Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 1975, πέθανε στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ ο συγγραφέας Θόρντον Ουάιλντερ. Πήρε τρεις φορείς βραβείο Πούλιτζερ καθώς και το National Book Award:
Του Ευθύμιου Σακκά
Είχε γεννηθεί στο Ουισκόνσιν στις 17 Απριλίου 1897. Ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης. Μετά την εκλογή του Θίοντορ Ρούσβελτ στον Λευκό Οίκο τοποθετήθηκε πρεσβευτής στην Κίνα όπου ο Θόρντον πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας. Από την εφηβική του ηλικία άρχισε να ενδιαφέρεται για την λογοτεχνία, προσπαθώντας να αποδώσει τις δικές του συνθέσεις. Εκτός από τις σπουδές του σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. συνέχισε κατόπιν και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Ιταλία και Γαλλία.
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΘΟΡΝΤΟΝ ΟΥΑΪΛΝΤΕΡ
Το 1926 έκανε την εμφάνισή του στα λογοτεχνικά δρώμενα με το έργο Cabala. Μέσα στα ετοιμόρροπα σαλόνια και τις βίλες της Ρώμης του 1926, ένας νεαρός καλλιεργημένος Αμερικανός συναντά μια ελίτ σε παρακμή: διανοούμενους και αριστοκράτες, νοσταλγούς ενός κόσμου που ψυχορραγεί. Είναι τα μέλη της Καμπάλα, μιας αινιγματικής συντροφιάς στην οποία προσελκύεται ένα διάστημα για να γευτεί τις τελευταίες αναλαμπές της δόξας τους. Άλλοτε χρισμένος αγγελιαφόρος, ως νέος Ερμής, κι άλλοτε μαριονέτα στα χέρια αυτού του παρακμιακού πανθέου, περιγράφει τα πρόσωπά του με όλες τους τις ιδιοτροπίες -ισχυρά όσο και ευάλωτα, δραματικά όσο και γελοία- ενώ διαπιστώνει με δέος πως οι αρχαίοι θεοί του Παλαιού Κόσμου επιβιώνουν και ανθίστανται στην αναπότρεπτη έλευση του Νέου. Ο ίδιος, παιδί του Νέου Κόσμου, βιώνει αυτή την εμπειρία σαν μια μυητική διαδικασία ενηλικίωσης. Ωστόσο ο Ερμής, ο αγγελιαφόρος των θεών, είναι επίσης ψυχοπομπός, πράγμα που μετατρέπει αυτό το βιβλίο στο ρέκβιεμ ενός κόσμου που δεν έμελλε να επιβιώσει του Μεγάλου Πολέμου. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε μετάφραση της Άννυς Σπυράκου από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Την ίδια χρονιά είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη Γαλλική Λογοτεχνία.
Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε «Το γεφύρι του Σαν Λουίς Ρε» που του χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ. Η επιτυχία αυτή θα επαναλαμβανόταν δύο ακόμη φορές, το 1938 με το θεατρικό «Η μικρή μας πόλη» και το 1942 με το έργο «Με τα δόντια».
Μεταξύ των άλλων ο Ουάιλντερ δίδαξε ποίηση σε πανεπιστημιακό επίπεδο, έγραψε δύο όπερες και μετέφρασε στην αγγλική γλώσσα έργα ομότεχνών του, όπως ο Σαρτρ.