tony_blair_ena_taksidi

Tony Blair
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Μτφρ: Χρήστος Καψάλης, Έλλη Συλογίδου
Σελ: 960 Τιμή: 27,70 €

Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ είναι ένας από τους πολιτικούς που καθόρισαν την εποχή μας. Η ανάδειξή του σε ηγέτη του  Εργατικού Κόμματος το 1994 αποτέλεσε σημείο καμπής για τα πολιτικά πράγματα στη Βρετανία. Μέσα σε μερικά χρόνια, ο Μπλερ αναδιοργάνωσε το κόμμα, συσπείρωσε το λαό γύρω από το πρόσωπό του και έγινε πρωθυπουργός το 1997, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Εργατικού Κόμματος και βάζοντας τέλος σε 18 χρόνια Συντηρητικής διακυβέρνησης. Με τις τρεις διαδοχικές εκλογικές νίκες, στις οποίες οδήγησε τους Εργατικούς, αναδείχθηκε κυρίαρχη πολιτική φυσιογνωμία των τελευταίων δύο δεκαετιών. 

Το ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ είναι η μαρτυρία του Τόνι Μπλερ από την πρωθυπουργική του θητεία και πέρα από αυτήν. Εδώ περιγράφει για πρώτη φορά το ρόλο του στη διαμόρφωση της πρόσφατης Ιστορίας, από όσα ακολούθησαν το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας μέχρι τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αποκαλύπτει τις αποφάσεις που ήταν αναγκαίες για να ανασυντάξει το κόμμα του, τις σχέσεις του με άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Γκόρντον Μπράουν και ο Πίτερ Μάντελσον, τις εργώδεις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Βόρειο Ιρλανδία, τους αγώνες για την παιδεία και την υγεία, την εφαρμογή των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες υπηρεσίες μετά το 1945 και τις σχέσεις του με τους ηγέτες της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Επίσης, αναπτύσσει την πεποίθησή του για παρεμβάσεις με ηθικό υπόβαθρο, πεποίθηση που οδήγησε σε αποφάσεις όπως αυτή για τον πόλεμο στο Κόσοβο, στη Σιέρα Λεόνε, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. 

Το ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ είναι ένα βιβλίο για τη φύση της πολιτικής εξουσίας και τη διαχείρισή της. Με ειλικρίνεια, χωρίς φόβο και συχνά με σαρκαστικές λεπτομέρειες, ο Τόνι Μπλερ σκιαγραφεί τις καλές και τις κακές στιγμές της καριέρας του και μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε και τον άνθρωπο πίσω από τον πολιτικό και τον διπλωμάτη. Διερευνά τις προκλήσεις της ηγεσίας και εξηγεί γιατί πήγε ενάντια στην κοινή γνώμη θέλοντας να υποστηρίξει αυτό στο οποίο πίστευε. Επίσης, κοιτάζει προς το μέλλον και τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων, τις οικονομικές εξελίξεις και τον καινούργιο ρόλο της Βρετάνιας, κάνοντας λόγο για τα ζωτικά ζητήματα και τις ιδιομορφίες του κόσμου μας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. 

Λίγοι πρωθυπουργοί έχουν καθορίσει την πορεία του βρετανικού έθνους σε τέτοιο βαθμό όπως ο Τόνι Μπλερ, και τα επιτεύγματα και η κληρονομιά του θα μας απασχολούν για πολλά χρόνια ακόμα. Ανάμεσα στις αμέτρητες σελίδες που έοχυν γραφεί γι’ αυτόν, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μοναδικό. Είναι το δικό του ταξίδι με δικά του λόγια. 

Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ  γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1953. Από τότε που έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ, έχει διατελέσει εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή και έχει συνεργαστεί με τους Παλαιστίνιους εκ μέρους των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας και της Ε.Ε. για την εξεύρεση κοινών τόπων συνεννόησης για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Τον Μάιο του 2008 δημιούργησε το Ίδρυμα Πίστης, το οποίο προωθεί το σεβασμό και την κατανόηση μεταξύ των κυριότερων θρησκειών και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πίστη ως κινητήρια δύναμη για την επικράτηση του καλού στον σύγχρονο κόσμο. Καθώς ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που έφερε το θέμα της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή της διεθνούς πολιτικής ατζέντας στη σύνοδο των G8 το 2005, ο Τόνι Μπλερ συνεργάζεται με ηγέτες από όλο τον κόσμο για την εξασφάλιση της συναίνεσης και της ομοφωνίας στο πλαίσιο μιας διεθνούς πολιτικής για το περιβάλλον. Αναγνωρίζοντας το χρέος του στη Βορειοανατολική Αγγλία, ίδρυσε στο Νιούκασλ το Ίδρυμα Αθλητισμού για να προσφέρει μια επιπλέον δυνατότητα στους νεους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Είναι παντρεμένος με την Τσέρι Μπουθ και έχουν τέσσερα παιδιά.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«2071» του Ντάνκαν ΜακΜίλλαν, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική) – Κάνοντας τα μηνύματα του πλανήτη προσωπική υπόθεση

«2071» του Ντάνκαν ΜακΜίλλαν, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική) – Κάνοντας τα μηνύματα του πλανήτη προσωπική υπόθεση

Το «2071» του Ντάνκαν ΜακΜίλλαν [Duncan Macmillan] παρουσιάζεται στο θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Φωτογραφίες: © Σπύρος Περδίου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το 2071, η σημαντική διάλεξη του...

«Elon Musk: Η επίσημη βιογραφία» του Γουόλτερ Άιζακσον (κριτική) – Μια αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία

«Elon Musk: Η επίσημη βιογραφία» του Γουόλτερ Άιζακσον (κριτική) – Μια αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία

Για το βιβλίο του Γουόλτερ Άιζακσον [Walter Isaacson] «Elon Musk: Η επίσημη βιογραφία» (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Κλειδάριθμος).

Γράφει ο  Διονύσης Μαρίνος

Πριν από λίγες ημέρες ο ...

Το ζοφερό «Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά, στη Στέγη (κριτική)

Το ζοφερό «Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά, στη Στέγη (κριτική)

Ο Δημήτρης Καραντζάς σε συνεργασία με την Γκέλυ Καλαμπάκα, έγραψε και σκηνοθέτησε «Το Σπίτι», την πρώτη του παράσταση έπειτα από δώδεκα χρόνια, ύστερα από ανάθεση της Στέγης για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου. «Το Σπίτι» παρουσιάζεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Τετάρτη - Κυριακή μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου. Φωτο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο μάγος» του Κολμ Τόιμπιν (προδημοσίευση)

«Ο μάγος» του Κολμ Τόιμπιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευσητο από το μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν [Colm Tóibín] «Ο μάγος» (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Λίμπεκ, 1892

Η ορχήστρα έπαιζε το Πρ...

«Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» του Σον Μπίθελ (προδημοσίευση)

«Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» του Σον Μπίθελ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Σον Μπίθελ [Shaun Bythell] «Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» (μτφρ. Μαριάννα Καλέμη) το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 18 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τύπος τρία

ΕΙΔΟΣ: PARENTE...

«Οδός Ευτυχίδου» της Χρύσας Φάντη (προδημοσίευση)

«Οδός Ευτυχίδου» της Χρύσας Φάντη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χρύσας Φάντη «Οδός Ευτυχίδου», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Σμίλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Πέτρο;»
«Εμένα φωνάζεις, γιαγιά;»
«Εσένα, γιε μου. Πάμε να δούμε τη θ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ