amanda kentriki

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφορμή την επιμέλειά της στον συλλογικό τόμο «Λογοτεχνικός Καζαμίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Book Press

Ποια ήταν η αφορμή για να ανασυνθέσετε έναν σύγχρονο λογοτεχνικό Καζαμία; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Το αρχικό ερέθισμα ήταν το κείμενο του Ναμπόκοφ «Πώς να βράσετε ένα αυγό», ένα διαμαντάκι. Μιλούσαμε τότε στα μαθήματα δημιουργικής γραφής για τις ταπεινές εργασίες και για το πώς αναδεικνύονται αφηγηματικά με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες. Θα μπορούσαμε άραγε, σκέφτηκα, να μιλήσουμε για πληκτικές ή ασήμαντες δραστηριότητες δίνοντάς τους αξία και μυθοπλαστική δύναμη; Να δημιουργήσουμε ένα εγκώμιο της καθημερινότητας, της τελετουργίας, να πυκνώσουμε αυτό που περνά απαρατήρητο στη ζωή; Από εκεί ο νους μου πήγε αυθόρμητα στον παλιό Καζαμία.

Ποιες κατευθύνσεις δώσατε στους 38 νέους συγγραφείς που συμμετέχουν στον λογοτεχνικό Καζαμία. Πώς ισορροπήσατε ανάμεσα στο στυλιζαρισμένο ύφος και το ανάλαφρο περιεχόμενο;

Ζήτησα σε όλους και όλες να διαλέξουν μια δραστηριότητα που συνδέεται με το παρελθόν τους, πώς ξεσκονίζεις ας πούμε, ή πως βάφεις έναν τοίχο και να συνδέσουν τις πρακτικές οδηγίες με αφηγηματικές τεχνικές ώστε να προκύψει τελικά μια ιστορία με πλοκή, μια αφήγηση που να σε τραβήξει μέσα της και να κάνει το ασήμαντο και το φθαρτό της ζωής να λάμψει. Ακόμη και στον Ονειροκρίτη αναζητούσαμε ένα όνειρο που να εκβάλει στη ζωή, μια ανατροπή.

Ζήτησα σε όλους και όλες να διαλέξουν μια δραστηριότητα που συνδέεται με το παρελθόν τους, μια αφήγηση που να σε τραβήξει μέσα της και να κάνει το ασήμαντο και το φθαρτό της ζωής να λάμψει.

Υπάρχει κάποια έντονη ανάμνηση των εφηβικών σας/νεανικών σας χρόνων που να συνδέεται στενά με κάτι που διαβάσατε σε Καζαμία;

Θυμάμαι την ευπιστία μου. Όταν διάβαζα ότι ένα άγριο έγκλημα θα συγκλονίσει τη χώρα το πίστευα και περίμενα να συμβεί. Θυμάμαι επίσης τη φράση «ένα χταπόδι έχει τρεις καρδιές». Ποτέ δεν το επιβεβαίωσα. Αλλά έχει μείνει μέσα μου η εικόνα και η παιδική σκέψη: σε τι χρησιμεύουν οι τρεις καρδιές του χταποδιού; Η μια χτυπάει, η άλλη αγαπάει – και η τρίτη;

Έχοντας στα χέρια σας τον ιδιότυπο αυτό Καζαμία, ποια είναι η αναλογία του δικού σας βιώματος στα κείμενα των συμμετεχόντων. Ανασύρατε μνήμες ξεχασμένες;

Χάρηκα που ξέχασα όσα είχα μάθει χάρη στις ιστορίες του Καζαμία μας. Με είχε επηρεάσει έντονα το σαβουάρ βιβρ εκείνης της εποχής. Πώς έπρεπε να φέρονται τα κορίτσια. Δεν αμφισβητούσα τίποτα τότε, ήμουν στον αυτόματο και ακολουθούσα πιστά τις οδηγίες. Διαβάζαμε τι θα πει να είσαι ευγενική και χαριτωμένη, πώς πρέπει να σταυρώνουν τα πόδια οι δεσποινίδες. Ζήσαμε μια εφιαλτική καταπίεση που τη θεωρούσαμε δεδομένη. Γι' αυτό χάρηκα ιδιαίτερα που πήραν εκδίκηση μερικές γυναίκες συγγραφείς με τις ιστορίες τους.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το κεντρικό θέμα της ανθολογίας σας;

Η ζωή που ελπίζουμε να ζήσουμε. Ένας συνδυασμός ελπίδας και άκακης εκδίκησης, ονειροπόλησης και διάθεσης για αλλαγή. Το να επισκεφτούμε νοερά τη χρονιά που έρχεται, τις εβδομάδες, τους μήνες, τις εποχές, προλαβαίνοντας το κακό, μετατρέποντάς το σε ιστορία. Σε όλα τα κείμενα βρήκα αυτή τη δίψα για μετάφραση της πραγματικότητας σε παραμύθι, ρεαλιστικό παραμύθι.

[Κεντρικό θέμα της ανθολογίας είναι] Η ζωή που ελπίζουμε να ζήσουμε. Το να επισκεφτούμε νοερά τη χρονιά που έρχεται, τις εβδομάδες, τους μήνες, τις εποχές, προλαβαίνοντας το κακό, μετατρέποντάς το σε ιστορία.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη ενός σύγχρονου Καζαμία;

Βασική αρετή είναι το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός. Κι επίσης να διαβάζουν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες τις ιστορίες και να σκέφτονται τι αντίστοιχο πέρασαν. Να εμπλέκονται τόσο στην αφήγηση ώστε να κρατάνε στο κάτω μέρος της σελίδας σημειώσεις από ιστορίες που έζησαν και οι ίδιοι- αναμνήσεις που ξύπνησαν μέσα τους οι διηγήσεις του Καζαμία.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Μόλις τέλειωσα τον αριστουργηματικό Μεσάζοντα του Χάρτλεϊ κι άρχισα τις Αναμνήσεις ενός αντισημίτη του Ρετσόρι. Η αλήθεια είναι ότι στο κομοδίνο μου βρίσκεται πάντα μια μικρή βιβλιοθήκη σε μορφή σάντουιτς. Ανοιχτά το ένα μέσα στο άλλο βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα ποιήματα του Κάρβερ (Εκεί που είχαν ζήσει), Η ιστορία ενός γάμου του Γκούλικσεν, το Bluets της Μάγκι Νέλσον και οι Ηρωίδες του Οβίδιου.


kazamias covΛογοτεχνικός Καζαμίας
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΜΑΝΤΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ 2020
Σελ. 242, τιμή εκδότη €14.00


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Τζον Κίλιαν με αφορμή το τρίτο του μυθιστόρημα «Μοτέλ Μιζούρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Είστε γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Ποια ανάγκη γέννησε τον ...

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ισμήνη Ζαγοραίου με αφορμή τη δεύτερη συλλογή της με διηγήματα, «Μισοτιμής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχ...

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γερογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press 

Υπάρχει μια σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

«Η Καγκελάριος» είναι μια καθηλωτική πολιτική βιογραφία και ταυτόχρονα μια προσωπική ανθρώπινη ιστορία ενός αουτσάιντερ: μιας χημικού, κόρης πάστορα, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και κατάφερε να γίνει η άτυπη ηγέτιδα της Δύσης. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στις 21 Οκτωβρίου...

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στις «Προσωπικότητες» Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάζει τον Στέλιο Ράμφο.

Επιμέλεια: Book Press

Στέλιος Ράμφος: κορυφαίος στοχαστής, πολυγραφότατος συγγραφέας και από τους πλέον επιδραστικούς σύγχρονους φιλοσόφους.

...
Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Θέατρο, χορός, σινεμά, instalations, προβολές, λογοτεχνία, κοινωνικός προβληματισμός και «μια υπόσχεση ευτυχίας που δεν έρχεται αλλά είναι ωραίο να την περιμένεις σαν να φτάνει», όπως σημείωσε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση στην παρουσίαση του προγράμματος της Στέγης για το 2021-...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ