ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ, Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΤΟΠΙΑΣ
Προκλήσεις και προοπτικές
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ 2021
Σελ. 600, τιμή εκδότη €27.56

Ακούμε συχνά να λέγεται ότι «τίποτα δεν θα είναι πια όπως πριν» και ότι θα μιλάμε πλέον για «τη μετά κορωνοϊό εποχή». Θα μεταφερθούμε σε έναν προ παγκοσμιοποίησης κόσμο ή θα διακτινιστούμε σε μια εποχή της μετΑ-παγκοσμιοποίησης; Ποιος θα καθορίσει το πλαίσιο και τους κανόνες; Θα μιλάμε για το «φαινόμενο Covid-19» ως μία κρίσιμη καμπή στη διεθνή πολιτική και οικονομία, αλλά και την ιατρική επιστήμη; Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε πως κάποιες καταστάσεις που διαμορφώνουν σήμερα το παγκόσμιο γίγνεσθαι, όπως ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, η κρίση του πολυμερούς συστήματος διακυβέρνησης, οι προκλήσεις που απασχολούν την Ευρώπη, ή τα όρια της παγκοσμιοποίησης, προϋπήρχαν της κρίσης του Covid-19. Αυτό που στην ουσία άλλαξε είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, καθώς η κρίση που ξέσπασε επιτάχυνε τις εξελίξεις, διεύρυνε το πλαίσιό τους και όξυνε τις αντιθέσεις που ήδη υπήρχαν. Άγνωστο πού μπορεί να οδηγηθούμε. Όμως είναι βέβαιο πως ο Covid-19 θα αφήσει το στίγμα του στον γεωπολιτικό και γεωοικονομικό χάρτη.
Στα κείμενα του ανά χείρας συλλογικού έργου, επιχειρείται ένας πρώτος απολογισμός με τη συμπλήρωση ενός έτους, μιας εν εξελίξει κρίσης, η οποία όμως άλλαξε ριζικά την εικόνα του κόσμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο λόγος και ο τόπος»: Μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αίγινα

«Ο λόγος και ο τόπος»: Μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αίγινα

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Σεβαστάκη «Ο λόγος και ο τόπος» στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:00. Παρουσιάζονται πάνω από 60 έργα, λάδια, ακρυλικά, παστέλ, τέμπερες και σχέδια με μολύβι, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

...
Μεγάλη εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Σορβόννη – Διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, ανάγνωση ποίησης

Μεγάλη εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Σορβόννη – Διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, ανάγνωση ποίησης

Το βράδυ της Tρίτης 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης μεγάλη εκδήλωση για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, την οποία σχεδίασε και συντόνισε ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

Επιμέλεια: Book Press

...
Κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά, feelgood λογοτεχνία, επιστήμη, γκράφικ νόβελ: Τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο που περιμένουμε

Κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά, feelgood λογοτεχνία, επιστήμη, γκράφικ νόβελ: Τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο που περιμένουμε

Βετεράνοι και κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά μυθιστορήματα και feelgood λογοτεχνία, βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης και γκράφικ νόβελ: τα βιβλία που θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το β' εξάμηνο του 2026.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ