thomas symeonidis

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Θωμάς Συμεωνίδης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - parisko.com

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ TROTT

Αυτό είναι ένα παιδί. Το έλεγαν Trott. Αυτή η φωτογραφία είναι ένα στιγμιότυπο από ένα βίντεο διάρκειας 3′09″. Ο Trott με το τροτινέτ του, φτιάχνει κύκλους με νερό της βροχής. Ήταν Κυριακή, 09:24 το πρωί. Ύψος του το έδαφος, ύψος μου ο πέμπτος όροφος μιας πολυκατοικίας δίπλα στα γραφεία της NESPRESSO.

Το βίντεο ξεκινάει με τον Trott να ολοκληρώνει έναν κύκλο σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Στο 0′05″ θα σταματήσει στη θέση 06.30, στη πηγή με το νερό της βροχής. Αποφασίζει (για άγνωστο λόγο), να αλλάξει φορά. Καθώς αλλάζει φορά, θα συγκρουστεί με το πέτρινο παρτέρι. Θα χάσει την ισορροπία του. Όμως, θα επανέλθει αμέσως. Στο 0′07″ Ξεκινάει. Θα διαγράψει συνεχόμενα 24.5 γύρους, σε 2′22″34. Ο πιο γρήγορος γύρος είναι ο δεύτερος, ο πιο αργός o τελευταίος. Για κάθε γύρο χρειάζεται 5,8 δευτερόλεπτα περίπου. Ο πρώτος γύρος του Trott επιβραδύνεται σημαντικά από μια γυναίκα που διασχίζει τον κύκλο και αυτό το αντιλαμβάνεται έγκαιρα ο Trott σε αντίθεση με τη γυναίκα που αγνοεί τον Trott. Στον δεύτερο γύρο, που είναι και ο πιο γρήγορος, ο Trott θα δώσει πέντε φορές ώθηση με το αριστερό του πόδι.

Στο 2′24″ θα ακουστεί μια παιδική φωνή από το απέναντι πεζοδρόμιο.

Στο 2′28″ ο Trott θα επιβραδύνει και στο 2′29″ θα ακινητοποιηθεί στη θέση 11.10. Θα παραμείνει ακίνητος, για έξι δευτερόλεπτα, κοιτάζοντας απέναντι. Στο 2′35″ θα ξεκινήσει πάλι. Θα συνεχίσει πάνω στην τροχιά του κύκλου, μέχρι τη θέση 09.50. Εκεί, και ενώ βρισκόμαστε στο 2′38″, θα αλλάξει ξαφνικά κατεύθυνση, θα βγει από τον κύκλο, θα συνεχίσει ευθεία. Στο 2′39″ θα εξαφανιστεί από το πλάνο. Η παιδική φωνή από το απέναντι πεζοδρόμιο θα συνεχίσει να ακούγεται μέχρι το 2′58″. Θα χαθεί για λίγο από τον ήχο ενός λευκού βαν που μεταφέρει μια πτυσσόμενη σκάλα μετακόμισης.

Στο 3′01″ ο χτύπος ενός σφυριού ανά ένα δευτερόλεπτο, τρεις φορές, οι εργασίες από την ανακαίνιση σε διαμέρισμα του πάνω ορόφου.

Στο 3′08″ μια γυναίκα που τρέχει, εμφανίζεται από τα δεξιά, σε μια ευθεία που διέρχεται πάνω από τον κύκλο του Trott. Στο 3′08″ επίσης, από το σημείο που εξαφανίστηκε ο Trott, εμφανίζεται ένας άντρας, κινούμενος σε μια ευθεία που αν συνεχιστεί, θα τον οδηγήσει εντός του κύκλου, με είσοδο τη θέση 10.00 και έξοδο τη θέση 16.30.

Στις 09:45 το πρωί, έχει μείνει το ένα τέταρτο περίπου από τον κύκλο του Trott, και λογικά, μέχρι το μεσημέρι εκείνης της μέρας, είχε εξαχνωθεί τελείως ο κύκλος του Trott.

 

Αυτά για την ώρα Trott. Έλα μια άλλη φορά, έλα ξανά αν θέλεις. Να σταθούμε μπροστά στο παράθυρο, να βγούμε στο μπαλκόνι. Να μιλήσουμε, άλλα όχι άλλο ουρανό και σύννεφα, καμία αναφορά σε αυτό που έρχεται, μένει για λίγο και φεύγει. Να διαβάσουμε στίχους, να διαβάσουμε: Εάν πρέπει να γνωρίζεις κάτι, να γνωρίζεις ότι το πιο δύσκολο καθήκον είναι να ζήσεις μια μόνο φορά. Έλα, όταν θα είσαι στην ηλικία μου, ανέβα στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Να είμαι μακριά και να πλησιάζω, και εσύ να μην με δεις, και να είμαι ακριβώς από κάτω, και εσύ εκεί ψηλά, τίποτα, τίποτα. 


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

[1] Οι κύκλοι του Trott:

01ος 00:06,06
02ος 00:05,11 [ο πιο γρήγορος]
03ος 00:05,61
04ος 00:05,80
05ος 00:05,76
06ος 00:05,46
07ος 00:05,66
08ος 00:05,56
09ος 00:05,95
10ος 00:06,24
11ος 00:06,00
12ος 00:05,53
13ος 00:05,81
14ος 00:05,97
15ος 00:05,26
16ος 00:05,46
17ος 00:05,71
18ος 00:05,92
19ος 00:05,59
20ος 00:06,13
21ος 00:05,87
22ος 00:05,52
23ος 00:05,62
24ος 00:06,60 [ο πιο αργός]

[2] Ο υπολογισμός του ακριβούς μήκους της λευκής ορθογώνιας διάβασης με σκοπό τον υπολογισμό της περιμέτρου του κύκλου του Trott (καθώς από τη φωτογραφία φαίνεται ότι το μήκος της διάβασης είναι κατά προσέγγιση ίδιο με τη διάμετρο του κύκλου του Trott) στάθηκε αδύνατο και αυτό γιατί οι προδιαγραφές που ισχύουν για τα είδη διαγράμμισης των οδοστρωμάτων εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της οδού που στην προκειμένη περίπτωση αλλάζουν διαρκώς λόγω της αλλαγής στη χρήση των λωρίδων κυκλοφορίας και επομένως στην αλλαγή των προβλεπόμενων ορίων ταχύτητας και επομένως στην αλλαγή των διαστάσεων που πρέπει να έχουν οι διαβάσεις των πεζών κάθε φορά.

[3] Οι διαστάσεις του δίτροχου πατινιού (τροτινέτ) του Trott κατά προσέγγιση, με βάση τις συνήθεις διαστάσεις για παιδιά 6 ετών και άνω, με σκοπό τον υπολογισμό της διαμέτρου του κύκλου του Trott:

Μήκος: 95 εκατοστά.
Ύψος: 85 εκατοστά.

[4] Η διάμετρος του κύκλου του Trott, κατά προσέγγιση, με σκοπό τον υπολογισμό της περιμέτρου του κύκλου του Trott: 4 μέτρα.

[5] Η περίμετρος του κύκλου του Trott, κατά προσέγγιση, με σκοπό τον υπολογισμό των ταχυτήτων που ανέπτυξε ο Trott: 2 x 3,14 x 4 = 25 μέτρα.

[6] Οι ταχύτητες που ανέπτυξε ο Trott:

Ταχύτητα στον πιο γρήγορο γύρο: 17,6 χιλιόμετρα / ώρα
Ταχύτητα στον πιο αργό γύρο: 15,3 χιλιόμετρα / ώρα
Μέση ταχύτητα: 16,9 χιλιόμετρα / ώρα

[7] Οι συντεταγμένες (μας):

Γεωγραφικό πλάτος 48° 50' 43,8"
Γεωγραφικό μήκος 2° 18' 43,92"

thomas symenonidis mnimi


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Θάνου Κάππα

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Θάνου Κάππα

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Θάνος Κάππας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - parisko.com...

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, η Ελιάνα Χουρμουζιάδου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - par...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ