Maria Floratou 728

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρια Φλωράτου.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης 

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;
Αυτές τις μέρες διαβάζω το Ένας ευτυχισμένος Έλληνας του Χρήστου Γιαπιτζάκη. Είναι ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από την ζωή και το έργο του φιλόσοφου Επίκουρου.

Πώς ήρθε στα χέρια σας;
Μου το χάρισε ο ίδιος ο συγγραφέας, με αφορμή την τιμητική θέση που έχει στην παράσταση μας: “Έρως Μονόπτερος ο Πλάνης”, η διδασκαλία του Επίκουρου. Λεπτομέρειες και διευκρινίσεις επί σκηνής…

Διαβάζετε στο μετρό, σε καφέ ή σε άλλους δημόσιους χώρους;
Παλιότερα διάβαζα στο λεωφορείο ή στο τρένο. Στην διαδρομή Πάτρα-Αθήνα, έχω διαβάσει πολύ ωραία βιβλία. Τώρα, προτιμώ να διαβάζω στο σπίτι. Έχω ανάγκη από ησυχία για να μπορώ να συγκεντρωθώ στην αφήγηση.

Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;
Σε οποιαδήποτε. Δεν μου αρέσουν οι διακρίσεις. Το σημαντικό είναι να είμαι ζεστά και αναπαυτικά.

Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε τον εαυτό σας να διαβάζετε;
Το Ζαφείρι του Θεού του Ζιλμπέρ Σινουέ. Πήγαινα σχολείο. Ήταν Αύγουστος και το διάβασα όλο μέσα σε μία ημέρα. Μονορούφι. Μου πήρε δεκαπέντε ώρες.

Έκλαιγα και γελούσα μέσα στην ίδια πρόταση, καθώς ήταν ένας εξωγήινος αυτός που μιλούσε με τόση τρυφερότητα και ανθρωπιά για το ανθρώπινο είδος.

Πότε κλάψατε τελευταία φορά διαβάζοντας ένα βιβλίο;
Όταν διάβασα το The Humans του Matt Haig. Μάλιστα, έκλαιγα και γελούσα μέσα στην ίδια πρόταση, καθώς ήταν ένας εξωγήινος αυτός που μιλούσε με τόση τρυφερότητα και ανθρωπιά για το ανθρώπινο είδος.

Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο δεύτερη φορά;
Ολόκληρο το βιβλίο όχι, αλλά μπορεί να ανατρέξω σε κάποια κεφάλαια και να τα διαβάσω ξανά. Για παράδειγμα, έχω επιστρέψει πολλές φορές στις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο.

Αφήνετε στη μέση (ή και νωρίτερα) βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε;
Δυστυχώς ναι. Και αισθάνομαι πολλές ενοχές για αυτό. Είναι ένα βιβλίο που προσπαθώ χρόνια να το ολοκληρώσω. Το έχω ξεκινήσει τρεις φορές. Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο, αλλά είναι μεγάλο και θέλει υπομονή και χρόνο. Το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο. Θα τα καταφέρω κάποιο καλοκαίρι.

Τι κάνετε τα βιβλία που έχετε διαβάσει; Αν χρειαστεί να τα ξαναβρείτε, ξέρετε πού βρίσκονται;
Πάνω-πάνω η ποίηση. Από κάτω το θέατρο. Πιο κάτω τα μυθιστορήματα και ακόμα πιο κάτω τα ξενόγλωσσα, τα βιβλία του Πανεπιστημίου, οι σημειώσεις και τα τετράδια.

Σημειώνετε ή γράφετε πάνω στα βιβλία σας;
Στα μυθιστορήματα όχι, αλλά σε βιβλία που είναι γραμμένα για εξειδικευμένα θέματα, όπως το θέατρο, σημειώνω πολύ.

Σας έχει συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;
Όχι, δυστυχώς δεν μου έχει τύχει αυτό….ακόμα.

Ισχυριστήκατε ποτέ ότι διαβάσατε ένα βιβλίο που δεν είχατε διαβάσει;
Δεν έχει χρειαστεί να διαπράξω αυτήν την αμαρτία.

Έχετε δανειστεί βιβλίο χωρίς να το επιστρέψετε;
Ομολογώ αρκετούτσικα.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει παραπάνω από μία φορά; 
Νομίζω πως όχι. Όταν δωρίζω ένα βιβλίο είναι πάντα πολύ στοχευμένο στο πρόσωπο που το απευθύνω και έτσι δεν έχει τύχει να δωρίσω το ίδιο σε δυο διαφορετικούς ανθρώπους.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μιλάτε για ένα βιβλίο που μόλις έχετε τελειώσει;
Η Ελεάνα [Γεωργούλη]. Είμαστε φίλες από την Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Αυτήν την περίοδο συνεργαζόμαστε στο έργο που έχει γράψει και σκηνοθετήσει με τίτλο Περιοδεύων Θίασος. Με την Ελεάνα ανταλλάσσουμε πολύ συχνά σκέψεις και ιδέες με αφορμή βιβλία που έχουμε διαβάσει, που μας έχουν γοητεύσει ή που τα φανταζόμαστε να γίνονται παραστάσεις.

Με την Ελεάνα ανταλλάσσουμε πολύ συχνά σκέψεις και ιδέες με αφορμή βιβλία που έχουμε διαβάσει, που μας έχουν γοητεύσει ή που τα φανταζόμαστε να γίνονται παραστάσεις.

Θα συμμετείχατε σε μια Λέσχη Ανάγνωσης;
Νομίζω πως δεν θα συμμετείχα γιατί προτιμώ να καθορίζω η ίδια τον χρόνο μου, με αυτό που διαβάζω.

Μέσα σε ποιο μυθιστόρημα που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;
Στις Ακυβέρνητες Πολιτείες του Τσίρκα. Ειδικά στο πρώτο μέρος, στη Λέσχη. Θα ήθελα να περπατήσω στην Ιερουσαλήμ εκείνου το καιρού. Να δω από κοντά τις δολοπλοκίες, τις βιαιότητες, τα πάθη, την αντίσταση.

Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε… Σας έχει συμβεί;
Δεν έχω νιώσει ότι ένα βιβλίο «με βρήκε». Ελπίζω, όταν θα χρειαστεί να το κάνει.

Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή;
Το βιβλίο της Κάτιας Γέρου: Αλλάζοντας τους παλμούς της καρδιάς. Επειδή, μιλάει με τόσο πρακτικό τρόπο για κάτι που είναι σχεδόν μεταφυσικό. Την τέχνη του ηθοποιού. Για αυτό που αναρωτιέται ο Άμλετ. Γιατί ο ηθοποιός κλαίει τόσο πολύ για την Εκάβη; Μήπως την ήξερε κι από χθες; Το βιβλίο αυτό έκανε μέσα μου χειροπιαστό αυτό που πριν ήταν μόνο μια αίσθηση. Ότι δηλαδή το συναίσθημα μας βρίσκεται ταυτόχρονα στο σώμα και στην σκέψη μας. Ο ηθοποιός πρέπει να δουλεύει και τα δύο ισότιμα και στην πορεία η εκάστοτε πρόβα θα τον οδηγήσει τελικά σε μια κατασκευή, που θα είναι η ερμηνεία του. Όσο περισσότερο είναι αυτή ριζωμένη στο σώμα και στο συναίσθημα, τόσο περισσότερο υπερβατική θα φαντάζει.

Τι είναι για σας ένα καλό βιβλίο;
Αρχικά, νομίζω ότι δεν υπάρχει κακό βιβλίο. Όλα τα βιβλία είναι ταξίδια σε άλλους τόπους ή χρόνους. Είναι πνευματικές συναντήσεις με τη φαντασία των συγγραφέων και όπως όλες οι συναντήσεις ανοίγουν νέους δρόμους στον νου. Αυτό πλουτίζει τη ζωή μας και την ψυχή μας.

Eros 3

Info
- Ο Περιοδεύων Θίασος, ένα νέο θεατρικό έργο από την βραβευμένη ηθοποιό και σκηνοθέτη Ελεάνα Γεωργούλη, υπό τις πρωτότυπες μουσικές του Θάνου Κοσμίδη των Burger Project. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, και κάθε Κυριακή στις 19.00 στο Θέατρο ΕΛΕΡ. Στο ρόλο του Γελωτοποιού, ο Γεράσιμος Γεννατάς. Δίπλα του, η Μάρια Φλωράτου.

- Έρως Μονόπτερος ο Πλάνης: Ο Γεράσιμος Γεννατάς σκηνοθετεί την Μάρια Φλωράτου σε αυτήν την καταιγιστική κωμωδία για μία ηθοποιό σε είκοσι ρόλους, αντλώντας κείμενα από την παγκόσμια λογοτεχνία και παρουσιάζοντας τα σε δραματοποιημένη μορφή ως διαδοχικά κεφάλαια ενός ερωτικού καταλόγου. Ένα διασκεδαστικό μουσικοθεατρικό βαριετέ με πολλή ποίηση, υψηλή μαγειρική και ταχυδακτυλουργικά κόλπα, για την τρέλα του Έρωτα, που μας μεταμορφώνει, μας στοιχειώνει, μας μεθά και εν τέλει μας νικά. Στο Μικρό Θέατρο του Κεραμεικού.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με την Ελεάνα Γεωργούλη

Διαβάζοντας με την Ελεάνα Γεωργούλη

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η σκηνοθέτης θεάτρου, ηθοποιός και περμόρμερ Ελεάνα Γεωργούλη.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

...
Διαβάζοντας με τη Σοφία Καζαντζιάν

Διαβάζοντας με τη Σοφία Καζαντζιάν

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός Σοφία Καζατζιάν

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Ποιο βιβλίο διαβά...

Διαβάζοντας με τον Παναγιώτη Εξαρχέα

Διαβάζοντας με τον Παναγιώτη Εξαρχέα

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Εξαρχέας απαντά σε 20 κλασικές ή απρόσμενες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μενδώνη και Γιατρομανωλάκης στήνουν νέο ΕΚΕΒΙ χωρίς διαβούλευση με εκδότες και συγγραφείς – Τι καταγγέλλει η ΕΝΕΛΒΙ

Μενδώνη και Γιατρομανωλάκης στήνουν νέο ΕΚΕΒΙ χωρίς διαβούλευση με εκδότες και συγγραφείς – Τι καταγγέλλει η ΕΝΕΛΒΙ

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Μενδώνη και Γιατρομανωλάκης, στήνει νέο ΕΚΕΒΙ ερήμην εκδοτών και συγγραφέων. Τα σωματεία των εκδοτών καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα αιτήματά τους για συνάντηση και ζητούν από το υπουργείο, την ύστατη ώρα, να κληθούν για να συνεργαστούν. Φωτογραφία: Το κτίριο που...

«Αστικά βήματα» του Γιώργου Ν. Θεοχάρη (κριτική)

«Αστικά βήματα» του Γιώργου Ν. Θεοχάρη (κριτική)

Για την ποιητική και φωτογραφική συλλογή του Γιώργου Ν. Θεοχάρη «Αστικά βήματα» (εκδ. ΑΩ). Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία του Thorsten Koch.

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Αναπαράσταση συναισθημάτων με λόγο και ε...

«Διάλογοι με την αρχαιότητα»: Μία εκδήλωση για τη βία, τον έρωτα και τα παράδοξα στον ελληνορωμαϊκό κόσμο

«Διάλογοι με την αρχαιότητα»: Μία εκδήλωση για τη βία, τον έρωτα και τα παράδοξα στον ελληνορωμαϊκό κόσμο

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν στην εκδήλωση «Βία, έρωτας και παράδοξα στον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο. Αναγνώσεις από τους πρόσφατους τόμους της σειράς Διάλογοι με την αρχαιότητα».

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα - πολιτική μαρτυρία του Θόδωρου Σούμα, «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Όιγκεν Ρούγκε [Eugen Ruge] «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μτφρ. Τεό Βότσος), το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ΟΚΤΩΒΡΙ...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιανγκσὶ-ντιέναο (τρεῖς σκηνὲς)  ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

Πρώτος μήνας του νέου έτους και πριν δούμε τι θα φέρει η φετινή πραγματικότητα ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα φανταστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν επτά μυθιστορήματα για τους φίλους του φανταστικού. Γιατί η φαντασία σε πάει παντού...

Επιμέλεια: Book Press

...
Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Στο βιβλίο του με τίτλο «The William H. Gass Reader», ο Αμερικανός πεζογράφος William H. Gass επέλεξε τα δώδεκα βιβλία που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική ματιά του. Μια λίστα που, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τα «δώδεκα καλύτερα βιβλία» που έχει διαβάσει, καθώς «κάθε σπουδαί...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Ο κριτικός λογοτεχνίας της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Robert McCrum επέλεξε τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα στα αγγλικά. Στη λίστα του εντοπίζουμε έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, από συγγραφείς όπως οι Ντίκενς, Μέλβιλ, κ.ά., καθώς και μυθιστορήματα από τους ΝτεΛίλο, Ισιγκούρο, Ροθ, Κουτσί, κ.ά. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ