Τα ρομπότ μας, οι εαυτοί μαςΗ ρομποτική και οι μύθοι της αυτονομίας
MINDELL A. DAVID
Μτφρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΠΕΛΛΑ
ANGELUS NOVUS 2024
Σελ. 320, τιμή εκδότη €18.00

Από την εποχή της ατμομηχανής, της πρώτης μηχανής με κυβερνήτη, όλα τα άξια λόγου αυτόματα, τα οποία αποκαλούμε ρομπότ όταν το αδιαφανές εσωτερικό τους κύκλωμα έχει ανθρωπόμορφο περίβλημα, βασίζονται στην ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει μελετήσει τόσο διεισδυτικά από την οπτική των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών τα πιο φιλόδοξα σχεδιαστικά ρομπότ, αυτά που βασίζονται σε επιγραμμική σύνδεση αρνητικής ανάδρασης ενός υπολογιστή, όσο ο David Mindell. Καθηγητής τεχνολογίας και ιστορίας της τεχνολογίας στο MIT, ο Mindell γνωρίζει πολύ καλά τη δεξιοτεχνική εργασία που απαιτεί η επιτυχής αρχική κατασκευή, αλλά και η δυναμική διατήρηση σε χρήση της αναλογίας μεταξύ του κυκλώματος του ρομπότ και του υπολογιστικού αναλόγου (του αναλογικού υπολογιστή). Γνωρίζει, επομένως, εξίσου καλά πώς να αναδείξει αυτή την εργασία έναντι της δημοφιλούς ιδεολογίας σύμφωνα με την οποία τα ρομπότ, ως υποκείμενα πλέον της ιστορίας, μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στη βάση της αυτονομίας τους.

Για να αξιολογήσει την υπόθεση αυτή, περί υπολογιστών που είναι ευφυείς, νοήμονες, σκεπτόμενοι, ο Mindell ερεύνησε τις χρήσεις ρομπότ στα πιο απαιτητικά για την αξιολόγηση της ρομποτικής περιβάλλοντα, από τα βάθη του ωκεανού μέχρι τα ύψη της ατμόσφαιρας. Η παρουσία του με την ιδιότητα του μηχανικού σε κάποιες από τις ιστορίες που παραθέτει -μια παρουσία που εισφέρει εν προκειμένω στην ιστορία της τεχνολογίας μια μοναδική βοήθεια από μια καινοτόμα ανθρωπολογία της τεχνολογίας- έχει ως αποτέλεσμα ένα βιβλίο εξαιρετικά χρήσιμο, αλλά και υποδειγματικά πρωτότυπο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Χαριτόπουλος: άτακτος και ακατάτακτος

Διονύσης Χαριτόπουλος: άτακτος και ακατάτακτος

Σκέψεις για τα έργα και τη γραφή του Διονύση Χαριτόπουλου (Πειραιάς, 26 Αυγούστου 1947 – Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2026).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Ευτυχώς η λογοτεχνία έχει τόσους τρόπους, τόσους τροπισμούς, τόσες αποχρώσεις που κάθε συγγραφέας, όταν ...

Σάλι Ρούνεϊ: Αποσύρονται τα βιβλία της από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της υποστήριξής της σε φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση, χαρακτηρισμένη ως «τρομοκρατική» από την κυβέρνηση

Σάλι Ρούνεϊ: Αποσύρονται τα βιβλία της από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της υποστήριξής της σε φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση, χαρακτηρισμένη ως «τρομοκρατική» από την κυβέρνηση

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του εκδοτικού οίκου Faber να πάψει να διακινεί τα βιβλία της δημοφιλούς Ιρλανδής συγγραφέα Σάλι Ρούνεϊ (Sally Rooney) στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της υποστήριξής της στη φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση Palestine Action, καθώς η συγγραφέας έχει δηλώσει ό...

Ίαν Ράνκιν: «Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι πολιτική»

Ίαν Ράνκιν: «Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι πολιτική»

«Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι αυτή που εξετάζει την κοινωνία, το χάος στο οποίο βρισκόμαστε και το πώς φτάσαμε έως εκεί» είπε ο Ίαν Ράνκιν (Ian Rankin) στον Άλεξ Κλαρκ του Guardian. Τα βιβλία του Ράνκιν κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. © Wikimedia

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ