Jason Robards in Eugene ONeills Hughie

Για το θεατρικό έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ [Eugene O'Neill] «Χιούι» (μτφρ. Άσπα Τομπούλη, εκδ. Ηριδανός). Κεντρική εικόνα: Ο Jason Robards στο «Χιούι», Λος Άντζελες, 1965.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Ευγένιος Ο’ Νηλ υποστήριζε ότι το έργο του «Χιούι» (Hughie, 1941-1942) «ανήκε στο θέατρο του μέλλοντος». Πράγματι, αυτό το τόσο γλαφυρό κείμενο (σε εξαιρετική απόδοση στα ελληνικά της Άσπας Τομπούλη, από τις εκδόσεις Ηριδανός) εισηγείται ένα νέο είδος θεάτρου, που κάλλιστα θα υποστηριζόταν σκηνοθετικά από κινηματογράφηση του μισού κειμένου.

iridanos o neill hughie

Απομάγευση του american dream

Ξεκινώντας από τον Ο’ Νηλ (1988-1953) και την απογοήτευσή του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκουμε στο αμερικανικό θέατρο την υλοποίηση του «αμερικανικού ονείρου» ως συλλογικού τραύματος, ως βιώματος εγκατάλειψης του ανθρώπινου όντος και ως υπαρξιακή εκκρεμότητα και ματαίωση. Στα εβδομήντα (περίπου) λεπτά του μονόπρακτου «Χιούι» επιχειρείται η σύνδεση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους: πρόκειται για ένα προφητικό κείμενο, γραμμένο στην αργκό του Μπρόντγουεϊ του 1930, βαλμένη στο στόμα ενός καιροσκόπου φαφλατά, που όμως μάς είναι τόσο γνώριμος όσο κανείς άλλος: θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε, κάποιο πρόσωπο που όλοι μας κάποτε έχουμε συναντήσει, αλλά θα μπορούσε και να είναι ένας τρόπος ζωής που μας έχει προταθεί.

Γραμμένο το 1941, το «Χιούι» είναι το τελευταίο και ωριμότερο έργο του νομπελίστα συγγραφέα, ως σύλληψη και ως δομή προοιωνιζόμενο το θέατρο του Παραλόγου που θα ακολουθούσε. Ποια είναι τα στοιχεία όπου πρωτοτυπεί το «Χιούι»; Αφενός στο ότι το σκηνικό, η ρεσεψιόν ενός παρηκμασμένου ξενοδοχείου στο κέντρο της Νέας Υόρκης του 1929 (λίγο πριν από το κραχ) είναι μια επιλογή ιστορικά προσδιορισμένη που παράλληλα επιτρέπει το «άνοιγμα» σε μία no man’s land: κατά την εξέλιξη του μονόπρακτου (που είναι ως έναν βαθμό και μονόλογος, αφού οι απαντήσεις του Νυκτερινού Υπαλλήλου είναι από λακωνικές έως ανύπαρκτες) ο θεατής μπορεί, με την προϋπόθεση μιας καλής σκηνοθεσίας, να αισθανθεί ότι τα πάντα διαδραματίζονται σε ουδέτερο χωροχρονικό ορίζοντα, όπως στα έργα του Μπέκετ.

Ο πιο αβανταδόρικος ρόλος, ο ενεργητικός

Πρόθεση του Έρι Σμιθ (του κεντρικού χαρακτήρα) είναι να συνάψει λεκτική σχέση με τον καινούργιο Νυκτερινό Υπάλληλο της ρεσεψιόν, και έτσι διαγράφεται ένας χαρακτήρας επιπόλαιος, παραπειστικός, απατεώνας κανονικός δηλαδή, που δεν σταματά να αυτοπροβάλλεται μιλώντας για τις επιτυχίες του στα χαρτιά, στον τζόγο και στο σεξ, τονίζοντας παράλληλα την αισθητή απουσία του μεταστάντος Χιούι (του προκατόχου του Νυκτερινού Υπαλλήλου στη ρεσεψιόν): η ανάγκη του Έρι να ονειρεύεται, να φαντασιώνεται επιτυχία, ελπίδα, ανιδιοτελή φιλία, εμπιστοσύνη και ανθρώπινη ζεστασιά έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον εγγενή κυνισμό του: έτσι, πλαγίως αλλά σαφώς, ο Ο’Νηλ σχολιάζει τον κωμικοτραγικό χαρακτήρα του δημόσιου λόγου, υπονομεύει τη δραστικότητα και την αξία του «αμερικανικού ονείρου» (περί Promised Land, τάχατες χρυσοφόρου ορίζοντα των «τολμηρών», δήθεν «αυτοδημιούργητων φιλελεύθερων» και τα σχετικά) και «περνά» και προσωπικά τραυματικά βιώματα από τον αδελφό του Jamie, που κύριο γνώρισμά του ήταν ο τυχοδιωκτισμός και η αδολεσχία.

Η ανάγκη του Έρι να ονειρεύεται, να φαντασιώνεται επιτυχία, ελπίδα, ανιδιοτελή φιλία, εμπιστοσύνη και ανθρώπινη ζεστασιά έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον εγγενή κυνισμό του: έτσι, πλαγίως αλλά σαφώς, ο Ο’Νηλ σχολιάζει τον κωμικοτραγικό χαρακτήρα του δημόσιου λόγου...

Ο «αβανταδόρικος» ρόλος του τζογαδόρου Έρι Σμιθ (που χαρακτηρολογικά παραπέμπει και στον κεντρικό ήρωα του «Ένα φεγγάρι για τους καταραμένους» και του «Μεγάλου Ταξιδιού της Μέρας μέσα στη Νύχτα») θα προσέφερε το έδαφος για εμπορικά επιτυχημένες ερμηνείες μεγάλων πρωταγωνιστών: το έργο πρωτοανέβηκε στη Σουηδία το 1958, στο Royal Theatre του Μπαθ της Βρετανίας το 1963 (Έρι ο Μπέργκες Μέρεντιθ), στο Μπρόντγουέι το 1964, στο Hyde Park Festival Theatre το 1981 και στο Providence του Ρόουντ Άιλαντ το 1991 (Έρι ο Τζέισον Ρόμπαρντς), το 1975 με Έρι τον Μπεν Γκαζάρα, το 1996 με Έρι τον σκηνοθέτη Αλ Πατσίνο το 2010, με Έρι τον Μπράιαν Ντένεχι και το 2016 ξανά στο Μπρόντγουέι με Έρι τον Φόρεστ Γουίτακερ. Βεβαίως, ο ίδιος ο Ο’Νηλ είχε επιχειρήσει να αποτρέψει τη δυνατότητα στησίματος ατομικής καριέρας των πρωταγωνιστών, απορρίπτοντας αρκετές προτάσεις ανεβάσματος του έργου του.

Πώς κτίζεται ο δεύτερος ρόλος, ο παθητικός

Η μορφή του Χιούι, του απελθόντος ρεσεψιονίστ, ενώ δεν αποδίδεται ως σκηνική persona, πλανάται σε όλο το μονόπρακτο, ως μνήμη ανεξίτηλη και ως μέτρο σύγκρισης με τον τωρινό Νυκτερινό Υπάλληλο. Το οξύμωρο είναι πως η περιγραφή του νεκρού Χιούι από τον Έρι φέρει έντονη αντίστιξη προς το ρεαλιστικό ηθογράφημα του Νυκτερινού Υπαλλήλου ως κωφεύοντος και συμβιβασμένου. Ενώ ο Έρι μιλά ακατάσχετα, ο Τσάρλι απαντά μονολεκτικά, υποδυόμενος πως παρακολουθεί. Με λεπτομερείς σκηνικές οδηγίες, ο συγγραφέας αποδίδει τις σκέψεις, τις ονειροπολήσεις και την αφηρημάδα αυτού του δεύτερου προσώπου, που διαδραματίζει τον ρόλο του ακροατή, με αποτέλεσμα μια χιουμοριστική απόδοση της γενικευμένης αδιαφορίας και παραίτησης που τον χαρακτηρίζει. Ο Νυκτερινός Υπάλληλος φοράει στενά παπούτσια που τον έχουν χτυπήσει, κάθεται σ’ ένα σκαμνί στραμμένος προς το κοινό, ατενίζει το απόλυτο Τίποτα και απορροφάται από τα κλάξον, τους ήχους των σκουπιδιάρικων στις τέσσερις τα ξημερώματα, αφήνοντας την ατμόσφαιρα της πόλης να νοηματοδοτεί την ύπαρξή του. Εκ των πραγμάτων το μισό έργο πρέπει να αποδοθεί κατά τρόπον ώστε να «ακουστούν» οι κρυφές σκέψεις του αφηρημένου ρεσεψιονίστ, αλλιώς το έργο αποκλείεται να αποδοθεί στην πληρότητά του.

Eugene Oniell

Ο Ευγένιος Ο’ Νηλ [Eugene O'Neill] ήταν Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, από τους πλέον σημαντικούς του εικοστού αιώνα, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (1936) και τέσσερις φορές με το βραβείο Πούλιτζερ για τα έργα: "Beyond the horizon" (1920), "Anna Christie" (1922), "Strange Interlude" (1928), "Long days journey into night" (1957). Το σύνολο του έργου του κατατάσσεται σε τρεις περιόδους: στην πρώιμη ρεαλιστική περίοδο, με διακριτές τις εμπειρίες από την προσωπική του περιπλάνηση· στην εξπρεσιονιστική, που αρχίζει το 1920, με διακριτές τις επιρροές του συγγραφέα από ιδέες φιλοσοφικές του Νίτσε, ψυχαναλυτικές του Φρόυντ και του Γιούγκ, και δραματουργικές του Στρίντμπεργκ· και, τέλος, στην ώριμη ρεαλιστική περίοδο, με βαθιές επιρροές από τους Έλληνες τραγικούς. Τα έργα της τελευταίας περιόδου, διαποτισμένα από την τραγική αίσθηση της ζωής και την τραγικότητα της ζωής του ίδιου του συγγραφέα, συνιστούν, σύμφωνα με τους κριτικούς, τα μεγάλα έργα του μεγαλύτερου Αμερικανού δραματουργού. Στο ελληνικό κοινό τα μεγάλα έργα του Ο' Νηλ έγιναν γνωστά, κυρίως, με την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή.

Στα 53 του χρόνια ο Ο’Νηλ, αφού μεταξύ 1934 και 1946 περνά προσωπική απώλεια έμπνευσης και νοηματοδότησης του εμπορικού θεάτρου, αίφνης γράφει αυτό το έργο: εδώ ανακλάται η ανάγκη του για οικειότητα και η εμμονική επιθυμία του για ανακύκλωση αποτυχημένων ερωτικών σχέσεων. Το «Χιούι» σηματοδοτεί, ανέλπιστα, μιαν άνοδο στην καλλιτεχνική του ζωή, καθώς αρχικά προοριζόταν να είναι ένα από οκτώ μονόπρακτα με τίτλο «By Way of Obit» που θέμα τους θα είχαν την αναφορά σε κάποιο οικείο πρόσωπο που είχε πεθάνει. Η τεχνική θα ήταν είτε ο μονόλογος είτε ο διάλογος με απαθή συνομιλητή. Στη δόμηση του δεύτερου ρόλου ο Ο’Νηλ εφαρμόζει τις τεχνικές του εσωτερικού μονολόγου και της συνειδησιακής ροής στην αφήγηση που αντλείται από το νέο μυθιστόρημα του 20ού αιώνα και που απαντά και στα υπόλοιπα έργα του: η παράσταση, σύμφωνα με δική του προτροπή, θα μπορούσε να είναι άρτια μόνο με τη χρήση κινηματογράφησης ή video-εικόνων που θα ενσωματώνονταν στη ροή του διαλόγου και της σκέψης του Νυκτερινού Υπαλλήλου.

Αυτή την προσέγγιση ακολούθησε και η σκηνοθέτις (και μεταφράστρια του έργου) Άσπα Τομπούλη στην παράστασή της στο Bios. Η Άσπα Τομπούλη είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και των θεατρικών τμημάτων των Royal Holloway και Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (PhD 2005). Εργάστηκε ως βοηθός του Τάσου Μπαντή και της Ρούλας Πατεράκη. Το 1994 δημιούργησε τη θεατρική εταιρεία «Όψεις», της οποίας είναι καλλιτεχνική διευθύντρια. Πρώτη της εμφάνιση ήταν το έργο της Ρ. Λ. Γκόλντενμπεργκ «Γράμματα στο Σπίτι μου» (Εμπρός 1994–1995), ενώ ήταν ήδη γνωστή καθηγήτρια σκηνοθεσίας στο θεατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και Ναυπλίου και του Θεάτρου των Αλλαγών. Η Άσπα Τομπούλη έχει σκηνοθετήσει έργα των Γιάννη Ρίτσου, Ευγένιου Ο’ Νιλ, Χρύσας Σπηλιώτη, Ντέιβιντ Μάμετ, Μάρτιν Κριμπ, Τένεσι Ουίλιαμς, Αύγουστου Στρίντμπεργκ, Τομ Μέρφι και Γκιγιέμ Κλούα, μεταξύ των οποίων: «Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη» (2015), «Η Γυάλα» (2017), «Δέρμα στις φλόγες» (2015) και «Το ηρεμιστικό» (2022).

Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η πρόσληψη του Ίψεν στην Ελλάδα» της Άννας Σταυρακοπούλου (κριτική)

«Η πρόσληψη του Ίψεν στην Ελλάδα» της Άννας Σταυρακοπούλου (κριτική)

Για τη μελέτη της Άννας Σταυρακοπούλου «Η πρόσληψη του Ίψεν στην Ελλάδα – Έμφυλες οπτικές και μεταφραστικές προσεγγίσεις» (εκδ. Κάπα Εκδοτική).

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Να μου κάνουν τη χάρη να μ’αφήσουν ήσυχο με το τι σκέφτομ...

«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» του Δημήτρη Τσατσούλη (κριτική)

«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» του Δημήτρη Τσατσούλη (κριτική)

Για το βιβλίο του Δημήτρη Τσατσούλη «Θεόδωρος Τερζόπουλος: ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» (εκδ. 24 Γράμματα). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η πρόσφατη παράσταση της αισχύλειας τριλογίας «...

Αντωνακάκη, Μπίρης, Παρπαϊρης: Ποιητική των κτιρίων και του χώρου - Τρία βιβλία για την αρχιτεκτονική

Αντωνακάκη, Μπίρης, Παρπαϊρης: Ποιητική των κτιρίων και του χώρου - Τρία βιβλία για την αρχιτεκτονική

Τέσσερις νέες εκδόσεις για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα: Σουζάνα Αντωνακάκη «Αρχιτεκτονική ποιητική»,  (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης), «Τάσος Μπίρης: Πενήντα χρόνια σημάδια στο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι», (εκδ. Καπόν), Απόστολος Παρπαϊρης «Ο τουρισμός ως “χορηγός” της πολιτιστικής κληρονομιάς» ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβείο Γκονκούρ 2024: Η βραχεία λίστα με τα φαβορί

Βραβείο Γκονκούρ 2024: Η βραχεία λίστα με τα φαβορί

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του βραβείου Γκονκούρ [Prix Goncourt] 2024. Πριν την ανακοίνωση του φετινου βραβείου, θα γίνει γνωστή και η τελική λίστα που θα περιλαμβάνει τους τέσσερις φιναλίστ. Στην εικόνα, ο νικητής του 2019 Ζαν-Πολ Ντιμπουά, μαζί με το μέλος της επιτροπής, τότε, Μπερνάρ Πιβό, στο γνωστό παράθυρο τ...

Πώς κερδίζεται ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας: Οι προϋποθέσεις και οι ζυμώσεις μέχρι το τηλεφώνημα από τη Σουηδική Ακαδημία

Πώς κερδίζεται ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας: Οι προϋποθέσεις και οι ζυμώσεις μέχρι το τηλεφώνημα από τη Σουηδική Ακαδημία

Μπορεί μια Ελληνίδα συγγραφέας να πάρει Νόμπελ Λογοτεχνίας; Η προσδοκία γεννήθηκε από μια προσεκτική ανάγνωση των αποδόσεων στις στοιχηματικές εταιρείες, που προφανώς δεν εγγυώνται τίποτα για το αποτέλεσμα. Πώς όμως, πραγματικά, κερδίζεται ένα Νόμπελ; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και ποιες είναι οι ζυμώσεις που προ...

Το 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής για το 5ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Το 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής για το 5ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας προσκαλούν εκδότες και μεταφραστές να υποβάλουν τα βιβλία που έχουν εκδοθεί το 2024 για το 5ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ που θα απονεμηθεί τον Ιούνιο του 2025. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφίες από την απονομή των τεσσάρων προηγούμενων βραβείων λογοτεχν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Χέρφριντ Μίνκλερ [Herfried Münkler] «Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» (μτφρ. Έμη Βαϊκούση), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μ...

«Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955», από το αρχείο του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ (προδημοσίευση)

«Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955», από το αρχείο του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου της ελληνικής έκδοσης του αρχείου του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ [Fahri Çoker] «Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955 – Φωτογραφίες και Έγγραφα», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστ...

«Ύμνος» της Άυν Ραντ (προδημοσίευση)

«Ύμνος» της Άυν Ραντ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Άυν Ραντ [Ayn Rand] «Ύμνος» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο Ένα

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, γκράφικ νόβελ, βιογραφιών, δοκιμίων, μελετών, βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης κ.ά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Μικρά φθινοπωρινά αστυνομικά – Το Γαλλικό και μεσογειακό νουάρ στα καλύτερά του

Μικρά φθινοπωρινά αστυνομικά – Το Γαλλικό και μεσογειακό νουάρ στα καλύτερά του

Από το polar, στο neopolar και από το Παρίσι των Σιμενόν και Φαζαρντί, στο Παρίσι του Ζαν-Φρανσουά Βιλάρ και στην Αθήνα του Μάρκαρη.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

...

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ