
Το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Ρενοντό [Renaudot] 2026 διαφοροποιείται για ακόμη μία φορά σε σχέση με το Γκονκούρ. Ο (καταγγελθείς για χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης) Τελισόν Ορελιέν παραμένει υποψήφιος και στη βραχεία λίστα που περιλαμβάνει εννέα μυθιστορήματα.
Επιμέλεια: Book Press
Το Βραβείο Ρενοντό [Renaudot], στη μακρά εκατονταετή ιστορία του (θεσμοθετήθηκε το 1926) έχει διαγράψει τη δική του διακριτή πορεία σε σχέση με το μεγαλύτερου κύρους βραβείο Γκονκούρ. Άλλωστε, από το 1926 υπήρξε ένα βραβείο αντίπραξης στο Γκονκούρ και δημιουργήθηκε περισσότερο με περιπαικτική διάθεση από δύο Γάλλους δημοσιογράφους και κριτικούς λογοτεχνίας της εποχής ως αντίδραση στο θεσμικό Γκονκούρ και όχι ως παρακολούθημά του. Το βραβείο από τα πρώτα χρόνια του είχε μια «διορθωτική» διάσταση απέναντι στο Γκονκούρ καθώς μεριμνούσε ώστε να αναδεικνύει λογοτεχνικές φωνές που ίσως είχαν παραβλεφθεί ή αγνοηθεί από το Γκονκούρ.
Φέτος, με πρόεδρο τον συγγραφέα Φρεντερίκ Μπεγκμπεντέ, το βραβείο ανακοίνωσε την αρχική επιλογή του, μια μακρά λίστα 17 μυθιστορημάτων και 9 δοκιμίων. Οι ανακοινώσεις έγιναν στις αρχές Σεπτεμβρίου και τώρα παρουσιάστηκε η βραχεία λίστα με εννέα μυθιστορήματα και έξι δοκίμια. Ο Αϊτινοκαναδός Τελισόν Ορελιέν για τον οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση έπειτα από την καταγγελία σε βάρος του για χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και την αφαίρεση του βιβλίου του από τις υποψηφιότητες του Γκονκούρ, παραμένει στη λίστα του Ρενοντό. Στις 28 Οκτωβρίου, το βραβείο θα ανακοινώσει τους φιναλίστ του, ενώ και αυτό το βραβείο θα ανακοινωθεί μαζί με το Γκονκούρ στις 3 Νοεμβρίου, στο ίδιο εστιατόριο του Παρισιού.
Εκτός από τις υποψηφιότητες του Γκονκούρ, το βιβλίο του Ορελιέν έχει αφαιρεθεί και από τις λίστες άλλων βραβείων όπως το Femina.
Η βραχεία λίστα του Ρενοντό 2026 για τα μυθιστορήματα
Τελισόν Ορελιέν - C’était ça ou mourir (Grasset)
Μπορίς Μπεργκμάν, Μινώταυρος (Albin Michel)
Jean-Marie Blas de Roblès, Cipango (Zulma) - Δύο βιβλία του συγγραφέα έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν από τις εκδόσεις Πόλις.
Hemley Boum, Nos vies sauvages (Gallimard)
François-Henri Désérable, Le Palais (Gallimard) - Τρία βιβλία του συγγραφέα έχουν κυκλοφορήσει παλιότερα από τις εκδόσεις Opera.
David Djaïz, La Méthode (Stock) - Υποψήφιος και για το βραβείο Femina
Osvalde Lewat, Un corps indocile (Philippe Rey)
Anne Percin, Eugénie sous les bombes (Buchet Chastel)
Marie Petitcuénot, Heures sauvages (Héloïse d’Ormesson)
- Διαβάστε επίσης: Βραβείο Γκονκούρ: Τα 8 μυθιστορήματα της βραχείας λίστας, αφού πέρασαν από λογισμικό ανίχνευσης Τεχνητής Νοημοσύνης
Η βραχεία λίστα του Ρενοντό 2026 για τα δοκίμια
Jean-Paul Enthoven, Dictionnaire amoureux du bonheur (Plon)
Luz, Un diamant dans les gravats (Stock, « Ma nuit au musée »)
Louis Michaud, Mon ami Curnonsky (Le Rocher)
Christophe Ono-dit-Biot, L’Odyssée de l’Odyssée (Grasset) - Γνωρίζουμε τον συγγραφέα από το παλιότερο μυθιστόρημά του Αν πιστέψεις στο θαύμα (μτφρ. Σταύρος Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη, 2019).
Olivier Rolin, La Guerre éternelle (Gallimard) - Υποψήφιος και για το Γκονκούρ - Τέσσερα βιβλία του συγγραφέα είχαν κυκλοφορήσει στα ελληνικά πριν από αρκετά χρόνια: Μερόη, Πορτ-Σουδάν, Τοπία καταγωγής – Αφηγήματα (μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου, εκδ. Άγρα, 1999, 2001 και 2004 αντίστοιχα) και Χάρτινη τίγρη (μτφρ. Άννα Τσέα, εκδ. Άγρα, 2005).
Joy Sorman, La Vie brute (Flammarion) - Γνωρίζουμε τη συγγραφέα από προηγούμενο βιβλίο της που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά. Πρόκειται για το Στην τρέλα (μτφρ. Αριάδνη Μοσχονά, εκδ. Πόλις, 2023).
Η κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία του Φρεντερίκ Μπεγκμπεντέ, αποτελείται από τους Mohammed Aïssaoui, Dominique Bona, Patrick Besson, Georges-Olivier Châteaureynaud (Γενικός Γραμματέας), Franz-Olivier Giesbert, Cécile Guilbert, Stéphanie Lestaveanie, Janieot, Jean-Noël Pancrazi.
- Διαβάστε επίσης: Τι φοβάται το Γκονκούρ; – Μια αιρετική άποψη για την αξιολόγηση των λογοτεχνικών έργων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Το 2025, η Adélaïde de Clermont-Tonnerre κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος Ρενοντό για το "Je voulais vivre" (Grasset) ενώ το βραβείο δοκιμίου απονεμήθηκε στον Alfred de Montesquiou για το "Le Crépuscule des hommes" (Robert Laffont). Την Αντελαΐντ ντε Κλερμόν Τονέρ γνωρίζουμε από το παλιότερο μυθιστόρημά της Η γούνα (μτφρ. Ελένη Γεωργοστάθη, εκδ. Πατάκη, 2012).






















