Μια μέρα σαν σήμερα, 24 Απριλίου 1815, γεννήθηκε στη βικτωριανή Αγγλία ο συγγραφέας Άντονι Τρόλοπ (Anthony Trollope).
Του Λεωνίδα Καλούση
Γιος μορφωμένου απόγονου εύπορων γαιοκτημόνων που απέτυχε ως δικηγόρος και σταδιακά πτώχευσε, ο Τρόλοπ γνώρισε την περιθωριοποίηση από τους συμμαθητές του στα σχολεία της καλής κοινωνίας όπου φοίτησε.
Φράνσις Τρόλοπ του Auguste Hervieu (1819-1858) |
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο της βιογραφίας του αφορά την μητέρα του, τη συγγραφέα κοινωνικών μυθιστορημάτων και ταξιδιωτικών βιβλίων Φράνσις Μίλτον Τρόλοπ, η οποία το 1827 μετέβη στην Αμερική όπου εγκαταστάθηκε για λίγα χρόνια σε μια ουτοπική πειραματική κοινότητα για την απελευθέρωση των σκλάβων, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του.
Τα συγγραφικά δικαιώματα από τις πωλήσεις των επιτυχημένων βιβλίων της μητέρας του στήριξαν την οικογένεια που από το 1834 είχε εγκατασταθεί κοντά στην πόλη Μπρυζ του Βελγίου, διαφεύγοντας ουσιαστικά από τους πιστωτές του πτωχευμένου πατέρα Τρόλοπ.
Ο Άντονι Τρόλοπ έγραψε σαράντα επτά μυθιστορήματα, πλήθος διηγημάτων, ταξιδιωτικά βιβλία, αρκετά άρθρα, δύο θεατρικά έργα και την αυτοβιογραφία του. Ήταν αυτό που θα λέγαμε πολυγραφότατος. Εργάστηκε επί τριάνα τρία χρόνια στα Βρετανικά Ταχυδρομεία, αφήνοντας καινοτόμο έργο που το συντάμε και σήμερα καθώς ήταν ο εμπνευστής των λεγόμενων «Pillar box», των σιδερένιων ταχυδρομικών στύλων για την ταχυδρόμηση επιστολών.
Τα τρία πρώτα μυθιστορήματά του διαδραματίζονται στην Ιρλανδία όπου εγκαταστάθηκε όταν ξεκίνησε την καριέρα του στα ταχυδρομεία. Αγάπησε πολύ την Ιρλανδία και μετά βιβλία θεωρείται πως συνέβαλε στην αλλαγή της μέχρι τότε εχθρικής αντίληψης των βικτωριανών για τη χώρα και τους κατοίκους της.
(...) «τα βιβλία του Τρόλοπ είναι τόσο ρεαλιστικά λες και ένας γίγαντας έκοψε μια φέτα από την υδρόγειο σφαίρα και την έβαλε σε μια βιτρίνα, με όλους τους κατοίκους της αφοσιωμένους στις καθημερινές τους ασχολίες και χωρίς να υποψιάζονται ότι τους έβαλαν στη μόστρα».
Το 1859, έχοντας πια επιστρέψει στην Αγγλία, είναι καταξιωμένος συγγραφέας και αποφασίζει να παραιτηθεί από τα ταχυδρομεία. Διεκδικεί την εκλογή του στη Βουλή των Κοινοτήτων ως υποψήφιος στο Γιορκσάιρ με το κεντρώο κόμμα των Φιλελευθέρων. Αποτυγχάνει και αργότερα περιγράφει την εμπειρία του αυτή ως «το πιο άθλιο δεκαπενθήμερο της ενήλικης ζωής μου».
Στον Αμερικανό συγγραφέα Ναθάνιελ Χόθορν (1804 - 1864) αποδίδεται η φράση ότι «τα βιβλία του Τρόλοπ είναι τόσο ρεαλιστικά λες και ένας γίγαντας έκοψε μια φέτα από την υδρόγειο σφαίρα και την έβαλε σε μια βιτρίνα, με όλους τους κατοίκους της αφοσιωμένους στις καθημερινές τους ασχολίες και χωρίς να υποψιάζονται ότι τους έβαλαν στη μόστρα».
Πέθανε σε ηλικία 67 ετών, στις 6 Δεκεμβρίου 1882, στο Λονδίνο.