
Σημαντική διπλή απώλεια για τα αμερικανικά γράμματα
Στις 27 Ιανουαρίου πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ιστορικός, ακτιβιστής και συγγραφέας Χάουαρντ Ζιν, από ανακοπή καρδιάς. Στις 28 Ιανουαρίου ακολούθησε ο θάνατος από φυσικά αίτια του συγγραφέα Τζ. Ντ. Σάλιντζερ. Ήταν 91 ετών.
Ο Χάουαρντ Ζιν γεννήθηκε το 1922 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Δούλεψε στα ναυπηγεία, υπηρέτησε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατόπιν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και δίδαξε για αρκετά χρόνια στο Spelman College και στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Αναμείχθηκε ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και στο αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Μαχητικός σ' όλη του τη ζωή, έγραφε βιβλία, έδινε διαλέξεις και σχολίαζε τις πολιτικές εξελίξεις με ριζοσπαστικό τρόπο.
Έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό -ενώπιον του οποίου μίλησε τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης- και από τον θεατρικό του μονόλογο «Ο Μαρξ στο Σόχο» (εκδ. Αιώρα) που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία για πέντε σεζόν (2005-2009) από τον Άγγελο Αντωνόπουλο. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη το σπουδαιότερο έργο του, «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» (εκδ. Αιώρα), και «Από την Ιστορία στην πράξη» (εκδ. Αιώρα), «Διακηρύξεις Ανεξαρτησίας» (εκδ. Εξάρχεια) και «Τρομοκρατία και πόλεμος» (εκδ. Scripta).
Στο πρώτο τεύχος της Book Press δημοσιεύτηκε το κείμενο εκτενούς συνομιλίας που είχε με την Σώτη Τριανταφύλλου.
Ο Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ γεννήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης το 1919 και άρχισε να γράφει διηγήματα, όταν ακόμη ήταν μαθητής λυκείου. Ήδη κατά τη δεκαετία του ’40 εκδόθηκαν κείμενά του, αλλά καθιερώθηκε ως πρώτης τάξεως συγγραφέας με το κλασικό πια «Ο Φύλακας στη σίκαλη» (1951) το οποίο εξακολουθεί να κάνει πωλήσεις 250.000 αντιτύπων κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απώλεια της αθωότητας και η αίσθηση της αποξένωσης από τον κόσμο που βιώνει ο έφηβος πρωταγωνιστής Χόλντεν Κόλφιλντ σημάδεψαν ενήλικους κι έφηβους αναγνώστες σε όλον τον κόσμο. Η καταξίωση και η συνεπακόλουθη δημοσιότητα που γνώρισε ο Σάλιντζερ τον έκαναν να νιώθει μάλλον άβολα και να αποφεύγει συστηματικά τον Τύπο και τις δημόσιες εμφανίσεις. Το τελευταίο γραπτό του δημοσιεύτηκε το 1965.
Στα ελληνικά κυκλοφορεί εκτός από τον «Φύλακα στη σίκαλη» και το «Φράνυ και Ζούι», και τα δύο από τις εκδόσεις Επίκουρος.
Διαβάστε την κριτική ματιά του Δημήτρη Αθηνάκη για τον «Φύλακα στη σίκαλη» που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου της Book Press.