thomas symeonidis

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Θωμάς Συμεωνίδης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - parisko.com

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ TROTT

Αυτό είναι ένα παιδί. Το έλεγαν Trott. Αυτή η φωτογραφία είναι ένα στιγμιότυπο από ένα βίντεο διάρκειας 3′09″. Ο Trott με το τροτινέτ του, φτιάχνει κύκλους με νερό της βροχής. Ήταν Κυριακή, 09:24 το πρωί. Ύψος του το έδαφος, ύψος μου ο πέμπτος όροφος μιας πολυκατοικίας δίπλα στα γραφεία της NESPRESSO.

Το βίντεο ξεκινάει με τον Trott να ολοκληρώνει έναν κύκλο σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Στο 0′05″ θα σταματήσει στη θέση 06.30, στη πηγή με το νερό της βροχής. Αποφασίζει (για άγνωστο λόγο), να αλλάξει φορά. Καθώς αλλάζει φορά, θα συγκρουστεί με το πέτρινο παρτέρι. Θα χάσει την ισορροπία του. Όμως, θα επανέλθει αμέσως. Στο 0′07″ Ξεκινάει. Θα διαγράψει συνεχόμενα 24.5 γύρους, σε 2′22″34. Ο πιο γρήγορος γύρος είναι ο δεύτερος, ο πιο αργός o τελευταίος. Για κάθε γύρο χρειάζεται 5,8 δευτερόλεπτα περίπου. Ο πρώτος γύρος του Trott επιβραδύνεται σημαντικά από μια γυναίκα που διασχίζει τον κύκλο και αυτό το αντιλαμβάνεται έγκαιρα ο Trott σε αντίθεση με τη γυναίκα που αγνοεί τον Trott. Στον δεύτερο γύρο, που είναι και ο πιο γρήγορος, ο Trott θα δώσει πέντε φορές ώθηση με το αριστερό του πόδι.

Στο 2′24″ θα ακουστεί μια παιδική φωνή από το απέναντι πεζοδρόμιο.

Στο 2′28″ ο Trott θα επιβραδύνει και στο 2′29″ θα ακινητοποιηθεί στη θέση 11.10. Θα παραμείνει ακίνητος, για έξι δευτερόλεπτα, κοιτάζοντας απέναντι. Στο 2′35″ θα ξεκινήσει πάλι. Θα συνεχίσει πάνω στην τροχιά του κύκλου, μέχρι τη θέση 09.50. Εκεί, και ενώ βρισκόμαστε στο 2′38″, θα αλλάξει ξαφνικά κατεύθυνση, θα βγει από τον κύκλο, θα συνεχίσει ευθεία. Στο 2′39″ θα εξαφανιστεί από το πλάνο. Η παιδική φωνή από το απέναντι πεζοδρόμιο θα συνεχίσει να ακούγεται μέχρι το 2′58″. Θα χαθεί για λίγο από τον ήχο ενός λευκού βαν που μεταφέρει μια πτυσσόμενη σκάλα μετακόμισης.

Στο 3′01″ ο χτύπος ενός σφυριού ανά ένα δευτερόλεπτο, τρεις φορές, οι εργασίες από την ανακαίνιση σε διαμέρισμα του πάνω ορόφου.

Στο 3′08″ μια γυναίκα που τρέχει, εμφανίζεται από τα δεξιά, σε μια ευθεία που διέρχεται πάνω από τον κύκλο του Trott. Στο 3′08″ επίσης, από το σημείο που εξαφανίστηκε ο Trott, εμφανίζεται ένας άντρας, κινούμενος σε μια ευθεία που αν συνεχιστεί, θα τον οδηγήσει εντός του κύκλου, με είσοδο τη θέση 10.00 και έξοδο τη θέση 16.30.

Στις 09:45 το πρωί, έχει μείνει το ένα τέταρτο περίπου από τον κύκλο του Trott, και λογικά, μέχρι το μεσημέρι εκείνης της μέρας, είχε εξαχνωθεί τελείως ο κύκλος του Trott.

 

Αυτά για την ώρα Trott. Έλα μια άλλη φορά, έλα ξανά αν θέλεις. Να σταθούμε μπροστά στο παράθυρο, να βγούμε στο μπαλκόνι. Να μιλήσουμε, άλλα όχι άλλο ουρανό και σύννεφα, καμία αναφορά σε αυτό που έρχεται, μένει για λίγο και φεύγει. Να διαβάσουμε στίχους, να διαβάσουμε: Εάν πρέπει να γνωρίζεις κάτι, να γνωρίζεις ότι το πιο δύσκολο καθήκον είναι να ζήσεις μια μόνο φορά. Έλα, όταν θα είσαι στην ηλικία μου, ανέβα στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Να είμαι μακριά και να πλησιάζω, και εσύ να μην με δεις, και να είμαι ακριβώς από κάτω, και εσύ εκεί ψηλά, τίποτα, τίποτα. 


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

[1] Οι κύκλοι του Trott:

01ος 00:06,06
02ος 00:05,11 [ο πιο γρήγορος]
03ος 00:05,61
04ος 00:05,80
05ος 00:05,76
06ος 00:05,46
07ος 00:05,66
08ος 00:05,56
09ος 00:05,95
10ος 00:06,24
11ος 00:06,00
12ος 00:05,53
13ος 00:05,81
14ος 00:05,97
15ος 00:05,26
16ος 00:05,46
17ος 00:05,71
18ος 00:05,92
19ος 00:05,59
20ος 00:06,13
21ος 00:05,87
22ος 00:05,52
23ος 00:05,62
24ος 00:06,60 [ο πιο αργός]

[2] Ο υπολογισμός του ακριβούς μήκους της λευκής ορθογώνιας διάβασης με σκοπό τον υπολογισμό της περιμέτρου του κύκλου του Trott (καθώς από τη φωτογραφία φαίνεται ότι το μήκος της διάβασης είναι κατά προσέγγιση ίδιο με τη διάμετρο του κύκλου του Trott) στάθηκε αδύνατο και αυτό γιατί οι προδιαγραφές που ισχύουν για τα είδη διαγράμμισης των οδοστρωμάτων εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της οδού που στην προκειμένη περίπτωση αλλάζουν διαρκώς λόγω της αλλαγής στη χρήση των λωρίδων κυκλοφορίας και επομένως στην αλλαγή των προβλεπόμενων ορίων ταχύτητας και επομένως στην αλλαγή των διαστάσεων που πρέπει να έχουν οι διαβάσεις των πεζών κάθε φορά.

[3] Οι διαστάσεις του δίτροχου πατινιού (τροτινέτ) του Trott κατά προσέγγιση, με βάση τις συνήθεις διαστάσεις για παιδιά 6 ετών και άνω, με σκοπό τον υπολογισμό της διαμέτρου του κύκλου του Trott:

Μήκος: 95 εκατοστά.
Ύψος: 85 εκατοστά.

[4] Η διάμετρος του κύκλου του Trott, κατά προσέγγιση, με σκοπό τον υπολογισμό της περιμέτρου του κύκλου του Trott: 4 μέτρα.

[5] Η περίμετρος του κύκλου του Trott, κατά προσέγγιση, με σκοπό τον υπολογισμό των ταχυτήτων που ανέπτυξε ο Trott: 2 x 3,14 x 4 = 25 μέτρα.

[6] Οι ταχύτητες που ανέπτυξε ο Trott:

Ταχύτητα στον πιο γρήγορο γύρο: 17,6 χιλιόμετρα / ώρα
Ταχύτητα στον πιο αργό γύρο: 15,3 χιλιόμετρα / ώρα
Μέση ταχύτητα: 16,9 χιλιόμετρα / ώρα

[7] Οι συντεταγμένες (μας):

Γεωγραφικό πλάτος 48° 50' 43,8"
Γεωγραφικό μήκος 2° 18' 43,92"

thomas symenonidis mnimi


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Θάνου Κάππα

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Θάνου Κάππα

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Θάνος Κάππας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - parisko.com...

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, η Ελιάνα Χουρμουζιάδου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - par...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

Στο 48ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με την εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 25 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Αναβαθμισμένη, πλουσιότερη, υποσχόμενη και με πολλές εκπλήξεις θα είναι φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, η οποία επιστρέφει για τρίτη χρονιά στους Χαρουπόμυλους Λαντίτη, από τις 22 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Όπως δηλώνουν...

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ