Του Ευθύμιου Σακκά
Μια μέρα σαν σήμερα πέθανε ο πολωνός συνθέτης Φρειδερίκος Σοπέν. Γεννημένος από Γάλλο πατέρα και Πολωνή μητέρα ο Σοπέν άρχισε να παίρνει μαθήματα μουσικής σε ηλικία έξι ετών και προχώρησε στην πρώτη του σύνθεση ένα χρόνο αργότερα.
Οι συγκρίσεις με τον Μότσαρτ αρχίσανε πολύ νωρίς, ενώ οι συναυλίες πιάνου που έδινε κατά την παιδική του ηλικία εδραιώσανε τη φήμη του στην Πολωνία και σύντομα το όνομά του έγινε γνωστό και στη Βιέννη.
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην αυστριακή πρωτεύουσα πίσω στην Πολωνία ξέσπασε επανάσταση κι ο Σοπέν κατέφυγε στο Παρίσι. Στην Πολωνία δεν θα επέστρεφε παρά μόνο, μετά το θάνατό του, η καρδιά του, μιας κι αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία, ενώ το σώμα του ενταφιάστηκε στο Παρίσι.
Στη Γαλλία συνέθεσε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, αλλά έδωσε ελάχιστα ρεσιτάλ εξαιτίας του άγχους του να εμφανιστεί μπροστά σε πολυπληθή ακροατήρια. Άξια μνείας και η σχέση του με την συγγραφέα Γεωργία Σάνδη που κράτησε εννιά χρόνια. Κατόπιν αυτής η υγεία του Σοπέν, που έπασχε από φυματίωση, άρχισε να επιδεινώνεται αλλά ο ίδιος παρέμεινε δημιουργικός και μάλιστα για ένα διάστημα μετακόμισε και στην Αγγλία για μια μεγάλη σειρά συναυλιών.
Στο βιβλίο «Φρειδερίκος Σοπέν», από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος, ο Γεώργιος Δρόσος προσφέρει μια αναλυτική εικόνα της ζωής και του έργου του πολωνού συνθέτη.