thomas symeonidis

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Θωμάς Συμεωνίδης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - parisko.com

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ TROTT

Αυτό είναι ένα παιδί. Το έλεγαν Trott. Αυτή η φωτογραφία είναι ένα στιγμιότυπο από ένα βίντεο διάρκειας 3′09″. Ο Trott με το τροτινέτ του, φτιάχνει κύκλους με νερό της βροχής. Ήταν Κυριακή, 09:24 το πρωί. Ύψος του το έδαφος, ύψος μου ο πέμπτος όροφος μιας πολυκατοικίας δίπλα στα γραφεία της NESPRESSO.

Το βίντεο ξεκινάει με τον Trott να ολοκληρώνει έναν κύκλο σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Στο 0′05″ θα σταματήσει στη θέση 06.30, στη πηγή με το νερό της βροχής. Αποφασίζει (για άγνωστο λόγο), να αλλάξει φορά. Καθώς αλλάζει φορά, θα συγκρουστεί με το πέτρινο παρτέρι. Θα χάσει την ισορροπία του. Όμως, θα επανέλθει αμέσως. Στο 0′07″ Ξεκινάει. Θα διαγράψει συνεχόμενα 24.5 γύρους, σε 2′22″34. Ο πιο γρήγορος γύρος είναι ο δεύτερος, ο πιο αργός o τελευταίος. Για κάθε γύρο χρειάζεται 5,8 δευτερόλεπτα περίπου. Ο πρώτος γύρος του Trott επιβραδύνεται σημαντικά από μια γυναίκα που διασχίζει τον κύκλο και αυτό το αντιλαμβάνεται έγκαιρα ο Trott σε αντίθεση με τη γυναίκα που αγνοεί τον Trott. Στον δεύτερο γύρο, που είναι και ο πιο γρήγορος, ο Trott θα δώσει πέντε φορές ώθηση με το αριστερό του πόδι.

Στο 2′24″ θα ακουστεί μια παιδική φωνή από το απέναντι πεζοδρόμιο.

Στο 2′28″ ο Trott θα επιβραδύνει και στο 2′29″ θα ακινητοποιηθεί στη θέση 11.10. Θα παραμείνει ακίνητος, για έξι δευτερόλεπτα, κοιτάζοντας απέναντι. Στο 2′35″ θα ξεκινήσει πάλι. Θα συνεχίσει πάνω στην τροχιά του κύκλου, μέχρι τη θέση 09.50. Εκεί, και ενώ βρισκόμαστε στο 2′38″, θα αλλάξει ξαφνικά κατεύθυνση, θα βγει από τον κύκλο, θα συνεχίσει ευθεία. Στο 2′39″ θα εξαφανιστεί από το πλάνο. Η παιδική φωνή από το απέναντι πεζοδρόμιο θα συνεχίσει να ακούγεται μέχρι το 2′58″. Θα χαθεί για λίγο από τον ήχο ενός λευκού βαν που μεταφέρει μια πτυσσόμενη σκάλα μετακόμισης.

Στο 3′01″ ο χτύπος ενός σφυριού ανά ένα δευτερόλεπτο, τρεις φορές, οι εργασίες από την ανακαίνιση σε διαμέρισμα του πάνω ορόφου.

Στο 3′08″ μια γυναίκα που τρέχει, εμφανίζεται από τα δεξιά, σε μια ευθεία που διέρχεται πάνω από τον κύκλο του Trott. Στο 3′08″ επίσης, από το σημείο που εξαφανίστηκε ο Trott, εμφανίζεται ένας άντρας, κινούμενος σε μια ευθεία που αν συνεχιστεί, θα τον οδηγήσει εντός του κύκλου, με είσοδο τη θέση 10.00 και έξοδο τη θέση 16.30.

Στις 09:45 το πρωί, έχει μείνει το ένα τέταρτο περίπου από τον κύκλο του Trott, και λογικά, μέχρι το μεσημέρι εκείνης της μέρας, είχε εξαχνωθεί τελείως ο κύκλος του Trott.

 

Αυτά για την ώρα Trott. Έλα μια άλλη φορά, έλα ξανά αν θέλεις. Να σταθούμε μπροστά στο παράθυρο, να βγούμε στο μπαλκόνι. Να μιλήσουμε, άλλα όχι άλλο ουρανό και σύννεφα, καμία αναφορά σε αυτό που έρχεται, μένει για λίγο και φεύγει. Να διαβάσουμε στίχους, να διαβάσουμε: Εάν πρέπει να γνωρίζεις κάτι, να γνωρίζεις ότι το πιο δύσκολο καθήκον είναι να ζήσεις μια μόνο φορά. Έλα, όταν θα είσαι στην ηλικία μου, ανέβα στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Να είμαι μακριά και να πλησιάζω, και εσύ να μην με δεις, και να είμαι ακριβώς από κάτω, και εσύ εκεί ψηλά, τίποτα, τίποτα. 


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

[1] Οι κύκλοι του Trott:

01ος 00:06,06
02ος 00:05,11 [ο πιο γρήγορος]
03ος 00:05,61
04ος 00:05,80
05ος 00:05,76
06ος 00:05,46
07ος 00:05,66
08ος 00:05,56
09ος 00:05,95
10ος 00:06,24
11ος 00:06,00
12ος 00:05,53
13ος 00:05,81
14ος 00:05,97
15ος 00:05,26
16ος 00:05,46
17ος 00:05,71
18ος 00:05,92
19ος 00:05,59
20ος 00:06,13
21ος 00:05,87
22ος 00:05,52
23ος 00:05,62
24ος 00:06,60 [ο πιο αργός]

[2] Ο υπολογισμός του ακριβούς μήκους της λευκής ορθογώνιας διάβασης με σκοπό τον υπολογισμό της περιμέτρου του κύκλου του Trott (καθώς από τη φωτογραφία φαίνεται ότι το μήκος της διάβασης είναι κατά προσέγγιση ίδιο με τη διάμετρο του κύκλου του Trott) στάθηκε αδύνατο και αυτό γιατί οι προδιαγραφές που ισχύουν για τα είδη διαγράμμισης των οδοστρωμάτων εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της οδού που στην προκειμένη περίπτωση αλλάζουν διαρκώς λόγω της αλλαγής στη χρήση των λωρίδων κυκλοφορίας και επομένως στην αλλαγή των προβλεπόμενων ορίων ταχύτητας και επομένως στην αλλαγή των διαστάσεων που πρέπει να έχουν οι διαβάσεις των πεζών κάθε φορά.

[3] Οι διαστάσεις του δίτροχου πατινιού (τροτινέτ) του Trott κατά προσέγγιση, με βάση τις συνήθεις διαστάσεις για παιδιά 6 ετών και άνω, με σκοπό τον υπολογισμό της διαμέτρου του κύκλου του Trott:

Μήκος: 95 εκατοστά.
Ύψος: 85 εκατοστά.

[4] Η διάμετρος του κύκλου του Trott, κατά προσέγγιση, με σκοπό τον υπολογισμό της περιμέτρου του κύκλου του Trott: 4 μέτρα.

[5] Η περίμετρος του κύκλου του Trott, κατά προσέγγιση, με σκοπό τον υπολογισμό των ταχυτήτων που ανέπτυξε ο Trott: 2 x 3,14 x 4 = 25 μέτρα.

[6] Οι ταχύτητες που ανέπτυξε ο Trott:

Ταχύτητα στον πιο γρήγορο γύρο: 17,6 χιλιόμετρα / ώρα
Ταχύτητα στον πιο αργό γύρο: 15,3 χιλιόμετρα / ώρα
Μέση ταχύτητα: 16,9 χιλιόμετρα / ώρα

[7] Οι συντεταγμένες (μας):

Γεωγραφικό πλάτος 48° 50' 43,8"
Γεωγραφικό μήκος 2° 18' 43,92"

thomas symenonidis mnimi


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Θάνου Κάππα

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Θάνου Κάππα

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Θάνος Κάππας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - parisko.com...

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, η Ελιάνα Χουρμουζιάδου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - par...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Καμπύλης: «Κυριαρχεί η δημοσιογραφία της ντουντούκας, που δεν ασκεί έλεγχο αλλά ασκεί/υπηρετεί εξουσία»

Τάκης Καμπύλης: «Κυριαρχεί η δημοσιογραφία της ντουντούκας, που δεν ασκεί έλεγχο αλλά ασκεί/υπηρετεί εξουσία»

Συνέντευξη με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Τάκη Καμπύλη με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Το κόμμα του καλού θεού» (εκδ. Καστανιώτη). 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

Η τέχνη μιμείται τη ζωή; Κι όμως, κάποιες φο...

Παρουσίαση του «Γαργαντούας – Πανταγκρυέλ» και βράβευση του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή από τη γαλλική κυβέρνηση

Παρουσίαση του «Γαργαντούας – Πανταγκρυέλ» και βράβευση του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή από τη γαλλική κυβέρνηση

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Φρανσουά Ραμπελαί [François Rabelais] «Γαργαντούας – Πανταγκρυέλ – Πανταγκρυελίνειον Προγνωσιάριον» (μτφρ. Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει». 

Επιμέλεια: Book ...

Τιμώντας την Βισουάβα Σιμπόρσκα με ένα αφιέρωμα και μια έκθεση

Τιμώντας την Βισουάβα Σιμπόρσκα με ένα αφιέρωμα και μια έκθεση

Με αφορμή την 100η επέτειο από τη γέννηση της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Πολωνής ποιήτριας Βισουάβα Σιμπόρσκα [Wislawa Szymborska 1923-2012], η Πρεσβεία της Πολωνίας σε συνεργασία με την Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ διοργανώνουν στις 7 Δεκεμβρίου αφιέρωμα στη ζωή και σ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ