to-ksexasmeno-balsΑν Ενράιτ
Μτφρ: Τόνια Κοβαλένκο
Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2012
Σελ:256 Τιμή:15,98€

 

"Το ξεχασμένο βαλς" είναι μια αναπόληση του ερωτικού πόθου. Σε ένα ήσυχο προάστιο του Δουβλίνου, τον χειμώνα του 2009 -στα προεόρτια της μεγάλης οικονομικής κρίσης- το χιόνι αρχίζει να πέφτει και η Τζίνα, η κεντρική ηρωίδα, ακολουθεί νοερά τα χνάρια των συγκυριών που την οδήγησαν στη στιγμή που ετοιμάζεται να ζήσει: λίγο πριν από τη συνάντησή της με την εύθραυστη δωδεκάχρονη κόρη του εραστή της. Ενώ η πόλη έξω βουβαίνεται κι ερημώνει, η Τζίνα ανακαλεί τις φορτισμένες από πάθος, προσμονή και αμφιβολία μέρες που έζησε με τον Σον, το "πεπρωμένο της", όπως τον αποκαλεί, όταν εκείνος ήταν ακόμη ένας άψογος οικογενειάρχης και η ίδια ακόμη "παντρεμένη και ευτυχισμένη".
Η Ανν Ένραϊτ, που τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ για το προηγούμενο μυθιστόρημά της Η συγκέντρωση, διηγείται με ανενδοίαστη αμεσότητα και σαρκαστικό, υπόγειο χιούμορ μια ιστορία σύγχρονης συζυγικής απιστίας, αφήνοντας στην άκρη τις ηθικές παραμέτρους. Στόχος της να φέρει τον αναγνώστη κατευθείαν στον πυρήνα μιας αναντίρρητης αλήθειας: ότι ο έρωτας μπορεί να είναι το ωραιότερο θαύμα στη ζωή ενός ανθρώπου και, παράλληλα, ικανός να γκρεμίσει τα πάντα στο διάβα του.

 

Η Αnne Enright γεννήθηκε το 1962 στο Δουβλίνο, όπου ζει και εργάζεται. Έχει γράψει τη συλλογή διηγημάτων "Portable virgin" (βραβείο Rooney, 1991), και τα μυθιστορήματα "The Wig my Father Wore" (1995) και "What are you Like?" (βραβείο Encore, 2000). Το μυθιστόρημά της "The Gathering" τιμήθηκε με το βραβείο Booker 2007.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Νομπελίστες, θρίλερ, Ιστορία, αυτοβελτίωση: Τα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα που περιμένουμε

Νομπελίστες, θρίλερ, Ιστορία, αυτοβελτίωση: Τα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα που περιμένουμε

Νομπελίστες συγγραφείς, θρίλερ, ελληνική πεζογραφία, Ιστορία, επιστήμη, αυτοβελτίωση: τα βιβλία που θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Διόπτρα το β' εξάμηνο του 2026. Εικόνα: Η Ντόρις Λέσινγκ © Wikimedia

Επιμέλεια: Book Press

Μ...

Φεστιβάλ Ποίησης της Μεσογείου 2026: Μια βραδιά γεμάτη στίχους – Τι θα δούμε

Φεστιβάλ Ποίησης της Μεσογείου 2026: Μια βραδιά γεμάτη στίχους – Τι θα δούμε

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, το Ινστιτούτο Θερβάντες σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας διοργανώνουν το Φεστιβάλ Ποίησης της Μεσογείου 2026. Τι θα δούμε.

Επιμέλεια: Book Press

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 1...

«Αγαπητή μαρμάρινη πλάκα» της Ρένας Λούνα (κριτική) – Από τις αλεπούδες στην αλεπουδίτσα

«Αγαπητή μαρμάρινη πλάκα» της Ρένας Λούνα (κριτική) – Από τις αλεπούδες στην αλεπουδίτσα

Για το μυθιστόρημα της Ρένας Λούνα «Αγαπητή μαρμάρινη πλάκα» (εκδ. Ίκαρος). Εικόνα: Από την ταινία «Οι ώρες» (2002) του Στίβεν Ντάλντρι, μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μάικλ Κάνιγχαμ. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Λογοτεχνικά βιβλία που αξιοποιούν τον εργασιακό χώρο ως θεματική και με ποιον τρόπο το κάνουν. Γιατί το επάγγελμα του δασκάλου εμπνέει περισσότερο τους συγγραφείς και πώς μιλούν για αυτό. Κάποιες σκέψεις. Εικόνα: Από ιταλική έκδοση του «Ταχυδρομείου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι. 

Γράφε...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ