Του Ευθύμιου Σακκά
Μια μέρα σαν σήμερα το 1940 είχε φύγει από την ζωή ο ζωγράφος Paul Klee. Οι γονείς του εκτός των άλλων ασχολούνταν με την μουσική και καλλιεργήσανε και στον γιο τους το ενδιαφέρον για τις τέχνες γενικότερα. Σπούδασε ζωγραφική στο Μόναχο και έπειτα από τέσσερα χρόνια παρουσίασε τα πρώτα του έργα που επρόκειτο για χαλκογραφίες και αμέσως κίνησε το ενδιαφέρον του κοινού και των ομότεχνών του εξαιτίας της τεχνικής του και της φαντασίας του.
Τα επόμενα χρόνια θα εκθέσει τις θεωρίες του μέσα από θεωρητικά κείμενα, θα γνωριστεί με τον Kandinsky και θα συνασπιστεί με την καλλιτεχνική ομάδα «Γαλάζιος Καβαλάρης».
Καθοριστικό στάθηκε στην συνέχεια ένα ταξίδι του στην βόρεια Αφρική όπου θα θαμπωθεί από την φωτεινότητα του ήλιου, γεγονός που επηρέασε την δημιουργικότητα του το επόμενο διάστημα, που χαρακτηρίζεται και από την στροφή του προς τον κυβισμό.
Για μια δεκαετία έπειτα θα διδάξει στην σχολή Bauhaus, θα παρουσιάσει τα σημαντικότερα θεωρητικά του κείμενα και θα αρχίσει να εισάγει στα έργα του στοιχεία που θυμίζουνε σχέδια παιδιών. Γενικώς ο Klee υπήρξε ένας πολυσχιδής ζωγράφος και δεν δίσταζε να δοκιμάζει διάφορες τεχνικές χωρίς να εγκλωβίζει εαυτόν σε κανένα ζωγραφικό κίνημα.
Η επικράτηση του ναζισμού στην Γερμανία επηρέασε το ύφος του, που έγινε πιο σκοτεινό αλλά και ανατρεπτικό, όπως καταφαίνεται και από τον περίφημο πίνακα «Επανάσταση των γεφυριών» που απεικονίζει δώδεκα γέφυρες να έχουνε αποκολληθεί από τα θεμέλια τους και να προχωρούνε σε παράταξη καταδεικνύοντας την ανατροπή της τάξης που επικρατούσε εκείνη την εποχή.
Μεταξύ των άλλων στα ελληνικά κυκλοφορούνε τα βιβλία του «Εικαστική Τέχνη», από τις εκδόσεις Μέλισσα και «Για την μοντέρνα τέχνη», από τις εκδόσεις Κάλβος.