Του Ευθύμιου Σακκά
Μια μέρα σαν σήμερα το 1849 είχε έρθει στη ζωή ο ρώσος γιατρός Ιβάν Παβλόφ που έμεινε στην ιστορία για το πείραμα σχετικά με τα ανακλαστικά που φέρει το όνομά του.
Ο πατέρας του ήταν ιερέας και αρχικά σκόπευε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο σπουδάζοντας στην Ιερατική Σχολή της γενέτειράς του στο Ριαζάν. Παράλληλα όμως έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για την φυσιολογία και την χημεία και όταν μελέτησε το έργο του ρώσου φυσιολόγου Σιτσένοφ «Τα αντανακλαστικά του εγκεφάλου» αποφασίζει να αλλάξει κατεύθυνση και μετακομίζει στην Αγία Πετρούπολη για να σπουδάσει φυσιολογία.
Με την αποφοίτηση του αρχίζει τα πειράματα, εργάζεται ως καθηγητής φαρμακευτικής και φυσιολογίας και ιδρύει Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του έχει να κάνει με το πείραμα των σκύλων, όταν και σχημάτισε δύο ομάδες εξ’ αυτών και τους τάιζε καθημερινά την ίδια πάντα ώρα. Η διαφορά ήταν ότι η μία ομάδα άκουγε τον χτύπο ενός κουδουνιού πριν της παρασχεθεί τροφή. Έτσι λοιπόν από ένα σημείο κι έπειτα ο Παβλόφ άρχισε να χτυπάει το κουδούνι άσχετες ώρες διαπιστώνοντας ότι οι σκύλοι ανταποκρίνονταν περιμένοντας να λάβουν το φαγητό τους.
Η ανακάλυψή του αυτή για τα τεχνητά αντανακλαστικά που ισχύει και για τους ανθρώπους του χάρισε και το βραβείο Νόμπελ το 1904.