plissi-halia-390

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το βιβλίο Μα, μπαμπά, είναι χάλια! της Παναγιώτας Πλησή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η βραβευμένη στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα Παναγιώτα Πλησή έγραψε ένα βιβλίο που περιγράφει την ιστορία της μικρής Λένας. Παρακολουθούμε την ιστορία την εποχή που η οικογένεια βρίσκεται υπό ανασύσταση. Με απλά λόγια, οι γονείς της 9χρονης Λένας έχουν πάρει διαζύγιο, η ίδια και ο κατά τρία χρόνια μικρότερός της αδελφός ζουν με τη μαμά τους, τον νέο της σύζυγο και το νεογέννητο μωρό τους ενώ ο μπαμπάς τους ζει μόνος αλλά έχει ξεκινήσει μια νέα σχέση. Στο διαζύγιο των γονιών η πανέξυπνη, ετοιμόλογη και σταθερά αδικαίωτη Λένα δεν μπορεί να δει τίποτα καλό. Όπως δεν έχει δει τίποτα καλό στη γέννηση του αδελφού της (που απαξιωτικά αποκαλεί «χαζό»), ούτε και στου δεύτερου, ετεροθαλούς αδελφού της, ούτε και στη γνωριμία του μπαμπά της με την άλλη γυναίκα, την ευφυώς αποκαλούμενη Χάλια. Ιδανικά θα ήθελε να είχε παραμείνει το μοναχοπαίδι των αγαπημένων γονιών της, πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της αγάπης τους. Το διαζύγιο και εν συνεχεία η εγκυμοσύνη και ο νέος γάμος της μαμάς με έναν διακριτικό άντρα την βάζει στο απυρόβλητο και η μικρή στρέφει όλες τις διεκδικήσεις για αποκλειστικότητα στον μπαμπά. Το σχήμα είναι κλασικό και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο: το κοριτσάκι διεκδικεί τον μπαμπά της από την «άλλη», και όταν βλέπει αυτό που θεωρεί ευκαιρία να τον έχει δικό της να χάνεται, οργίζεται, απελπίζεται και στην περίπτωση της δυναμικής Λένας οργανώνεται για να αποκρούσει την απειλή.

Από τη μία για τα παιδιά δεν υπάρχει «καλό διαζύγιο», ειδικά όταν οι αναμνήσεις από την κοινή ζωή με τους γονείς τους είναι μόνο όμορφες και από την άλλη, μπορεί να υπάρξει ευτυχία μετά από ένα διαζύγιο και μάλιστα για όλους. 

Η Παναγιώτα Πλησή βάζει τα πράγματα στη θέση τους και ξεκαθαρίζει ορισμένες αλήθειες: από τη μία πως για τα παιδιά δεν υπάρχει «καλό διαζύγιο», ειδικά όταν οι αναμνήσεις από την κοινή ζωή με τους γονείς τους είναι μόνο όμορφες, και από την άλλη πως μπορεί να υπάρξει ευτυχία μετά από ένα διαζύγιο και μάλιστα για όλους. Χωρίς καθωσπρεπισμό και χωρίς ωραιοποίηση εξηγεί μέσω της μικρής πώς έχουν τα πράγματα. Το παράδειγμα της μοντέρνας οικογένειας της Λένας δεν είναι ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο από αυτό άλλων οικογενειών, μοιάζει όμως πολύ αληθινό και πολύ ισορροπημένο. Η μαμά δεν είναι οσιομάρτυρας, ούτε και σκληρόκαρδη. Είναι μια γυναίκα που έδωσε στον εαυτό της μια δεύτερη ευκαιρία και προσφέρει στα παιδιά της αγάπη και σταθερότητα. Ο μπαμπάς δεν είναι ούτε θύμα, ούτε προδότης. Προσπαθεί να ζήσει τη μικρή του ζωή και να κατακτήσει το δικαίωμά του στην ευτυχία αγαπώντας πάντα με δύναμη τα παιδιά του. Ο δεύτερος μπαμπάς κερδίζει με το σπαθί του την εκτίμηση και την αγάπη των παιδιών. Είναι ειλικρινής, σταθερά παρών και μπαμπάς για όλα τα παιδιά που μεγαλώνουν στο σπίτι του. Η «Χάλια» είναι η νέα γυναίκα που γνωρίζει έναν άντρα σε λάθος στιγμή. Η ευτυχία της την περίμενε κάπου αλλού. Η Λένα είναι ένα τυχερό παιδί αλλά, ως παιδί που είναι, δεν το ξέρει. Η ευτυχία της ξεκινά από την οικογένειά της που είναι φτιαγμένη με τα υλικά του σεβασμού στις επιθυμίες και τις επιλογές του καθενός και, πάνω απ'όλα, της αγάπης.  

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται 

Το βιβλίο με ηρωίδα ένα 9χρονο κοριτσάκι απευθύνεται σε παιδιά Γ' Δημοτικού αλλά και όλων των υπολοίπων τάξεων του Δημοτικού. 

Ποια είναι η συγγραφέας 

plisi-panagiotaΗ Παναγιώτα Πλησή γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από την κατεχόμενη Ακανθού της Κύπρου. Είναι δασκάλα και έχει εργαστεί σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα τρία βιβλία της από τις εκδόσεις Κέδρος. «Κλέφτης ονείρων», 2004 Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, «Η τεμπελοπόλη Πόλη Πόλη», 2006, «Δεν είμαι τέρας, σου λέω!», 2011 (ένα παιδικό βιβλίο για το σύνδρομο Άσπεργκερ) Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Έπαινος Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Βραχεία Λίστα Βραβείων Περιοδικού «Διαβάζω». 

Ποιος είναι ο εικονογράφος 

sgouros-giorgosΟ Γιώργος Σγουρός γεννήθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1973. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και εργάστηκε ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων για την Artoon, την Big Bang Toons και την Time Lapse Pictures στην παραγωγή ταινιών και σποτ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει εικονογραφήσει πάνω από πενήντα βιβλία για παιδιά, είτε παραμύθια είτε εκπαιδευτικά βιβλία.

Για το βιβλίο της Παναγιώτας Πλησή έφτιαξε μια δύσπιστη, «εξυπνόφατσα» Λένα που αγωνίζεται για τη θέση της και το μερίδιό της στην ευτυχία. 

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά 

Η επιλογή να δίνεται φωνή στο ίδιο το παιδί για να πει με πρωτοπρόσωπη αφήγηση την ιστορία του προσθέτει σε αμεσότητα και κερδίζει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών. Όσα παιδιά αναγνωρίσουν καταστάσεις θα αισθανθούν πως βρήκαν έναν ειλικρινή συνομιλητή, ενώ όσα έχουν μια πιο θολή (ή ακόμη και φοβική) εικόνα για το τι μπορεί να σημαίνει χωρισμός των γονιών και δημιουργία νέων οικογενειών θα «ακούσουν» με ανακούφιση την αισιόδοξη και γεμάτη χιούμορ αφήγηση της μικρής Λένας. 

Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι γονείς 

Εκτός από την ευκαιρία να θίξουν το δύσκολο θέμα του χωρισμού και της επαναδημιουργίας νέας οικογένειας, επιλέγοντας το βιβλίο της Παναγιώτας Πλησή οι γονείς θα προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να πάρουν το μήνυμα πως το δικαίωμα στην ευτυχία και την αγάπη ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως και πως δεν πρέπει να φοβούνται τις αλλαγές. 

* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος. 

plissi-exofylloΜα, μπαμπά, είναι χάλια!
Παναγιώτα Πλησή
Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Κέδρος, 2015
Σελ. 110, τιμή εκδότη € 7,50

politeia-link

 

 

 

 

 

 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΠΛΗΣΗ 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το ζοφερό «Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά, στη Στέγη (κριτική)

Το ζοφερό «Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά, στη Στέγη (κριτική)

Την ώρα που το ευρύ τηλεοπτικό κοινό παρακολουθεί με ενδιαφέρον κάποιες εξαιρετικές σειρές του Netflix και της HBO, όμως δεν ενοχλείται καθόλου από τα νέα ελληνικά σήριαλ, που σταθερά θέματά τους έχουν «τη βεντέτα, την τιμή της αδερφής και την κατσίκα του γείτονα» -όπως εύγλωττα είπε σε συνέντευξή του-, ο Δημήτρης Κ...

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζ.Μ. Κουτσί [J.M. Coetzee] «Ο Πολωνός» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Βίος και Πολιτεία #11: Η Σώτη Τριανταφύλλου, ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #11: Η Σώτη Τριανταφύλλου, ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 11ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει η συγγραφέας και ιστορικός Σώτη Τριανταφύλλου, σε μια κουβέντα εφ' όλης της ύλης, από τα παιδικά της χρόνια στην Κυψέλη μέχρι τα νεανικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη, τη ζωή της στο Παρίσι, τα ταξίδια της...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο μάγος» του Κολμ Τόιμπιν (προδημοσίευση)

«Ο μάγος» του Κολμ Τόιμπιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευσητο από το μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν [Colm Tóibín] «Ο μάγος» (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Λίμπεκ, 1892

Η ορχήστρα έπαιζε το Πρ...

«Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» του Σον Μπίθελ (προδημοσίευση)

«Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» του Σον Μπίθελ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Σον Μπίθελ [Shaun Bythell] «Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» (μτφρ. Μαριάννα Καλέμη) το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 18 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τύπος τρία

ΕΙΔΟΣ: PARENTE...

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ