thomas symeonidis

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Θωμάς Συμεωνίδης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - parisko.com

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ TROTT

Αυτό είναι ένα παιδί. Το έλεγαν Trott. Αυτή η φωτογραφία είναι ένα στιγμιότυπο από ένα βίντεο διάρκειας 3′09″. Ο Trott με το τροτινέτ του, φτιάχνει κύκλους με νερό της βροχής. Ήταν Κυριακή, 09:24 το πρωί. Ύψος του το έδαφος, ύψος μου ο πέμπτος όροφος μιας πολυκατοικίας δίπλα στα γραφεία της NESPRESSO.

Το βίντεο ξεκινάει με τον Trott να ολοκληρώνει έναν κύκλο σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Στο 0′05″ θα σταματήσει στη θέση 06.30, στη πηγή με το νερό της βροχής. Αποφασίζει (για άγνωστο λόγο), να αλλάξει φορά. Καθώς αλλάζει φορά, θα συγκρουστεί με το πέτρινο παρτέρι. Θα χάσει την ισορροπία του. Όμως, θα επανέλθει αμέσως. Στο 0′07″ Ξεκινάει. Θα διαγράψει συνεχόμενα 24.5 γύρους, σε 2′22″34. Ο πιο γρήγορος γύρος είναι ο δεύτερος, ο πιο αργός o τελευταίος. Για κάθε γύρο χρειάζεται 5,8 δευτερόλεπτα περίπου. Ο πρώτος γύρος του Trott επιβραδύνεται σημαντικά από μια γυναίκα που διασχίζει τον κύκλο και αυτό το αντιλαμβάνεται έγκαιρα ο Trott σε αντίθεση με τη γυναίκα που αγνοεί τον Trott. Στον δεύτερο γύρο, που είναι και ο πιο γρήγορος, ο Trott θα δώσει πέντε φορές ώθηση με το αριστερό του πόδι.

Στο 2′24″ θα ακουστεί μια παιδική φωνή από το απέναντι πεζοδρόμιο.

Στο 2′28″ ο Trott θα επιβραδύνει και στο 2′29″ θα ακινητοποιηθεί στη θέση 11.10. Θα παραμείνει ακίνητος, για έξι δευτερόλεπτα, κοιτάζοντας απέναντι. Στο 2′35″ θα ξεκινήσει πάλι. Θα συνεχίσει πάνω στην τροχιά του κύκλου, μέχρι τη θέση 09.50. Εκεί, και ενώ βρισκόμαστε στο 2′38″, θα αλλάξει ξαφνικά κατεύθυνση, θα βγει από τον κύκλο, θα συνεχίσει ευθεία. Στο 2′39″ θα εξαφανιστεί από το πλάνο. Η παιδική φωνή από το απέναντι πεζοδρόμιο θα συνεχίσει να ακούγεται μέχρι το 2′58″. Θα χαθεί για λίγο από τον ήχο ενός λευκού βαν που μεταφέρει μια πτυσσόμενη σκάλα μετακόμισης.

Στο 3′01″ ο χτύπος ενός σφυριού ανά ένα δευτερόλεπτο, τρεις φορές, οι εργασίες από την ανακαίνιση σε διαμέρισμα του πάνω ορόφου.

Στο 3′08″ μια γυναίκα που τρέχει, εμφανίζεται από τα δεξιά, σε μια ευθεία που διέρχεται πάνω από τον κύκλο του Trott. Στο 3′08″ επίσης, από το σημείο που εξαφανίστηκε ο Trott, εμφανίζεται ένας άντρας, κινούμενος σε μια ευθεία που αν συνεχιστεί, θα τον οδηγήσει εντός του κύκλου, με είσοδο τη θέση 10.00 και έξοδο τη θέση 16.30.

Στις 09:45 το πρωί, έχει μείνει το ένα τέταρτο περίπου από τον κύκλο του Trott, και λογικά, μέχρι το μεσημέρι εκείνης της μέρας, είχε εξαχνωθεί τελείως ο κύκλος του Trott.

 

Αυτά για την ώρα Trott. Έλα μια άλλη φορά, έλα ξανά αν θέλεις. Να σταθούμε μπροστά στο παράθυρο, να βγούμε στο μπαλκόνι. Να μιλήσουμε, άλλα όχι άλλο ουρανό και σύννεφα, καμία αναφορά σε αυτό που έρχεται, μένει για λίγο και φεύγει. Να διαβάσουμε στίχους, να διαβάσουμε: Εάν πρέπει να γνωρίζεις κάτι, να γνωρίζεις ότι το πιο δύσκολο καθήκον είναι να ζήσεις μια μόνο φορά. Έλα, όταν θα είσαι στην ηλικία μου, ανέβα στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Να είμαι μακριά και να πλησιάζω, και εσύ να μην με δεις, και να είμαι ακριβώς από κάτω, και εσύ εκεί ψηλά, τίποτα, τίποτα. 


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

[1] Οι κύκλοι του Trott:

01ος 00:06,06
02ος 00:05,11 [ο πιο γρήγορος]
03ος 00:05,61
04ος 00:05,80
05ος 00:05,76
06ος 00:05,46
07ος 00:05,66
08ος 00:05,56
09ος 00:05,95
10ος 00:06,24
11ος 00:06,00
12ος 00:05,53
13ος 00:05,81
14ος 00:05,97
15ος 00:05,26
16ος 00:05,46
17ος 00:05,71
18ος 00:05,92
19ος 00:05,59
20ος 00:06,13
21ος 00:05,87
22ος 00:05,52
23ος 00:05,62
24ος 00:06,60 [ο πιο αργός]

[2] Ο υπολογισμός του ακριβούς μήκους της λευκής ορθογώνιας διάβασης με σκοπό τον υπολογισμό της περιμέτρου του κύκλου του Trott (καθώς από τη φωτογραφία φαίνεται ότι το μήκος της διάβασης είναι κατά προσέγγιση ίδιο με τη διάμετρο του κύκλου του Trott) στάθηκε αδύνατο και αυτό γιατί οι προδιαγραφές που ισχύουν για τα είδη διαγράμμισης των οδοστρωμάτων εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της οδού που στην προκειμένη περίπτωση αλλάζουν διαρκώς λόγω της αλλαγής στη χρήση των λωρίδων κυκλοφορίας και επομένως στην αλλαγή των προβλεπόμενων ορίων ταχύτητας και επομένως στην αλλαγή των διαστάσεων που πρέπει να έχουν οι διαβάσεις των πεζών κάθε φορά.

[3] Οι διαστάσεις του δίτροχου πατινιού (τροτινέτ) του Trott κατά προσέγγιση, με βάση τις συνήθεις διαστάσεις για παιδιά 6 ετών και άνω, με σκοπό τον υπολογισμό της διαμέτρου του κύκλου του Trott:

Μήκος: 95 εκατοστά.
Ύψος: 85 εκατοστά.

[4] Η διάμετρος του κύκλου του Trott, κατά προσέγγιση, με σκοπό τον υπολογισμό της περιμέτρου του κύκλου του Trott: 4 μέτρα.

[5] Η περίμετρος του κύκλου του Trott, κατά προσέγγιση, με σκοπό τον υπολογισμό των ταχυτήτων που ανέπτυξε ο Trott: 2 x 3,14 x 4 = 25 μέτρα.

[6] Οι ταχύτητες που ανέπτυξε ο Trott:

Ταχύτητα στον πιο γρήγορο γύρο: 17,6 χιλιόμετρα / ώρα
Ταχύτητα στον πιο αργό γύρο: 15,3 χιλιόμετρα / ώρα
Μέση ταχύτητα: 16,9 χιλιόμετρα / ώρα

[7] Οι συντεταγμένες (μας):

Γεωγραφικό πλάτος 48° 50' 43,8"
Γεωγραφικό μήκος 2° 18' 43,92"

thomas symenonidis mnimi


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Θάνου Κάππα

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Θάνου Κάππα

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Θάνος Κάππας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - parisko.com...

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, η Ελιάνα Χουρμουζιάδου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - par...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ποιητικές συνομιλίες»: αναμείνατε στο ακουστικό σας

«Ποιητικές συνομιλίες»: αναμείνατε στο ακουστικό σας

Μια πρωτοβουλία του Τhéâtre de la Ville (Παρίσι), σε συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021.

Επιμέλεια: Book Press

Η ποίηση μας καλεί.
Πού είστε; Πώς είστε; Τι βλέπετε από το παράθυρό σας;

Από την 1η Δ...


Τρία ποιήματα του Νίκου Φιλντίση

Τρία ποιήματα του Νίκου Φιλντίση

Σε αυτή τη στήλη αναρτώνται αδημοσίευτα ποιήματα σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Σήμερα, o Νίκος Φιλντίσης.

Επιμέλεια: Γιώργος Αλισάνογλου

ΕΡΩΤΙΚΟΝ

Μικρό πετεινό
με κρωγμούς το φιλί σου
στα χείλη γκρεμού

~.~

(ΕΜ)ΦΥΤΟ...Στην «Ανωμαλία» του Ερβέ Λε Τελιέ το Βραβείο Γκονκούρ 2020

Στην «Ανωμαλία» του Ερβέ Λε Τελιέ το Βραβείο Γκονκούρ 2020

Ο Hervé Le Tellier είναι ο νικητής του φετινού γαλλικού λογοτεχνικού βραβείου Goncourt. Βραβεύεται για το μυθιστόρημά του L'Anomalie που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gallimard.

Της Ελένης Κορόβηλα

Η ανακοίνωση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς εξαιτίας το...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Ανήσυχα άκρα», που κυκλοφορεί στις 26 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΑΚΡΩΝ

Έν...

Ένα πιάτο λιγότερο, της Μαριλένας Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Ένα πιάτο λιγότερο, της Μαριλένας Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μαριλένας Παπαϊωάννου «Ένα πιάτο λιγότερο», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Ανοιχτό μικρόφωνο, του Γιάννη Ευσταθιάδη (προδημοσίευση)

Ανοιχτό μικρόφωνο, του Γιάννη Ευσταθιάδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Γιάννη Ευσταθιάδη «Ανοιχτό μικρόφωνο – Μονόλογοι και ομολογίες» το οποίο κυκλοφορεί στις 15 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο ξανθός άγγελος

Έτσι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έντγκαρ Άλαν Πόε σε 4+1 βιβλία

Έντγκαρ Άλαν Πόε σε 4+1 βιβλία

Περιήγηση στο επιδραστικό έργο του Edgar Allan Poe μέσα από πέντε σχετικά πρόσφατα βιβλία, τέσσερα με δικά του έργα και ένα με κείμενα εμπνευσμένα από την τόσο ιδιαίτερη λογοτεχνία του. 

Του Δημήτρη Αργασταρά

Κοιν...

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή που ξεχωρίζουν.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

 

...
Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Μια σχεδόν εξαντλητική περιήγηση στα βιβλία που αφορούν την ελληνική ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή και κυκλοφόρησαν την τελευταία 10ετία στη χώρα μας. Ένα αξιανάγνωστο «σώμα» κειμένων που καλύπτει όλες τις όψεις του σύνθετου πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

05 Νοεμβρίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ανάγνωση είναι ζωή: Τα βιβλιοπωλεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά

Η Σύμπραξη των Εκδοτών απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση, μέσω επιστολής της στον Πρωθυπουργό, να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Ιουλίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

50 καλά βιβλία για το καλοκαίρι και για πάντα

Πενήντα καλά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τα οποία ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλά ακόμη καλά βιβλία. Ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια ιστ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ