ara_1

Πέντε δεκαετίες ζωής στα σοκάκια της Πόλης

Της Ελένης Κορόβηλα

"Οι φωτογραφίες του Αρά Γκιουλέρ είναι εξαιρετικά ποιητικά τεκμήρια που δείχνουν ότι οι άνθρωποι και το τοπίο, η δύναμη του παρελθόντος και το απρόοπτο της καθημερινότητας 

είναι κομμάτια του ίδιου ασπρόμαυρου ιστού και της ίδιας πολύπλοκης ενότητα". Με τέτοια λόγια, ανάμεσα σε άλλα, περιγράφει ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ τη δουλειά του γνωστού φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ, στις φωτογραφίες του οποίου στηρίζεται το βιβλίο «Στην πόλη», που μόλις κυκλοφόρησε στη χώρα μας ταυτόχρονα με πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

O τουρκοαρμένιος Αρά Γκιουλέρ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πόλη, όπου ο πατέρας του διατηρούσε φαρμακείο. Υπήρξε ο πρώτος φωτογραφικός ανταποκριτής του αμερικανικού Time-Life στην Εγγύς Ανατολή και σήμερα είναι ένας ζωντανός θρύλος της Πόλης, συνυφασμένος με την ιστορία της. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Τουρκία το λεύκωμα «A Photographical Sketch on Lost İstanbul» από τις εκδόσεις Dünya. Ο Αρά Γκιουλέρ "έχει" μάλιστα ο ίδιος καφενείο στην Πόλη, το «Ara Cafe», που είναι στέκι καλλιτεχνών και φοιτητών, κι όπου μπορείς κανείς να δει μια άτυπη μόνιμη έκθεση φωτογραφιών του.

Ας σημειωθεί ότι η κυκλοφορία της έκδοσης συμπίπτει με τον εορτασμό της Κωνσταντινούπολης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010.

«Αυτή η κινητικότητα, αυτός ο πλούτος που αισθάνθηκα όταν εργαζόμουν στο αρχείο του Αρά Γκιουλέρ, αυτή η ατμόσφαιρα που μου φαινόταν τόσο κοντινή, λες και ήταν ένα κομμάτι του εαυτού μου, και κάποτε τόσο αλλόκοτη, αυτή η πολύ ξεχωριστή υφή, όλες αυτές οι εικόνες που συνδυάζουν τη δυναμικότητα της πόλης με τη μελαγχολία της, είναι και οι δικές μου αναμνήσεις».

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Η νέα σεζόν ξεκινά με παγκόσμιες πρεμιέρες, μουσική, θέατρο και νέους χώρους

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Η νέα σεζόν ξεκινά με παγκόσμιες πρεμιέρες, μουσική, θέατρο και νέους χώρους

Οι πρώτες δράσεις της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν: μια υδάτινη εμπειρία διαλογισμού στο κέντρο της Αθήνας, ένα έργο για τον Άλαν Τούρινγκ, ένα μονοήμερο Borderline Festival, μια οπτικοακουστική εγκατάσταση με την υπογραφή του Τζιμ Τζάρμους και ο «Οιδίποδας» του Ρόμπερτ Άικ που επιστρέφει. © MarkoRass  ...

«Βίος και Πολιτεία»: Η Χίλντα Παπαδημητρίου στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Χίλντα Παπαδημητρίου στο Υπόγειο

Στο 119ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων «Βίος και Πολιτεία» με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, ο Κώστας Κατσουλάρης συνομίλησε με τη συγγραφέα και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου, με αφορμή το νέο μυθιστόρημά της «Κομπολόι στο χώμα» (εκδ. Μεταίχμιο). 

Επιμέλει...

Από το βιβλίο στην οθόνη: Βραδιές κινηματογράφου και λογοτεχνίας στο Σπίτι του Βιβλίου

Από το βιβλίο στην οθόνη: Βραδιές κινηματογράφου και λογοτεχνίας στο Σπίτι του Βιβλίου

Στο Σπίτι του Βιβλίου, στον Κήπο (Ερμού 134-136, Θησείο), το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) διοργανώνει βραδιές κινηματογράφου και λογοτεχνίας με ελεύθερη είσοδο. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα. Εικόνα: Από την ταινία «Χάππυ Ντάιη» (1976) του Παντελή Βούλγαρη.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το βιβλίο της Πολιτείας των Κυριών» της Κριστίν Ντε Πιζάν (κριτική) – Ένα από τα πρώτα φεμινιστικά κείμενα της ευρωπαϊκής γραμματείας (1405), σε μια εξαιρετική έκδοση

«Το βιβλίο της Πολιτείας των Κυριών» της Κριστίν Ντε Πιζάν (κριτική) – Ένα από τα πρώτα φεμινιστικά κείμενα της ευρωπαϊκής γραμματείας (1405), σε μια εξαιρετική έκδοση

Για το πρωτοφεμινιστικό βιβλίο της Κριστίν Ντε Πιζάν (Christine de Pizan) «Το βιβλίο της Πολιτείας των Κυριών» (μτφρ. Ν. Ε. Καραπιδάκης, Ν. Κ. Κοκκομέλης, εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την πρώτη έκδοση του 1405. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

...
«Βάκχες» του Γιάβορ Γκάρντεφ, με τους Tiger Lillies, στην Επίδαυρο: χλιαρός διονυσιασμός και λεπτή ειρωνεία

«Βάκχες» του Γιάβορ Γκάρντεφ, με τους Tiger Lillies, στην Επίδαυρο: χλιαρός διονυσιασμός και λεπτή ειρωνεία

Για τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Βούλγαρου Γιάβορ Γκάρντεφ, με τους Tiger Lillies, στην Επίδαυρο. Μιαν ιδιότυπη μουσική παράσταση, τη δραματουργική επεξεργασία της οποίας έκανε ο Γκάρντεφ σε συνεργασία με την Ιωάννα Ρεμεδιάκη. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
Κατερίνα Τσαμπά: «Όλοι είμαστε τέλεια ατελείς»

Κατερίνα Τσαμπά: «Όλοι είμαστε τέλεια ατελείς»

«Μέσα από τις διηγήσεις και τα θραύσματα του βιβλίου θέλω να τονίσω ότι ακόμα κι όταν όλα πάνε στραβά, κάπως προχωράει η ζωή» μας είπε η Κατερίνα Τσαμπά με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων της «Όλα λάθος» (εκδ. Νίκας). 

Συνέντευξη στη Γιώτα Βασιλείου

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Μίχου «Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήταν Κυριακή του φράγκικου Πάσχα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...
«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 60 λογοτεχνικά βιβλία για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 60 λογοτεχνικά βιβλία για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Επιλογή 60 τίτλων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή. Αν και δεν λείπουν οι εξαιρετικές νουβέλες και οι συλλογές διηγημάτων, τον τόνο δίνει και πάλι το μυθιστόρημα. Εικόνα: «Παιχνίδια στα κύματα», McClelland Barclay (1891-1943).

Επιλογή - παρουσίαση: Κώστας Αγορα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ