
Το διήμερο «Piano Days ΄26», στις 24 και 25 Ιανουαρίου, το πιάνο με ουρά επανέρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ένα πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών. Εικόνα: Lukas Sternath © Julia Wesely
Γράφει η Έλενα Χουζούρη
Το πιάνο με ουρά επανέρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για ένα διήμερο, 24 και 25 Ιανουαρίου, με υψηλότερες προδιαγραφές φέτος.
Εκτός από το ευφάνταστο παιχνίδι μυστηρίου για παιδιά «Όλα ξεκίνησαν από ένα πιάνο με ουρά», στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, 24 Ιανουαρίου, το «Παιχνίδι γνώσεων για ενήλικες» στις 3 μ.μ. την ίδια ημέρα, και το «Μαγικό πιάνο» αμέσως μετά, στις 5 μ.μ., οι συναυλίες που ακολουθούν στη συνέχεια της πρώτης ημέρας και προπαντός της δεύτερης, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συμμετέχουν αξιόλογοι βιρτουόζοι του πιάνου.
Μπορούμε, λοιπόν, όσοι και όσες είμαστε λάτρεις του βασιλέα των οργάνων να σημειώσουμε τα παρακάτω...
![]() |
|
Η εκδήλωση «Μαγικό πιάνο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Ιανουαρίου |
Ο Άγγλος ποιητής Alfred Tennyson εμπνευσμένος από το ταξίδι του Οδυσσέα έγραψε ένα από τα ωραιότερα ποιήματα της αγγλικής λογοτεχνίας, το «Enoch Arden» (1864). Τριάντα χρόνια μετά, το 1897, ο Richard Straus συνέθεσε το ομώνυμο μελόδραμα για πιάνο και αφηγητή, βασιζόμενος στη γερμανική απόδοσή του από τον Adolf Strodtmann. Στη σύνθεσή του ο Straus θέλει το πιάνο να «σχολιάζει» ποικιλοτρόπως τη συναισθηματική ροή του ποιήματος, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στο κοινό. Την οποία φιλοδοξούν να μας προσφέρουν με τη σειρά τους ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνος και ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ως αφηγητής, στις 24 Ιανουαρίου, στις 18.30, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Το ίδιο βράδυ, η πιανιστική σκυτάλη περνάει στο Ιταλοελβετό πιανίστα Francesco Piemontesi, του οποίου η ερμηνεία χαρακτηρίζεται από ποιητική ευαισθησία, καθαρό ήχο και λεπτότητα στην απόδοση κάθε μουσικής φράσης. Αρετές που απαιτούν τα έργα του Φραντς Σούμπερτ και Φραντς Λιστ και συγκεκριμένα αυτά που θα ακούσουμε: «Σονάτα για πιάνο σε σολ μείζονα» του πρώτου και «Χρόνια προσκυνήματος. Έτος πρώτο. Ελβετία» του δεύτερου. Στην Αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη, στις 20.30.
![]() |
|
Ο Francesco Piemontesi © εικόνας: Camille Blake |
Η δεύτερη ημέρα των φετινών Piano Days ανοίγει φαντασμαγορικά καθώς ένα θρυλικό πιάνο Grand Steinway, με ουρά βέβαια, υποδέχεται στο Φουαγιέ του ισογείου της Αίθουσας Μεγάρου μαθητές και μαθήτριες Ωδείων, που θα ερμηνεύσουν έργα δικής τους επιλογής. Σε ατμόσφαιρα γιορτής, δηλαδή, αυτά τα νεαρά παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε ένα ευρύτερο κοινό και να δείξουν τα ταλέντα τους. Αυτά, στις 13.00 το μεσημέρι.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα καθίσει στο πιάνο ο εκ Βιέννης ερχόμενος, Lukas Sternath, ο οποίος θεωρείται από τους ταχύτατα ανερχόμενους πιανίστες του καιρού μας. Για την πρώτη αθηναική εμφάνισή του επέλεξε να μας ταξιδέψει στη σπαρακτική αφήγηση της τελευταίας Σονάτας του Φραντς Σούμπερτ και να ολοκληρώσει με την περίφημη Όγδοη Σονάτα του Προκόφιεφ, την οποία ο περίφημος Ρώσος πιανίστας Σβιατοσλάβ Ρίχτερ έχει χαρακτηρίσει ως «δέντρο που γέρνει από το βάρος των πολλών καρπών του». Στις 19.00, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Εδώ υπάρχει μια μικρή ιστορία, που μας πληροφορεί ότι πριν από 25 χρόνια μια παρέα μουσικών, για να καταπολεμήσει τη μοναχικότητα του πιανίστα, δημιούργησε μια ορχήστρα πιάνων, με σκοπό να επαναπροσδιορίσει μέσα σε ένα νέο πλαίσιο τον πιανιστικό ήχο.
Και το διήμερο Piano Days θα κλείσει στις 9 το βράδυ, με ένα πιανιστικό... πανδαιμόνιο! Τι ακριβώς θα συμβεί; Εδώ υπάρχει μια μικρή ιστορία, που μας πληροφορεί ότι πριν από 25 χρόνια μια παρέα μουσικών, για να καταπολεμήσει τη μοναχικότητα του πιανίστα, δημιούργησε μια ορχήστρα πιάνων, με σκοπό να επαναπροσδιορίσει μέσα σε ένα νέο πλαίσιο τον πιανιστικό ήχο. Έτσι ξεπετάχτηκε το... Piandaemonium, δηλαδή μια πιανιστική Ορχήστρα που την αποτελούν δώδεκα πιανίστες και πιανίστριες και έξι πιάνα!
![]() |
|
© εικόνας: Γιάννης Γούτμαν |
Πιάνα, πιανίστες και πιανίστριες θα κάνουν την πρώτη «πιανοπανδαιμονική» εμφάνισή τους στο Μέγαρο, κλείνοντας με εντυπωσιακό τρόπο, τις φετινές Piano Days. Τα έργα που θα παρουσιάσουν έχουν γραφτεί ή διασκευαστεί ειδικά για το πιανιστικό αυτό σύνολο, όπως στο «In C Lines 6χ2» του Σάββα Τσιλιγκρίδη, όπου δοκιμάζονται οι μινιμαλιστικές ηχητικές ικανότητες του συνόλου, ένα έργο που παραπέμπει στη ροκ, ή το έργο του Νικόλα Αναδολή «Old Jazz Memories» που συνομιλεί με την τζαζ.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα: Οι «4 Μινιατούρες» των Δ. Μαρωνίδη, Δ. Οικονόμου, Εύης Σαμούτη και Δ. Τρυπάνη, το «Pianoscuro» του Γιώργου Τσοντάκη, το «The musical suite» του Χρ. Παπαγεωργίου και η μεταγραφή του Θόδωρου Κατεπάνου με επιλεγμένη μέρη από τις τρεις σουίτες «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ. Την Κυριακή, 25 Ιανουαρίου, στις 9 μ.μ., στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
*Η ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Το βιβλίο της «“Ψυχή ντυμένη αέρα” – Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου: Η μούσα της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.
























