
Του Ευθύμιου Σακκά
Μια μέρα σαν σήμερα το 1963 απεβίωσε ο συγγραφέας Άλντους Χάξλεϋ σε ηλικία 69 ετών. Προέρχονταν από μια οικογένεια που είχε αναδείξει γνωστούς συγγραφείς και επιστήμονες και την ίδια κατεύθυνση έμελλε να ακολουθήσει και ο ίδιος. Αρχικά ενδιαφερόταν περισσότερο για τις επιστήμες αλλά μια οφθαλμολογική ασθένεια του στέρησε την όραση για δύο ολόκληρα χρόνια, ενώ στη συνέχεια αποκαταστάθηκε μερικώς η βλάβη μόνο από το ένα μάτι. Το γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή να στρέψει αποκλειστικά το ενδιαφέρον του στη συγγραφή.
Με την αποπεράτωση των φιλολογικών σπουδών του θα εργαστεί ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ήτον και θα συγχρωτιστεί με σημαίνοντα πρόσωπα του λογοτεχνικού χώρου, εκδίδοντας ο ίδιος το 1921 το πρώτο του μυθιστόρημα που γνώρισε μεγάλη επιτυχία όπως και αυτά που ακολούθησαν, τα οποία σκανδάλισαν πάντως τα συντηρητικά ήθη της εποχής εξαιτίας της απερίφραστης επίθεσης εναντίον τους.
Ο Χάξλεϋ ακολουθώντας μια αφηγηματική δομή που συνδύαζε δοκιμιακό και μυθιστορηματικό ύφος έφτασε στο ζενίθ της δημιουργικότητάς του την δεκαετία του ’30 με κείμενα, όπως «Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος» προοιωνίζοντας και την φθίνουσα πορεία που λάμβαναν τα πράγματα στην γηραιά ήπειρο με την άνοδο του φασισμού.
Ανήσυχο πνεύμα ο Χάξλεϋ θα δοκιμάσει τις επόμενες δεκαετίες την τύχη του στο Χόλυγουντ, θα μελετήσει ανατολικές φιλοσοφίες και θα πειραματιστεί με ψυχοτρόπες ουσίες σε μια απόπειρα διεύρυνσης της συνείδησής του, αποδίδοντας τα συμπεράσματά του στο έργο του «Οι πύλες της αντίληψης» και εστιάζοντας σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κείμενά του πάνω σ’ αυτό το ζήτημα…