baladeur

Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου, αν δεν κάνεις ο ίδιος την αρχή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είκοσι επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης από τους επαγγελματίες του είδους.

Επιμέλεια: Book Press

20 protaseis vivlion autovoithias 17Roxie Nafousi: «Manifest: Επτά βήματα για να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι»
Μτφρ. Ειρήνη Παϊδούση
Εκδ. Ψυχογιός

Στο σταυροδρόμι επιστήμης και σοφίας, η υλοποίηση είναι μια φιλοσοφία και πρακτική προσωπικής ανάπτυξης που θα σε βοηθήσει να επιτύχεις τους στόχους σου, να καλλιεργήσεις την αγάπη προς τον εαυτό σου και να ζήσεις την καλύτερη εκδοχή της δικής σου ζωής.

Είτε θέλεις να προσελκύσεις την αδελφή ψυχή σου, να βρεις την τέλεια δουλειά, να αγοράσεις το σπίτι που ανέκαθεν ήθελες ή απλώς να αποκτήσεις περισσότερη εσωτερική γαλήνη και αυτοπεποίθηση, το Manifest θα σε διδάξει πώς ακριβώς να φτάσεις ως εκεί:

1. Έχε ξεκάθαρο όραμα.
2. Απομάκρυνε τον φόβο και την αμφιβολία.
3. Ευθυγράμμισε τη συμπεριφορά σου με τους στόχους σου.
4. Ξεπέρασε τις δοκιμασίες του σύμπαντος.
5. Ασπάσου την ευγνωμοσύνη (χωρίς περιορισμούς).
6. Μετάτρεψε τον φθόνο σε έμπνευση.
7. Εμπιστέψου το σύμπαν.

Γραμμένο από την coach προσωπικής ανάπτυξης και «Βασίλισσα του manifesting» Ρόξι Ναφούσι, το βιβλίο αυτό είναι o απαραίτητος οδηγός για οποιονδήποτε θέλει να νιώσει πως κρατάει το τιμόνι της ζωής του.

20 protaseis vivlion autovoithias 06Brené Brown: «Σήκω και στάσου με δύναμη – Πώς η ικανότητα να ξανασηκωνόμαστε μεταμορφώνει τον τρόπο που ζούμε»
Μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη
Εκδ. Κλειδάριθμος

Δεν είναι πάντα εύκολο να ζούμε τη ζωή μας με θάρρος. Σκοντάφτουμε και πέφτουμε πολλές φορές. Το Σήκω και στάσου με δύναμη δείχνει την αναγέννηση μετά τις πτώσεις. Η Μπράουν έχει ακούσει μια ευρεία γκάμα ανθρώπων –από ηγέτες εταιρειών του Fortune 500 και στρατιωτικών οργανισμών, μέχρι καλλιτέχνες, ζευγάρια με μακροχρόνιες σχέσεις, εκπαιδευτικούς και γονείς– να μοιράζονται μαζί της ιστορίες θάρρους, ιστορίες πτώσεων και αναγέννησης. Αναρωτήθηκε, λοιπόν: Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μεταξύ τους;

Η απάντηση ήταν σαφής: οι άνθρωποι αυτοί αναγνωρίζουν τη δύναμη του συναισθήματος και δεν φοβούνται να αφεθούν στη δυσφορία που μπορεί να τους προκαλεί. Η προσπάθεια να ξαναβρούμε τα πατήματά μας μετά από μια δύσκολη μάχη, δοκιμάζει το θάρρος μας και σφυρηλατεί τις αξίες μας. Μας καλεί να αναμετρηθούμε με τα συναισθήματά μας και να σταθούμε με φιλοπεριέργεια απέναντι σε αυτά που νιώθουμε.

Να εξερευνήσουμε τις ιστορίες που δημιουργούμε, μέχρι να βρούμε έναν σπόρο αλήθειας. Και να ζούμε αυτή τη διαδικασία καθημερινά, μέχρι να γίνει συστηματική πρακτική μας και να φέρει επανάσταση στις ζωές μας. Με το να ξαναγεννιόμαστε μετά από κάθε πτώση, καλλιεργούμε πληρότητα και αυθεντικότητα και μαθαίνουμε ακόμα καλύτερα ποιοι είμαστε στ’ αλήθεια.

20 protaseis vivlion autovoithias 02Henrik Fexeus: «Η τέχνη να διαβάζεις τη σκέψη – Μάθε τη γλώσσα του σώματος για να πείθεις»
Μτφρ. Αγγελική Νάτση
Εκδ. Μεταίχμιο

Η λεκτική επικοινωνία δεν είναι ο μόνος τρόπος για να γνωρίσετε τους γύρω σας. Ο Henrik Fexeus, στο βιβλίο που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο, σας αποκαλύπτει με συγκεκριμένα παραδείγματα τα μυστικά της γλώσσας του σώματος (στάση, τόνος της φωνής, κινήσεις των χεριών) και τις τεχνικές της ψυχολογικής επιρροής, για να ενισχύσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες και να εντυπωσιάσετε τους συνομιλητές σας.

— Αναγνωρίστε πότε κάποιος λέει ψέματα.

— Φλερτάρετε με τον σωστό τρόπο.

— Κάντε τους άλλους να σας ακούσουν και να συμφωνήσουν μαζί σας.

— Μετατρέψτε την απόρριψη σε στήριξη και σεβασμό.

20 protaseis vivlion autovoithias 14Gabor Maté: «Όταν το σώμα λέει όχι – Το κόστος του κρυφού στρες»
Μτφρ. Μαρία Κουκιάδη
Εκδ. Key Books

Στο διεθνές μπεστ σέλερ Όταν το σώμα λέει όχι ο Gabor Maté εξηγεί τι είναι το κρυφό στρες, πώς μας οδηγεί σε μια σειρά από ασθένειες και, το κυριότερο, πώς μπορούμε να θεραπευτούμε.

Μπορεί ένας άνθρωπος να πεθάνει –κυριολεκτικά– από μοναξιά; Συνδέονται τα καταπιεσμένα συναισθήματα με το Αλτσχάιμερ; Υπάρχει άραγε η «προσωπικότητα του καρκινοπαθούς»;

Tα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχαία σοφία: τα συναισθήματα επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία μας. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα προκαλούν στρες, που με τη σειρά του αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία πολλών παθήσεων.

Ο γιατρός Gabor Maté είναι ειδικός σε θέματα τραύματος, εξαρτήσεων και στρες. Στο έργο του αυτό αντλεί στοιχεία από πρωτοποριακές έρευνες, καθώς και από τις αληθινές ιστορίες ασθενών του, για να εξετάσει τον ρόλο που παίζει το κρυφό στρες στην εμφάνιση μιας σειράς ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα, o καρκίνος και μια σειρά από αυτοάνοσα.

20 protaseis vivlion autovoithias 07Dr Robert Waldinger & Marc Schulz: «Μαθήματα καλής ζωής – Με βάση την πολυετή επιστημονική έρευνα του Harvard»
Μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εκδ. Ψυχογιός

Τι συνιστά μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή; Τι είναι τελικά η καλή ζωή;

Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει μια μοναδική έρευνα που πραγματοποιείται τα τελευταία ογδόντα και πλέον χρόνια στο Πανεπιστήμιο Harvard. Στο πλαίσιο της Έρευνας Ανάπτυξης Ενηλίκων, οι ερευνητές του προγράμματος έχουν παρακολουθήσει και εξακολουθούν να παρακολουθούν την εξέλιξη εκατοντάδων ανδρών και γυναικών κατά τη διάρκεια όλης τους της ζωής. Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 1938, προέρχονται από διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά περιβάλλοντα – προνομιούχα και μη. Τα πολύτιμα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα παρουσιάζονται σε αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο, το οποίο συνδυάζει τα επιστημονικά δεδομένα με εκατοντάδες προσωπικές διαδρομές ζωής σε μια απολαυστική αφήγηση.

Το κυριότερο από αυτά θα εκπλήξει με την απλότητά του: Το κλειδί για μια ευτυχισμένη, ικανοποιητική και συνολικά υγιέστερη ζωή είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Η δύναμη των σχέσεών μας αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την υγεία τόσο του σώματός μας όσο και του εγκεφάλου μας. Οι σχέσεις σε όλες τους τις μορφές –φιλικές, ερωτικές, οικογενειακές, συναδελφικές, γειτονικές ή στο πλαίσιο μιας κοινής δραστηριότητας– συμβάλλουν στο να ζήσουμε μια καλή ζωή.

20 protaseis vivlion autovoithias 08Nadia Finer: «Ντροπαλοί και δυνατοί – Βγείτε από τη σκιά του εαυτού σας και διεκδικήστε τη ζωή που ονειρεύεστε»
Μτφρ. Παρασκευή Παπαδοπούλου
Εκδ. Διόπτρα

Η συστολή μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε απομονωμένοι και είναι σαφώς δύσκολο να μιλάμε ανοιχτά γι’ αυτήν, παρόλο που οι μισοί άνθρωποι στον πλανήτη θεωρούν τον εαυτό τους συνεσταλμένο. Ωστόσο, η συστολή δεν αποτελεί αδυναμία, ούτε και κάποιο ένοχο μυστικό. Ας αποδεχτούμε τη συστολή μας, ας την επεξεργαστούμε και ας την ελέγξουμε. Οι συνεσταλμένοι άνθρωποι διαθέτουν μοναδικά προσόντα και δεξιότητες, οπότε ας τους αγκαλιάσουμε και ας τους εκτιμήσουμε.

Το βιβλίο παρουσιάζει εύληπτες συμβουλές, οι οποίες υποστηρίζονται από προσωπικές εμπειρίες συνεσταλμένων ανθρώπων. Η συγγραφέας παραθέτει σκέψεις επιστημόνων και ψυχολόγων με τις οποίες θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από τη συστολή, ενώ μας προσφέρει κορυφαίες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Η Nadia Finer προσφέρει στα συνεσταλμένα άτομα την υποστήριξη και την κατανόηση που χρειάζονται για να βγουν από το παρασκήνιο.

Το βιβλίο Ντροπαλοί και δυνατοί συνοδεύεται από πρακτικά εργαλεία, τεχνικές και ιδέες που θα σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε τη συστολή σας και να χτίσετε μια πιο δυναμική εκδοχή του εαυτού σας.

20 protaseis vivlion autovoithias 16Brianna Wiest: «Το βουνό είσαι εσύ – Σταμάτα να εμποδίζεις τα όνειρά σου και πραγματοποίησέ τα»
Μτφρ. Ρηγούλα Γεωργιάδου
Εκδ. Κλειδάριθμος

Οι αυτοϋπονομευτικές συμπεριφορές είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους που αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια αλλαγής. Ωστόσο, αν συνειδητοποιήσουμε τις καταστροφικές μας συνήθειες και ενισχύσουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, μπορούμε να απαλλαγούμε από κατάλοιπα παλαιότερων εμπειριών, να αγαπήσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να ενεργούμε σύμφωνα με αυτή παύοντας να στεκόμαστε εμπόδιο στον ίδιο μας τον δρόμο και στην πραγμάτωση των στόχων μας.

Επί αιώνες, η εικόνα του βουνού χρησιμοποιείται ως αλληγορία για όλες τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ειδικά εκείνες που θεωρούμε αδύνατον να υπερβούμε. Για να ανεβούμε το βουνό μας, ουσιαστικά χρειάζεται να εντοπίσουμε το εσωτερικό μας τραύμα, να το ανασύρουμε στην επιφάνεια, να γίνουμε ανθεκτικότεροι και να προσαρμόσουμε κατάλληλα τις τεχνικές για την ανέλιξή μας.

Στο τέλος, δεν θα έχουμε κυριεύσει το βουνό, αλλά θα έχουμε γίνει κύριοι του εαυτού μας.

20 protaseis vivlion autovoithias 20Brittany Polat]: «Ζήσε τη ζωή σου – Μάθε να αποδέχεσαι, να μην επικρίνεις και να εμβαθύνεις στις προθέσεις σου»
Μτφρ. Χριστίνα Θεοχάρη
Εκδ. Παπαδόπουλος

Ένα ημερολόγιο 90 ημερών φέρνει τη στωική σοφία στην καθημερινή ζωή σας. Ο Στωικισμός είναι μια φιλοσοφία με μακραίωνη παράδοση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απολίθωμα. Στις μέρες μας, άνθρωποι από όλο τον κόσμο καταφεύγουν σε αυτόν για να βρουν παρηγοριά, να ελέγξουν τις αρνητικές πλευρές του χαρακτήρα τους και να υλοποιήσουν τις ευγενείς φιλοδοξίες τους.

Στο Ζήσε τη ζωή σου, η Brittany Polat προτείνει ένα ημερολόγιο 90 ημερών για εσάς που θέλετε να πατήσετε γερά τα πόδια σας στη γη και να εμβαθύνετε στη γνώση του εαυτού σας.

— Ακολουθήστε μια καλά οργανωμένη διαδρομή 90 ημερών, για να οδηγηθείτε από την επίγνωση στην αποδοχή και στην ολοκλήρωση του εαυτού σας.
— Ανακαλύψτε τις βαθιές ρίζες του Στωικισμού, που άλλαξε τον τρόπο θέασης του κόσμου.
— Αξιοποιήστε τις συμβουλές επιφανών στωικών, όπως ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Σενέκας και ο Επίκτητος.

Εντρυφήστε σε κείμενα που σας ενθαρρύνουν να περπατήσετε στον δρόμο της αρετής και της γαλήνης, με οδηγό τον ορθό λόγο.

20 protaseis vivlion autovoithias 05Vito Mancuso: «Για το νόημα της ζωής»
Μτφρ. Παναγιώτης Αρ. Υφαντής
Εκδ. Αρμός

— Γιατί εμείς σήμερα είμαστε ολοένα και λιγότερο πολίτες και ολοένα και περισσότερο άτομα;
— Ολοένα και λιγότερο ενταγμένοι σε ανθρώπινες-κοινωνικές σχέσεις και ολοένα και περισσότερο απομονωμένοι, παρά τις πολλαπλές εικονικές συνδέσεις;
— Γιατί στερούμαστε ενός ιδεώδους ευρύτερου από το ιδιοτελές συμφέρον του καθενός;
— Γιατί χρειαζόμαστε συνεχώς αντιπάλους για να ορίσουμε την ταυτότητά μας και γιατί συχνά γινόμαστε ακόμη και εχθροί του ίδιου του εαυτού μας σε ένα είδος μόνιμου εσωτερικού πολέμου;
— Γιατί όλη αυτή η οδύνη;
— Πού θα μας οδηγήσει τόσος πόνος;
— Πώς θα ξαναβρούμε ορίζοντες νοήματος για να μετουσιώσουμε την αγωνία;
— Πώς θα ενεργοποιήσουμε νέους τρόπους κοινωνικής συνοχής;
— Πού θα βρούμε το κουράγιο να ζήσουμε;
— Θα συνεχίσουμε να είμαστε άνθρωποι;

Το βιβλίο αυτό είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, κάτι σαν ένας πολύτιμος καθρέφτης, που μας δίνει την δυνατότητα να κοιταχτούμε βαθιά μέσα μας...

20 protaseis vivlion autovoithias 12Gaur Gopal Das: «Τα υπέροχα μυστικά της ζωής – Πώς να βρεις ισορροπία και νόημα στη ζωή σου»
Μτφρ. Εριέττα Βασιλείου-Σγουρού
Εκδ. Key Books

Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας; Ποιο είναι το κλειδί για την ευτυχία που διαρκεί;

Ο ινδουιστής μοναχός Gaur Gopal Das μάς οδηγεί σε ένα αξέχαστο ταξίδι αυτογνωσίας και μοιράζεται τις πολύτιμες γνώσεις του, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής.

Είτε θέλετε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας είτε να εξελιχθείτε επαγγελματικά είτε να ανακαλύψετε τις πραγματικές δυνατότητές σας είτε να συνεισφέρετε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, Τα Υπέροχα Μυστικά της Ζωής θα σας προσφέρουν πολύτιμη καθοδήγηση σε αυτούς τους τομείς της ζωής.

Ο Das είναι ένας από τους πιο αγαπητούς μοναχούς του κόσμου και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τις ομιλίες του έχει μοιραστεί τη σοφία του με εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα μαθήματα ζωής και το απόσταγμα των εμπειριών του που παρουσιάζει στο βιβλίο αυτό θα σας εμπνεύσουν να ευθυγραμμίσετε τη ζωή με τα όνειρά σας.

20 protaseis vivlion autovoithias 10Robert Greene: «Υπεροχή»
Μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής
Εκδ. Διόπτρα

Από τον συγγραφέα των best sellers Δύναμη: Οι 48 νόμοι της και Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης, ένα σημαντικό έργο που αποκαλύπτει ότι το μυστικό της γνώσης βρίσκεται ήδη μέσα μας.

Όλοι μπορούμε να ωθήσουμε τον εαυτό μας και τις δεξιότητές μας στο υψηλότερο δυνατό σημείο, φτάνει να έχουμε πάθος και αγάπη για όσα κάνουμε και να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της σοφίας που ήδη υπάρχει.
Αυθεντίες από το παρελθόν και το παρόν δίνουν με το παράδειγμά τους σαφείς οδηγίες και το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε πράξη τη θεωρία.

Ο συγγραφέας αναλύει τα βήματα προς την υπεροχή μέσα από προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία, όπως οι αδελφοί Ράιτ, ο Αϊνστάιν, ο Γκαίτε κ.ά., και φέρνει τα διδάγματά τους στον 21ο αιώνα, βάζοντάς τα σε πρακτική εφαρμογή.

Ο Robert Greene έχει μελετήσει σε βάθος τους νόμους της δύναμης. Τώρα μοιράζεται μαζί μας τη μυστική διαδρομή για να επιτύχουμε την υπεροχή.

20 protaseis vivlion autovoithias 15Whitney Goodman: «Τοξική θετικότητα – Οδηγός συναισθηματικής επιβίωσης σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με την ευτυχία»
Μτφρ. Μαρία Κουκιάδη
Εκδ. Key Books

Καθηµερινά, βοµβαρδιζόµαστε µε τόνους «υποχρεωτικής» θετικότητας. Τα social media είναι γεµάτα από συµβουλές που µας παροτρύνουν επιτακτικά να δούµε τη φωτεινή πλευρά της ζωής – και µόνο. Ειδικοί κάθε είδους –από life coaches έως θεραπευτές– προσπαθούν να µας πείσουν ότι το κλειδί για την ευτυχία είναι η αποσιώπηση της αρνητικότητας. Ακόµα και όταν αντιµετωπίζουµε σηµαντικές προκλήσεις –ασθένειες, απώλειες, χωρισµούς και άλλα δυσάρεστα–, µας δίνεται ελάχιστος χώρος για να εκφράσουµε τα αληθινά µας συναισθήµατα. Και φυσικά ούτε συζήτηση να τα επεξεργαστούµε πριν φτάσουµε στο σηµείο να νιώσουµε καλύτερα και να προχωρήσουµε.
Αλλά αν όλη αυτή η θετικότητα είναι η απάντηση, γιατί τόσο πολλοί από εµάς νιώθουµε άγχος, κατάθλιψη και εξάντληση;
Σε αυτό το καινοτόµο βιβλίο, η δηµοφιλής ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman παρουσιάζει τις τελευταίες έρευνες στην επιστήµη της, καθώς και ιστορίες θεραπευοµένων που αποκαλύπτουν πόσο επιζήµια είναι η τοξική θετικότητα για τον εαυτό µας και τις σχέσεις µας.

20 protaseis vivlion autovoithias 11Μαρία Χατζηστεφανή: «Πώς να επιτύχεις σε 24 ώρες»
Εκδ. Κλειδάριθμος

«Θέλω να σου αφηγηθώ την ιστορία µου, πώς έφτασα εδώ που βρίσκοµαι τώρα. Δεν ήξερα από την αρχή τι ήθελα να κάνω, άλλαξα τρεις φορές επαγγελµατική πορεία πριν δηµιουργήσω τη δική µου επιχείρηση, και µάλιστα µε απέλυσαν από την τελευταία µου δουλειά. Έχω κάνει πολλά λάθη, έχω πάρει πολλά ρίσκα και στην πορεία σηµείωσα µικρές µα και µερικές µεγαλύτερες επιτυχίες. Θέλω να σε κινητοποιήσω για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και να συνεχίσεις την πορεία σου, ακόµα κι αν όλα είναι εναντίον σου, και να σου δείξω πώς να πιστεύεις στον εαυτό σου, ακόµα κι αν δεν πιστεύει κανένας άλλος σ’ εσένα». Όταν η εταιρεία προϊόντων περιποίησης δέρµατος Rodial λάνσαρε τον περίφηµο ορό «φιδιού» (Snake Serum), ο Τύπος αµέσως θεώρησε ότι η εταιρεία πέτυχε «µέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες». Στην πραγµατικότητα, η ιδρύτρια της Rodial, η Μαρία Χατζηστεφανή, δούλευε σκληρά επί 18 χρόνια για να δηµιουργήσει την εταιρεία. Ξεκίνησε τη Rodial από ένα δωµάτιο του σπιτιού της και σήµερα διευθύνει µια εταιρεία µε προϊόντα που διατίθενται σε 20.000 καταστήµατα παγκοσμίως. Κάθε επιτυχία απαιτεί χρόνο, υποµονή και τεράστια αποφασιστικότητα. Η Μαρία τα κατάφερε χάρη στο µεγαλεπήβολο όραµά της, στην ανάληψη ρίσκων, στην επιλογή κατάλληλων συνεργατών και στην επιτυχηµένη στρατηγική της για τη δηµιουργία αναγνωρισιµότητας του brand της και την εδραίωση της προσωπικής της επωνυμίας.

20 protaseis vivlion autovoithias 19Stefanie Stahl: «Έτσι είμαι φτιαγμένος – Γνωρίστε τον εαυτό σας και τους άλλους»
Μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου
Εκδ. Διόπτρα

Κρίνω τα πράγματα ορθολογικά ή αποφασίζω αυθόρμητα;
Θεραπεύομαι με τη βοήθεια των δικών μου ανθρώπων ή στηρίζομαι μόνο στις δυνάμεις μου και αναρρώνω σιωπηλά;
Εκτιμώ τις λεπτομέρειες ή βλέπω τη μεγαλύτερη εικόνα;

Μόλις μπορέσουμε να αξιολογήσουμε σωστά τον εαυτό μας και τους άλλους, βλέπουμε τη δική μας συμπεριφορά και των συνανθρώπων μας υπό ένα εντελώς νέο πρίσμα. Με γνώση και απλότητα, η μπεστ σέλερ συγγραφέας Stefanie Stahl μάς παρουσιάζει τους 16 βασικούς τύπους προσωπικότητας με βάση την ανάλυση Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) και τις αλληλεπιδράσεις τους.]

Ένα απαραίτητο εγχειρίδιο για τον εαυτό μας και τους άλλους, που βοηθά, ανάμεσα σε άλλα, στην επιλογή του σωστού συντρόφου και της κατάλληλης καριέρας και κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη.

Ό,τι χρειάζεται κανείς για να κατανοή­σει τον τρόπο που λειτουργεί ο ίδιος και οι γύρω του, βάσει της ανάλυσης Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Ο δείκτης αυτός μετρά την εσωστρέφεια, την αυτοπεποίθηση, την ισορροπία λογικής-συναισθήματος κ.ά. κατατάσσοντας κάθε άτομο σε κατηγορίες για περαιτέρω ανάλυση.

Έτσι, μας διευκολύνει να αξιοποιήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας αλλά και των γύρω μας, ώστε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά και να επιτύχουμε τους στόχους μας.

20 protaseis vivlion autovoithias 13Γιούλη Ψαρράκη: «Άνευ – Ένας χρήσιμος οδηγός για να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το αλκοόλ και να συναντήσεις την αλήθεια σου»
Εκδ. Αρμός

Θέλεις να εξερευνήσεις ποια είναι η σχέση σου με το αλκοόλ;

– Αναρωτιέσαι συχνά αν πίνεις παραπάνω από όσο πρέπει
–Νιώθεις συχνά κουρασμένος/η, χωρίς ενέργεια και δεν ξέρεις γιατί;
–Συχνά αποφασίζεις να μην πιεις, αλλά τελικά υποκύπτεις και πίνεις έστω και ένα;
–Είσαι έτοιμος/η να βάλεις αυτή τη σχέση στο μικροσκόπιο και να ανακτήσεις το 100% των ικανοτήτων σου;

Το Άνευ είναι εδώ για να γνωρίσεις ακριβώς τι ρόλο παίζει το αλκοόλ στη ζωή σου, να επανεξετάσεις παγιωμένες απόψεις που μπορεί να μη σε εξυπηρετούν πια και να δεις πώς οι υγιεινοί τρόποι έκφρασης και διασκέδασης μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις αυτό το high χωρίς να βλάπτεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Είσαι έτοιμος/η να γνωρίσεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου;

20 protaseis vivlion autovoithias 09Dr Tara Porter: «Δε με καταλαβαίνεις! Οδηγός ζωής για έφηβες και νέες»
Μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη 
Εκδ. Ψυχογιός

Απευθυνόμενη στις έφηβες και τις νεαρές γυναίκες, η δρ Τάρα Πόρτερ αξιοποιεί την πολυετή ψυχοθεραπευτική εμπειρία της για να τους προσφέρει τα εργαλεία ώστε να κατανοήσουν τη δική τους ψυχολογία. Από τις εξετάσεις ως τις φιλίες, από τις σχέσεις μες στην οικογένεια ως τον έρωτα, η δρ Πόρτερ συνθέτει όλα όσα έχει μάθει για να δώσει προσιτές εξηγήσεις και συμβουλές σε έφηβες και νέες γυναίκες.

Σαν μια θερμή επιστολή από έναν σοφό φίλο ή μια μεγαλύτερη αδερφή, το βιβλίο αυτό κατανοεί τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα οι νέες γυναίκες και τις καθοδηγεί απέναντι στις προκλήσεις που θα βρουν στον δρόμο τους.

Το βιβλίο είναι γραμμένο για τις έφηβες και τις νέες γυναίκες, ωστόσο, επειδή ακριβώς περιλαμβάνει εξηγήσεις για τον ίδιο τους τον εαυτό, αποτελεί απαραίτητο οδηγό και για τους γονείς: μια κλεφτή ματιά για το τι συμβαίνει μέσα τους, πέρα από τα νεύρα και τις διαμαρτυρίες: «Δε με καταλαβαίνεις!»

20 protaseis vivlion autovoithias 04Simon Sinek: «Παιχνίδι χωρίς τέλος»
Μτφρ. Σοφία Σκουλικάρη
Εκδ. Κλειδάριθμος

Τα πεπερασμένα παίγνια, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου ή οι παρτίδες σκακιού, παίζονται από γνωστούς παίκτες, έχουν σταθερούς κανόνες και ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Νικητές και ηττημένοι είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι.
Στα άπειρα παίγνια, όπως οι επιχειρήσεις, η πολιτική ή η ίδια η ζωή, οι παίκτες έρχονται και φεύγουν, οι κανόνες αλλάζουν και δεν υπάρχει ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Σε ένα παιχνίδι χωρίς τέλος δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, «νικήτρια επιχείρηση» ή «νικήτρια ζωή». Υπάρχει μόνο πρόοδος ή οπισθοχώρηση.

Όσο περισσότερο άρχιζα να καταλαβαίνω τη διαφορά ανάμεσα στα πεπερασμένα και τα άπειρα παίγνια, τόσο περισσότερα άπειρα παίγνια έβλεπα γύρω μας. Άρχισα να βλέπω ότι πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί υπάρχουν απλώς και μόνο επειδή οι ηγέτες τους συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι χωρίς τέλος με το μυαλό προσανατολισμένο στο πεπερασμένο. Αυτοί οι οργανισμοί υστερούν σε καινοτομίες, σε προσπάθεια, σε ηθικό και εντέλει σε απόδοση. Αντιθέτως, οι ηγέτες που σκέφτονται και πράττουν με γνώμονα το άπειρο χτίζουν ισχυρότερους, πιο καινοτόμους, πιο εμπνευσμένους οργανισμούς.

20 protaseis vivlion autovoithias 03Ιλάρια Γκάσπαρι: «Η ευτυχία των αρχαίων – Η φιλοσοφία ως τέχνη ζωής»
Μτφρ. Άννα Παπασταύρου
Εκδ. Πατάκη

Τι θα συνέβαινε αν στα καλά καθούμενα αποφασίζαμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, όπως έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες; Και αν, για να το κάνουμε αυτό, διαλέγαμε ως δασκάλους μας τον Παρμενίδη, τον Επίκτητο και τον Πύρρωνα, τον Επίκουρο και τον Διογένη; Θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε ότι στην ουσία οι σχολές της αρχαιότητας δεν έκλεισαν ποτέ εντελώς…

Μέσα από ένα χρονικό έξι «φιλοσοφικών» εβδομάδων, που καθεμιά την έζησε με βάση τις αρχές μιας διαφορετικής σχολής, η Ιλάρια Γκάσπαρι μας οδηγεί σε ένα ασυνήθιστο υπαρξιακό πείραμα, άλλοτε σοβαρότατο και άλλοτε ξεκαρδιστικό.

Θα ανακαλύψουμε πώς, υπακούοντας στους δυσνόητους κανόνες της πυθαγόρειας σχολής, μπορούμε να θεραπεύσουμε την παθολογική οκνηρία, ενώ τα παράδοξα του Ζήνωνα θα μας φωτίσουν κάποιες παράξενες αντιφάσεις στον τρόπο με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να αξιολογούμε τον ρυθμό της ζωής μας.

Και αν το να είμαστε επικούρειοι δεν είναι τόσο ευχάριστο όσο φαίνεται, ο κυνισμός μπορεί να μας προσφέρει απρόσμενες χαρές.

20 protaseis vivlion autovoithias 01Νομπούο Σουζούκι: «Γκάνμπατε – Αν δεν μπορείς να σταματήσεις το κύμα, γίνε το κύμα!»
Μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη
Εκδ. Πατάκη

«Το Μεγάλο κύμα της Κανάγκαουα» του Κατσουσίκα Χοκουσάι (1760-1849) αντιπροσωπεύει το ιαπωνικό πνεύμα του γκάνμπατε: οι ναυτικοί δεν τα παρατούν, κωπηλατούν με όλη τους τη δύναμη για να συνεχίσουν την πορεία τους, για να ζήσουν. Τα θαλάσσια κύματα είναι μια υπέροχη μεταφορά για τη ζωή.

Επειδή τα κύματα μπορεί να μοιάζουν με τη ζωή. Στη θάλασσα δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα κύματα, και στη ζωή δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα γεγονότα που φέρνει μαζί του ο χρόνος καθώς περνάει. Αν μείνουμε ακίνητοι στη θάλασσα, τα κύματα θα μας καταπιούν. Αν μείνουμε ακίνητοι στη ζωή, η απάθεια θα μας καταβροχθίσει. Αν δεν μπορείς να σταματήσεις το κύμα, γίνε το κύμα. Κάνε ό,τι μπορείς, όσο καλύτερα μπορείς.

Τα πενήντα κεφάλαια του βιβλίου είναι τα βήματα για να γνωρίσουμε την ιαπωνική τέχνη της επιμονής και της προσαρμοστικότητας, που είναι και η τέχνη της υπέρβασης κάθε αντιξοότητας στη ζωή.

20 protaseis vivlion autovoithias 18Dandapani: «Η δύναμη της προσήλωσης – Πώς σε έναν κόσμο που αποσπά την προσοχή μας μπορούμε να κρατήσουμε τα μάτια μας στον στόχο»
Μτφρ. Παρασκευή Παπαδοπούλου
Εκδ. Διόπτρα

Το άγχος, η ανησυχία και ο φόβος είναι οι μάστιγες της εποχής και συμβάλλουν όχι μόνο σε ψυχολογικά προβλήματα αλλά και στην εμφάνιση σωματικών παθήσεων, όπως η καρδιακή νόσος και η παχυσαρκία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συγγραφέας στο διαφωτιστικό και περιεκτικό καινούριο βιβλίο του, μόνο με την κατάκτηση και τον έλεγχο της δεξιότητας της εστίασης μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Ο Dandapani πέρασε δέκα χρόνια σε μοναστήρι, λαμβάνοντας πολύτιμα μαθήματα για τα οφέλη της συγκέντρωσης. Η δύναμη της προσήλωσης είναι ένας πρακτικός οδηγός με το απόσταγμα της σοφίας που απέκτησε.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ