Ο George Orwell πέθανε μια μέρα σαν σήμερα το 1950. Στα έξι τελευταία χρόνια της ζωής του έγραψε τα δύο πιο δημοφιλή έργα του, την «Φάρμα των ζώων» και το «1984». Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ινδία, όπου οι γονείς του δούλευαν ως κρατικοί υπάλληλοι της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Του Ευθύμιου Σακκά
Το 1911 η οικογένεια επιστρέφει στην Αγγλία. Παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση της οικογένειας ο Orwell καταφέρνει να λάβει πανεπιστημιακή μόρφωση χάρη στην ευφυΐα του. Σπουδάζει με υποτροφία στο κολλέγιο Eaton και κατόπιν επιστρέφει στην Ινδία αφού διορίστηκε αξιωματούχος στην βρετανική αστυνομία.
Αφού παραιτείται από τη θέση του για ηθικούς λόγους, επιστρέφει για δεύτερη φορά στην Αγγλία αποφασισμένος να ασχοληθεί με το γράψιμο. Πρώτα όμως χαρίζει τα υπάρχοντά του σε φτωχούς και ζει περιπλανώμενος και εξαθλιωμένος στους δρόμους του Λονδίνου και για ένα διάστημα σ’ αυτούς του Παρισιού. Από αυτή τη περίοδο προέκυψαν τα μυθιστορήματα «Οι αλήτες τού Παρισιού και του Λονδίνου», «Μέρες της Μπούρμα», «Η κόρη του παπά» και «Ο δρόμος προς την αποβάθρα του Γουίγκαν».
Στη συνέχεια παίρνει μέρος ως εθελοντής στον ισπανικό εμφύλιο και καταγράφει τις εμπειρίες του στο βιβλίο «Πεθαίνοντας στην Καταλονία».
Ακολούθησε μια μακρά περίοδος που δεν ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία καθώς δούλευε ως αρθρογράφος στην εφημερίδα Tribune. Κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο μάλιστα στάλθηκε ως ανταποκριτής του BBC στην Ινδία.
«Η φάρμα των ζώων», στην οποία στηλιτεύει με αλληγορικό τρόπο την εξουσιαστική τάση του ανθρώπου, του χάρισε δόξα και χρήμα. Η φυματίωση όμως δεν του επέτρεψε να απολαύσει την επιτυχία του. Τον περισσότερο καιρό της υπόλοιπης ζωής του τον πέρασε σε σανατόρια, όπου και έγραψε το προφητικό «1984» προαναγγέλλοντας τα δεινά που βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες.