pamuk2

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Πολλές και διάσημες λογοτεχνικές αφίξεις αναμένονται την άνοιξη στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Πολυβραβευμένοι και πολυδιαβασμένοι συγγραφείς, όπως ο Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ, ο Αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ, ο Βρετανός Τζον Μπάνβιλ

και ο Βρετανός μαθηματικός Μάρκους ντι Σατόι, θα συναντηθούν με το αθηναϊκό κοινό και θα συζητήσουν για τη λογοτεχνία, τον πολιτισμό και την επιστήμη, σε μια εποχή που οι αλλαγές είναι ραγδαίες σε όλους τους τομείς.

 

 

 

Το πρόγραμμα για τους τρεις μήνες της άνοιξης, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο περιλαμβάνει τα εξής:

ΜΑΡΤΙΟΣ

sautoy- 2/3 «Οράσεις και Ουτοπίες» διάλεξη των καθηγητών Νικήτα Σινιόσογλου και Νίκου Καραπιδάκη για τον Γεώργιο Γεμιστό Πλήθωνα και τους πολιτικούς στοχαστές της Αναγέννησης.

 

- 0/3 Ορχάν Παμούκ: Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006 Τούρκος συγγραφέας θα μιλήσει με θέμα «Τι γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα». Θα προλογίσει ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος. Τα βιβλία του Ορχάν Παμούκ έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 50 γλώσσες και στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

- 18/3 «Κοινωνίες των ζώων» διάλεξη του καθηγητή ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιου για την μελέτη στις κοινωνίες των ζώων που αποδεικνύεται χρήσιμη για τη μελέτη των ανθρώπινων κοινωνιών.

- 22/3 Marcus Du Sautoy: Ο διάσημος Βρετανός μαθηματικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δίνει διάλεξη με τίτλο «Αναζητώντας το Σεληνόφως: Το ταξίδι ενός Μαθηματικού στη Συμμετρία». Τη διάλεξη θα προλογίσει ο μαθηματικός και συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Ο Marcus Du Sautoy είναι ο συγγραφέας του μπεστ σέλλερ «Η Μουσική των πρώτων αριθμών» (Εκδόσεις Τραυλός)

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

kadare- 19/4 Ισμαήλ Κανταρέ: Ο βραβευμένος με το πρώτο Διεθνές Βραβείο Μαν Μπουκερ 2005 Αλβανός συγγραφέας, θα συνομιλήσει με το κοινό για το έργο του. Προλογίζει ο δημοσιογράφος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκος Μπακουνάκης.

- 22/4 «Ανατομία ήθους και πολιτικής» διάλεξη του καθηγητής ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιου με αναφορές στην ηθολογική επάρκεια της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

- 29/4 Karme Pigem Ισπανίδα αρχιτέκτονας. Προλογίζει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

 

 

 

 

ΜΑΙΟΣ

- 3/5 «Σύγχρονες Ιδεολογίες» διαλέξεις των καθηγητών Θεοδόση Νικολαϊδη και Ζιζής Σαλίμπα για την εθνικιστική ιστοριογραφία και τον φεμινισμό στην Ελλάδα του 19ου 020ου αιώνα.

- 13/5 Τζον Μπάνβιλ: Ο βραβευμένος με το Booker 2005 Ιρλανδός συγγραφέας δίνει διάλεξη με τίτλο «Τα προσωπεία του καλοκαιριού». Τον παρουσιάζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης.

- 14/5 Ντομινίκ Περώ: Ομιλία του διεθνώς καταξιωμένου Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου. Προλογίζει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

- 17/5 Gerard Mortier – Jean-Mari Colombani: Η «τέχνη ως εργαλείο της πολιτείας» είναι το θέμα συζήτησης ανάμεσα στον διευθυντή της Όπερας της Μαδρίτης και τον επί δεκατρία χρόνια διευθυντή του Le Monde.

 

* Όλες οι διαλέξεις ξεκινούν στις 19.00, Πληροφορίες: www.megaron.gr , τηλ. 210. 7282000

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

Με θέμα «Από τις ρίζες στις διαδρομές — Ποίηση χωρίς σύνορα» η 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026. Εικόνα: Η Βίλλα Σικελιανού, ένα από τα σημεία της φετινής διοργάνωσης.

Επιμέλεια: B...

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για την queer τέχνη επιστρέφει από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Είσοδος Ελεύθερη) και φέρνει το βιβλίο και την έρευνα στο επίκεντρο. Όλες οι βιβλιοπαρουσιάσεις και οι λογοτεχνικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα Seminar Rooms (4ος και 6ος όροφος) με ελεύθερη ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άνοιξη όλο το χρόνο»: Ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Τι θα παρακολουθήσουμε

«Άνοιξη όλο το χρόνο»: Ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Τι θα παρακολουθήσουμε

Με μότο το μήνυμα «Άνοιξη όλο το χρόνο» η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την καλλιτεχνική περίοδο 2026-2027. Τι θα παρακολουθήσουμε. Εικόνα: Ο Λουκάς Καρυτινός, Διευθυντής της ΚΟΑ. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

Με ιδιαίτερο...

«Λογοτεχνικές διαδρομές» της Αγάθης Γεωργιάδου (κριτική) – Πώς διαβάζεται, ερμηνεύεται και διδάσκεται η λογοτεχνία

«Λογοτεχνικές διαδρομές» της Αγάθης Γεωργιάδου (κριτική) – Πώς διαβάζεται, ερμηνεύεται και διδάσκεται η λογοτεχνία

Για το βιβλίο της Αγάθης Γεωργιάδου «Λογοτεχνικές διαδρομές – Μελέτες για τη θεωρία, την ερμηνεία και τη διδακτική της Λογοτεχνίας» (εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Ο πίνακας «Κωπηλατώντας» του Θανάση Παναγιώτου από το εξώφυλλο του βιβλίου.

...

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ