
του Φοίβου Καρζή
Συμβαίνει κάθε άνοιξη. Τα πρωτοσέλιδα γεμίζουν από αριθμούς με εισακτέους στα πανεπιστήμια. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ενθουσιάζονται επειδή οι πάντες θα βρουν μια θέση στον ήλιο της ανώτατης εκπαίδευσης – και θα εξασφαλίσουν έτσι αναβολή από τη στράτευση και φοιτητικό πάσο για
Και τα προηγούμενα χρόνια μπορούσε να μιλήσει κανείς για τις αιώνιες αγκυλώσεις των δημόσιων μηχανισμών και για τα συμφέροντα των εμπλεκομένων στο σύστημα συγγραφής, έκδοσης και διακίνησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Αλλά και φέτος. Η χώρα συνολικά βρίσκεται σε δραματικό οικονομικό αδιέξοδο. Η παιδεία ακόμη χειρότερα, τα πανεπιστήμια στο μη περαιτέρω. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της διανομής συγγραμμάτων για μία ακόμη χρονιά, όταν ανήμερα τα προηγούμενα Χριστούγεννα οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού βιβλίου της Amazon και του Kindle ξεπέρασαν τις πωλήσεις των παραδοσιακών χάρτινων βιβλίων; Όταν συνολικά έχουν πουληθεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια Kindle μόνον, χωρίς να υπολογίζονται οι δεκάδες άλλες συσκευές e-readers. Όταν υπάρχουν ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία όχι μόνο σε εξωτικά υπερατλαντικά μέρη, αλλά παντού, όπως και στην ελληνική αγορά του διαδικτύου.
Μια συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης βιβλίων κοστίζει σήμερα περίπου 200 ευρώ – και ένας φοιτητής στη διάρκεια των σπουδών του παίρνει με το σημερινό σύστημα όχι λιγότερα από 30-40 βιβλία. Ακόμη και αν ήθελε κανείς να συζητήσει το θέμα του ενός συγγράμματος (έστω ως απολίθωμα που θα φύγει με τη σβούρα και όχι με το σφυρί), οι καθηγητές μπορούν να εξακολουθήσουν να εισπράττουν τα δικαιώματα για τα downloads των βιβλίων τους.
Είναι φανερό πως η σχέση αρχικής επένδυσης που απαιτείται με τον χρόνο απόσβεσης καθιστά εξωφρενική κάθε άλλη καθυστέρηση. Η τεχνολογία δίνει με εύκολο και φτηνό τρόπο τη λύση στο πρόβλημα των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, που ποτέ δεν μπόρεσε να φτιάξει η Ελλάδα.
Φοίβος Καρζής