιπλέον να ευχαριστήσω τον ομότιμο καθηγ. Γ. Βελένη, για όσα μου δίδαξε στην ανασκαφή και τις συναδέλφους Αρ. Αναστασία Πλιώτα και Δρ. Αναστασία Γκιόγκη, για τη βοήθειά τους σε διάφορες φάσεις της έρευνας. Επίσης, τον συνάδελφο και συνεργάτη στην ανασκαφή των Φιλίππων Δρ. Στ. Ζαχαριάδη για τις γόνιμες συζητήσεις και τη βοήθειά του, τόσο σε σχέση με το υλικό όσο και στη φωτογράφηση των ευρημάτων.
Η μελέτη δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειάς μου, την οποία και ευχαριστώ θερμά, ιδιαίτερα τις κόρες μου Αυδία και Αλεξία Γεωργία για την υπομονή που έδειξαν όλο το διάστημα κατά το οποίο δούλευα τη διατριβή. Τέλος, ευχαριστώ θερμά τον εκδοτικό οίκο University Studio Press και τον εκδότη κ. Αεωνίδα Μιχάλη που ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου.
Τη μελέτη αφιερώνω στη μνήμη του πατέρα και δασκάλου μου Γεωργίου Γούναρη. (Από την έκδοση)


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η αυτοκτονία της Γερμανίας, του Ζαν Μισέλ Ρε: Με αφορμή τον Μωυσή του Τόμας Μαν

Η αυτοκτονία της Γερμανίας, του Ζαν Μισέλ Ρε: Με αφορμή τον Μωυσή του Τόμας Μαν

Για το βιβλίο του φιλόσοφου Jean Michel Rey «Η αυτοκτονία της Γερμανίας - Με αφορμή τον Μωυσή του Τόμας Μαν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα (μτφρ. Ανδρέας Παππάς)

Του Γιώργου Σιακαντάρη

Ο φιλόσοφος Jean Michel Rey είναι ομότιμος καθηγητ...

Ιζαμπέλ Ιπέρ ξανά στη Στέγη με «Γυάλινο κόσμο»

Ιζαμπέλ Ιπέρ ξανά στη Στέγη με «Γυάλινο κόσμο»

Ο «Γυάλινος Κόσμος» του Tennessee Williams, σε σκηνοθεσία του Ivo van Hove, με την Isabelle Huppert, παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για μόνο 3 παραστάσεις στις 13 & 14 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Book Press

Δυο σταρ του θεάτρου, ο Ίβο ...

Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων 2020: Οι βραχείες λίστες

Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων 2020: Οι βραχείες λίστες

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων. Η τελετή απονομής θα γίνει την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Εταιρεία Συγγραφέων έχει θεσπίσει τα Βραβεία «Γιάννης Βαρβέρης» και «Μένης Κουμανταρέας...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη βιογραφία της Simone de Beauvoir «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή» (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), της Kate Kirkpatrick που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Για τη...

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου «Χωρίς πυξίδα», που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025

«Βρομοκατάσταση» συνόψισε ο Μορ...

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

20 Οκτωβρίου 2021 ΕΛΛΗΝΕΣ

Το Φανταστικό στην Ελλάδα: Ο λόγος στους εκδότες του

«Η Άγνωστη Καντάθ», «Αίολος», «Οξύ», «Φανταστικός Κόσμος», «Anubis», «Sελίνι»: Έξι εκδοτικοί οίκοι που αγαπούν την Επιστημονική Φαντασία, το Fantasy και τον Τρόμο τοποθ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ