Ο ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣΚΑΓΓΕΛΑΡΗ ΡΟΔΗ
ΕΚΚΡΕΜΕΣ 2021
Σελ. 176, τιμή εκδότη €13.50

"Άξονας όλου του βιβλίου είναι ο Συμβολικός Νόμος και η -τραγική- απουσία του στον τοξικομανή. Αυτόν αναζητά μέσα από τις περιπλανήσεις του στον κόσμο του περιθωρίου, τις παρορμητικές πράξεις του, την παραβατικότητα. Σε αυτή την πορεία της διαρκούς και ατελέσφορης αναζήτησης του Νόμου θα συναντήσει και το νόμο, θα τον παραβεί και θα βρεθεί στη φυλακή.
Σε αυτό τον τόπο του εγκλεισμού και του μαρτυρίου θα συναντήσει η Ρόδη Καγγελάρη τα εξαρτημένα κορίτσια και αγόρια και θα μας μυήσει, όσο είναι δυνατό, στον κόσμο τους. Ψυχολόγος-εγκληματολόγος, η ίδια, με θητεία σε καταστήματα κράτησης τοξικομανών (φυλακές Κορυδαλλού, Καταστήματα Κράτησης Αυλώνα, Ελεώνα κ.ά.), διαθέτει εκείνη την κλινική εμπειρία και τη γνώση, που της επιτρέπει να καταρρίπτει με βεβαιότητα τα κυρίαρχα κοινωνικά στερεότυπα για το ανίατο της τοξικομανίας, για τον βιολογικό χαρακτήρα του προβλήματος, για την αναγωγή της συντήρησης της εξάρτησης, διαμέσου των υποκαταστάτων σε θεραπεία, και άλλα." (Κατερίνα Μάτσα)

"Το βιβλίο της Ρόδης Καγγελάρη ξεκινάει σαν ένα ταξίδι από την μήτρα στην εξάρτηση και στις συμβολικές και πραγματικές λειτουργίες του Νόμου. Με βάση στοιχεία από τις επαφές της με εξαρτημένα άτομα, με διεισδυτικό αλλά και γλαφυρό τρόπο που κάνει απολαυστική την ανάγνωση, περιγράφει αυτήν την πορεία, ρίχνοντας φως στους σημαντικούς σταθμούς του ταξιδιού και στην αναζήτηση του εαυτού διαμέσου ή παρά την ύπαρξη του Άλλου, άλλοτε ως ελκυστικού κι άλλοτε ως επίφοβου, καθώς Άλλος μπορεί να είναι ο ίδιος ο εαυτός μέσα στην πορεία αυτογνωσίας του, αναζήτησης, αποδοχής ή απόρριψης του εαυτού.
Σ' αυτό το ταξίδι, η κοινωνία είναι απειλητικά παρούσα ως ένα πλέγμα συνθηκών που αποκλείει αντί να περικλείει, που υπόσχεται για να αθετήσει." (Αφροδίτη Κουκουτσάκη)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Φιορδ», του Κρίστιαν Μουντζίου: όσα μόνο ο έρωτας και η τέχνη μπορούν να γεφυρώσουν

«Φιορδ», του Κρίστιαν Μουντζίου: όσα μόνο ο έρωτας και η τέχνη μπορούν να γεφυρώσουν

Μια διαφορετική ματιά στην ταινία «Φιορδ», του Κρίστιαν Μουντζίου, που παίζεται ακόμη στις ελληνικές αίθουσες. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Mε θαυμασμό παρακολούθησα το «Φιόρδ», τη δεύτερη ταινία με την οποία ο Ρουμάνος σκηνοθέτη...

«Ο μεσημεράς» του Ηλία Φουντούλη (κριτική) – Όταν ο Στίβεν Κινγκ συνάντησε τον λαογραφικό τρόμο, σε ένα παλπ μυθιστόρημα

«Ο μεσημεράς» του Ηλία Φουντούλη (κριτική) – Όταν ο Στίβεν Κινγκ συνάντησε τον λαογραφικό τρόμο, σε ένα παλπ μυθιστόρημα

Για το μυθιστόρημα του Ηλία Φουντούλη «Ο μεσημεράς» (εκδ. Κλειδάριθμος). Εικόνα: Από την τσεχική ταινία «Wild flowers» (2000) του Τσέχου σκηνοθέτη Φ. Α. Μπράμπετς. 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Ο Ηλίας Φουντούλης είναι γνω...

«Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες» του ΕΛΙΒΙΠ: Ο Τζούλιαν Μπαρνς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες» του ΕΛΙΒΙΠ: Ο Τζούλιαν Μπαρνς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2026, σε εκδήλωση της σειράς «Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες» του ΕΛΙΒΙΠ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Τζούλιαν Μπαρνς (Julian Barnes) συζητά για το μυθιστόρημά του «Αναχωρήσεις» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μεταίχμιο) με τον Ηλία Μαγκλίνη. © Wikimedia 

Επιμέλει...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ