Της Βίκυς Βασιλάτου-Σαρρή
Σεξ, σεξ, σεξ. Τα πάντα γύρω μας μιλούν για το σεξ· στην ουσία όμως σπάνια λένε κάτι το ουσιώδες.
Παρότι βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από ερωτικές -στα όρια του προκλητικού- εικόνες, αν κοιτάξεις και ακούσεις γύρω σου, το σεξ παραμένει ταμπού για πολλούς και πολλές, ιδίως όσον αφορά στα παιδιά. Είναι ένα θέμα συζήτησης που δυστυχώς, ακόμα και στον 21ο αιώνα, συνεχίζει να γίνεται με παρωπίδες και παραβάν.
Το «Μαμά, μπαμπά, ας μιλήσουμε για το σεξ» είναι ένα θέμα συζήτησης που προκαλεί δέος. Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις; Φοβάσαι μην παρεκτραπείς ή μην δώσεις μια απάντηση που θα περιλαμβάνει λουλουδάκια, μελισσούλες και πελαργούς, κάτι που θα σε κάνει να φανείς -το λιγότερο- γελοίος στα μάτια του παιδιού σου. Η αλήθεια είναι πως κυκλοφορούν πολλά βιβλία, τα οποία σε βγάζουν από τη δύσκολη θέση, αλλά όσο κι αν τα ξεφυλλίσει, το παιδί θέλει ν’ ακούσει και τη δική σου άποψη κι εκδοχή, και να του δοθούν απαντήσεις στις αμέτρητες και καίριες ερωτήσεις δια στόματος μαμάς ή/και μπαμπά.
Το σεξ και ο έρωτας, το χαϊδολόγημα, το πρώτο φιλί, ο πρώτος έρωτας, η πρώτη σχέση, η σωστή ηλικία για να έρθεις σε ερωτική επαφή, με ποιον ή ποια, αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν ποτέ σεξ, γιατί τα αγόρια σκέφτονται συνέχεια το σεξ, τι είναι οι ορμόνες. Κι αυτές δεν ήταν παρά μόνο δέκα από τις μυριάδες ερωτήσεις που θέτει επί τάπητος η κόρη στον μπαμπά, Jean-Didier Vincent. Με το Μιλώντας για το σεξ στην κόρη μου, ο φυσιολόγος και μέλος του Ιατρικού Ινστιτούτου και της Ιατρικής Ακαδημίας της Γαλλίας, πέρα από τα «μαθήματα» που παραδίδει στην κόρη του, παραδίδει και σ’ εμάς ένα πολύ καλό μάθημα λύσης του «προβλήματος».
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι απευθύνεται σε μια έφηβη κόρη, που σημαίνει ότι αντιμετωπίζει τόσο εκείνος όσο κι εκείνη τελείως διαφορετικά τη συζήτηση, αλλά επειδή τα παιδιά αντιλαμβάνονται περισσότερα απ’ όσο φανταζόμαστε ή θέλουμε να φανταστούμε, προτού πελαγώσουμε, αξίζει να διαβάσουμε τόσο τις ερωτήσεις της κόρης όσο και τις απαντήσεις του πατέρα και να τις προσαρμόσουμε ανάλογα με την ηλικία και τον χαρακτήρα του παιδιού μας.
Από τη συζήτηση που έκανε με την κόρη του, συγκράτησα τις εξής δύο απαντήσεις του: «Δεν πρέπει να κάνουμε έρωτα παρά μόνο όταν είμαστε ερωτευμένοι» και «Το σεξ για τον άνθρωπο είναι λίγο πολύ μια ερωτική ιστορία, και αυτό που μετράει είναι τόσο η πράξη όσο και οι λέξεις που την περιγράφουν». Και τις συγκράτησα διότι εμπεριέχουν όλο το ζουμί του θέματος. Πατώντας πάνω σε αυτές τις -ίσως κατά πολλούς- ρομαντικές εκδοχές του σεξ, μαθαίνουμε στο παιδί μας να αγαπάει, να ερωτεύεται και να εναρμονίζεται με τις ξέφρενες ορμόνες του με τον πιο γλυκό, ειλικρινή και τρυφερό τρόπο.
Χωρίς φιοριτούρες και κεκαλυμμένες κουβέντες, ο Jean-Didier Vincent και η κόρη του μας βοηθούν να πάρουμε το παιδί μας από το χέρι και να το οδηγήσουμε στην πανέμορφη χώρα των σεξουαλικών σχέσεων, που μπορεί να κρύβει δράκους, αλλά που τελικά υπερνικούνται εις το όνομα του έρωτα.
Jean-Didier Vincent
Μετάφραση: Γιώργος Καλαμαντής
Εκδόσεις Πατάκη, 2012