
Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιάνονται με σημαντικά θέματα για τη λειτουργία του οργανισμού μας.
Επιμέλεια: Book Press
Ποιο ρόλο επιτελεί η καρδιά του ανθρώπου, αλλά και των υπόλοιπων οργανισμών; Η σύσταση του εγκεφάλου μας παραμένει σταθερή κατά τη διάρκεια της ζωής μας ή μεταβάλλεται σταδιακά; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς τη διαχειριζόμαστε; Πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα;
Τέσσερα πρόσφατα δοκίμια από τις εκδόσεις Gutenberg προσφέρουν εφόδια για την κατανόηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν στον ανθρώπινο οργανισμό, καταρρίπτοντας μύθους και εξετάζοντας βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες συγχρόνως.
Η καρδιά – Μια φυσική ιστορία του ζωτικού μας οργάνου (μτφρ. Κατερίνα Χαλμούκου) του Bill Schutt
Το ανθρώπινο όργανο που σε πολλούς πολιτισμούς θεωρείτο πως «έκρυβε» μέσα του την ψυχή και γεννούσε τα συναισθήματα. Για να υπενθυμίσει στον αναγνώστη τη σημασία της «καρδίας», το δοκίμιο του Schutt ανοίγει με το λήμμα από κάποιο λεξικό – παρατίθενται επτά διαφορετικές σημασίες για τη λέξη.
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που καλύπτει ζητήματα φυσιολογίας, μιλώντας παράλληλα για τις φιλοσοφικές πεποιθήσεις των αρχαίων Ελλήνων και Αιγυπτίων και φτάνοντας ως τη… βιολογία των τεράτων στις ταινίες β’ διαλογής. Με όμορφα σχέδια που μας μυούν στην ανθρώπινη, αλλά και τη ζωική ανατομία.
Ο εγκέφαλος αυτομεταβάλλεται – Ιστορίες προσωπικού θριάμβου από τα σύνορα της νευροεπιστήμης (μτφρ. Βαρβάρα Σπυροπούλου) του Norman Doidge
Η καθιερωμένη πεποίθηση για πολλά χρόνια ήταν πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος μεταβάλλεται μόνο στην παιδική ηλικία κι ύστερα παραμένει σταθερός μέχρι τα γηρατειά, όποτε ξεκινά ο εκφυλισμός του.
Η συγκεκριμένη, πλούσια έκδοση παρουσιάζει τη μέθοδο της «νευροευπλαστότητας», που υποστηρίζει πως η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου αλλάζει συνεχώς, αυτομάτως και σταδιακά, ακόμα και χωρίς φάρμακα ή επεμβάσεις. Μια επαναστατική θεώρηση, που καταρρίπτει πολλούς βολικούς μύθους για την ανθρώπινη φύση.
Το καθημερινό μας τραύμα – Χαρτογραφώντας εκ νέου την απόκριση του εγκεφάλου στο στρες, στο άγχος και στις επώδυνες αναμνήσεις, με στόχο μια καλύτερη ζωή (μτφρ. Ανθή Βακάκη) της Tracey Shors
Τι συνιστά μια «τραυματική εμπειρία»; Πώς το στρες αλλάζει τη ζωή μας; Πώς οι συνεχόμενοι μηρυκασμοί των σκέψεων επιβαρύνουν την ψυχική μας υγεία; Και ποια είναι η λύση; Πώς, δηλαδή, θα προετοιμάσουμε τον εγκέφαλό μας για τα αναπόφευκτα επερχόμενα τραύματα;
Λαμβάνοντας υπόψιν βιολογικές καθώς και κοινωνικές παραμέτρους, η Tracey Shors μιλά για ένα ευαίσθητο θέμα, προτείνοντας την προσέγγιση MAP Training, που συνδυάζει ψυχική και σωματική άσκηση, για την αντιμετώπιση φαινομενικά ανεπίλυτων προβλημάτων.
Πλοήγηση στον αυτισμό – 9 νοοτροπίες για να βοηθήσετε τα παιδιά στο φάσμα (μτφρ. Γιώργος Τσακονίτης) των Temple Grandin και Debra Moore
Ένα δοκίμιο που απευθύνεται σε όσους αλληλεπιδρούν με παιδιά και εφήβους στο φάσμα. Η προσέγγιση της Grandin και της Moore εστιάζει στις δυνατότητες των αυτιστικών ατόμων, απορρίπτοντας τις ευκολίες που προσφέρουν οι «ταμπέλες».
Χωρισμένη σε εννέα κεφάλαια, ένα για κάθε προσέγγιση, με αναλυτική βιβλιογραφία στο τέλος, η έκδοση πραγματεύεται μια ευρεία γκάμα θεμάτων, εξετάζοντας τη βαρύτητα των ολιστικών αξιολογήσεων, της σχέσης γονέα-παιδιού, των πιθανών ιατρικών προβλημάτων που σχετίζονται με τον αυτισμό, της προετοιμασίας του παιδιού για τον έξω κόσμο, χαράζοντας το δρόμο προς την επιτυχή ενηλικίωση.