Τι είναι "Το ιδεόγραμμα του φιδιού"; Τα χνάρια που άφησαν τα δόντια μιας οχιάς πάνω στη φτέρνα μιας γιαγιάς; Ο πάντα και παντού παρών μυστικός δείπνος της Αιωνίου Φύσεως που αποτυπώνεται με τον ουροβόρο του εξωφύλλου; Ένας καζαμίας (ένα λαϊκό ανάγνωσμα) υψηλού επιπέδου; Ο θησαυρός της γνώσης φυλασσόμενος από τον δράκοντα που δεν δαγκώνει κανέναν άλλον παρά μόνο τον εαυτό του; Αυτά μα και όλα τα παρακάτω:
Πραγματικά περιστατικά όπως ο ποιητής τα έζησε και τα διηγείται. Το Άγιον Όρος· όνειρα και η ερμηνεία τους· θρύλοι και ο αποσυμβολισμός τους· ομιλίες· συνομιλίες με μικρά παιδιά, μοναχούς, δημοσιογράφους, πνεύματα, τρελούς· άρθρα για τη γλώσσα, τη θρησκεία, το χρόνο, το θυμό, τον πόλεμο, τον έρωτα, την ποίηση, το αίνιγμα, τον μύθο· αναρτήσεις στο facebook, και τέλος, μηνύματα στο "κινητό", αποδεικνύοντας ότι τα επιτεύγματα της τεχνολογίας στα χέρια του ποιητή μπορούν να γίνουν μέσα για να παραχθεί υψηλού επιπέδου πολιτισμός:
"Πολύ σοβαρά παίρνουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους. Κι αλαζονεύονται ανόητα πάνω στη Γη, που δεν είναι παρά ένας κόκκος της ανθόσκονης που ονομάζεται Γαλαξίας, και που απλώθηκε σαν φύσηξε ολίγον τι ο Χρόνος, στο περιβόλι της Αιώνιας Άνοιξης". (Μήνυμα 38ο, Μάιος του 2002)
Με συντροφιά τον Γιάννη Υφαντή, "τον πιο αιρετικό και βλάσφημο αλλά ίσως και τον πιο ένθεο Έλληνα ποιητή που υπάρχει σήμερα", το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πορεία πάνω στον ξεχασμένο δρόμο που οδηγεί στη θέαση του πρωταρχικού, εκεί όπου ο άνθρωπος, από ανικανοποίητος αναζητητής του θαυμαστού, γίνεται μέτοχος στο πανταχού παρόν θαύμα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)