Του Ευθύμιου Σακκά
Μια μέρα σαν σήμερα το 1970 ο Μαρκ Ρόθκο, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του προηγούμενου αιώνα, αυτοκτόνησε στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Είχε γεννηθεί στην Ρωσία και όταν ήταν δέκα ετών η οικογένειά του μετανάστευσε στις Η.Π.Α. Οι σπουδές του στο Γέιλ δεν ολοκληρωθήκανε ποτέ καθώς στα είκοσι τρία του αποφασίζει να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Ο Μαξ Βέμπερ ήταν αυτός που τον μύησε στον γαλλικό ιμπρεσιονισμό και στο έργο του Σεζάν.
Η δημιουργική του πορεία διακρίνεται σε τρεις περιόδους. Αρχικά ασχολήθηκε με την υλική αναπαράσταση, κατόπιν περνάει στη σουρεαλιστική περίοδο εγκαταλείποντας την μορφή και από το 1947 κι έπειτα αφιερώνεται στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό ζωγραφίζοντας πάνω σε μεγάλες επιφάνειες. Πάνω στο φόντο που επικρατούσε χρωματική ομοιομορφία τοποθετούσε οριζόντια σχήματα θέλοντας μ’ αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει «μια κατάσταση οικειότητας», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος.
Κατά την διάρκεια της πορείας του είχε καταγράψει τις σκέψεις του περί ζωγραφικής σε διάφορα κείμενα τα οποία συγκεντρώθηκαν μαζί με συνεντεύξεις του υπό τον τίτλο «Κείμενα για την τέχνη» από τις εκδόσεις Νησίδες σε μετάφραση του Βασίλη Τομανά.