Μια μέρα σαν σήμερα, 6 Μαΐου 1862, πέθανε σε ηλικία 44 ετών από φυματίωση στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης ο Αμερικανός φιλόσοφος, φυσιοδίφης και συγγραφέας Χένρι Ντέιβιντ Θορώ.
Του Λεωνίδα Καλούση
Είχε γεννηθεί στις 12 Ιουλίου 1817, το τρίτο παιδί μιας μεσοαστικής οικογένειας της Νέας Αγγλίας. Ο πατέρας του είχε επιχείρηση κατασκευής μολυβιών. Φοίτησε στην Ακαδημία Κόνκορντ και συνέχισε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, όπου είχε καθηγητή τον φιλόσοφο και ποιητή Ραλφ Ουάλντο Έμερσον, από τον οποίο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό. Ήταν από τους βασικούς εκπροσώπους του κινήματος του υπερβατισμού αλλά προοδευτικά ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τους ιδρυτές του, Ντέιβιντ Χιούμ και Ιμάνουελ Καντ.
Είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του «Γουόλντεν (Walden), μία αναζήτηση της απλής ζωής σε φυσικό περιβάλλον, και για το δοκίμιό του Resistance to Civil Government ή Civil Disobedience, «Πολιτική ανυπακοή», στο οποίο διατυπώνει το επιχείρημα υπέρ της ανυπακοής προς ένα άδικο κράτος. Ήταν πολυγραφότατος και άφησε ευρύ έργο που στο σκέλος που ασχολήθηκε με την φυσική ιστορία θεωρείται προάγγελος της οικολογίας.
Συνολικά, τα γραπτά του Θόρω γεμίζουν περίπου 20 τόμους. Στο πεδίο της φυσικής ιστορίας, προφήτευσε τις μεθόδους και τα ευρήματα της οικολογίας. Ενδιαφερόταν επίσης για την επιβίωση σε εχθρικό περιβάλλον, ή έναντια στις ιστορικές μεταβολές και στη φυσική φθορά, ενώ ταυτόχρονα υποστήριζε την εγκατάλειψη της σπατάλης και των αυταπατών προκειμένου να ανακαλύψουμε τις αληθινές και ουσιώδεις ανάγκες της ζωής.
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΧΕΝΡΙ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΘΟΡΩ
Σε όλη τη ζωή του υπεστήριξε την κατάργηση της δουλείας, δίνοντας διαλέξεις σχετικά. Ο Θορώ χαρακτηρίστηκε αναρχικός ωστόσο το βιβλίο του «Πολιτική ανυπακοή» είναι περισσότερο ένα κάλεσμα για τη βελτίωση και όχι για την κατάργηση του κράτους.