Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών, συναυλίες και δράσεις: το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 54ου Φεστιβάλ Βιβλίου από τις  4 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2026.

Επιμέλεια: Book Press

Στις 4 Σεπτεμβρίου, το 54ο Φεστιβάλ Βιβλίου ανοίγει τις πόρτες του στο Πεδίον του Άρεως και από τις πρώτες κιόλας ημέρες ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) διοργανώνει μια πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Ακολουθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 4 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2026. 

04.09.2026 / ώρα 18.30

Κεντρική σκηνή

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) διοργανώνει και φέτος εκδήλωση αφιερωμένη στους πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές.

Συντονιστής και παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο συγγραφέας - κριτικός λογοτεχνίας, Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας.

05.09.2026 / ώρα 18.30

Κεντρική σκηνή

Ο Σ.ΕΚ.Β. διοργανώνει σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Τι είναι το Ex Libris – Ιστορία και σύγχρονες εφαρμογές. Το βιβλίο ως αντικείμενο μνήμης και προσωπικής ταυτότητας»

Η εκδήλωση αναδεικνύει την ιστορία, την καλλιτεχνική διάσταση και τις σύγχρονες εφαρμογές του Ex Libris, προτείνοντάς το ως μέσο ενίσχυσης της προσωπικής σχέσης των αναγνωστών με το βιβλίο.

Ομιλητές: Οι εικονογράφοι Ελένη Τσαλδίρη, Αγγελική Μπόζου και ο συλλέκτης Β. Ζευγώλης.

5.09.2026 / ώρα 21.00

Κεντρική σκηνή 

Παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης ντελιβεράς» από το Θέατρο Σκιών Νικόλα Τζιβελέκη.

Ένα έργο γραμμένο από τον καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Χατζή, που θίγει τις σύγχρονες και, πολλές φορές, παράδοξες συνθήκες εργασίας. Ο Καραγκιόζης γίνεται ντελιβεράς, επιστρατεύοντας τον γάιδαρο του για μηχανάκι και μπλέκει σε περιπέτειες με τον κίνδυνο της απόλυσης να πλησιάζει.

06.09.2026 / Κυριακή πρωί, ώρα 11.00

Χώρος «Αριές»

Ένα εργαστήρι με θέμα «Φτιάξε το δικό σου Εx Libris», από τον Σ.ΕΚ.Β. σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Τα εργαστήρια σχεδιάζονται και υλοποιούνται από εικονογράφους-μέλη της Greek IBBY. Στόχος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν την έννοια του Εx Libris και, μέσα από απλές τεχνικές κατασκευής σφραγίδας (όπως η χαρακτική και άλλες τεχνικές εκτύπωσης), να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό Εx Libris.

06.09.2026 / ώρα 19.30

Κεντρική σκηνή

Ο Σ.ΕΚ.Β. θα πραγματοποιήσει τιμητική βράβευση εκδοτών – μελών του, ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς τους στον χώρο των εκδόσεων και της πολύτιμης συμβολής τους στο έργο και τη δράση του Συνδέσμου.

Οι εκδότες που θα βραβευτούν είναι: Εμμανουήλ Αγγελάκης, Γιάννης Σολδάτος, Πανταζής Φύκιρης, Γεώργιος Ψύχαλος.

06.09.2026 / ώρα 20.30

Κεντρική σκηνή

Μουσική συναυλία «Με της οθόνης τραγούδια ταξίδι στον χρόνο».

Τραγούδια από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση που άφησαν εποχή, μαζί με αφηγήσεις, από τον συνθέτη τηλεόρασης & κινηματογράφου - πιανίστα Μάριο Στρόφαλη και τη στιχουργό και κλασσικής αξίας ερμηνεύτρια Ειρήνη Τουμπάκη.

08.09.2026 / ώρα 19.00

Κεντρική σκηνή

Ο Σ.ΕΚ.Β. διοργανώνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» διαδραστική εκδήλωση με θέμα «Γίνε κι εσύ εφευρέτης του χρόνου και άφησε το δικό σου ξεχωριστό αποτύπωμα».

Διαδραστικές - βιωματικές δράσεις από την ομάδα εθελοντών νηπιαγωγών του Συλλόγου: Βασιλική Παππά, Ιωάννα Μισέλ, Θεώνη Γκυρτή, Σοφία Ιορδανίδου, Φιλίτσα Κουνέλη.

08.09.2026 / ώρα 20.30

Κεντρική σκηνή 

Ο Σ.ΕΚ.Β. διοργανώνει, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας για την Καθιέρωση της Πανελλήνιας Ημέρας Φαντασίας, στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Προς την καθιέρωση της Πανελλήνιας Ημέρας Φαντασίας».

Σε μια εποχή όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει την εκπαίδευση και την κοινωνία, παρουσιάζεται η πρόταση για την καθιέρωση της 29ης Απριλίου ως Πανελλήνιας Ημέρας Φαντασίας, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της φαντασίας στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

Ομιλητές: Δρ. Αλέξανδρος Σταμάτιος Αντωνίου (Καθηγητής Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ), Δρ. Ζωή Κρόκου (Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ70), Λιάνα Δενεζάκη (Συγγραφέας, Εικονογράφος, Εκδότρια) και προσκεκλημένοι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής κοινότητας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ) και του Ινστιτούτου Οργανωσιακής Ψυχολογίας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από το τύπωμα στο βιβλίο: Εργαστήριο παραδοσιακών τεχνικών στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Από το τύπωμα στο βιβλίο: Εργαστήριο παραδοσιακών τεχνικών στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας με την τέχνη του βιβλίου και τις παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής του, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου. Εικόνα: Από παλαιότερη δράση στον χώρο. 

Επιμέλεια: Boo...

Τέχνη, φιλοσοφία και τεχνητή νοημοσύνη: Εκδήλωση για τα βιβλία του Άρη Μαυρομμάτη στην Καλαμάτα

Τέχνη, φιλοσοφία και τεχνητή νοημοσύνη: Εκδήλωση για τα βιβλία του Άρη Μαυρομμάτη στην Καλαμάτα

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026, στις 6.30 μ.μ., οι εκδόσεις Καπόν διοργανώνουν εκδήλωση για τα βιβλία του Άρη Γ. Μαυρομμάτη «Τέχνη και τεχνητή νοημοσύνη – Από τη μνήμη στον αλγόριθμο» και «Φιλοσοφία και τεχνητή νοημοσύνη – Διαλογικά ίχνη» στην Καλαμάτα.

Επ...

«Γέφυρες λόγου»: Εκδήλωση του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας – Για την επίδραση της ιταλικής κουλτούρας στην ελληνική λογοτεχνία

«Γέφυρες λόγου»: Εκδήλωση του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας – Για την επίδραση της ιταλικής κουλτούρας στην ελληνική λογοτεχνία

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026, στις 16:30, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας (ΣΕΠΙ) διοργανώνει παρουσίαση των λογοτεχνικών έργων μελών του με τίτλο «Γέφυρες λόγου: Ιταλία-Ελλάδα» στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. 

Επιμέλεια: Book Press

Το Σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Είκοσι» – ένα ποίημα του Παντελή Μπουκάλα (1957)

«Είκοσι» – ένα ποίημα του Παντελή Μπουκάλα (1957)

Ένα ποίημα από τη συλλογή «Είκοσι» του Παντελή Μπουκάλα (1957), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα (2026). Κεντρική εικόνα: από τη «Θυσία» του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Επιμέλεια: Οράτιος

11.

...
Βραβεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών – Όλες οι υποψηφιότητες στις 17 κατηγορίες

Βραβεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών – Όλες οι υποψηφιότητες στις 17 κατηγορίες

126 υποψηφιότητες για 17 βραβεία, ενώ θα δοθούν 2 έπαινοι και το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 12:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος...

«Η κόκκινη γελάδα» του Μιλτιάδη Φρύσσα (μυθιστόρημα) – Για την αθωότητα των ζώων, για το δράμα των ανθρώπων

«Η κόκκινη γελάδα» του Μιλτιάδη Φρύσσα (μυθιστόρημα) – Για την αθωότητα των ζώων, για το δράμα των ανθρώπων

Για το μυθιστόρημα του Μιλτιάδη Φρύσσα «Η κόκκινη γελάδα» (εκδ. Βαγονέτο). Εικόνα: Ο πίνακας του Καζιμίρ Μαλέβιτς «Αγελάδα και βιολί». 

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

Οι νεότευκτες εκδόσεις «Βαγονέτο» του (μεταξύ άλλων) συγγραφ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ