Chen_Zhuo_Huang_Keyi

7η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  
Πλούσιο πρόγραμμα, πλήθος συγγραφέων κι εκδοτών και εντυπωσιακή παρουσία της τιμώμενης ασιατικής χώρας. Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Ο κινέζικος δράκος προσγειώνεται στη Θεσσαλονίκη! Η Κίνα, ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς και μία από τις μεγαλύτερες αγορές βιβλίου παγκοσμίως, είναι η τιμώμενη χώρα στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης,

που πραγματοποιείται φέτος από τις 22 έως τις 25 Απριλίου στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo. Με κεντρικό σύνθημα «Παράδοση και νεωτερισμός» και με συμμετοχή άνω των 200 Κινέζων εκδοτών και κυβερνητικών αξιωματούχων, η κινεζική αποστολή θα επιχειρήσει μέσα σε τέσσερις μέρες –και στη διάρκεια 100 περίπου εκδηλώσεων– να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό το σύγχρονο λογοτεχνικό της προφίλ. Από τον Κομφούκιο στους σύγχρονους τεχνοκράτες, η Κίνα των μεγάλων τεχνολογικών θαυμάτων, αλλά και του πολιτικού μανδαρινισμού, αναμένεται να κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση.

Με ένα επιβλητικό περίπτερο, έκτασης 700 τ.μ. –τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα της Γαλλίας και της Γερμανίας, που προηγήθηκαν ως τιμώμενες χώρες–, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα απευθυνθεί τόσο στους επαγγελματίες του βιβλίου όσο και στο βιβλιόφιλο κοινό. Το περίπτερο οργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας, ενώ τη Διεθνή Έκθεση θα εκπροσωπήσουν οι συγγραφείς: Μπι Φέιγιου (πεζογραφία), Γκάου Χόνγκπε (παιδική λογοτεχνία), Ουάνγκ Σιάο, Νι (ποίηση και πεζογραφία), Χόνγκε (πεζογραφία), Κάο Γιενξουάν (πεζογραφία και παιδική λογοτεχνία) Γουάνγκ Ξιουμέι (πεζογραφία) και Γουέι Γούει (πεζογραφία).

Τα τελευταία χρόνια η εκδοτική βιομηχανία της ασιατικής χώρας αναπτύσσεται αλματωδώς, με ισχυρά ανοίγματα στη Δύση. Οι εκδότες της αγοράζουν περί τους 10.000 τίτλους ετησίως. Την πρώτη θέση κατέχουν οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η  Γαλλία. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την ελληνική βιβλιογραφία, με προτεραιότητα φυσικά στην αρχαία ελληνική γραμματεία, αλλά και στους σύγχρονους συγγραφείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΕΒΙ, έχουν καταγραφεί 250 ελληνικοί τίτλοι μεταφρασμένοι στα κινεζικά, οι 36 από τους οποίους εκδόθηκαν μετά το 2008. Ανάμεσα στους συγγραφείς που μεταφράστηκαν είναι οι Καζαντζάκης, Καβάφης και Ελύτης, ενώ από τους μεταγενέστερους οι Απόστολος Δοξιάδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μάρω Βαμβουνάκη, Ευγένιος Τριβιζάς, Σοφία Ζαραμπούκα και Μαρία Ρουσάκη.

Στη φετινή 7η ΔΕΒΘ η θεματική έκθεση είναι αφιερωμένη στους αρχαίους πολιτισμούς και στις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Στην έκθεση με τίτλο «Η αρχαιότητα κι εμείς» θα παρουσιαστούν πάνω από 800 τίτλοι βιβλίων, που περιλαμβάνουν τόσο νέες εκδόσεις όσο και παλαιότερες. Ανάμεσά τους σπάνιες εκδόσεις πολιτιστικών φορέων, τραπεζών, πανεπιστημιακών και μορφωτικών ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος εντάσσονται και δύο ομιλίες σημαντικών σινολόγων, του Σωτήρη Χαλκιά και του Γάλλου Φρανσουά Ζιλιέν.

Επίσης, θα λειτουργήσουν τρεις εικαστικές εκθέσεις: εικονογράφησης παιδικού βιβλίου στην «Παιδική γωνιά», όπου οι μικροί επισκέπτες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τις δημιουργίες των Κινέζων εικονογράφων, αφίσας κινεζικού κινηματογράφου, και σπάνιων χειροποίητων κινεζικών βιβλίων, μια μοναδική συλλογή που περιλαμβάνει αντικείμενα, εργαλεία χαρτοκοπτικής τέχνης, δείγματα πολλών ειδών χαρτιού, σπάνια βιβλία και φωτογραφικό υλικό.

Στη φετινή έκθεση θα συμμετάσχουν 30 ακόμη χώρες, περίπου 400 Έλληνες εκδότες και 130 Έλληνες συγγραφείς, 10 Τούρκοι και 5 σπουδαίοι συγγραφείς. Πρόκειται για τον Σέρβο Βλάντισλαβ Μπάγιατς, τον Ρουμάνο Νόρμαν Μάνεα, τον Βρετανό Λόρδο Ντέιβιντ Όουεν, την Αμερικανίδα –ελληνικής καταγωγής– Ελένη Σικελιανός και τον ελληνικής καταγωγής Πάνο Καρνέζη, που ζει στην Αγγλία.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα λειτουργήσει η «Παιδική γωνιά», με περισσότερες από 60 εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν γνωστοί συγγραφείς και εικονογράφοι, ενώ θα υπάρχει και η «Εφηβική γωνιά» για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Επίσης, θα παρουσιαστεί ο νέος ψηφιακός κόμβος του ΕΚΕΒΙ «Μικρός αναγνώστης»  (www.mikrosanagnostis.gr),  όπου οι μαθητές θα μπορούν να ταξιδέψουν στις ψηφιακές σελίδες μέσω υπολογιστή.

Tα εγκαίνια της 7η Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, θα τα πραγματοποιήσει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Την Κίνα θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Τύπου και Εκδόσεων Mr. Sun Shoushan.

 Οι εκδηλώσεις

STIGMIOTYPA-22-Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου: 7 επιλεγμένες ταινίες ιστορικού περιεχομένου, σύγχρονα αστικά δράματα και ηθογραφίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, και το παλιό κινεζικό αριστούργημα «Five Golden Flowers». Θεσσαλονίκη, «Ολύμπιον», 15-21 Απριλίου.

-«Τρισδιάστατη Κίνα: Κινεζική έκθεση σύγχρονης τέχνης». Κτίριο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης, 22/4, 16.30.

-Ημερίδα για τους αρχαίους πολιτισμούς, με ομιλητές προσωπικότητες από την Κίνα, την Ινδία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Αθήνα, Divani Caravel, 23/4, 18.00-21.00.

-Στρογγυλή τράπεζα: Οι Κινέζοι εκδότες –The Commercial Press, People’s Publishing House, Peking University Press, Yillin Press κ.ά.– συναντιούνται με τους Έλληνες (Πατάκης, Καστανιώτης, Εστία, Εκδοτική Αθηνών, ΜΜ Publication). Αίθουσα «Στρατής Τσίρκας», 23/4, 10.00-12.00.

-Ο Σέρβος συγγραφέας, μεταφραστής και εκδότης Βλάντισλαβ Μπάγιατς παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών» (εκδ. Κέδρος). Συντονισμός: Τάκης Θεοδωρόπουλος. Αίθουσα «Νίκος Καββαδίας», 23/4, 18.00-19.00.

-Ο νέος πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Τάκης Θεοδωρόπουλος θα συστήσει στο ελληνικό κοινό τους Κινέζους συγγραφείς. Περίπτερο της Κίνας, 23/4, 19.00-21.00.

-«Ο ιδανικός ηγεμόνας από τον Πλάτωνα ως τον Κομφούκιο», με ομιλητή τον Σωτήρη Χαλκιά, μεταφραστή και συγγραφέα. Αίθουσα «Νίκος Καββαδίας», 23/4, 17.00.

-Ημερίδα «Ψηφιακό βιβλίο: Εξέλιξη ή Επανάσταση;», Περίπτερο 15, 24/4. 10.00-12.00 Συζήτηση με προσωπικότητες από τον ευρωπαϊκό χώρο του βιβλίου. 14.00-15.30 Αποτύπωση της εμπειρίας σε χώρες όπως Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο. 15.30-17.00 Συζήτηση με τον συγγραφέα Κώστα Κατσουλάρη, τους εκδότες Άννα Πατάκη, Γιάννη Ζηρίνη, Αργύρη Καστανιώτη, Κώστα Δαρδανό, τον διευθυντή του ΟΣΔΕΛ Άρη Πετρόπουλο και τον βιβλιοπώλη Ευριπίδη Κωνσταντινίδη.

-Ο Γάλλος Φρανσουά Ζιλιέν, συγγραφέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot και διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Σκέψης, θα δώσει διάλεξη για τα εξής θέματα: «Η παράξενη ιδέα της ομορφιάς: Το ελληνικό γυμνό και η απουσία του γυμνού στην κινεζική τέχνη» και «Η επινόηση του ιδανικού και το πεπρωμένο της Ευρώπης ή πώς προσλαμβάνουν τον Πλάτωνα στην Κίνα». Αίθουσα «Νίκος Καββαδίας», 24/4, 11.00.

-Η Αμερικανίδα Ελένη Σικελιανός, δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού, ποιήτρια και πανεπιστημιακός, παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό. Συντονισμός: Τάκης Θεοδωρόπουλος. Αίθουσα «Στρατής Τσίρκας», 24/4, 12.00-13.00.

-Ο ελληνικής καταγωγής Πάνος Καρνέζης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο, «Μοναστήρι» (εκδ. Λιβάνης). Συντονισμός: Κώστας Β. Μποτόπουλος. Αίθουσα «Στρατής Τσίρκας», 24/4, 14.00-15.00.

-Ο Ρουμάνος συγγραφέας Νόρμαν Μάνεα παρουσιάζει το βιβλίο του «Η επιστροφή του Χούλιγκαν» (εκδ. Καστανιώτη). Ομιλητές: Ανταίος Χρυσοστομίδης και Βίκτωρ Ιβάνοβιτς. Αίθουσα «Νίκος Καββαδίας», 24/4, 18.00-19.00.

-Ο Λόρδος Ντέιβιντ Όουεν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, παρουσιάζει το βιβλίο του «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία» (εκδ. Καστανιώτη). Συντονισμός:  Ανταίος Χρυσοστομίδης. Αίθουσα «Στρατής Τσίρκας», 24/4, 21.00-22.00.

Ελλάδα, Κίνα, φίλα
Η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη μιλάει για το παρασκήνιο της Έκθεσης

Είναι η πρώτη φορά που ανοίγουμε ένα τόσο μεγάλο παράθυρο προς τα έξω. Η ανταπόκριση της Κίνας στην πρόσκληση της Ελλάδας ήταν πολύ Velissariθετική. Η Ελλάδα δεν είναι πια άγνωστη για τους Κινέζους. Σε οποιονδήποτε Κινέζο πεις τη λέξη «Ελλάδα» θα σου απαντήσει με τη λέξη «φίλα», μια λέξη που περιλαμβάνει την αρχαιότητα,  και για εκείνους σημαίνει πολλά. Διότι οι Κινέζοι είναι από τους αρχαιότερους λαούς, όπως κι εμείς.

Δεν ήταν καθόλου απλό να έχουμε την Κίνα φέτος τιμώμενη χώρα. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Οι επαφές άρχισαν το 2005, όταν έκανα την πρώτη επίσκεψη, και μετά, όταν ήμαστε στη συνάντηση των 25 μεγαλύτερων εκθέσεων του κόσμου, όπου βρισκόταν δίπλα μου ο διευθυντής της Έκθεσης του Πεκίνου. Τότε ξεκινήσαμε τη συζήτηση, πήγαμε στο Πεκίνο ως τιμώμενη χώρα το 2008 και σήμερα έρχονται οι Κινέζοι. Τέσσερα χρόνια δουλειά.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου δημιουργήθηκε για να εφαρμόζει την εθνική πολιτική βιβλίου, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Όλες οι χώρες της περιοχής είχαν μια έκθεση, μόνο εμείς δεν είχαμε, και αυτό ήταν ένα κενό που έπρεπε να καλυφθεί. Τελικά, από το 2005 μέχρι σήμερα, όχι μόνο καλύψαμε αυτό το κενό, αλλά φτάσαμε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σε βαθμό που η Τουρκία ζήτησε τις συμβουλές μας για την Έκθεση της Κωνσταντινούπολης. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι η Έκθεση θέλει στήριξη. Χρειάζονται προβολή και προγραμματισμός τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια πριν, για να συνεχίζει να κινείται σε διεθνές επίπεδο. (φωτογραφία: Κώστας Τσιρώνης)


ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

www.ekebi.gr
www.thessalonikibookfair.com
www.bibf.net  
www.mikrosanagnostis.gr

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Διεθνές Μαρξιστικό Συνέδριο - Historical Materialism Athens 2025 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το Διεθνές Μαρξιστικό Συνέδριο - Historical Materialism Athens 2025 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το Διεθνές Μαρξιστικό Συνέδριο Historical Materialism Athens επιστρέφει για τρίτη χρονιά, από τις 24 έως τις 27 Απριλίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Επιμέλεια: Book Press

Το μεγαλύτερο μαρξιστικό συνέδριο στη Νοτιοανατο...

Η Εταιρεία Συγγραφέων στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Εταιρεία Συγγραφέων στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Εταιρεία Συγγραφέων συμμετέχει στη 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τέσσερις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με θέμα τις λογοτεχνικές ανθολογίες, την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την πεζογραφία του Γιώργου Ιωάννου. 

Επιμέλεια: Boo...

21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ένας «οδικός χάρτης» για τους περιηγητές της φετινής έκθεσης

21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ένας «οδικός χάρτης» για τους περιηγητές της φετινής έκθεσης

Η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, από το νέο φορέα του βιβλίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ), με τιμώμενη χώρα την Ιταλία. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

«Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακμίλαν σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου (κριτική) – Αξίζει να κάνεις παιδιά σε έναν τέτοιο κόσμο;

«Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακμίλαν σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου (κριτική) – Αξίζει να κάνεις παιδιά σε έναν τέτοιο κόσμο;

Για την παράσταση «Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακμίλαν σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, στο θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα μέχρι τις 13 Μαΐου. © για την εικόνα: Joey Leo

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο θέατρο Κάτω...

Ο Πάπας Φραγκίσκος (1936 - 2025) μέσα από τα βιβλία που έγραψε και γράφτηκαν για αυτόν

Ο Πάπας Φραγκίσκος (1936 - 2025) μέσα από τα βιβλία που έγραψε και γράφτηκαν για αυτόν

Ο πάπας των φτωχών, ο μεταρρυθμιστής και προοδευτικός πάπας που άσκησε τα παπικά του καθήκοντα επί 12 χρόνια από το 2013, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Στα πέντε βιβλία που παρουσιάζουμε συγκαταλέγεται η μοναδική αυτοβιογραφία του («Ελπίδα» εκδ. Gutenberg) αλλά και συνομιλίες που είχε κάνει και είχαν αποτυπωθεί στο χαρτ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

Ο Πάπας Φραγκίσκος (1936 - 2025) μέσα από τα βιβλία που έγραψε και γράφτηκαν για αυτόν

Ο Πάπας Φραγκίσκος (1936 - 2025) μέσα από τα βιβλία που έγραψε και γράφτηκαν για αυτόν

Ο πάπας των φτωχών, ο μεταρρυθμιστής και προοδευτικός πάπας που άσκησε τα παπικά του καθήκοντα επί 12 χρόνια από το 2013, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Στα πέντε βιβλία που παρουσιάζουμε συγκαταλέγεται η μοναδική αυτοβιογραφία του («Ελπίδα» εκδ. Gutenberg) αλλά και συνομιλίες που είχε κάνει και είχαν αποτυπωθεί στο χαρτ...

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές διηγημάτων από γυναίκες συγγραφείς, που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024 και ενδεχομένως πέρασαν κάτω από το ραντάρ μας. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το διήγημα μένει συνήθως χαμηλόφωνο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ