gelinek play1
 

Επιμ. Κώστας Αγοραστός

Τα συμβόλαια του εμπόρου (27-28-29 Μαρτίου), της Ελφρίντε Γέλινεκ και η αυστραλέζικη ομάδα Back to Back Theatre με την παράσταση Ganesh Versus the Third Reich (2-3-4-5 Απριλίου) θα παρουσιαστούν τις προσεχείς ημέρες στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η οικονομική κωμωδία της Γέλινεκ

Το έργο της βραβευμένης με Νόμπελ συγγραφέως προσαρμόζεται στη συνθήκη της ελληνικής οικονομικής κρίσης κι ανεβαίνει σαν ένα ξέφρενο μουσικοθεατρικό χάπενινγκ. O Νίκολας Στέμαν σκηνοθετεί το Thalia Theatre του Αμβούργου, ένα από τα πιο δυναμικά ανσάμπλ της γερμανικής σκηνής.

Μια ανατρεπτική, έξυπνη, αστεία παράσταση με όλους τους συντελεστές επί σκηνής. Όλοι μαζί συνθέτουν μια φαντασμαγορική θεατρική μηχανή που θυμίζει την ίδια στιγμή αναλόγιο, συναυλία, καμπαρέ, περφόρμανς, αρχαίο χορό, TV show και συνάντηση μετόχων.

Τα συμβόλαια του εμπόρου, με τον υπότιτλο «μια οικονομική κωμωδία», γράφτηκαν το 2008 από τη διεθνώς καταξιωμένη Αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2004) κι έμελε να αποδειχτούν η πιο διορατική και οργισμένη θεατρική προφητεία για την επερχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι ένα χειμαρρώδες κείμενο-παλίμψηστο για τη συντέλεια της ελεύθερης αγοράς, που ο Στέμαν το ανεβάζει εμφανίζοντας αγχωμένους τραπεζίτες και ρημαγμένους συνταξιούχους, σε ένα ασύλληπτης φαντασίας και εξωφρενικού χιούμορ χάπενινγκ, προσαρμοσμένο κάθε φορά στη χώρα που παρουσιάζεται. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης θα βρίσκεται διαρκώς επί σκηνής, άλλοτε ως πιανίστας κι άλλοτε ως κομπέρ, διευθύνοντας την παράσταση.

altΗ Γέλινεκ, ειδικά για την παράσταση στην Αθήνα και τη Στέγη, έκανε προσθήκες στο κείμενο. Ο σκηνοθέτης, Νίκολας Στέμαν, δήλωσε σχετικά: «Αποκλειστικά για τις αθηναϊκές παραστάσεις του έργου, η Ελφρίντε Γέλινεκ έγραψε ένα επιπλέον μέρος, είκοσι και πλέον σελίδων, με τίτλο "Προειδοποίηση στην Ελλάδα σχετικά με την ελευθερία", το οποίο είναι ένα σαρκαστικό χορικό- μονόλογος ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανών ίσως;) που προσβάλλουν και χλευάζουν τους Έλληνες. Στη διάρκεια αυτού του μονολόγου, παρατηρούμε πώς η "ελευθερία" της αγοράς μετατρέπεται σε μια νέα τυραννία χρέους – και πώς αυτό οδηγεί τη "δημοκρατία" στα όριά της (η Γέλινεκ κάνει μνεία της Πολιτείας του Πλάτωνα σε αυτό το κείμενο). Η παρουσίαση του συγκεκριμένου κειμένου θα γίνει για πρώτη φορά στις αθηναϊκές μας παραστάσεις, πρόκειται δηλαδή για μια παγκόσμια πρεμιέρα».

Οι θεατές μπορούν να μπαινοβγαίνουν στους χώρους κατά βούληση δύσκολα, όμως, χάνει κανείς έστω και μια στιγμή από αυτό το εκθαμβωτικό, αναρχικό και αξιολάτρευτα σαρκαστικό «πανκ ορατόριο του χρήματος», το οποίο σκηνοθετεί ένας από τους σημαντικότερους σήμερα Ευρωπαίους σκηνοθέτες, ο 45χρονος Γερμανός Νίκολας Στέμαν.

Το έργο

Η Ελφρίντε Γέλινεκ έγραψε Τα συμβόλαια του εμπόρου (πρωτότυπος τίτλος: Die Kontrakte des Kaufmanns) τον Αύγουστο του 2008, ένα μήνα πριν την πτώχευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.

Στοιχεία αμερικάνικου μιούζικαλ αλλά και γαλλικής επιθεώρησης, slapstick βρετανικής κωμωδίας αλλά και αρχαίας ελληνικής τραγωδίας συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το σκηνοθετικό ιδίωμα του Νίκολας Στέμαν

Το έργο πρωτοανέβηκε από τον Νίκολας Στέμαν τον Απρίλιο του 2009 στο Schauspielhaus της Κολωνίας και λίγο αργότερα στο Thalia Theater του Αμβούργου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων κι αποσπώντας ως επί το πλείστον διθυραμβικές κριτικές, καθώς θεωρήθηκε η πιο δραστική θεατρική αντίδραση στην οικονομική κρίση που είχε μόλις ενσκήψει στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, η παράσταση έχει παιχτεί στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, όπως σε αυτό της Αβινιόν την προηγούμενη χρονιά όπου και ξεσήκωσε κοινό και κριτικούς. Η Ελφρίντε Γέλινεκ και ο Νίκολας Στέμαν μετρούν πλέον έξι συνεργασίες, καθιστώντας τον δεύτερο ιδανικό σκηνοθέτη των έργων της.

Στοιχεία αμερικάνικου μιούζικαλ αλλά και γαλλικής επιθεώρησης, slapstick βρετανικής κωμωδίας αλλά και αρχαίας ελληνικής τραγωδίας συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το σκηνοθετικό ιδίωμα του Νίκολας Στέμαν, ο οποίος, συγκαταλέγεται στους ριζοσπαστικούς γερμανόφωνους σκηνοθέτες των τελευταίων ετών. Ο Νίκολας Στέμαν έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λίγους μήνες μετά τη θριαμβευτική του εμφάνιση στο Φεστιβάλ της Αβινιόν με μια οχτάωρη μουσικοθεατρική εκδοχή στον Φάουστ του Γκαίτε, η οποία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές ήδη από την πρώτη παρουσίαση της στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ το 2011.

Info
Σκηνοθεσία: Nicolas Stemann
Σκηνικά: Katrin Nottrodt
Κοστούμια: Marysol del Castillo
Μουσική: Thomas Kürstner, Sebastian Vogel
Βίντεο: Claudia Lehmann
Δραματουργία: Benjamin von Blomberg
Παίζουν οι ηθοποιοί: Therese Dürrenberger, Ralf Harster, Franziska Hartmann, Daniel Lommatzsch, Sebastian Rudolph, Alicia Aumüller
μαζί με τους: Benjamin von Blomberg, Thomas Kürstner, Claudia Lehmann, Nicolas Stemann, Sebastian Vogel
και τους: Esra Pereira Köster / Jaydon-Paul Reisberg
Παραγωγή: Thalia Theater, σε συμπαραγωγή με το Schauspiel Köln
Δραματουργικά δικαιώματα: Rowohlt Theaterverlag, Reinbek
Με την υποστήριξη: Hapag-Lloyd Hamburg
Παγκόσμια πρεμιέρα: 2 Οκτωβρίου 2009, Thalia Theater (Αμβούργο)

Παραμύθι για ειδικές ανάγκες

altΗ φανταστική συνάντηση του ινδικού θεού-ελέφαντα Γκανές με τον Χίτλερ στην παράσταση μιας από τις σπουδαιότερες και πιο ιδιοσυγκρασιακές ομάδες, καθώς οι ηθοποιοί της είναι επαγγελματίες διεθνούς κύρους με νοητική υστέρηση.

Μία ώρα και σαράντα λεπτά. Τόσο χρόνο χρειάζεται η αυστραλέζικη ομάδα Back to Back Theatre για να καταρρίψει μια σειρά από κοινωνικά στερεότυπα για την ομορφιά και την αναπηρία, το φασισμό και τη χειραγώγηση, την ηθική και τον ανθρωπισμό. Μία ώρα και σαράντα λεπτά είναι η διάρκεια αυτής της –σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας– παράστασης που διαπραγματεύεται το ταξίδι του ινδικού θεού-ελέφαντα Γκανές στη ναζιστική Γερμανία, προκειμένου να διεκδικήσει από τον Αδόλφο Χίτλερ τη σβάστικα, το πανάρχαιο σανσκριτικό σύμβολο. Ακούγεται σαν θρύλος, αλλά δεν είναι. Η υπόθεση αυτού του παράδοξου παραμυθιού για το Ολοκαύτωμα γράφτηκε από τους ηθοποιούς του Back to Back Theatre και ερμηνεύεται από τους ίδιους σε μια παράσταση που ταράζει με την πολιτική της οξύτητα και συγκινεί με την αισθητική της αρτιότητα.

το ταξίδι του ινδικού θεού-ελέφαντα Γκανές στη ναζιστική Γερμανία, προκειμένου να διεκδικήσει από τον Αδόλφο Χίτλερ τη σβάστικα, το πανάρχαιο σανσκριτικό σύμβολο

«Ήρθατε μήπως για να δείτε ένα freak-show;» θα μας ρωτήσει ένας από τους ηθοποιούς, προκαλώντας μας να αναρωτηθούμε πόσο αγνές είναι οι προθέσεις μας, αλλά και τι σημαίνει να θεωρείται κανείς εξοβελισμένος από τις νόρμες μιας κοινωνίας προσκολλημένης στην ομοιομορφία.
Το Ganesh Versus the Third Reich (Ο Γκανές εναντίον του Τρίτου Ράιχ) έκανε πρεμιέρα το 2011 στη Μελβούρνη, περιόδευσε ανά τον κόσμο, απέσπασε δεκάδες βραβεία και διακρίσεις και ανακηρύχθηκε η σπουδαιότερη παραγωγή που φιλοξενήθηκε στο Φεστιβάλ της Βιέννης το 2012.

Τα θέματα με τα οποία έχει κατά καιρούς καταπιαστεί η ομάδα του Back to Back Theatre είναι η σεξουαλικότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η τεχνητή νοημοσύνη και ο προγεννητικός έλεγχος, οι απραγματοποίητοι πόθοι, το αναπόφευκτο του θανάτου, αλλά και το τι σημαίνουν οι έννοιες «οικονομική κρίση» και «ολοκληρωτισμός» για ανθρώπους που δεν εμπίπτουν στις κοινωνικές νόρμες.
Η ομάδα Back to Back Theatre δημιουργήθηκε το 1987 και η ιδιαιτερότητά της, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της, είναι ότι «οι έξι βασικοί ηθοποιοί της θεωρούνται νοητικά καθυστερημένοι, επομένως είναι μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι, σε μια κοινωνία που έχει εμμονή με την τελειότητα και τη χειρουργικά βελτιωμένη "ομορφιά", συνιστούν πραγματικό περιθώριο».

Info
Σκηνοθεσία: Bruce Gladwin
Συγγραφή: Bruce Gladwin, Mark Deans, Marcia Ferguson, Nicki Holland, Simon Laherty, Sarah Mainwaring, Scott Price, Kate Sulan, Brian Tilley, David Woods

Η πρώτη σαιζόν του Ganesh Versus the Third Reich πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Keir Foundation, Melbourne Festival, Malthouse Theatre, National Theatre Studio (Λονδίνο) και ANZ Trustees.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη που πέθανε σε ηλικία 66 ετών και ανακοινώνουν ότι τον Νοέμβριο του 2026 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ρίβα». ©Sissy Morfi

Επιμέλεια: Book ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Ο συγγραφέας και ποιητής Αλέξης Σταμάτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον συγγραφέα με ανακοίνωσή της. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας και ποιητής ...

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Κουρμουλής. 

Επιμέλεια: Book Press

Γεννημένος στην Αθήνα το 1960, ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ