ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙMODDERKOLK HUIB
Μτφρ. ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2023
Σελ. 360, τιμή εκδότη €17.70

"Καλοκαίρι του 2017: οι οθόνες των υπολογιστών σβήνουν σε 150 χώρες. Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας φρακάρει και τα ασθενοφόρα ακινητοποιούνται. Οι οθόνες ενεργοποιούνται ξαφνικά εμφανίζοντας απειλητικά μηνύματα. Οι χρήστες τραβάνε απελπισμένοι τα βύσματα, αλλά είναι πολύ αργά. Η επανεκκίνηση είναι μάταιη, οι υπολογιστές κλειδωμένοι. Οι επιτιθέμενοι ζητούν λύτρα από τα θύματα."
Αυτό το παράδειγμα δείχνει πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες που βασίζονται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία, καθώς, μαζί με τα αμέτρητα πλεονεκτήματα (δουλεύουμε πιο γρήγορα, είμαστε προσβάσιμοι ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε στον κόσμο), νέοι κίνδυνοι αναδύονται. Ο βραβευμένος Ολλανδός δημοσιογράφος Χάουμπ Μόντερκολκ, που ερεύνησε απόρρητες επιχειρήσεις των ολλανδικών, αμερικανικών και ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, φωτίζει εδώ τις κρυφές πτυχές του παγκοσμιοποιημένου ψηφιακού μας κόσμου: εκεί όπου συστήματα προορισμένα να διευκολύνουν την ελεύθερη επικοινωνία αξιοποιούνται για κατασκοπεία και χειραγώγηση.
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, οι Ρώσοι χάκερ Cosy Bear, ο Γεβγένι Μπογκάτσεφ ("ο Πάμπλο Εσκομπάρ της ψηφιακής εποχής"), κατάσκοποι, σαμποτέρ, τρολ και μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών, πρωταγωνιστούν σ' ένα ανεπανάληπτο ντοκουμέντο που διαβάζεται σαν θρίλερ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Για όποιον θέλει πραγματικά να ξέρει τι κάνει το Διαδίκτυο στις κοινωνίες μας ... Αυτό που αποκαλύπτεται εδώ είναι δίκτυα κατασκόπων και εγκληματιών μπλεγμένα σ' έναν αόρατο πόλεμο που μας αφορά όλους."
(Eliot Higgins, συγγραφέας του We Are Bellingcat)
"Ένα εξαιρετικό βιβλίο που δεν μπορείς ν' αφήσεις, από έναν από τους καλύτερους ερευνητικούς δημοσιογράφους της Ολλανδίας." (συγγραφέας του Humankind)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

«Πρέπει να ακούμε τις γυναίκες και τα κουίρ άτομα. Ειδάλλως, ο κόσμος απλώς θα πάψει να υπάρχει» λέει η  Ίντα Τερέν (Ida Therén), με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της «Η Τζουν και εγώ» (μτφρ. Γιώτα Ποταμιανού, εκδ. Βακχικόν). ...

«Η νόσος των ουρητηρίων» του Μιχάλη Αλμπάτη (κριτική) – Η μεγάλη επιδημία της αφήγησης

«Η νόσος των ουρητηρίων» του Μιχάλη Αλμπάτη (κριτική) – Η μεγάλη επιδημία της αφήγησης

Για το μυθιστόρημα του Μιχάλη Αλμπάτη «Η νόσος των ουρητηρίων» (εκδ. Νήσος). Εικόνα: Από την ταινία «Μυστικό παράθυρο» (2004) του Ντέιβιντ Κεπ. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το 2012, στην ...

«Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα» της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα – Η δημιουργία στην εποχή των νέων μέσων

«Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα» της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα – Η δημιουργία στην εποχή των νέων μέσων

Για τη μελέτη της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα «Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα: Από την ηλεκτρική τέχνη στα νέα μέσα» (εκδ. Επίκεντρο). Εικόνα: Από την έκθεση «Plásmata: Bodies, dreams, and data» © Στέλιος Τζετζιάς

Η μονογραφία της δρ. Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα  ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ