ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΥΝΙΚΟΙ, ΠΩΣ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙΕΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
USHER D. M.
Μτφρ. ΖΕΥΚΗ-ΒΟΡΓΙΑ ΒΙΟΛΕΤΤΑ
ΔΙΟΠΤΡΑ 2023
Σελ. 152, τιμή εκδότη €9.90

Οι κυνικοί ήταν αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι που αντιστάθηκαν στο κυνήγι των υλικών αγαθών, στις κοινωνικές συμβάσεις, ακόμα και στους καθιερωμένους κανόνες ευγένειας, λέγοντας ένα ηχηρό και σθεναρό "Όχι!". Ο Διογένης, ο πιο διάσημος κυνικός, δεν δίσταζε ποτέ να εκφράσει τη γνώμη του όσο κι αν αυτή ενοχλούσε κάποιους, αψηφώντας το κύρος ή την εξουσία των συνομιλητών του. Το Πώς να λες όχι είναι ένα απολαυστικό απάνθισμα της αρχαίας γραμματείας για τον κυνισμό που αποτυπώνει όλη την προκλητικότητα, την εξυπνάδα και τη σοφία των εκπροσώπων της σχολής αυτής - από τον Διογένη τον τέταρτο αιώνα π.Χ. έως τον Συμεών τον Στυλίτη στην ύστερη αρχαιότητα.
Με την αφαιρετική, ολιγαρκή προσέγγισή τους στη ζωή, οι κυνικοί έχουν ένα πολύ επίκαιρο μήνυμα να δώσουν στον σημερινό κόσμο της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής αβεβαιότητας και των ψυχολογικών προβλημάτων. Αν και δεν άφησαν πίσω τους γραπτό υλικό, οι αξιομνημόνευτες ρήσεις και πράξεις τους καταγράφηκαν από τους θαυμαστές και τους επικριτές τους. Ο Μ. D. Usher σταχυολογεί μια μελετημένη επιλογή αυτών των καταγραφών, από κηρύγματα στους δρόμους μέχρι βιογραφίες και στιγμιότυπα από τη ζωή των κυνικών.
Ένα βιβλίο που μας δείχνει γιατί οι κυνικοί μπορούν ακόμη να μας εκπλήσσουν και να μας κάνουν να γελάμε - και κυρίως να μας ωθήσουν να σκεφτούμε και να επανεξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Περιήγηση στον αιώνα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ μέσα από τις αφηγήσεις της ζωής της σε τέσσερα βιβλία

Περιήγηση στον αιώνα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ μέσα από τις αφηγήσεις της ζωής της σε τέσσερα βιβλία

Η σπουδαία βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ [1926-2026] πέθανε σε ηλικία 99 ετών. Θυμόμαστε την πλούσια ζωή και το σημαντικό έργο της μέσα από τέσσερα βιβλία με συνομιλίες και αφηγήσεις της. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Είδαμε την ταινία «Ο μυστικός πράκτορας» – Πολιτική φαντασμαγορία του Βραζιλιάνου Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου

Είδαμε την ταινία «Ο μυστικός πράκτορας» – Πολιτική φαντασμαγορία του Βραζιλιάνου Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου

Για την ταινία «Ο μυστικός πράκτορας», πολιτική φαντασμαγορία του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου που είναι υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και του Α' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Βάγκνερ Μόουρα. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...
Βραβεία περιοδικού (δε)κατα: Στον Διονύση Μαρίνο και τον Ίβα Πεζουασβίλι

Βραβεία περιοδικού (δε)κατα: Στον Διονύση Μαρίνο και τον Ίβα Πεζουασβίλι

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα για το 2024. Κεντρική εικόνα: Ο Διονύσης Μαρίνος στην τελετή απονομής των βραβείων.

Επιμέλεια: Book Press

Τα βραβεία μυθιστορήμ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Καστρινού «Απροστάτευτοι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήξερε πια ότι σε λίγο θα ’ρχόταν το τέλος· ήταν από αυτές τις...

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Νικολούδη «Κόκκινο φαράγγι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 26 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ...

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή του βιβλίου του Ενές Καντέρ Φρίντομ [Enes Kanter Freedom], «Στο όνομα της Ελευθερίας – Ο αγώνας ενός πολιτικού αντιφρονούντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο NBA και σε ολόκληρο τον κόσμο», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Β' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα.

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Α' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας ...

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Συλλογικοί τόμοι, μονογραφίες, μελέτες και ανθολογίες: οκτώ βιβλία για το σινεμά που ξεχωρίσαμε από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Ο Ντέβιντ Λιντς και η Ναόμι Γουότς στα γυρίσματα του «Mulholland Drive».

Γράφει η Φανή Χατζή

Μπορεί τα κινη...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ