alt

Του Δημήτρη Αργασταρά

Συνήθως ταυτίζουμε τα μικρά, σε μέγεθος τσέπης βιβλία, με το πιο φθηνό, κάπως pulp χαρτί τους, με τα ταξίδια, τις διακοπές, την πιο χαλαρή ανάγνωση, όταν το διάβασμα συνιστά περισσότερο διασκέδαση. Οι γνωστές εκδόσεις Bell, ωστόσο, που πρόσφατα ξεπέρασαν τους χίλιους τίτλους, έχουν καταφέρει πολλά χρόνια τώρα να συνδυάζουν αυτό τον πιο προσιτό και ευέλικτο τρόπο έκδοσης με την υπεύθυνη αντιμετώπιση, τις τεχνικά άρτια προδιαγραφές και τις καλές μεταφράσεις.

Άλλωστε, το οφείλουν αυτό στους συγγραφείς που φιλοξενούν – ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης παγκόσμιας σκηνής με μερικά εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Ας ρίξουμε μια ματιά, λοιπόν, σε ορισμένα βιβλία φαντασίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

puthistesO Richard Bachman είναι ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε ο Stephen King κατά την έκδοση έξι βιβλίων του, όταν το έβρισκε «λίγο διασκεδαστικό να είμαι κάποιος άλλος» και για να δει κατά πόσο μπορούσε να συναγωνιστεί τον... εαυτό του στην επιτυχία. Οι ‘‘Ρυθμιστές’’ έχουν την ιδιαιτερότητα να είναι το τελευταίο, εκδοθέν μετά θάνατον («από τον καρκίνο του ψευδωνύμου», εξαιτίας ενός παρατηρητικού βιβλιοπώλη) βιβλίο του Bachman και εκείνο στο οποίο ο King συνδυάζει ένα προ-διασημότητας ανέκδοτο χειρόγραφό του με το μετέπειτα προσωπικό του ύφος.

Είναι ένα ζεστό καλοκαίρι και βρισκόμαστε στην οδό Πόπλαρ, που διασχίζει κάθετα το Αμερικάνικο Όνειρο. Κομψές μονοκατοικίες και μεγάλα αυτοκίνητα συνυπάρχουν με το μεγάλο σύμβολο, την μηχανική του γκαζόν, που στέκεται σαν θεός περιμένοντας να τον λατρέψουν. Σε λίγο όμως όλα θα ανατραπούν, όλα θα γίνουν ρημαδιό, και ο δρόμος θα γεμίσει με σπασμένες τζαμαρίες και πέτρες. Σε αυτή την γειτονιά ζει ένας διάσημος συγγραφέας, που θεωρήθηκε ο νέος Ναμπόκοφ μετά το πρώτο του μυθιστόρημα, αλλά τώρα έχει αποσυρθεί γράφοντας τις αστυνομικές περιπέτειες του Πατ του Γατούλη. Ένας ‘‘καταραμένος’’ πρώην αστυνομικός, που φημολογείται ότι έχει διαπράξει κάθε είδους διαφθορά, αλλά στην πραγματικότητα απομακρύνθηκε από το Σώμα επειδή ανιχνεύτηκαν ναρκωτικά στο αίμα του – «πολύ καλό κόλπο αυτό !». Το ζευγάρι των Σόντερσον, με τον μόνιμα μισομεθυσμένο σύζυγο και την στρίγκλα γυναίκα του, την χήρα κ. Γουάιλερ που ζει μια κόλαση τον τελευταίο χρόνο αλλά κανείς δεν το γνωρίζει, και δυο-τρεις ακόμη τυπικές αμερικάνικες οικογένειες. Ο μεγάλος τρόμος θα ξεσπάσει όταν μια σκοτεινή αμείλικτη οντότητα θα ξεφύγει από ένα ορυχείο και σαν ‘‘ψυχικό βαμπίρ’’ θα αρχίσει να τρέφεται από τους ανθρώπους, αλλοιώνοντας όλο και περισσότερο την πραγματικότητα γύρω τους. Οι ‘‘Ρυθμιστές’’ ακολουθούν κινηματογραφικό ρυθμό, αποπνέοντας την σκοτεινή, γοητευτική ατμόσφαιρα ενός b-movie με ενδιαφέροντα νοήματα. Ανατρέποντας τις σχέσεις ύλης και πνεύματος και παντρεύοντας αλλόκοτα το μεταφυσικό χάος με τον δηκτικό κοινωνικό σχολιασμό, ο Stephen King φαίνεται να το διασκεδάζει πολύ σε αυτήν την δυναμική, έξυπνη περιπέτεια με την μπόλικη δράση.

  ‘‘Η Νύχτα του Κακού’’ είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου Peter Straub. Φαίνεται ότι εδώ δεν επιχείρησε να πρωτοτυπήσει τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο από πλευράς δομής. Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο αφήγημα γύρω από μία κεντρική ιστορία που συμπληρώνεται αποσπασματικά μέσα από τις διαφορετικές οπτικές γωνίες των πρωταγωνιστών της.

Ο Λη Χάργουελ βρίσκεται σε συγγραφικό μπλοκάρισμα, όταν ένα τυχαίο περιστατικό του ξυπνά μνήμες από το παρελθόν και αποφασίζει επιτέλους να μάθει την αλήθεια για όσα στοιχειώνουν τους παιδικούς του φίλους, ανάμεσά τους και την γυναίκα του, από τότε που ήταν μαθητές. Όλοι στην στενή τους παρέα είχαν γοητευτεί από έναν μυστικιστή γκουρού, που περιφερόταν στα πανεπιστήμια και στα σχολεία συγκεντρώνοντας γύρω του ακολούθους στους οποίους μιλούσε για τα μυστικά της μαγείας και του αποκρυφισμού. Ένα βραδύ θα πάρει μαζί του οχτώ άτομα για να πραγματοποιήσουν επιτέλους την Μεγάλη Απόκρυφη Τελετή σε ένα χωράφι. Φοβερά πράγματα θα συμβούν, ένας θα βρεθεί κατακρεουργημένος, άλλος θα εξαϋλωθεί κάτω από άγνωστες δυνάμεις, και ο γκουρού θα φροντίσει να εξαφανίσει εντελώς τα ίχνη του. Οι έξι φίλοι του Λη δεν θα μιλήσουν ποτέ από τότε για εκείνη την βραδιά, παρόλο που είναι φανερό ότι άλλαξε την ζωή τους με δραματικό τρόπο. Εκείνος δεν είχε πάει μαζί τους, δεν πίστευε στον περιφερόμενο μάγο, αλλά τώρα είναι αποφασισμένος να μάθει τι πραγματικά συνέβη.

fantasmata

Εκτός του ότι βρίσκεται στην αρχή της συγγραφικής του καριέρας και έχει ήδη συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή συλλογή από βραβεία και διακρίσεις (Bram Stoker, Thriller Award, World Fantasy Award), o Joe Hill κρύβει μία ακόμη έκπληξη : είναι ο δευτερότοκος γιος του Στήβεν Κίνγκ, και ένας πολύ καλός συγγραφέας ο ίδιος. Η συλλογή διηγημάτων ‘‘Φαντάσματα του 20ου αιώνα’’ είναι το πρώτο του βιβλίο και ένα από τα καλύτερα δείγματα σύγχρονων ιστοριών φαντασίας και τρόμου. Ο Joe Ηill αποδεικνύεται πραγματικά εμπνευσμένος και επινοητικός, με πολλές καινούριες ιδέες.

Έτσι, θα διαβάσουμε για ένα μουσείο με τις στερνές ανάσες εκείνων που πεθαίνουν, για ένα παιδί που έχει για καλύτερο του φίλο ένα φουσκωτό μπαλόνι που μιλάει, για το ποια μπορεί να είναι η Καλύτερη Ιστορία Τρόμου της Χρονιάς, για τους γιούς του Αβραάμ που δεν θέλουν να αναλάβουν την αποστολή του πατέρας τους, και πολλά ακόμη...

2Ο ‘‘Κερασφόρος’’ είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο, το δεύτερο μυθιστόρημα, του Joe Hill. O Iγκνέσιους Μάρτιν Πέρις θρηνεί τον θάνατο της αγαπημένης του, που δολοφονήθηκε άγρια πριν από ένα χρόνο. Παρόλο που κανένα στοιχείο δεν βρέθηκε εις βάρος του, δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποτινάξει την δυσάρεστη φήμη που τον ακολουθεί, ότι πιθανότατα ο ίδιος είναι υπεύθυνος για αυτό το έγκλημα. Και ένα βράδυ ο Ιγκ θα επιστρέψει ξανά, μεθυσμένος, στον τόπο του εγκλήματος, που είναι γεμάτος θυμητάρια και εικόνες, και θα κάνει φρικτά πράγματα. Το επόμενο πρωί θα διαπιστώσει ότι του έχουν φυτρώσει κέρατα όσο κοιμόταν, μικρές κοκάλινες αποφύσεις στις άκρες του μετώπου του, προικισμένα όμως με ξεχωριστές ικανότητες. Καθώς όλοι πλέον του εξομολογούνται τις πιο αμαρτωλές τους σκέψεις και μπορεί να δει όλο το σκοτάδι μέσα στις ανθρώπινες ψυχές, ο μεταμορφωμένος Ιγκ θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το παρελθόν του και να βρει τον πραγματικό δολοφόνο. Αλλόκοτο και ευαίσθητο, μεταξύ ρομαντικών αναδρομών στο παρελθόν και σκληρών αποκαλύψεων, ο ‘‘Κερασφόρος’’ μιλάει για τις παιδικές φιλίες, τους εφηβικούς έρωτες, τις ψεύτικες ανθρώπινες σχέσεις, το πώς οι καλοί μπλέκουν ασυναίσθητα, πώς οι κακοί ξεγλιστρούν με εξίσου χαρακτηριστική ευκολία και πώς, μερικές φορές, μόνο ο διάβολος μπορεί να βοηθήσει σε αυτό...

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αυτή η μυρωδιά και άλλες ιστορίες» του Σονάλα Ιμπραχίμ (κριτική)  – Γνωριμία με ένα σημαντικό κεφάλαιο της αιγυπτιακής λογοτεχνίας

«Αυτή η μυρωδιά και άλλες ιστορίες» του Σονάλα Ιμπραχίμ (κριτική) – Γνωριμία με ένα σημαντικό κεφάλαιο της αιγυπτιακής λογοτεχνίας

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σονάλα Ιμπραχίμ (Sonallah Ibrahim) «Αυτή η μυρωδιά και άλλες ιστορίες» (μτφρ. Βίκυ Μπούτρη, εκδ. Σάλτο). 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Κάθε φορά που διαβάζουμε συγγραφείς από τα υπόλοιπα κέντρα του κόσμου εκτός Δύσης, απο...

«Άμα είναι να καεί» του Κρίστοφερ Κινγκ (κριτική) – Μύθοι, χωλοί και θαύματα από την ελληνική γη

«Άμα είναι να καεί» του Κρίστοφερ Κινγκ (κριτική) – Μύθοι, χωλοί και θαύματα από την ελληνική γη

Για τη νουβέλα του Κρίστοφερ Κινγκ (Christopher C. King) «Άμα είναι να καεί» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Δώμα). Εικόνα: Κάψιμο του Ιούδα στο Τολό Αργολίδας σήμερα. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Αν το συλλογικό ασυνείδητο, αυτή η ευμετάβολη δύναμη πο...

«Στα ρηχά» του Μπέντζαμιν Γουντ (κριτική) – Ένα τραγούδι από τις αμμουδιές της βόρειας Αγγλίας

«Στα ρηχά» του Μπέντζαμιν Γουντ (κριτική) – Ένα τραγούδι από τις αμμουδιές της βόρειας Αγγλίας

Για το μυθιστόρημα του Μπέντζαμιν Γουντ (Benjamin Wood) «Στα ρηχά» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ, εκδ. Διόπτρα).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Γαλακτώδης ομίχλη που καλύπτει σαν κουβέρτα τα πάντα. Θάλασσα σκοτεινή και ανερμήνευτη. Π...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Νέκυια»: Ένα μουσικό ταξίδι στον Άδη, μέσα από τη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, στο θέατρο Σημείο

«Νέκυια»: Ένα μουσικό ταξίδι στον Άδη, μέσα από τη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, στο θέατρο Σημείο

Μια μουσική εκδοχή της Νέκυιας, της λ' ραψωδίας της «Οδύσσειας» σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, ανεβαίνει στο Θέατρο Σημείο, σε σκηνοθεσία και σύλληψη της Φένιας Παπαδόδημα. © Νίκος Παγωνάκης

Επιμέλεια: Book Press

Μια μο...

Βραβείο Liber 2026: Στον Λεονάρδο Παδούρα για το σύνολο του έργου του

Βραβείο Liber 2026: Στον Λεονάρδο Παδούρα για το σύνολο του έργου του

Ο Κουβανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα (Leonardo Padura) τιμήθηκε με το σημαντικό Βραβείο Liber 2026. © Wikimedia

Επιμέλεια: Book Press

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Εκδοτών Ισπανίας (FGEE – Federación de Gremios de Edi...

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Οι πρώτες εκδηλώσεις – Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις, συναυλίες

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Οι πρώτες εκδηλώσεις – Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις, συναυλίες

Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών, συναυλίες και δράσεις: το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 54ου Φεστιβάλ Βιβλίου από τις  4 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2026.

Επιμέλεια: Book Press

Στις 4 Σ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Λογοτεχνικά βιβλία που αξιοποιούν τον εργασιακό χώρο ως θεματική και με ποιον τρόπο το κάνουν. Γιατί το επάγγελμα του δασκάλου εμπνέει περισσότερο τους συγγραφείς και πώς μιλούν για αυτό. Κάποιες σκέψεις. Εικόνα: Από ιταλική έκδοση του «Ταχυδρομείου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι. 

Γράφε...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ