Μια μέρα σαν σήμερα, 20 Μαρτίου 1931, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.
Του Λεωνίδα Καλούση
Ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, όπως ήταν το όνομά του, ήταν γιος προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ και στη συνέχεια εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκη. Το 1958 ίδρυσε το περιοδικό Διαγώνιος, καθώς και τον εκδοτικό οίκο της Διαγωνίου δημιουργώντας έτσι τον λεγόμενο «κύκλο των λογοτεχνών της Διαγωνίου». Το περιοδικό κυκλοφόρησε ως το 1983.
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το 1950 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή «Εποχή των ισχών αγελάδων» όπου διακρίνονται επιρροές από τον Καβάφη και τον Έλιοτ. Στην ποίηση του κυρίαρχα θέματα είναι το ερωτικό πάθος, οι εφήμερες ομοφυλοφιλικές σχέσεις, η μοναξιά.
Το 2011 τίμηθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, το οποίο όμως αρνήθηκε να παραλάβει παραπέμπτοντας σε παλιότερο κείμενό του, του 1979, με τίτλο «Εναντίον»:
«Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης, απ' όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο "ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων", που μας άφησαν οι αρχαίοι.»
Πέθανε στις 11 Αυγούστου 2020 σε ηλικία 89 ετών.
Ο στίχος στον τίτλο είναι από το ποίημα Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν
Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν βαραίνουν μέσα μας πιὸ πολύ,
ὅμως ἡ δική σου τρυφερότητα πόσο καιρὸ ἀκόμα θὰ βαστάξει;
Ὅ,τι μᾶς γλύκανε, τὸ ξέπλυνε ὁ χρόνος κι ἡ συναλλαγή,
ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς χαμογέλασαν βουλιάξαν σὲ βαθιὰ πηγάδια
καὶ μείναν μόνο κεῖνοι ποὺ μᾶς πλήγωσαν,
ἐκεῖνοι ποὺ ἀρνήθηκαν νὰ τοὺς ὑποταχτοῦμε.
Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν βαραίνουν πιὸ πολύ…