lucian freud

Για το βιβλίο του Ντέιβιντ Φάντερ (David Funder) «Το παζλ της προσωπικότητας» (μτφρ. Χαρά Λυμπεροπούλου, εκδ. Πεδίο). Εικόνα: Αυτοπροσωπογραφία του Λούσιαν Φρόιντ. 

Γράφει ο Φώτιος Αναγνωστόπουλος

Από τις εκδόσεις Πεδίο μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο Το παζλ της προσωπικότητας του David Funder, διακεκριμένου καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, συναρπαστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και ταυτόχρονα προσιτό βιβλίο που μετατρέπει την ψυχολογία της προσωπικότητας από αφηρημένη θεωρία σε ζωντανό και σχετικό με την καθημερινότητα θέμα. Χρειάστηκαν σχεδόν δυο χρόνια προκειμένου το βιβλίο να μεταφραστεί και να ολοκληρωθεί η προσεκτική, εις βάθος και με επιστημονική ακρίβεια επιμέλειά του, από ομάδα Πανεπιστημιακών καθηγητών ψυχολογίας.

pedio funder to pazl tis prosopikotitas

Στην ένατη, ανανεωμένη έκδοσή του, ο συγγραφέας παρουσιάζει με σαφήνεια και επιστημονική επιχειρηματολογία τα βασικά ευρήματα της έρευνας γύρω από το ερώτημα: τι είναι αυτό που κάνει τον κάθε άνθρωπο μοναδικό και ξεχωριστό από όλους τους άλλους; Τα επιμέρους ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και οι απαντήσεις παρουσιάζονται αναλυτικά στο βιβλίο. Ενδεικτικά ερωτήματα είναι τα εξής: Πόσο σταθερή είναι η προσωπικότητά μας στο πέρασμα του χρόνου και σε ποιον βαθμό επηρεάζει τις επιλογές, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ποιότητα ζωής μας; Ποιο είναι το «μυστικό» της επιτυχίας στις προσωπικές σχέσεις ώστε να αποφευχθεί η «ασυμφωνία χαρακτήρων» μεταξύ δύο ατόμων; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας ενός επιτυχημένου ηγέτη στο χώρο εργασίας; Υπάρχουν «καλές» και «σκοτεινές», τοξικές προσωπικότητες; Πώς τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της «σκοτεινής τριάδας» της προσωπικότητας, δηλαδή ο ναρκισσισμός, ο μακιαβελισμός και η ψυχοπάθεια, επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μας; Μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας ή είμαστε καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουμε προβληματικά και δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφορών; Το βιβλίο Το παζλ της προσωπικότητας επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο και ταυτόχρονα προσιτό στο ευρύ κοινό.

bookpress deite to big 300 new

Το βιβλίο παρουσιάζει σημαντικά ερευνητικά ευρήματα που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη συμπεριφορά. Μεταξύ αυτών, αναδεικνύεται η αξιοσημείωτη σταθερότητα της προσωπικότητας: παρότι οι άνθρωποι αλλάζουν κοινωνικούς ρόλους και βιώνουν ποικίλες εμπειρίες στη ζωή τους, τα βασικά χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα τείνουν να παραμένουν σχετικά σταθερά μετά το τέλος της εφηβείας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα ότι οι άλλοι άνθρωποι μπορούν συχνά να μας αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι εμείς τον εαυτό μας, ειδικά σε χαρακτηριστικά προσωπικότητας που εκδηλώνονται ξεκάθαρα στη συμπεριφορά, όπως η κοινωνικότητα ή η επιθετικότητα. Το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της προσωπικότητας και τη σημασία της αλληλεπίδρασης.

Ο τρόπος που κάποιος οργανώνει τον χρόνο του, τακτοποιεί τον προσωπικό του χώρο, ή αντιδρά στις δυσκολίες αποκαλύπτει σταθερά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

Ξεχωριστή έμφαση δίνεται στο ότι η προσωπικότητα δεν αποκαλύπτεται μόνο σε κρίσιμες στιγμές της ζωής, αλλά κυρίως σε επαναλαμβανόμενες, καθημερινές πράξεις και επιλογές. Ο τρόπος που κάποιος οργανώνει τον χρόνο του, τακτοποιεί τον προσωπικό του χώρο, ή αντιδρά στις δυσκολίες αποκαλύπτει σταθερά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Το βιβλίο δείχνει γιατί η καθημερινότητα είναι το καλύτερο «εργαστήριο» μελέτης και κατανόησης της προσωπικότητας.

Το μοντέλο των Πέντε Μεγάλων Διαστάσεων της Προσωπικότητας

Κεντρικό ρόλο στο βιβλίο κατέχει το καθιερωμένο μοντέλο των Πέντε Μεγάλων Διαστάσεων της Προσωπικότητας (Big Five). Ο συγγραφέας παρουσιάζει πώς χαρακτηριστικά όπως η ευσυνειδησία, η εξωστρέφεια και ο νευρωτισμός συνδέονται με την επαγγελματική επιτυχία, την ψυχική υγεία, τις σχέσεις και τη διαχείριση του άγχους.

Αντιθέτως, στους ανασταλτικούς παράγοντες σχέσεων, στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα δηλαδή που δυσχεραίνουν και υπονομεύουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, περιλαμβάνονται η δυσπιστία, τα προβλήματα ελέγχου του θυμού (...) 

Για την επιτυχία και ομαλή πορεία στις διαπροσωπικές σχέσεις, ο συγγραφέας δείχνει ότι παίζουν ρόλο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας όπως η ζεστασιά, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία, η χαμηλή αρνητική συναισθηματικότητα και η υψηλή θετική συναισθηματικότητα. Αντιθέτως, στους ανασταλτικούς παράγοντες σχέσεων, στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα δηλαδή που δυσχεραίνουν και υπονομεύουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, περιλαμβάνονται η δυσπιστία, τα προβλήματα ελέγχου του θυμού, το αίσθημα της «περιφρόνησης» για τους άλλους, αλλά και η ευαισθησία στην απόρριψη, όπου το άτομο αντιδρά υπερβολικά σε κάθε ένδειξη που υποδηλώνει ότι ο/η σύντροφός του μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του/της και να απομακρυνθεί.

Στο χώρο της εργασίας, το βιβλίο αποκαλύπτει ότι οι επιτυχημένοι διευθυντές/προϊστάμενοι συνδυάζουν ακεραιότητα, εντιμότητα, ειδημοσύνη, ικανότητα λήψης γρήγορων και τεκμηριωμένων αποφάσεων και ένα σαφές όραμα.

Οι διαταραχές προσωπικότητας

Σχετικά με τις διαταραχές προσωπικότητας, στο βιβλίο επισημαίνεται ότι ορισμένες διαταραχές (π.χ. ναρκισσιστική, αντικοινωνική) είναι κυρίως εγωσυντονικές, που σημαίνει ότι δεν βιώνονται ως πρόβλημα από τα άτομα που λαμβάνουν τη διάγνωση της διαταραχής και συνεπώς είναι δύσκολο να αλλάξουν.

Στον πυρήνα αυτού του ελκυστικού βιβλίου βρίσκεται η ιδέα ότι η προσωπικότητα είναι ένας γρίφος

Παράλληλα, το βιβλίο καταρρίπτει τον μύθο ότι η μελέτη της προσωπικότητας είναι υποκειμενική. Μέσα από σαφή παραδείγματα, παρουσιάζεται ο τρόπος που η σύγχρονη ψυχολογία χρησιμοποιεί, συνδυάζοντας αξιόπιστες και έγκυρες επιστημονικές μεθόδους (αυτοαναφορές, παρατηρήσεις συμπεριφοράς, δεδομένα ζωής, αξιολογήσεις τρίτων) για τη μέτρηση και κατανόηση της προσωπικότητας. Εμβαθύνει επίσης στη μεθοδολογία έρευνας και στα εργαλεία μέτρησης της προσωπικότητας, δίνοντας στον αναγνώστη μια αίσθηση του πώς οι επιστήμονες συγκεντρώνουν και ερμηνεύουν τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι ο αναγνώστης κατανοεί όχι μόνο τι γνωρίζουμε για την προσωπικότητα, αλλά και πώς αποκτούμε αυτήν τη γνώση.

Στον πυρήνα αυτού του ελκυστικού βιβλίου βρίσκεται η ιδέα ότι η προσωπικότητα είναι ένας γρίφος -ένα «παζλ» όπως λέει ο τίτλος- που δεν λύνει ποτέ κανείς εύκολα. Η κατανόηση της προσωπικότητας πηγάζει από τη σύνθεση πολλών συμπληρωματικών μεταξύ τους προσεγγίσεων, όπως είναι η ψυχαναλυτική, η ανθρωπιστική/διαπολιτισμική, η βιολογική/γενετική/εξελικτική, η προσέγγιση των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων και η προσέγγιση των μαθησιακών και γνωστικών διαδικασιών (νόηση, κίνητρα, συναίσθημα, εαυτός). Επίσης, η κατανόηση της προσωπικότητας εκπορεύεται από την αναγνώριση ότι η προσωπικότητα κάθε ανθρώπου είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που συνδυάζονται και αλληλεπιδρούν διαρκώς μεταξύ τους: βιολογία, κληρονομικότητα, οικογένεια και ανατροφή, κοινωνικό περιβάλλον, εμπειρίες, εσωτερικά κίνητρα, βλέψεις και επιλογές, διαπροσωπικές σχέσεις, πολιτισμός/κουλτούρα.

Ένα βιβλίο όχι μόνο για ειδικούς 

Το παζλ της προσωπικότητας δεν απευθύνεται μόνο σε ειδικούς. Γραμμένο με ζωντάνια και ενθουσιασμό, αποτελεί ένα βιβλίο για κάθε αναγνώστη και αναγνώστρια που επιθυμεί να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του/της και τους άλλους, φωτίζοντας το πώς οι ατομικές διαφορές διαμορφώνουν την ξεχωριστή ανθρώπινη εμπειρία. Παρακινεί το αναγνωστικό κοινό να ανακαλύψει τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης φύσης και να ενσωματώσει τις πληροφορίες αυτές στην προσωπική, στην κοινωνική και στην επαγγελματική του ζωή. Ο αναγνώστης και η αναγνώστρια δεν αποκτούν απλώς επιστημονικές γνώσεις για την προσωπικότητα – τις μεταφέρουν στην πραγματική τους ζωή.

ΦΩΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ είναι Καθηγητής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο David C. Funder είναι Διακεκριμένος Καθηγητής του Μεταπτυχιακού Τμήματος και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ρίβερσαϊντ. Βραβευμένος το 2009 με το βραβείο Jack Block για Διακεκριμένη Έρευνα στην Προσωπικότητα, υπήρξε αρχισυντάκτης του περιοδικού Journal of Research in Personality και πρόεδρος του Συλλόγου για την Έρευνα στην Προσωπικότητα (Association for Research in Personality), καθώς και της Εταιρείας για την Προσωπικότητα και την Κοινωνική Ψυχολογία (Society for Personality and Social Psychology).

david c funder

Είναι γνωστός για την έρευνά του στο πεδίο των αξιολογικών κρίσεων για την προσωπικότητα και έχει επίσης δημοσιεύσει έρευνες για την αναβολή της ικανοποίησης, τη θεωρία απόδοσης αιτίων, τη διαχρονική πορεία της ανάπτυξης της προσωπικότητας και την ψυχολογική αξιολόγηση των καταστάσεων.

Η τρέχουσα ερευνητική του δράση αφορά τη βίωση ποικίλων καταστάσεων σε κουλτούρες από όλο τον κόσμο. Έχει διδάξει ψυχολογία της προσωπικότητας σε προπτυχιακούς φοιτητές του Κολεγίου Mudd, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, στο Ουρμπάνα Σαμπέιν, και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ρίβερσαϊντ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 «Μπουμ! Ο φυσικός κόσμος στα άκρα», Ντέιβιντ Ντάρλινγκ – Όταν ο άνθρωπος φτάνει στα όρια, γράφει Ιστορία

«Μπουμ! Ο φυσικός κόσμος στα άκρα», Ντέιβιντ Ντάρλινγκ – Όταν ο άνθρωπος φτάνει στα όρια, γράφει Ιστορία

Για το βιβλίο του Ντέιβιντ Ντάρλινγκ (David Darling) «Μπουμ! Ο φυσικός κόσμος στα άκρα» (μτφρ. Παναγιώτης Δρεπανιώτης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Εικόνα: Ο Colossus, ο πρώτος υπολογιστής. 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
«Για μια νέα φιλοσοφία» του Παύλου Καστανά (κριτική) – Ο άνθρωπος μπροστά στο απέραντο σύμπαν

«Για μια νέα φιλοσοφία» του Παύλου Καστανά (κριτική) – Ο άνθρωπος μπροστά στο απέραντο σύμπαν

Για το βιβλίο του Παύλου Καστανά «Για μια νέα φιλοσοφία: Ο άνθρωπος μέσα από τα μάτια της Αστροφυσικής» (εκδ. Διόπτρα). © Unsplash

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Συχνά, όταν οι ενήλικες ρωτούν τα παιδιά τι ονειρεύο...

«Εξάντληση» της Άννα Καταρίνα Σάφνερ (κριτική) – Αντιμέτωποι με το διαρκές φάσμα του burnout

«Εξάντληση» της Άννα Καταρίνα Σάφνερ (κριτική) – Αντιμέτωποι με το διαρκές φάσμα του burnout

Για το βιβλίο της Άννα Καταρίνα Σάφνερ (Anna Katharina Schaffner) «Εξάντληση – Ένα αντίδοτο στο burnout» (μτφρ. Φωτεινή Βλαχοπούλου, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από την ταινία «Μαύρος κύκνος» (2010) του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θάνατος του Συγγραφέα, η Γάτα του Σρέντιγκερ και η «αλυσίδα του νοήματος»

Ο Θάνατος του Συγγραφέα, η Γάτα του Σρέντιγκερ και η «αλυσίδα του νοήματος»

Αυτό που καταλάβαμε κάποια στιγμή μέσα από την εξέλιξη της λογοτεχνικής θεωρίας, και γενικότερα της κριτικής σκέψης, ήταν πως ο συγγραφέας είναι, ούτως ή άλλως, ένα φασματικό πρόσωπο. Ούτε ακριβώς νεκρός, μα ούτε και ακριβώς ζωντανός. Κάτι σαν τη Γάτα του Σρέντιγκερ: Ο συγγραφέας είναι και δεν είναι ζωντανός, αναλόγ...

«Φανταστική περιπέτεια» του Αλέξανδρου Κοτζιά (κριτική) – Σάτιρα του χώρου των Γραμμάτων που σπάει κόκκαλα, από το ογδόντα μέχρι σήμερα

«Φανταστική περιπέτεια» του Αλέξανδρου Κοτζιά (κριτική) – Σάτιρα του χώρου των Γραμμάτων που σπάει κόκκαλα, από το ογδόντα μέχρι σήμερα

Για το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Κοτζιά «Φανταστική περιπέτεια» (εκδ. Πατάκη). Ο Αλέξανδρος Κοτζιάς με τον Στρατή Τσίρκα το 1975. © Αρχείο οικογενείας Κοτζιά

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η επανέκδοση της ...

«Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου: Καρποί της αγάπης και της θυσίας

«Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου: Καρποί της αγάπης και της θυσίας

Είδαμε «Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, την παράσταση «Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου», σε σκηνοθε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ