Μια μέρα σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου του 1890 γεννήθηκε ο Ρώσος συγγραφέας Μπορίς Παστερνάκ στη Μόσχα. Ο πίνακας στον οποίο απεικονίζεται σε ηλικία 10 ετών μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Αλεξάντερ, φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο πατέρα τους Λεονίντ Παστερνάκ το 1900.
Του Ευθύμιου Σακκά
Αρχικά φιλοδοξούσε να γίνει συνθέτης αλλά αργότερα στρέφει το ενδιαφέρον του προς τη φιλοσοφία και σπουδάζει σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας. Το 1914 επιστρέφει στη Μόσχα και εκδίδει τα πρώτα του ποιήματα που είναι επηρεασμένα κυρίως από το κίνημα του φουτουρισμού. Τα χρόνια του παγκοσμίου πολέμου τον βρίσκουνε να εργάζεται σ’ ένα χημικό εργοστάσιο. Πολλά στοιχεία από το Δρ. Ζιβάγκο, που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, τα άντλησε από τις εμπειρίες εκείνων των χρόνων.
Πριν όμως από τον «Δόκτωρ Ζιβάγκο» η φήμη του είχε εξαπλωθεί στη Ρωσία με τις ποιητικές συλλογές του «Αδελφή μου ζωή» και «Δεύτερη γέννηση». Το μοντέρνο στυλ γραφής του άσκησε μεγάλη επιρροή στους ρωσικούς ποιητικούς κύκλους της εποχής.
Η αφίσα της ταινίας Δρ Ζιβάγκο του 1965 σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν με πρωταγωνιστές τους Ομάρ Σαρίφ, Τζούλι Κρίστι και Τζεραλντίν Τσάπλιν. |
Στο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» πραγματεύεται την ερωτική ιστορία ενός γιατρού-ποιητή υπό το πρίσμα της οκτωβριανής επανάστασης και τον μετέπειτα ρωσικό εμφύλιο. Στη Ρωσία δεν επιτράπηκε η έκδοση του βιβλίου καθώς θεωρήθηκε ότι καταφέρεται εναντίον του μαρξισμού. Η πρώτη έκδοση έγινε στα ιταλικά και ακολούθησε η μετάφρασή του σε είκοσι περίπου γλώσσες.
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣ ΠΑΣΤΕΡΝΑΚ
Το 1958 κερδίζει το Νόμπελ λογοτεχνίας αλλά το σοβιετικό καθεστώς τον απειλεί με εξορία αν το αποδεχτεί κι έτσι δεν το παραλαμβάνει. Η έκδοση του «Δρ. Ζιβάγκο» στην Ρωσία πραγματοποιήθηκε τελικά το 1988, ενώ ο Παστερνάκ είχε φύγει από τη ζωή είκοσι οκτώ χρόνια νωρίτερα, στις 30 Μαΐου 1960.