Maria Floratou 728

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρια Φλωράτου.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης 

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Αυτές τις μέρες διαβάζω το Ένας ευτυχισμένος Έλληνας του Χρήστου Γιαπιτζάκη. Είναι ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από την ζωή και το έργο του φιλόσοφου Επίκουρου.

Πώς ήρθε στα χέρια σας;

Μου το χάρισε ο ίδιος ο συγγραφέας, με αφορμή την τιμητική θέση που έχει στην παράσταση μας: “Έρως Μονόπτερος ο Πλάνης”, η διδασκαλία του Επίκουρου. Λεπτομέρειες και διευκρινίσεις επί σκηνής…

Διαβάζετε στο μετρό, σε καφέ ή σε άλλους δημόσιους χώρους;

Παλιότερα διάβαζα στο λεωφορείο ή στο τρένο. Στην διαδρομή Πάτρα-Αθήνα, έχω διαβάσει πολύ ωραία βιβλία. Τώρα, προτιμώ να διαβάζω στο σπίτι. Έχω ανάγκη από ησυχία για να μπορώ να συγκεντρωθώ στην αφήγηση.

Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;

Σε οποιαδήποτε. Δεν μου αρέσουν οι διακρίσεις. Το σημαντικό είναι να είμαι ζεστά και αναπαυτικά.

Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε τον εαυτό σας να διαβάζετε;

Το Ζαφείρι του Θεού του Ζιλμπέρ Σινουέ. Πήγαινα σχολείο. Ήταν Αύγουστος και το διάβασα όλο μέσα σε μία ημέρα. Μονορούφι. Μου πήρε δεκαπέντε ώρες.

Έκλαιγα και γελούσα μέσα στην ίδια πρόταση, καθώς ήταν ένας εξωγήινος αυτός που μιλούσε με τόση τρυφερότητα και ανθρωπιά για το ανθρώπινο είδος.

Πότε κλάψατε τελευταία φορά διαβάζοντας ένα βιβλίο;

Όταν διάβασα το The Humans του Matt Haig. Μάλιστα, έκλαιγα και γελούσα μέσα στην ίδια πρόταση, καθώς ήταν ένας εξωγήινος αυτός που μιλούσε με τόση τρυφερότητα και ανθρωπιά για το ανθρώπινο είδος.

Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο δεύτερη φορά;

Ολόκληρο το βιβλίο όχι, αλλά μπορεί να ανατρέξω σε κάποια κεφάλαια και να τα διαβάσω ξανά. Για παράδειγμα, έχω επιστρέψει πολλές φορές στις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο.

Αφήνετε στη μέση (ή και νωρίτερα) βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε;

Δυστυχώς ναι. Και αισθάνομαι πολλές ενοχές για αυτό. Είναι ένα βιβλίο που προσπαθώ χρόνια να το ολοκληρώσω. Το έχω ξεκινήσει τρεις φορές. Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο, αλλά είναι μεγάλο και θέλει υπομονή και χρόνο. Το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο. Θα τα καταφέρω κάποιο καλοκαίρι.

Τι κάνετε τα βιβλία που έχετε διαβάσει; Αν χρειαστεί να τα ξαναβρείτε, ξέρετε πού βρίσκονται;

Πάνω-πάνω η ποίηση. Από κάτω το θέατρο. Πιο κάτω τα μυθιστορήματα και ακόμα πιο κάτω τα ξενόγλωσσα, τα βιβλία του Πανεπιστημίου, οι σημειώσεις και τα τετράδια.

Σημειώνετε ή γράφετε πάνω στα βιβλία σας;

Στα μυθιστορήματα όχι, αλλά σε βιβλία που είναι γραμμένα για εξειδικευμένα θέματα, όπως το θέατρο, σημειώνω πολύ.

Σας έχει συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;

Όχι, δυστυχώς δεν μου έχει τύχει αυτό….ακόμα.

Ισχυριστήκατε ποτέ ότι διαβάσατε ένα βιβλίο που δεν είχατε διαβάσει;

Δεν έχει χρειαστεί να διαπράξω αυτήν την αμαρτία.

Έχετε δανειστεί βιβλίο χωρίς να το επιστρέψετε;

Ομολογώ αρκετούτσικα.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει παραπάνω από μία φορά; 

Νομίζω πως όχι. Όταν δωρίζω ένα βιβλίο είναι πάντα πολύ στοχευμένο στο πρόσωπο που το απευθύνω και έτσι δεν έχει τύχει να δωρίσω το ίδιο σε δυο διαφορετικούς ανθρώπους.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μιλάτε για ένα βιβλίο που μόλις έχετε τελειώσει;

Η Ελεάνα [Γεωργούλη]. Είμαστε φίλες από την Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Αυτήν την περίοδο συνεργαζόμαστε στο έργο που έχει γράψει και σκηνοθετήσει με τίτλο Περιοδεύων Θίασος. Με την Ελεάνα ανταλλάσσουμε πολύ συχνά σκέψεις και ιδέες με αφορμή βιβλία που έχουμε διαβάσει, που μας έχουν γοητεύσει ή που τα φανταζόμαστε να γίνονται παραστάσεις.

Με την Ελεάνα ανταλλάσσουμε πολύ συχνά σκέψεις και ιδέες με αφορμή βιβλία που έχουμε διαβάσει, που μας έχουν γοητεύσει ή που τα φανταζόμαστε να γίνονται παραστάσεις.

Θα συμμετείχατε σε μια Λέσχη Ανάγνωσης;

Νομίζω πως δεν θα συμμετείχα γιατί προτιμώ να καθορίζω η ίδια τον χρόνο μου, με αυτό που διαβάζω.

Μέσα σε ποιο μυθιστόρημα που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;

Στις Ακυβέρνητες Πολιτείες του Τσίρκα. Ειδικά στο πρώτο μέρος, στη Λέσχη. Θα ήθελα να περπατήσω στην Ιερουσαλήμ εκείνου το καιρού. Να δω από κοντά τις δολοπλοκίες, τις βιαιότητες, τα πάθη, την αντίσταση.

Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε… Σας έχει συμβεί;

Δεν έχω νιώσει ότι ένα βιβλίο «με βρήκε». Ελπίζω, όταν θα χρειαστεί να το κάνει.

Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή;

Το βιβλίο της Κάτιας Γέρου: Αλλάζοντας τους παλμούς της καρδιάς. Επειδή, μιλάει με τόσο πρακτικό τρόπο για κάτι που είναι σχεδόν μεταφυσικό. Την τέχνη του ηθοποιού. Για αυτό που αναρωτιέται ο Άμλετ. Γιατί ο ηθοποιός κλαίει τόσο πολύ για την Εκάβη; Μήπως την ήξερε κι από χθες; Το βιβλίο αυτό έκανε μέσα μου χειροπιαστό αυτό που πριν ήταν μόνο μια αίσθηση. Ότι δηλαδή το συναίσθημα μας βρίσκεται ταυτόχρονα στο σώμα και στην σκέψη μας. Ο ηθοποιός πρέπει να δουλεύει και τα δύο ισότιμα και στην πορεία η εκάστοτε πρόβα θα τον οδηγήσει τελικά σε μια κατασκευή, που θα είναι η ερμηνεία του. Όσο περισσότερο είναι αυτή ριζωμένη στο σώμα και στο συναίσθημα, τόσο περισσότερο υπερβατική θα φαντάζει.

Τι είναι για σας ένα καλό βιβλίο;

Αρχικά, νομίζω ότι δεν υπάρχει κακό βιβλίο. Όλα τα βιβλία είναι ταξίδια σε άλλους τόπους ή χρόνους. Είναι πνευματικές συναντήσεις με τη φαντασία των συγγραφέων και όπως όλες οι συναντήσεις ανοίγουν νέους δρόμους στον νου. Αυτό πλουτίζει τη ζωή μας και την ψυχή μας.

Eros 3

Info
- Ο Περιοδεύων Θίασος, ένα νέο θεατρικό έργο από την βραβευμένη ηθοποιό και σκηνοθέτη Ελεάνα Γεωργούλη, υπό τις πρωτότυπες μουσικές του Θάνου Κοσμίδη των Burger Project. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, και κάθε Κυριακή στις 19.00 στο Θέατρο ΕΛΕΡ. Στο ρόλο του Γελωτοποιού, ο Γεράσιμος Γεννατάς. Δίπλα του, η Μάρια Φλωράτου.

- Έρως Μονόπτερος ο Πλάνης: Ο Γεράσιμος Γεννατάς σκηνοθετεί την Μάρια Φλωράτου σε αυτήν την καταιγιστική κωμωδία για μία ηθοποιό σε είκοσι ρόλους, αντλώντας κείμενα από την παγκόσμια λογοτεχνία και παρουσιάζοντας τα σε δραματοποιημένη μορφή ως διαδοχικά κεφάλαια ενός ερωτικού καταλόγου. Ένα διασκεδαστικό μουσικοθεατρικό βαριετέ με πολλή ποίηση, υψηλή μαγειρική και ταχυδακτυλουργικά κόλπα, για την τρέλα του Έρωτα, που μας μεταμορφώνει, μας στοιχειώνει, μας μεθά και εν τέλει μας νικά. Στο Μικρό Θέατρο του Κεραμεικού.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Μιχάλη Σιώνα

Διαβάζοντας με τον Μιχάλη Σιώνα

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μιχάλης Σιώνας. 

Επιμέλεια: Book Press

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες; ΄

...

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Τζαβάρας.

Eπιμέλεια: Book Press

Ποιο βι...

Διαβάζοντας με τον Τάσο Πυργιέρη

Διαβάζοντας με τον Τάσο Πυργιέρη

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Maniac» του Μπενχαμίν Λαμπατούτ (κριτική) – η αργή πλην βέβαιη ήττα του ανθρώπου από τις μανίες του

«Maniac» του Μπενχαμίν Λαμπατούτ (κριτική) – η αργή πλην βέβαιη ήττα του ανθρώπου από τις μανίες του

Για το βιβλίο του Μπενχαμίν Λαμπατούτ [Benjamín Labatut] «Maniac» (μτφρ. Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Δώμα). Στην κεντρική εικόνα, ο φυσικός Τζον Φον Νόυμαν. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Αυτό το βιβλίο ιστορεί τη μήνι του Προμηθέα....

«Τhe Dreamers», «Παγώνια» και «Μάλο Μόμε» (κριτική): Τρία δυνατά ελληνικά έργα

«Τhe Dreamers», «Παγώνια» και «Μάλο Μόμε» (κριτική): Τρία δυνατά ελληνικά έργα

Μέσα στην πληθώρα των ελληνικών έργων που ανεβαίνουν για βραχύ διάστημα στις αθηναϊκές σκηνές ξεχώρισαν τα έργα «The Dreamers» σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, «Παγώνια» σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη και «Μάλο Μόμε σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου. Κεντρική εικόνα: από την παράσταση «The Dreamers».  

...
Η Λαμπρινή Λαδά σε ένα διαδραστικό workshop στη ΒιβλιοΠρόταση στο Μαρούσι

Η Λαμπρινή Λαδά σε ένα διαδραστικό workshop στη ΒιβλιοΠρόταση στο Μαρούσι

Διαδραστικό workshop με τη Λαμπρινή Λαδά, στη ΒιβλιοΠρόταση, το Σάββατο 9 Μαρτίου, την επομένη της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Επιμέλεια: Book Press

Η ομάδα της ΒιβλιοΠρότασης, διοργανώνει το Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρα 12:00, ένα διαδραστι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του βραβευμένου Βέλγου δοκιμιογράφου και καθηγητή Νομικής Λοράν ντε Σουτέρ [Laurent de Sutter] «Η τέχνη της μέθης» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Το Μέλλον.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Σέρχι Ζαντάν [Serhiy Zhadan] «Depeche mode» (μτφρ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης), το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Καθισμένος εδώ,...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ντόνα Ταρτ – Ένα συγγραφικό φαινόμενο του 21ου αιώνα

Ντόνα Ταρτ – Ένα συγγραφικό φαινόμενο του 21ου αιώνα

Ελάχιστοι συγγραφείς στις μέρες μας έχουν την απήχηση ενός «ποπ σταρ» όσο η Ντόνα Ταρτ [Donna Tartt]. Γύρω από το όνομά της σωρεύονται φήμες και «τρελές» ειδήσεις. Ωστόσο τα βιβλία της διαβάζονται με πάθος, πυροδοτούν πάντα συζητήσεις και αποτελούν σημαντική συνεισφορά στη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία. Kεντρική ε...

«Μικρές εισαγωγές» σε μεγάλες θεματικές από τις εκδόσεις Οξύ – 5 βιβλία που μας κάνουν σοφότερους

«Μικρές εισαγωγές» σε μεγάλες θεματικές από τις εκδόσεις Οξύ – 5 βιβλία που μας κάνουν σοφότερους

«Τρέλα», «Αντίληψη», «Αισθητική», «Πληροφορία», «Χιούμορ»: Πέντε βιβλία της άκρως επιτυχημένης σειράς του Oxford University Press κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ και μας βοηθούν να κατανοήσουμε βασικές πτυχές της ανθρώπινης νόησης και συμπεριφοράς. Η επιμέλεια της σειράς είναι του Θάνου Καραγιαννό...

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη» μας έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Book Press, o ευρωπαϊστής ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέχουμε στα άρθρα που γράψαμε για βιβλία που διαβάσαμε και προτείναμε όλο αυτό το διάστημα. Το...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ