Τα ρομπότ μας, οι εαυτοί μαςΗ ρομποτική και οι μύθοι της αυτονομίας
MINDELL A. DAVID
Μτφρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΠΕΛΛΑ
ANGELUS NOVUS 2024
Σελ. 320, τιμή εκδότη €18.00

Από την εποχή της ατμομηχανής, της πρώτης μηχανής με κυβερνήτη, όλα τα άξια λόγου αυτόματα, τα οποία αποκαλούμε ρομπότ όταν το αδιαφανές εσωτερικό τους κύκλωμα έχει ανθρωπόμορφο περίβλημα, βασίζονται στην ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει μελετήσει τόσο διεισδυτικά από την οπτική των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών τα πιο φιλόδοξα σχεδιαστικά ρομπότ, αυτά που βασίζονται σε επιγραμμική σύνδεση αρνητικής ανάδρασης ενός υπολογιστή, όσο ο David Mindell. Καθηγητής τεχνολογίας και ιστορίας της τεχνολογίας στο MIT, ο Mindell γνωρίζει πολύ καλά τη δεξιοτεχνική εργασία που απαιτεί η επιτυχής αρχική κατασκευή, αλλά και η δυναμική διατήρηση σε χρήση της αναλογίας μεταξύ του κυκλώματος του ρομπότ και του υπολογιστικού αναλόγου (του αναλογικού υπολογιστή). Γνωρίζει, επομένως, εξίσου καλά πώς να αναδείξει αυτή την εργασία έναντι της δημοφιλούς ιδεολογίας σύμφωνα με την οποία τα ρομπότ, ως υποκείμενα πλέον της ιστορίας, μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στη βάση της αυτονομίας τους.

Για να αξιολογήσει την υπόθεση αυτή, περί υπολογιστών που είναι ευφυείς, νοήμονες, σκεπτόμενοι, ο Mindell ερεύνησε τις χρήσεις ρομπότ στα πιο απαιτητικά για την αξιολόγηση της ρομποτικής περιβάλλοντα, από τα βάθη του ωκεανού μέχρι τα ύψη της ατμόσφαιρας. Η παρουσία του με την ιδιότητα του μηχανικού σε κάποιες από τις ιστορίες που παραθέτει -μια παρουσία που εισφέρει εν προκειμένω στην ιστορία της τεχνολογίας μια μοναδική βοήθεια από μια καινοτόμα ανθρωπολογία της τεχνολογίας- έχει ως αποτέλεσμα ένα βιβλίο εξαιρετικά χρήσιμο, αλλά και υποδειγματικά πρωτότυπο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το βιβλίο της Πολιτείας των Κυριών» της Κριστίν Ντε Πιζάν (κριτική) – Ένα από τα πρώτα φεμινιστικά κείμενα της ευρωπαϊκής γραμματείας (1405), σε μια εξαιρετική έκδοση

«Το βιβλίο της Πολιτείας των Κυριών» της Κριστίν Ντε Πιζάν (κριτική) – Ένα από τα πρώτα φεμινιστικά κείμενα της ευρωπαϊκής γραμματείας (1405), σε μια εξαιρετική έκδοση

Για το πρωτοφεμινιστικό βιβλίο της Κριστίν Ντε Πιζάν (Christine de Pizan) «Το βιβλίο της Πολιτείας των Κυριών» (μτφρ. Ν. Ε. Καραπιδάκης, Ν. Κ. Κοκκομέλης, εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την πρώτη έκδοση του 1405. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

...
«Βάκχες» του Γιάβορ Γκάρντεφ, με τους Tiger Lillies, στην Επίδαυρο: χλιαρός διονυσιασμός και λεπτή ειρωνεία

«Βάκχες» του Γιάβορ Γκάρντεφ, με τους Tiger Lillies, στην Επίδαυρο: χλιαρός διονυσιασμός και λεπτή ειρωνεία

Για τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Βούλγαρου Γιάβορ Γκάρντεφ, με τους Tiger Lillies, στην Επίδαυρο. Μιαν ιδιότυπη μουσική παράσταση, τη δραματουργική επεξεργασία της οποίας έκανε ο Γκάρντεφ σε συνεργασία με την Ιωάννα Ρεμεδιάκη. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
Κατερίνα Τσαμπά: «Όλοι είμαστε τέλεια ατελείς»

Κατερίνα Τσαμπά: «Όλοι είμαστε τέλεια ατελείς»

«Μέσα από τις διηγήσεις και τα θραύσματα του βιβλίου θέλω να τονίσω ότι ακόμα κι όταν όλα πάνε στραβά, κάπως προχωράει η ζωή» μας είπε η Κατερίνα Τσαμπά με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων της «Όλα λάθος» (εκδ. Νίκας). 

Συνέντευξη στη Γιώτα Βασιλείου

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Μίχου «Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήταν Κυριακή του φράγκικου Πάσχα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...
«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 60 λογοτεχνικά βιβλία για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 60 λογοτεχνικά βιβλία για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Επιλογή 60 τίτλων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή. Αν και δεν λείπουν οι εξαιρετικές νουβέλες και οι συλλογές διηγημάτων, τον τόνο δίνει και πάλι το μυθιστόρημα. Εικόνα: «Παιχνίδια στα κύματα», McClelland Barclay (1891-1943).

Επιλογή - παρουσίαση: Κώστας Αγορα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ