Το βραβείο δίνεται σε βιβλίο που έχει ως κεντρικό θέμα του τη Νέα Υόρκη. Στο «Μανιφέστο απατεώνων» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος) ο Κόλσον Γουάιτχεντ [Colson Whitehead] μάς μεταφέρει στο ταραγμένο Χάρλεμ της δεκαετίας του ‘70. Κεντρική εικόνα: Wikipedia.
Επιμέλεια: Book Press
O Κόλσον Γουάιτχεντ είναι ταυτισμένος με τη Νέα Υόρκη. Σχεδόν όλα τα μυθιστορήματά του κινούνται εντός του «Μεγάλου Μήλου» είτε τη δεκαετία του ‘60-’70 (τότε που έγινε η μεγάλη ανοικοδόμηση του Χάρλεμ) είτε αργότερα.
Είναι λογικό, επομένως, να αισθάνεται πως η τελευταία λογοτεχνική διάκριση που έλαβε, το Βραβείο Gotham 2024, να προέρχεται από την αγαπημένη του πόλη. Το Gotham Prize είναι ένα λογοτεχνικό βραβείο που δίδεται σε συγγραφείς που έχουν γράψει κάποιο βιβλίο με θέμα τη Νέα Υόρκη.
Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον Γουάιτχεντ, καθώς βραβεύτηκε για το βιβλίο του Μανιφέστο Απατεώνων (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος)
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα θα μπορούσε να διαβαστεί και ως συνέχεια του βιβλίου Μπέρδεμα στο Χάρλεμ (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος), από τη στιγμή που βλέπουμε την εξέλιξη του κεντρικού ήρωα, του Ρέι Κάρνεϊ.
Η πόλη αλλάζει
Ο Κάρνεϊ, τυπικά, είναι ένας ιδιοκτήτης καταστήματος επίπλων στο Χάρλεμ, μόνο που εντός του καταστήματος γίνονται διάφορες παράνομες δοσοληψίες. Όταν αποφασίζει να αποτραβηχτεί από την «πιάτσα» (κάτι που βλέπουμε στο Μανιφέστο απατέωνων αντιλαμβάνεται πως είναι περικυκλωμένος από διαφορετικούς ανθρώπους που κινούνται στον υπόκοσμο (ή πέριξ αυτού).
Την ίδια στιγμή το Χάρλεμ αλλάζει φυσιογνωμία (μιλάμε για τη δεκαετία του ‘70) και διάφορες πυρκαγιές ξεσπούν σε διαμερίσματα με σκοπό να φύγουν οι παλιοί ιδιοκτήτες και να έρθουν νέου.
Μαζί με τη βράβευση, ο Γουάιτχεντ θα λάβει και 50 χιλιάδες δολάρια, τα οποία προσφέρει ο δημιουργός αυτού του βραβείου (το Gotham Prize έχει τέσσερα χρόνια ζωής), ο ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου και φιλάνθρωπος Bradley Tusk και ο πολιτικός σύμβουλος Howard Wolfson.
«Το Μανιφέστο απατεώνων είναι το πορτρέτο ενός ανθρώπου, αλλά και της πόλης του», είπε ο ο Γουάιτχεντ, σε δήλωση την Τετάρτη. «Η αποτύπωση του δυναμισμού της γενέτειράς μου και των τρελών πολιτών της βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου, επομένως δεν μπορώ να εκφράσω πόσο υπέροχο είναι για το βιβλίο να αναγνωρίζεται από το Βραβείο Γκόθαμ».
Σε μια κοινή δήλωση, ο Tusk και ο Wolfson επαίνεσαν το μυθιστόρημα του Γουάιτχεντ ως το είδος του βιβλίου που ήλπιζαν να βραβεύσουν, ένα βιβλίο που αποτυπώνει «την πόλη σε όλη της την πολυπλοκότητα».
Ο Γουάιτχεντ αυτή τη στιγμή συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο διάσημων συγγραφέων των ΗΠΑ, ενώ είναι δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ.
Στους προηγούμενους νικητές του Βραβείου Gotham περιλαμβάνονται το nonfiction «Invisible Child» του Andrea Elliott και το μυθιστόρημα του James McBride «Deacon King Kong».
H τριλογία του Χάρλεμ
Ο Γουάιτχεντ αυτή τη στιγμή συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο διάσημων συγγραφέων των ΗΠΑ. Είναι δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ, για τα βιβλία του Υπόγειος σιδηρόδρομος (μτφρ. Γιώργος Μπλάνας, εκδ. Ψυχογιός) και Τα αγόρια του Νίκελ (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος)
Το Μανιφέστο απατεώνων είναι το δεύτερο βιβλίο μιας προγραμματισμένης τριλογίας του Χάρλεμ, η οποία ξεκίνησε το 2021 από τον Γουάιτχεντ όταν εξέδωσε το Μπέρδεμα στο Χάρλεμ.