
Του Ευθύμιου Σακκά
Μια μέρα σαν σήμερα το 1930 ο Μαχάτμα Γκάντι αρχίζει σιωπηλή διαμαρτυρία κατά των Άγγλων αποικιοκρατών μέσα στα πλαίσια του αγώνα του για την αυτοδιάθεση της Ινδίας. Μέσα στο ίδιο έτος αίσθηση είχε προκαλέσει και η πορεία 241 χιλιομέτρων που είχαν πραγματοποιήσει χιλιάδες Ινδοί με επικεφαλής τον Γκάντι προς την αραβική θάλασσα με σκοπό να αφαλατώσουν θαλασσινό νερό σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στο αγγλικό μονοπώλιο.
Ο Γκάντι γεννήθηκε το 1869 στην Ινδία και σπούδασε Νομική στο Λονδίνο. Με το πέρας των σπουδών του επέστρεψε στην πατρίδα του και προσπάθησε ανεπιτυχώς να ασκήσει το επάγγελμά του. Το 1893 μετακόμισε στη Νότιο Αφρική για να εργαστεί στο νομικό τμήμα μιας εταιρείας. Εκεί ήρθε αντιμέτωπος με το απαρτχάϊντ και άρχισε να εφαρμόζει την μέθοδο της παθητικής αντίστασης. Αφού μέσα από τον αγώνα του κατοχύρωσε σημαντικά δικαιώματα για τους Ινδούς μετανάστες θα επιστρέψει στην πατρίδα του το 1914, όπου και θα αρχίσει τις προσπάθειες για την ανεξαρτησία της Ινδίας. Το τέλος του ήρθε στις αρχές του 1948 όταν και δολοφονήθηκε από έναν Ινδό εθνικιστή.
Για μια αναλυτική ματιά στα έργα και τις ημέρες του μπορεί κανείς να ανατρέξει στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιάμβλιχος, αλλά και στα κείμενά του «Θρησκεία και αλήθεια-Οικονομία και ηθική» από τις εκδόσεις Ροές.