panepistimiaka

Δραματική έκκληση των Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων για τερματισμό της επί ενάμιση έτος στάσης πληρωμών των πανεπιστημίων απέναντί τους.

Επιμ. Απόστολος Σκλάβος

Το Δελτίο Τύπου που διένειμε σήμερα ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.ΒΙ.) έχει ως εξής:

Με τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε εν συντομία για τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου τα οποία έχουν ανακύψει –και ανακύπτουν καθημερινά–, αφού η παρατεινόμενη κρίση έχει επιφέρει άτυπη και διαρκή στάση πληρωμών που μας έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής. Οι λόγοι της πρωτοφανούς και τραγικής κατάστασης συνοψίζονται στους εξής:

1. Η κωματώδης κατάσταση της αγοράς.
2. Η ανεξέλεγκτη φωτοτύπηση επιστημονικών συγγραμμάτων. Στην Ελλάδα σήμερα μόνον ο Ο.Σ.Δ.Ε.Λ. προσπαθεί να καλύψει όλο τον έλεγχο της παράνομης φωτοτύπησης. Ωστόσο, δεν αρκεί. Φωτοτυπικά κέντρα αποθηκεύουν ηλεκτρονικά τα υπό φωτοτύπηση επιστημονικά συγγράμματα, Πανεπιστήμια έχουν εφοδιαστεί με σύγχρονα φωτοτυπικά πολυμηχανήματα, τα συγγραφικά δικαιώματα βλάπτονται ανεπανόρθωτα.
3. Η συντριπτική πλειονότητα των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων είναι οικογενειακού τύπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει ότι τα οικονομικά τους αποθεματικά είναι μικρά έως ασήμαντα· ως εκ τούτου, οι αντοχές τους μηδαμινές.
4. Οι περισσότερες από τις ως άνω επιχειρήσεις δεν έχουν πληρωθεί για τα διανεμηθέντα συγγράμματα από τον Οκτώβριο του 2014 (!).
5. Κατά τους μήνες αυτούς, καλούνται να πληρώνουν (εκτός των λειτουργικών, των μισθών, των συγγραφικών δικαιωμάτων, των προμηθευτών χάρτου, των συνεργατών τυπογράφων, βιβλιοδετών κ.ά.π.) τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και να καλύπτουν τις φο¬ρολογικές τους υποχρεώσεις (π.χ. Φ.Π.Α.), ώστε να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ανά πάσα στιγμή.

Ως συνέπεια των ως άνω λόγων επήλθε αναπόφευκτα η οικονομική ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

Δυστυχώς, όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, διότι:
Α. Με κοινή υπουργική απόφαση (Φ.12/143573/β3/10-9-2014) επιβλήθηκε ΑΔΙΚΑ οριζόντια μείωση 15% της τιμής κοστολόγησης των επιστημονικών συγγραμμάτων από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 και εξής, αν και υποβάλαμε έγκαιρα πρόταση αντισταθμιστικών μέτρων.
Β. Με απόφαση που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Οκτώβριος 2014) ενσωματώθηκαν οι Υπηρεσίες του καταργηθέντος Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως στη Γενική Διεύθυνση Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως. Ενώ είχε παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα (Ιούλιος - Οκτώβριος) ζυμώσεων για την τοποθέτηση νέων Γενικών Διευθυντών από την τελευταία κοστολόγηση νέων συγγραμμάτων, η νέα Γενική Διεύθυνση της Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως –για λόγους που δεν γνωρίζουμε– παρατείνει μέχρι σήμερα την μη κοστολόγηση των νέων συγγραμμάτων με συνέπειες:
α) Τα ακοστολόγητα συγγράμματα που διανεμήθηκαν και διανέμονται στους φοιτητές της χώρας υπερβαίνουν τα 1.700 σε τίτλους.
β) Το κόστος των ακοστολόγητων αυτών συγγραμμάτων ανέρχεται ήδη στα 5.500.000,00 €, τα οποία:
- Προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, αφού δεν προϋπολογίζονται.
- Προκαλούν οικονομική ζημία στους εκδότες, αφού διανεμήθηκαν και διανέμονται, αλλά, ως ακοστολόγητα, δεν τιμολογούνται.
- Στερούν άμεσα έσοδα Φ.Π.Α. από το Υπουργείο Οικονομικών ακριβώς επειδή δεν τιμολογούνται.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί το μοναδικό φωτεινό παράδειγμα του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και άμισθου επιστημονικού συνεργάτη του υπουργού Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά, του κυρίου Φιλάρετου Αλικαρίδη, ο οποίος κατά την πρόσφατη συνάντησή μας έδειξε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος της οριζόντιας μείωσης της τιμής των συγγραμμάτων και του πλήθους των ακοστολόγητων συγγραμμάτων και, προπαντός, να έχει καλή διάθεση και πρόθεση επίλυσής του.
Γ. Κατά τις τελευταίες ημέρες πληροφορούμαστε ότι σε εκδότες στους οποίους οφείλονται μεγάλα πλέον ποσά από συγγράμματα προηγουμένων διανομών καταφθάνουν κατασχετήρια λογαριασμών για απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές. Τέτοιες πρακτικές μη συμψηφισμού επιφέρουν κυριολεκτικά τρόμο στον κλάδο.


Κυρίες και Κύριοι,
Παρ' ότι γνωρίζαμε για την άτυπη στάση πληρωμών και παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της αγοράς, αποφασίσαμε τον Μάρτιο του 2015 να στηρίξουμε την ομαλή διανομή των επιστημονικών συγγραμμάτων. Η στήριξη αυτή απέδωσε καρπούς και η φάση δια¬νομής συγγραμμάτων του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Πλην όμως, ο συνδυασμός της προσπάθειας αυτής με την παρατεινόμενη στάση πληρωμής μάς ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΑΝ. Όλοι οι εκδότες επιστημονικού συγγράμματος –προς τιμήν τους– στήριζαν και στηρίζουν τη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων στους σπουδαστές και τους φοιτητές της χώρας. Το αν θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν δεν είναι πλέον στο χέρι τους μόνον, αφού, για να συνεχίσουν, θα πρέπει πρωτίστως να υπάρχουν.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο καλέσαμε τα μέλη από όλη την Ελλάδα σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση (20.05.2015), κατά την οποία οι θλιβερές διαπιστώσεις της κατάστασης όλων μας μάς ώθησαν:

1) Να συντάξουμε σχετικό υπόμνημα με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αξιότιμο κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημήτρη Στρατούλη, διότι από τη μια το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 επιφέρει οφειλή συγγραμμάτων περί τα 56.000.000,00 €· από την άλλη, η μη αποπληρωμή της οφειλής αυτής θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα τόσο σε ΑΔΥΝΑΜΙΑ κάλυψης των φορολογικών υποχρεώσεών μας όσο και σε ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ως προς την ομαλή έναρξη διανομής επιστημονικών συγγραμμάτων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
2) Να καταθέσουμε αίτημα εξαίρεσης της λιανικής πώλησης των επιστημονικών συγ¬γραμμάτων από την εφαρμογή του νέου νόμου περί ενιαίας τιμής, ώστε οι μη δικαιούχοι αλλά ενεργοί φοιτητές να αποκτούν τα συγγράμματα των σπουδών τους στην τιμή –περίπου– της κοστολόγησης του Υπουργείου Παιδείας.
Η σημερινή Συνέντευξη Τύπου αποτελεί δημοσιοποίηση του πλήρους αδιεξόδου του κλάδου και δραματική έκκληση για άμεση επίλυση του ζητήματος. Δεν αφορά μόνο στην επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου μας αλλά και των εκατοντάδων άλλων που δραστηριοποιούνται στις γραφικές τέχνες, το χαρτί, την τυπογραφία, τα αναλώσιμα, την πλαστικοποίηση, τη βιβλιοδεσία κ.τ.ό.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα και στηρίζουμε κατά το ανθρώπινο δυνατό τον καλό αγώνα της χώρας να εξέλθει της πρωτοφανούς κρίσης. Πρέπει, όμως, να αναλογιστούμε και τις αντικειμενικές δυσκολίες, οι οποίες καθίστανται πλέον ανυπέρβλητες, όπως η μισθοδοσία των υπαλλήλων ή τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών μας.

Ελπίζουμε, ακόμη και τώρα, να βρεθεί μια λύση και τα πράγματα για τη χώρα να πάνε καλύτερα σε οικονομικό τουλάχιστον επίπεδο, διότι η ψυχολογία της αγοράς έχει πληγεί σε τέτοιο βαθμό που η ανάτασή της φαντάζει πολύ μα πολύ μακρινή.

Σας ευχαριστώ!
Για τον Σ.Ε.Ε.ΒΙ.,
ο Πρόεδρος
Μπαλιάτσας Δημήτρης
Μαυρομιχάλη 52, Αθήνα - Τ.Κ. 10680 - Τηλ.-Fax: 2103640729 / 6974730687 - e-mail: seebi.gr@gmail.com

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαλμάν Ρούσντι: Τρεις δεκαετίες με απειλή θανάτου από το Ισλάμ – Ποιος είναι ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων»

Σαλμάν Ρούσντι: Τρεις δεκαετίες με απειλή θανάτου από το Ισλάμ – Ποιος είναι ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων»

Βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας του Σάλμαν Ρούσντι, σύμφωνα με τον λογοτεχνικό ατζέντη του. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο λογοτεχνικός ατζέντης του ...

Πέθανε η συγγραφέας των παιδιών Αγγελική Βαρελλά

Πέθανε η συγγραφέας των παιδιών Αγγελική Βαρελλά

Σε ηλικία 92 ετών, πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά. Φωτογραφία: Άρης Ρούπινας

Επιμέλεια: Book Press

Ο κόσμος του βιβλίου και ειδικότερα ο κόσμος του βιβλίου για παιδιά αποχαιρετά σήμερα τη συγγραφέα ...

Γιατί ο Στίβεν Κινγκ τα βάζει με τα ολιγοπώλια στον εκδοτικό χώρο - Τι κατέθεσε

Γιατί ο Στίβεν Κινγκ τα βάζει με τα ολιγοπώλια στον εκδοτικό χώρο - Τι κατέθεσε

Ο συγγραφέας εναντιώθηκε στη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών εκδοτικών οίκων, οι οποίοι έχουν καταλήξει σε συμφωνία 2,2 δισ. δολαρίων.

Επιμέλεια: Book Press

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απευθύνθηκε στον ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Αγία οικογένεια» του Αντώνη Ε. Χαριστού (κριτική)

«Αγία οικογένεια» του Αντώνη Ε. Χαριστού (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Αντώνη Ε. Χαριστού «Αγία οικογένεια» (εκδ. Γράφημα).

Της Λεύκης Σαραντινού

Ο πάντοτε ειρωνικός και καυστικός λογοτέχνης Αντώνης Χαριστός καταθέτει ένα ακόμη ερεθιστικό μυθιστόρημα. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο φέρνει στο φως...

Τέσπα (διήγημα)

Τέσπα (διήγημα)

Δεν θα πάρουμε το οικογενειακό σήμερα. Ασ’ το μωρέ. Να χαρούμε λίγο το καινούργιο. Πότε θα το χαρούμε αν όχι τώρα το καλοκαίρι που πάμε και κάπου μαζί. Έστω θάλασσα. Εντάξει, σκόνη, άμμος, αλμύρα, θα μου πεις, τα τρώει τα καθίσματα η αλμύρα. Το χρώμα να δεις τι του κάνει. Αλλά, τέσπα.

Της Κατερίνας Γ...

30 από τα καλύτερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών

30 από τα καλύτερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών

Η ιστοσελίδα Short List δημοσίευσε πρόσφατα μια περιεκτική λίστα με τριάντα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών. Είκοσι οκτώ μυθιστορήματα, μία μαρτυρία-χρονικό από τον Τζορτζ Όργουελ, καθώς και ένα θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που μας φανερώνουν τον παραλογισμό του πολέμου. Στην κεντρική ε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

30 από τα καλύτερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών

30 από τα καλύτερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών

Η ιστοσελίδα Short List δημοσίευσε πρόσφατα μια περιεκτική λίστα με τριάντα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών. Είκοσι οκτώ μυθιστορήματα, μία μαρτυρία-χρονικό από τον Τζορτζ Όργουελ, καθώς και ένα θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που μας φανερώνουν τον παραλογισμό του πολέμου. Στην κεντρική ε...

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Μια λίστα με 10 σημαντικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Women’s Prize for Fiction. Τα δέκα βιβλία αναδείχθηκαν μέσω ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 20.000 αναγνώστες. Και τα 10 έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Στη φωτογραφία, η Μέρι Σέλεϊ.

...
40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμενους μήνες. Δείτε τα και διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο του καλοκαιριού.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

25 Ιουλίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμεν

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ