neneh cherry

Δεκαέξι συγγραφείς διεκδικούν το βραβείο των 30.000 λιρών που θεσπίστηκε πέρσι για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στις υποψηφιότητες στα βραβεία δοκιμίων. Στην κεντρική εικόνα, η Neneh Cherry, υποψήφια για το βιβλίο της «A thousand threads». Από τα 16 βιβλία, μόνο ένα κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Επιμέλεια: Book Press

Δεκαέξι συγγραφείς διεκδικούν το φετινό Γυναικείο Βραβείο Δοκιμίου, που θεσπίστηκε πέρυσι για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στις υποψηφιότητες στα βραβεία δοκιμίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανάμεσά τους βρίσκεται η τραγουδίστρια των Buffalo Stance, Neneh Cherry, η ιστορικός Anne Applebaum και η βουλευτής των Εργατικών Yuan Yang.

Το βραβείο διεκδικούν συγγραφείς τα βιβλία των οποίων κυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Απρίλη 2024 ως τις 31 Μάρτη 2025.

Η νικήτρια του Γυναικείου Βραβείου Δοκιμίου λαμβάνει 30.000 £ και ένα αντίγραφο ενός ειδώλου που ονομάζεται «Charlotte» από τη γλύπτρια Ann Christopher RA FRSS. Τα χρήματα και το έργο τέχνης δωρίζονται από το Charlotte Aitken Trust και χορηγός του βραβείου είναι η διαδικτυακή υπηρεσία Findmypast.

Τα βιβλία της μακράς λίστας «εκπροσωπούν επάξια πολλούς διαφορετικούς κλάδους και είδη», είπε η δημοσιογράφος Καβίτα Πούρι, πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής και συμπλήρωσε ότι «αυτό που τα ενώνει είναι η ποιότητα της γραφής, η αυθεντία της φωνής και η πρωτοτυπία της αφήγησης τους, το βάθος και η διεισδυτικότητα της έρευνας».

Η βραχεία λίστα των έξι βιβλίων θα ανακοινωθεί στις 26 Μαρτίου, ενώ η νικήτρια θα ανακοινωθεί στις 12 Ιουνίου, μαζί με τη νικήτρια του Βραβείου Γυναικείας Μυθοπλασίας.

Η μακρά λίστα - Μόνο ένα βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά

Απολυταρχία Α.Ε. Οι δικτάτορες που θέλουν να κυριαρχήσουν στον κόσμο (μτφρ. Χριστίνα Θεοχάρη, εκδόσεις Παπαδόπουλος) της Αν Απλμπάουμ (Anne Applebaum)

PAPADOPOULOS APPLEBAUM

Embers of the Hands: Hidden Histories of the Viking Age της Eleanor Barraclough (εκδ. Profile Books)

The Eagle and the Hart: The Tragedy of Richard II and Henry IV της Helen Castor (εκδ. Allen Lane, Penguin Press, Penguin Random House)

A Thousand Threads της Neneh Cherry (εκδ. Fern Press, Vintage, Penguin Random House)

The Story of a Heart της Rachel Clarke (εκδ. Abacus, Little, Brown Book Group, Hachette)

Raising Hare της Chloe Dalton (εκδ. Canongate Books)

Ootlin της Jenni Fagan (εκδ. Hutchinson Heinemann, Cornerstone, Penguin Random House)

Why Fish Don’t Exist: A Story of Loss, Love and the Hidden Order of Life της Lulu Miller (εκδ. ONE, Pushkin Press)

Agent Zo: The Untold Story of Fearless WW2 Resistance Fighter Elżbieta Zawacka της Clare Mulley (εκδ. Weidenfeld & Nicolson, Orion Publishing Group, Hachette)

By the Fire We Carry: The Generations-Long Fight for Justice on Native Land της Rebecca Nagle (εκδ. William Collins, HarperCollins)

Wild Thing: A Life of Paul Gauguin της Sue Prideaux (εκδ. Faber & Faber)

What the Wild Sea Can Be: The Future of the World’s Ocean της Helen Scales (εκδ. Grove Press, Atlantic Books)

The Peepshow: The Murders at 10 Rillington Place της Kate Summerscale (εκδ. Bloomsbury Circus, Bloomsbury Publishing)

Sister in Law: Fighting for Justice in a System Designed by Men της Harriet Wistrich (εκδ. Torva, Transworld, Penguin Random House)

Tracker της Alexis Wright (εκδ. And Other Stories)

Private Revolutions: Coming of Age in a New China της Yuan Yang (εκδ. Bloomsbury Circus, Bloomsbury Publishing)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη που πέθανε σε ηλικία 66 ετών και ανακοινώνουν ότι τον Νοέμβριο του 2026 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ρίβα». ©Sissy Morfi

Επιμέλεια: Book ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Ο συγγραφέας και ποιητής Αλέξης Σταμάτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον συγγραφέα με ανακοίνωσή της. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας και ποιητής ...

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Κουρμουλής. 

Επιμέλεια: Book Press

Γεννημένος στην Αθήνα το 1960, ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ