dimitriadis-kyklismos

Της Εύας Στάμου

«Ο κυκλισμός του τετραγώνου» είναι το θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη που παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε πανελλήνια πρώτη, ως μέρος του αφιερώματος στον συγγραφέα, που διαρκεί ως τις 27 Οκτωβρίου.

Το έργο πραγματεύεται την ατέρμονη αναζήτηση του εαυτού μέσα από την ερωτική επαφή. Ο άλλος ως ερωτικός σύντροφος είναι η οδός μέσω της οποίας οι έντεκα πρωταγωνιστές αγωνίζονται να δημιουργήσουν την προσωπική τους ταυτότητα, να ξεπεράσουν σε κάποιες περιπτώσεις το φόβο της μοναξιάς ή σε κάποιες άλλες το άγχος της συναισθηματικής εγγύτητας και να γίνουν ευτυχισμένοι.

Το μαρτύριο του Σίσυφου και η αιώνια επιστροφή 

Η αγωνία της προσμονής, η δυσκολία να κατανοήσουν και στη συνέχεια να εκφράσουν τις αληθινές ανάγκες τους, καθώς και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ερωτικών παρτενέρ τους, οδηγούν σε μια σειρά από συναισθηματικές ματαιώσεις που αναπόφευκτα καταλήγουν στην ψυχική κακοποίηση ή στη σωματική βία που στις περισσότερες περιπτώσεις κλείνει τον κύκλο της αναζήτησης. Ό,τι δεν γίνεται να λυθεί ή να κατακτηθεί μέσω μιας ιδεώδους διαδικασίας ωρίμανσης, κόβεται με σκληρό, βίαιο τρόπο εμποδίζοντας την απαραίτητη στον έρωτα εγκατάλειψη στον ερωτικό αποδέκτη.

Άντρες και γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και σεξουαλικών προτιμήσεων, ψυχικά ακρωτηριασμένοι από την αδυναμία τους να εμπιστευτούν τον άλλο, βιώνουν την ατελείωτη επανάληψη λόγων, συναισθημάτων, πράξεων, ελπίζοντας ότι την επόμενη φορά όλα θα γίνουν όπως πρέπει και θα κατακτήσουν την πολυπόθητη ευτυχία.

Ζευγάρια, ερωτικά τρίγωνα, καθώς και η διερεύνηση της σχέσης ψυχοθεραπευτή-θεραπευόμενου και οι επιπτώσεις της μεταβίβασης και της αντιμεταβίβασης με τη βοήθεια της επανάληψης στροφών και αποστροφών του λόγου, καταδεικνύει με ποιους τρόπους η απουσία αυτογνωσίας και η αμφισβήτηση του εαυτού, που σταδιακά μετατρέπεται σε μίσος για τον ερωτικό σύντροφο, ακυρώνει την ισχύ του ερωτικού πόθου. Μπροστά στα μάτια μας παρελαύνουν άντρες και γυναίκες απελπισμένοι, καταδικασμένοι σε μια ατελείωτη αναζήτηση που θυμίζει στον σύγχρονο θεατή τόσο το μαρτύριο του Σίσυφου, όσο και τη θετική αντιστροφή του στη Νιτσεϊκή θεωρία της αιώνιας επιστροφής.

Λιτότητα και πρωτοτυπία σε μια ατέρμονη πρόβα

Τα λιτά σκηνικά της Ελένης Μανωλοπούλου και οι εύστοχες ενδυματολογικές επιλογές της Ιωάννας Τσάμη δεν επιχειρούν να μας μεταφέρουν εκτός του θεατρικού πεδίου, τονίζουν αντίθετα τις συμβάσεις του περιορισμένου θεατρικού χώρου και χρόνου, διαλύοντας τις όποιες ψευδαισθήσεις ότι δεν είμαστε παρά δρώντα υποκείμενα που επαναλαμβάνουμε τις ίδιες κινήσεις σε ένα έργο του οποίου το τέλος αγνοούμε.

Η πρωτότυπη σκηνοθετική προσέγγιση του Δημήτρη Καραντζά, λόγω κυρίως της εκτενούς χρονικής διάρκειας που επιβάλλει στην παράσταση, δοκιμάζοντας μάλλον συνειδητά τόσο τις προσδοκίες όσο και τις αντοχές του κοινού, μετατρέπει το όλο θέαμα σε ένα θεατρικό εργαστήρι, σε μια ατέρμονη πρόβα, όπου εξαιρετικοί ερμηνευτές επαναλαμβάνουν με ελάχιστες κάθε φορά αλλαγές και αλλοιώσεις το πυκνό, εύστοχο κείμενο του Δημητριάδη, ώσπου να το απογυμνώσουν από τα περιττά και να μας δώσουν στο τέλος της παράστασης το απόσταγμα των λόγων του.

 Ο κυκλισμός του τετραγώνου

dimitriadis-photoΚείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Ηχητικός σχεδιασμός: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννα Καμπουρίδου
Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γάλλος, Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Περικλής Μουστάκης, Άρης Μπαλής, Γιάννος Περλέγκας, Όμηρος Πουλάκης, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Αφιερώματος: Κάτια Αρφαρά
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Η παγκόσμια πρεμιέρα του Κυκλισμού δόθηκε το 2010 στο Odéon, στο Παρίσι, σε σκηνοθεσία του Ιταλού Giorgio Barberio Corsetti, στο πλαίσιο του αφιερώματος που πραγματοποίησε το γαλλικό θέατρο στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη.

Στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου με γαλλικούς υπερτίτλους (μετάφραση στα γαλλικά Δήμητρα Κονδυλάκη και Claudine Galea).

Παραστάσεις καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης.

Τιμές εισιτηρίων:
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βy Heart» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη (κριτική) – Η διατήρηση της μνήμης, σανίδα σωτηρίας του πολιτισμού

«Βy Heart» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη (κριτική) – Η διατήρηση της μνήμης, σανίδα σωτηρίας του πολιτισμού

Για την παράσταση του Τιάγκο Ροντρίγκες (Tiago Rodrigues) «Βy Heart» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. © Christophe Raynaud de Lage. 

...

«Η απόσταση» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη (κριτική) – Για την αγάπη και τον φόβο της αγάπης σε έναν κόσμο σε κλιματική κρίση

«Η απόσταση» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη (κριτική) – Για την αγάπη και τον φόβο της αγάπης σε έναν κόσμο σε κλιματική κρίση

Για την παράσταση του Τιάγκο Ροντρίγκες (Tiago Rodrigues) «Η απόσταση» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. © εικόνας: Christophe Raynaud de Lage 

...
«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαπαύλου (κριτική) – Πώς καλλιεργείται ο αυταρχισμός στις σχολικές αίθουσες

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαπαύλου (κριτική) – Πώς καλλιεργείται ο αυταρχισμός στις σχολικές αίθουσες

Για την παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε (Roberto Athayde), σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαπαύλου, στο Θέατρο Αλκμήνη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Modus operandi»: Εκδήλωση για το πρώτο τεύχος του περιοδικού μυθοπλασίας εγκλήματος

«Modus operandi»: Εκδήλωση για το πρώτο τεύχος του περιοδικού μυθοπλασίας εγκλήματος

Οι εκδόσεις Νίκας διοργανώνουν εκδήλωση για το νέο περιοδικό μυθοπλασίας εγκλήματος «Modus Operandi» στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha. Εικόνα: Ο Αλέξανδρος Μυροφορίδης, διευθυντής έκδοσης, © Λάζαρος Γραικός

Επιμέλεια:...

«Οι μετασχηματισμοί του καπιταλισμού» του Κορνήλιου Καστοριάδη (κριτική) – Εισαγωγή στη σκέψη ενός ανεξάρτητου διανοούμενου

«Οι μετασχηματισμοί του καπιταλισμού» του Κορνήλιου Καστοριάδη (κριτική) – Εισαγωγή στη σκέψη ενός ανεξάρτητου διανοούμενου

Για τη συλλογή συνεντεύξεων και διαλέξεων του Κορνήλιου Καστοριάδη «Οι μετασχηματισμοί του καπιταλισμού – Συνεντεύξεις και διαλέξεις 1990-1996» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Μάγμα).

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Σ...

7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha: Τριήμερο με διεθνείς καλεσμένους, εκδηλώσεις, βράβευση

7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha: Τριήμερο με διεθνείς καλεσμένους, εκδηλώσεις, βράβευση

Το 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha κορυφώνεται το τριήμερο 15-17 Μαΐου στο Πολεμικό Μουσείο, με εκδηλώσεις με διεθνείς καλεσμένους, ένα αφιέρωμα στο είδος του «true crime», θεματικές συζητήσεις, δράσεις για μικρούς και μεγάλους, θεατρική παράσταση, καθώς και τη βράβευση του Φίλιππου Φιλίππου. Τι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΔΩΡΟ

...
«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός κεφαλαίου, από το μυθιστόρημα του Κυριάκου Κεντρωτή «Γεια σου καμάρι μου», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ο δρόμος χωρίς λεύκες»

...
«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν [Robert D. Kaplan] «Έρημη χώρα» (μτφρ. Σπύρος Κατσούλας), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άσφαλώς, στον 21ο αιώνα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Δεκαπέντε οδηγοί αυτοβελτίωσης και στρατηγικής σκέψης για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τον επαγγελματικό αλλά και τον προσωπικό μας βίο. Μέθοδοι που δεν υπόσχονται θαύματα, μα μπορεί να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη δουλειά, την έλλειψη επικοινωνίας, το τραύμα.

...
Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Όλα τα βιβλία και όλοι οι συγγραφείς της έρευνας για τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025). 463 βιβλία, 241 συγγραφείς, με τις ψήφους που συγκέντρωσε κάθε βιβλίο και κάθε συγγραφέας ξεχωριστά. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

Τα αποτελέσματα της έρευνας του bookpress.gr και του βιβλιοπωλείου Πολιτεία για τα «Καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)». Με τη συμμετοχή 55 ειδικευμένων αναγνωστών από τον χώρο του βιβλίου.

Συντονισμός - επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ