niki smirni

«Ο αυθεντικός εαυτός δεν είναι κάτι στατικό. Είναι η συνειδητή μας ύπαρξη που παραμένει σταθερή μέσα στην εξέλιξή μας. Εξελισσόμαστε συνεχώς, αλλά ο πυρήνας μας -οι αξίες και οι φυσικές μας τάσεις- παραμένει εκεί, για να μας θυμίζει ποιοι είμαστε» μας είπε η Νίκη Σμυρνή με αφορμή την κυκλοφορία του οδηγού της «Η μέθοδος – Γίνε αυτός που πραγματικά είσαι» (εκδ. Key Books).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου 

Η Νίκη Σμυρνή, έχοντας ήδη ξεχωρίσει στον χώρο του επιχειρείν, συστήθηκε πρόσφατα στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο της Η μέθοδος – Γίνε αυτός που πραγματικά είσαι (εκδ. Key Books), στο οποίο συνδυάζει αναφορές από τη φιλοσοφία και τις γνώσεις της από το πεδίο του μάρκετινγκ και της στρατηγικής για να οδηγήσει τον αναγνώστη σε μια ζωή με καθαρό στόχο και ρυθμό.

key books smirni i methodos

Με αφορμή την κυκλοφορία του ντεμπούτου της, μιλήσαμε μαζί της για τη Μέθοδό της, για το αν υπάρχει εντέλει «αυθεντικός εαυτός», για τις επιρροές της από τη σκέψη του Ντίπακ Τσόπρα, του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και το δικό της, ιδιαίτερο σύστημα σκέψης και πράξης. 

Έχετε θητεύσει στον χώρο του μάρκετινγκ για πολλά χρόνια, αναλαμβάνοντας θέσεις σε μεγάλες εταιρείες και ιδρύοντας τη δική σας σελίδα και επιχείρηση για τον τουρισμό, την Travelgems. Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο σας Η μέθοδος. Γιατί ένα βιβλίο τη δεδομένη χρονική στιγμή; Θυμάστε πώς ξεκινήσατε να το γράφετε;

Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσω κάτι: δεν είμαι συγγραφέας. Η πρόθεσή μου και ο σκοπός της ζωής μου με οδήγησαν να γράψω και να μοιραστώ ό,τι με έχει βοηθήσει στη δική μου πορεία, ώστε να δημιουργήσω μια Μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Πιστεύω βαθιά στη δύναμη του ανθρώπου – αρκεί να έχει στα χέρια του τα σωστά εργαλεία και να μάθει να τα αξιοποιεί.

politeia deite to vivlio 250X102
 
Πώς ξεκίνησα να γράφω; Είναι μια αστεία αλλά απολύτως αληθινή ιστορία. Έκανα το πρώτο μου retreat στο Zermatt της Ελβετίας, πριν από ενάμιση χρόνο, μαζί με τον συγγραφέα του Ικιγκάι, τον Φρανσέσκ Μιράλλιες. Οι «δάσκαλοι» ήμασταν εκείνος κι εγώ, και είχαμε μια μικρή ομάδα 15 ανθρώπων. Για να διδάξω, είχα ετοιμάσει περίπου 30 σελίδες γεμάτες φιλοσοφία, θεωρία και ασκήσεις βασισμένες στην εμπειρία μου στη στρατηγική επιχειρήσεων.

Εκείνος, όμως, πήρε τις σημειώσεις μου, τις έβαλε στο ChatGPT και μια μέρα μου έφερε ένα εκτυπωμένο «βιβλίο» 80 σελίδων γεμάτο φλυαρίες και ελάχιστη ουσία, λέγοντάς μου: «Κοίτα, αυτό είναι το βιβλίο σου!» Θύμωσα πολύ – ούτε καν το άνοιξα.

Ο σύζυγός μου, που πιστεύει πολύ σε μένα, μου είπε: «Γιατί δεν γράφεις ένα βιβλίο;» Ομολογώ πως μου φάνηκε αστείο και αγνόησα την πρόταση.  Εκείνος, όμως, πήρε τις σημειώσεις μου, τις έβαλε στο ChatGPT και μια μέρα μου έφερε ένα εκτυπωμένο «βιβλίο» 80 σελίδων γεμάτο φλυαρίες και ελάχιστη ουσία, λέγοντάς μου: «Κοίτα, αυτό είναι το βιβλίο σου!» Θύμωσα πολύ – ούτε καν το άνοιξα. Αργότερα μου αποκάλυψε πως το έκανε επίτηδες: ήθελε να καταλάβω ότι, αν η τεχνολογία μπορεί να γράψει κάτι χωρίς ψυχή, εγώ μπορώ να το κάνω με ψυχή και αλήθεια. Ήξερε πως η ακεραιότητά μου και ο σεβασμός μου προς τον άνθρωπο θα με έκαναν να πεισμώσω.

Για εβδομάδες έβρισκα το υποτιθέμενο «βιβλίο» πάνω στο τραπέζι του σαλονιού και κάθε φορά το έκρυβα για να μην το βλέπω. Ένα μήνα μετά, μου πρότεινε να πάμε ξανά στο Zermatt – ένα μικρό ταξίδι ξεκούρασης. Εκεί, με ηρεμία και αισιοδοξία, μου πρότεινε να περπατάμε στα σοκάκια, να μου κάνει ερωτήσεις και να καταγράφει σε recorder τις απαντήσεις μου. Αυτό έγινε. Κι αυτός ο διάλογος αποτέλεσε τη βάση του πρώτου κεφαλαίου. Από εκεί και μετά, δεν μπορούσα να σταματήσω.

Αν έπρεπε να συνοψίσω όλη αυτή την ιστορία σε μία φράση, θα έλεγα: Ήταν αποτέλεσμα παρότρυνσης, αλλά πάντα πάνω στον δρόμο του σκοπού μου.

Ήξερα ακριβώς ποια είναι Η μέθοδος, τι θέλω να μοιραστώ και ποια εργαλεία χρειάζεται να έχει ο άνθρωπος για να βρει τη δική του διαύγεια και κατεύθυνση. Αυτό αποδεικνύει κάτι που λέω και μέσα στο βιβλίο: τη δύναμη του οικοσυστήματος που μας περιβάλει ως ανθρώπους, πόσο καθοριστικό είναι να έχεις ανθρώπους που σε στηρίζουν στο ταξίδι σου προς τον σκοπό σου. Ο δικός μου σκοπός είναι ξεκάθαρος: να χτίσω έναν κόσμο γεμάτο αυθεντικά χαμόγελα. Και αυθεντικό χαμόγελο έχει μόνο όποιος γνωρίζει τον αυθεντικό του εαυτό.
 
Αν έπρεπε να συνοψίσω όλη αυτή την ιστορία σε μία φράση, θα έλεγα: Ήταν αποτέλεσμα παρότρυνσης, αλλά πάντα πάνω στον δρόμο του σκοπού μου. Έτσι γεννήθηκε το βιβλίο. Η μέθοδος εκφράζει την ανάγκη μου να ενώσω δύο κόσμους που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ξεχωριστοί: τον κόσμο της στρατηγικής επιχειρήσεων με τον κόσμο της φιλοσοφίας. Δεν γράφτηκε ως θεωρία, αλλά ως πραγματική διαδρομή αυτογνωσίας και επαναπροσδιορισμού.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε γι’ αυτό;

Η μέθοδος ενώνει τη φιλοσοφία και τη στρατηγική σε ένα πρακτικό μονοπάτι εξέλιξης. Είναι ένα βιβλίο που βοηθά τον αναγνώστη να δει καθαρά τον εαυτό του, να βρει τον προσωπικό του ρυθμό και να δημιουργήσει μια ζωή με νόημα και κατεύθυνση. Δεν υπόσχεται μια νέα «εκδοχή» του εαυτού, αλλά την επιστροφή στην αληθινή ουσία – σε αυτό που ήμασταν πάντα, πριν καλυφθούμε από ρόλους, φόβους και προσδοκίες.

Αυτός είναι και ο λόγος που το όλο το βιβλίο έχει θεωρία, παραδείγματα από ανθρώπους από όλο τον κόσμο και τέλος ασκήσεις, πολλές ασκήσεις, για να δει ο κόσμος τον πραγματικό του εαυτό. Το κάθε κεφάλαιο χτίζει πάνω στο προηγούμενο για να μπορέσεις να βοηθήσει τους ανθρώπους, άρα σίγουρα δεν είναι ένα βιβλίο που απλά διαβάζεις πριν πας να κοιμηθείς, αλλά δουλεύεις με αυτό και κάθε φορά χαμογελάς και περισσότερο, καθώς βλέπεις την εξέλιξη σου.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του «αυθεντικού εαυτού» , όπως το θέτετε στο βιβλίο σας; Δεδομένου ότι η ψυχοσύνθεσή μας αλλάζει, μαζί με τον κόσμο γύρω μας, υπάρχει μια παγιωμένη, αληθινή εκδοχή του εαυτού μας, μια σταθερή ουσία;

Ο αυθεντικός εαυτός δεν είναι κάτι στατικό. Είναι η συνειδητή μας ύπαρξη που παραμένει σταθερή μέσα στην εξέλιξή μας. Εξελισσόμαστε συνεχώς, αλλά ο πυρήνας μας -οι αξίες και οι φυσικές μας τάσεις- παραμένει εκεί, για να μας θυμίζει ποιοι είμαστε.

Οι αξίες μας δύσκολα αλλάζουν, όπως και οι άνθρωποι που μας στηρίζουν.

Το βιβλίο ονομάστηκε Η μέθοδος από την αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει «οδός μέσα σε πλαίσιο». Οι αξίες μας δύσκολα αλλάζουν, όπως και οι άνθρωποι που μας στηρίζουν. Στα retreats που κάνω με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, παρατηρώ ότι όλοι ρωτούν: «Πού θέλω να πάω;» και «Πώς θα φτάσω εκεί;» Αλλά σχεδόν κανείς δεν ρωτά: «Ποιος είμαι;”»

Πώς μπορεί κάποιος να ξέρει πού θέλει να πάει, αν δεν γνωρίζει ποιος είναι – πέρα από ρόλους και ταυτότητες που η κοινωνία του έχει δώσει; Αν με ρωτήσετε «ποια είμαι», αρχικά θα πω: «Νίκη Σμύρνη, ζω στην Αθήνα, έχω δύο παιδιά, έχω μια εταιρεία».  Αν όμως ξεχάσω το επίθετό μου, η απάντηση γίνεται πιο προσωπική: «Είμαι η Νίκη· μου αρέσουν τα ταξίδια και οι ανθρώπινες σχέσεις». Κι αν ξεχάσω και το όνομα, τότε, μέσα στη σιωπή, έρχονται δύο λέξεις στο μυαλό μου: Φροντίδα και Αγάπη. Αυτή είναι η διαδρομή προς τον αυθεντικό σου εαυτό. Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου περιλαμβάνει ασκήσεις για να βοηθήσει τον αναγνώστη να κάνει αυτή τη συνάντηση.

Θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας ως έναν «οδηγό αυτοβοήθειας» ή «αυτοβελτίωσης»; Συμφωνείτε με τον όρο;

Όχι με την κλασική έννοια. Η μέθοδος είναι ένα βιβλίο αυτογνωσίας που χρησιμοποιεί μοντέλα του επιχειρείν για να βοηθήσει τον άνθρωπο να πάρει τη ζωή στα χέρια του, απλά και πρακτικά. Σκεφτείτε μια επιχείρηση χωρίς σχέδιο· πώς μπορεί να ξέρει τι αποτελέσματα θα έχει; Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνονται να τους «οδηγεί» η ζωή, αντί να την οδηγούν εκείνοι. Δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος χρειάζεται «βελτίωση». Χρειάζεται να θυμηθεί ποιος είναι.

Η μέθοδος είναι ένας οδηγός συνειδητότητας. Δεν δίνει συνταγές· δίνει εργαλεία σκέψης. Είναι μια πρόσκληση για δράση, όχι για θεωρία.

Αντλείτε έμπνευση από την αρχαία φιλοσοφία, καθώς και από τις σύγχρονες τακτικές του μάρκετινγκ. Ως δασκάλους σας ορίζετε τον Ντίπακ Τσόπρα, την Έσθερ Πέρελ κ.ά. Ποιοι στοχαστές και ποια άλλα βιβλία σάς επηρέασαν, ενώ γράφατε το δικό σας; Ποια συστήματα σκέψης θα βρει ο αναγνώστης στις σελίδες του;

Η σκέψη μου στηρίζεται σε τρεις άξονες: φιλοσοφία, πνευματικότητα και επιχειρησιακή στρατηγική. Από τον Σωκράτη έμαθα να θέτω και να απαντώ σωστά τις ερωτήσεις. Από τον δάσκαλό μου, Ντίπακ Τσόπρα, έμαθα τη σύνδεση ανάμεσα στην επιστήμη και την πνευματικότητα. Και από τον μέντορά μου, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, διδάχθηκα τη δύναμη της στρατηγικής, της συνέπειας και του ανθρωποκεντρικού επιχειρείν. Προφανώς έχω επηρεαστεί αρκετά από την ψυχολογία του Άντλερ και από τη νεύροεπιστήμη, της οποίας είναι μεγάλος οπαδός. Εάν δείτε στο τέλος του βιβλίου τη βιβλιογραφία θα καταλάβετε αυτό που τονίζω, σίγουρα ως δια βίου μαθήτρια νιώθω ότι κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι νέο.

Γιατί η διαφορά ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στους ανθρώπους είναι μία: Μια επιχείρηση, αν δεν ανταγωνιστεί, θα πεθάνει. Ο άνθρωπος, αν ανταγωνιστεί, δεν θα βρει την ευημερία.

Η μέθοδος, όμως, είναι, θα έλεγα, ένα νέο σύστημα σκέψης: φέρνει ανθρωπιά στα εργαλεία του management και δίνει στη φιλοσοφία πρακτική εφαρμογή. Γιατί η διαφορά ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στους ανθρώπους είναι μία: Μια επιχείρηση, αν δεν ανταγωνιστεί, θα πεθάνει. Ο άνθρωπος, αν ανταγωνιστεί, δεν θα βρει την ευημερία. Ο αναγνώστης θα βρει μέσα στις σελίδες του βιβλίου ένα πλαίσιο που μετατρέπει τη σοφία σε δράση, ένα μοντέλο εξέλιξης που συνδέει την επίγνωση με την κατεύθυνση.

* Ο ΣΟΛΩΝΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Διά βίου μαθήτρια της ανθρώπινης φύσης, η Νίκη Σμυρνή είναι ειδικός στο transformational leadership και ιδρύτρια της Travelgems, της κορυφαίας εταιρείας ευεξίας και retreats στην Ευρώπη. Έχει σχεδιάσει και καθοδηγήσει εξελικτικά έργα σε εννέα χώρες, βοηθώντας ανθρώπους να αναπτυχθούν προσωπικά και να δημιουργήσουν ουσιαστικές κοινότητες με κοινό όραμα και σκοπό. Συνεργάστηκε με παγκόσμιους πρωτοπόρους όπως ο Deepak Chopra και η Esther Perel.

Τιμημένη με το Βραβείο Visionary Voice of Wellness 2024, δημιούργησε τη Μέθοδο, ένα πλαίσιο που γεφυρώνει τη φιλοσοφία, την πνευματικότητα και την επιχειρηματικότητα. Διαθέτει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους καθώς και πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Περήφανη μητέρα δίδυμων αγοριών, αντλεί καθημερινά έμπνευση από αυτούς για να συνδέεται με τον αυθεντικό της εαυτό. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Δημήτρη Μανιάτη: «Με φοβίζει μια γλώσσα που εκβιάζει τα αισθήματα»

5 λεπτά με τον Δημήτρη Μανιάτη: «Με φοβίζει μια γλώσσα που εκβιάζει τα αισθήματα»

5 λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Δημήτρης Μανιάτης για τη συλλογή διηγημάτων του «Η Καγκέλω».  Φωτογραφία: ©Αγγελική Παπαϊωάννου

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε τ...

5 λεπτά με την Ανδρομάχη Μασούρου: «Ο αναγνώστης υπάρχει στα κείμενά μου σαν καθρέφτης, σαν δεύτερος εαυτός»

5 λεπτά με την Ανδρομάχη Μασούρου: «Ο αναγνώστης υπάρχει στα κείμενά μου σαν καθρέφτης, σαν δεύτερος εαυτός»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Ανδρομάχη Μασούρου για τη συλλογή της «Μετά την αντάρα» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή συγγραφής της νέας σας ...

5 λεπτά με την Ελένη Στελλάτου: «Ίσως η συμπόνια να είναι τελικά ένα μέτρο της ανθρώπινης κατάστασης»

5 λεπτά με την Ελένη Στελλάτου: «Ίσως η συμπόνια να είναι τελικά ένα μέτρο της ανθρώπινης κατάστασης»

5 λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ελένη Στελλάτου, για το μυθιστόρημά της «Καιρός των κρυστάλλων» (εκδ. Πόλις). 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αλέξης Ζήρας αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Ο Αλέξης Ζήρας αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός, γραμματολόγος, ερευνητής της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Εικόνα: Ο...

«Ανοίξτε, ουρανοί» του Σον Χιούιτ (κριτική) – Το αισθαντικό ξύπνημα του εφηβικού έρωτα

«Ανοίξτε, ουρανοί» του Σον Χιούιτ (κριτική) – Το αισθαντικό ξύπνημα του εφηβικού έρωτα

Για το μυθιστόρημα του Σον Χιούιτ (Seán Hewitt) «Ανοίξτε, ουρανοί» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Στερέωμα). Εικόνα: Από την ταινία «Call me by your name». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Γλυκές μυρωδιές της φύσης που μπλέκοντ...

«Μέρα» του Μάικλ Κάνινγκχαμ (κριτική) – Έργο χαμηλών τόνων για τα αδιέξοδα και τις ματαιώσεις της σύγχρονης ζωής

«Μέρα» του Μάικλ Κάνινγκχαμ (κριτική) – Έργο χαμηλών τόνων για τα αδιέξοδα και τις ματαιώσεις της σύγχρονης ζωής

Για το μυθιστόρημα του Μάικλ Κάνινγκχαμ (Michael Cunningham) «Μέρα» (μτφρ. Παναγιώτης Κεχαγιάς, εκδ. Αλεξάνδρεια). Εικόνα: Από την ταινία «Marriage story» του Νόα Μπάουμπαχ.

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου 

Στα 19...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά [Vanessa Springora] «Συναίνεση» (μτφρ. Γιώργος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, επιμέλεια μτφρ. Μιρέλα Διαλέτη), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας ...

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μάλκομ Λόουρι [Malcolm Lowry] «Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ίσως πάντα τη...

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Βίκυς Τσελεπίδου «Η αγέλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[ΦΑΙΗ] 

Είχαν πυκνώσει πάλι οι συναντήσεις ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

Διακόσια πενήντα χρόνια (250) κλείνουν σε λίγες μέρες από τη γέννηση της Τζέιν Όστεν [Jane Austen, 16 Δεκεμβρίου 1775 – 18 Ιουλίου 1817], μια από τις πιο επιδραστικές συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η μεταφράστρια πολλών βιβλίων της στα ελληνικά, συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου, προσεγγίζει την ιδιοφυία της σπουδ...

Τέσσερις νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τέσσερις νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τέσσερις ποιητικές συλλογές από Έλληνες δημιουργούς κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Εικόνα: «Ο γέρος κιθαρίστας» του Πικάσο. 

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερα νέα ποιητικά βιβλία μόλις κυκλοφόρησαν από τι...

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας

Δώδεκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που μόλις εκδόθηκαν. Τρία από αυτά είναι επανεκδόσεις.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Βασίλης Γκουρογιάννης, ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ