Δύο μέρες στο Μεγαρο Μουσικής Αθηνών με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο «πιάνο». Κεντρική εικόνα: Ο Δημήτρης Βασιλάκης στο πιάνο.
Γράφει η Έλενα Χουζούρη
Αν η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ανήκει στην τζαζ, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου ανήκει στο πιάνο. «Piano Days» λοιπόν για δεύτερη χρονιά φέτος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μετά τις επιτυχημένες, κατά γενική ομολογία, περσινές. Λιγότερο ευφάνταστες από τις περσινές αλλά με εκπλήξεις εξίσου ελκυστικές, με πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις για τον βασιλιά των οργάνων, το πιάνο, βέβαια.
Εξού και ένα αφιέρωμα στον Φραντς Λιστ [1811-1886], ο οποίος, μαζί με τον Σοπέν, θεωρείται από τους κορυφαίους ρομαντικούς πιανίστες και συνθέτες της εποχής του, με μοντερνιστικές όμως τάσεις που θα τον φέρουν πιο κοντά στην επόμενη γενιά των συνθετών, που εκπροσωπούσε ο Βάγκνερ. Επίσης στον Λιστ –τον «κόκκινο καλόγερο» όπως τον αποκαλούσαν– πιστώνεται η «εφεύρεση» του σόλο ρεσιτάλ όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Η έκπληξη όμως είναι... ο Τσάρλι Τσάπλιν ή μάλλον ο γιος του Γιουτζήν που θα βρίσκεται στην Αθήνα, στη σκηνή της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη», σε ένα σπάνιο αφιέρωμα στον μοναδικό πατέρα του.
Ωστόσο εκτός από τη «Lisztomania για πιάνο και ορχήστρα» που θα κλείσει το πιανιστικό διήμερο, και το μοναδικό «Chaplin pianissimo», υπάρχουν και πολλές άλλες συναυλίες, κονσέρτα, τζαζ αυτοσχεδιασμοί, καθώς και «παιχνίδια μυστηρίου Pianissimo». Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά:
Η πρώτη ημέρα, Σάββατο 27 Ιανουαρίου, ξεκινάει από το μεσημέρι, στις 12:00, στο φουαγιέ του ισογείου της Αίθουσας «Χρήστος Λαμπράκης». Όσοι και όσες θα βρίσκονται εκεί θα γνωρίσουν από κοντά ένα από τα τεχνολογικά θαύματα, που είναι το κορυφαίο ακουστικό πιάνο Steinway Spirio/r, με δυνατότητα ζωντανής αναπαραγωγής, πλέι μπακ και ηχογράφησης σε υψηλή ανάλυση. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει σπάνιες ηχογραφήσεις των Χόροβιτς, Ρούμπινσταϊν και άλλων θρυλικών σολίστ πιάνου.
Στις 15:30 ακολουθεί ένα ρεσιτάλ για δύο πιάνα με σολίστες δύο εφήβους, τον δεκατετράχρονο Φίλιππο Κλαψινάκη και τον δωδεκάχρονο Θόδωρο Φιλιππόπουλο (βλ φωτογραφία). Να κρατήσουμε τα ονόματά τους γιατί από ό,τι ακούγεται θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα στο μέλλον.
Στις 17:00 το απόγευμα ξεκινάει και φέτος το συναρπαστικό παιχνίδι μυστηρίου για παιδιά 6 με 10 ετών. Τι θα συμβεί; Με αφορμή ένα γράμμα από τα παλιά, τα παιδιά με αγωνία και περιέργεια προφανώς, περιηγούνται στους χώρους του Μεγάρου και ανακαλύπτουν την απίστευτη ιστορία που άρχισε από ένα πιάνο… με ουρά. Το στοίχημα είναι αν θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους, να περάσουν τις δοκιμασίες και να ολοκληρώσουν την μυστική αποστολή τους.
Πώς αισθάνεται άραγε ένα παιδί που μεγαλώνει στη σκια μιας μοναδικής προσωπικότητας, όπως ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν αλλά και εγγονός ενός άλλου ιερού τέρατος, όπως ήταν ο Ευγένιος Ο’Νηλ; Ο εβδομηντάχρονος σήμερα Γιουτζήν Τσάπλιν, πέμπτο παιδί του Τσάρλι και της Ούνας Τσάπλιν [Ο’Νηλ] χωρίς φόβο και με αγάπη, θα ανέβει στη σκηνή της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» για να μας μιλήσει για τον πολύπλευρο πατέρα του, που η παρουσία του σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή, αφηγούμενος ανέκδοτες ιστορίες από την έντονη ζωή του, την πλούσια καριέρα του, τις καθημερινές του στιγμές με την Ούνα και τα οκτώ παιδιά τους, στιγμιότυπα μοναδικά αυτού του κορυφαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη.
Ο Γιουτζήν Τσάπλιν θα έχει μαζί του δύο πιανίστες, τον Ζαν Πασκάλ Μπεντύς και τον Συλβαίν Μοριζέ, δύο καταξιωμένους ενορχηστρωτές και διασκευαστές, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν, σε μεταγραφή για δύο πιάνα, μουσικές από τα πιο διάσημα έργα στα οποία πρωταγωνίστησε ο Τσάρλι Τσάπλιν. Τίτλος της ευφάνταστης αυτής μουσικής παράστασης: «Chaplin piannisimo». [27 Ιανουαρίου, στις 18:30 και 21:00].
Στις 20:30 στη σκηνή της Αίθουσας «Χρήστος Λαμπράκης» ανεβαίνει ο Ιταλός πιανίστας Stefano Bolani σε ένα μοναδικό «Solo in Athens» με τζαζιστικές ερμηνείες που συναντούν την κλασική παράδοση.
Οι πιάνο-τζαζ αυτοσχεδιασμοί συνεχίζονται και δυο ώρες αργότερα, στις 22:30 στην αίθουσα «Banquet» με τους τολμηρούς αυτοσχεδιαστικά πιανίστες, Μάνο Κιτσικόπουλο και Νικόλα Αναδολή, που θα κινηθούν με άνεση ανάμεσα σε διαφορετικά είδη μουσικής, θραύοντας ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις.
Την δεύτερη ημέρα, Κυριακή 28 Ιανουαρίου, οι «Piano Days» θα αρχίσουν και πάλι από τις 12:00 το μεσημέρι με τα «Piano Battles» και… μαχητές των πλήκτρων τους πιανίστες Χρίστο Παπαγεωργίου και Αναστάσιο Πάππα, στην αίθουσα «Banquet».
Ο Δημήτρης Βασιλάκης δεν χρειάζεται συστάσεις, πρόκειται για σπουδαίο πιανίστα με διεθνή καριέρα και σολίστ στο διάσημο σύνολο «Ensemble Intecontemporain». Το δικό του ρεσιτάλ τιτλοφορείται «Στην κόψη του ξυραφιού» και θα επιχειρήσει, για να μας το αποδείξει, μια πιανιστική συνάντηση-πρόκληση με έργα του Λιστ και του Γκοντόφσκι, που υπερβαίνουν τα όρια της τεχνικής. Στις 17:00 στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος».
Ενδιαφέρον προκαλεί η συνάντηση των δίδυμων αδελφών Φερχάν και Φερζάν Εντέρ, ένα από τα πιο διάσημα πιανιστικά ντουέτα παγκοσμίως με τον διακεκριμένο σολίστ κρουστών που θα ερμηνεύσουν το περίφημο «Μπολερό» του Ραβέλ. Στις 19:00 στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος».
Και φτάνουμε, στην… «Lisztomania για πιάνο και ορχήστρα», ως επιστέγασμα του πιανιστικού διήμερου. Στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στις 20:30, τρεις πιανίστες, ο Παναγιώτης Τροχόπουλος, ο Μάριος Παντελιάδης και η Αλεξία Μουζά, συνοδευόμενοι από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με διευθυντή τον Γιώργο Ζιάβρα, θα ερμηνεύσουν τρία έργα για πιάνο και ορχήστρα τα οποία, λένε οι ιθύνοντες χωρίς να μας τα αποκαλύπτουν όμως, ότι σπάνια παίζονται στις αίθουσες συναυλιών.
* Η ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Τελευταία της κυκλοφορία η νέα, αναθεωρημένη έκδοση του μυθιστορήματός της «Πατρίδα από βαμβάκι» (εκδ. Πατάκη)