Δικτατορία – Μεταπολίτευση (1967-2017)
Μανώλης Κανδυλάκης
University Studio Press 2019
Σελ. 280, τιμή εκδότη €16,00

Καταξιωμένος εδώ και χρόνια ερευνητής της ιστορικής διαδρομής των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης ο Μανώλης Κανδυλάκης, δεν το βάζει κάτω. Μετά από τέσσερις τόμους ιστοριογραφίας για τις εφημεριδογραφία της πόλης και τώρα με τον πέμπτο επιδιώκει με το πρόσφατο πόνημά του «να πει την τελευταία λέξη» για το απόθεμα στοιχείων και τεκμηρίων που συγκεντρώθηκε από την πορεία και το σύγχρονο προφίλ του τύπου της πόλης.

Αντικείμενο των εμπεριστατωμένων ανιχνεύσεων είναι αυτή τη φορά οι εφημερίδες που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια από τη Δικτατορία ως σήμερα: 1967-2017.
Τον απασχολεί βέβαια, ιδίως στην Εισαγωγή η παρακμή της σαλονικιώτικης εφημεριδογραφίας. Προσεγγίζοντας με τον δικό του τρόπο τα διαθέσιμα στοιχεία παρέχει πολύτιμες πληροφορίες ανάμεσα σε άλλα και για τη λογοκρισία που επιβλήθηκε μετά την 21η Απριλίου '67 και στις εφημερίδες της πόλης όπως πάντα με τεκμηρίωση και αμεσότητα. Και χαρακτηριστικές λεπτομέρειες.

Μπορεί βέβαια να μη συμφωνεί ο αναγνώστης με την οπτική γωνία κάτω από την οποία προσεγγίζει ο συγγραφέας την περίοδο της Στρατιωτικής Δικτατορίας ούτε με την συγκεκριμένη αξιολόγηση ορισμένων «συνεργατών» της.

Ο Μανώλης Κανδυλάκης δεν γράφει ιστορία και μάλιστα τόσο πρόσφατη, οπότε.... Κάνει αυτό που ξέρει καλά: Διασώζει και αναδεικνύει μνήμες και εικόνες από την ποικίλη δραστηριότητα των εφημερίδων -πολιτικών και αθλητικών- στην Θεσσαλονίκη. Τον ενδιαφέρει να καταγράψει και να αποτυπώσει σ' ένα πλαίσιο τις εφημερίδες που εκδόθηκαν στη Θεσσαλονίκη και συνδέθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το αναγνωστικό της κοινό.

Μ' αυτόν τον πέμπτο -και τελευταίο;- τόμο ο Μανώλης Κανδυλάκης ολοκληρώνει ένα έργο ζωής και δικαιώνει έτσι για μια ακόμη φορά όλους όσους τον μελέτησαν και χρησιμοποίησαν ως πηγή και αναφορές τα χρήσιμα πορίσματα της πολύχρονης ερευνητικής του προσπάθειας αλλά και αυτούς που τον βράβευσαν -δικαίως- για την προσφορά του στην έρευνα και στην ανάδειξη της εφημεριδογραφίας της πόλης.

Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα (κριτική) – Πολιτική παρέμβαση ή ο τυφλοπόντικας της Ιστορίας

«Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα (κριτική) – Πολιτική παρέμβαση ή ο τυφλοπόντικας της Ιστορίας

Για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα «Ιθάκη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Εικόνα: Από την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου στο Παλλάς.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

«Gut gegraben, alter Maulwurf (Καλά έσκαψες, παλιέ τυφλοπόντικα!)  ...

Μεγάλο χριστουγεννιάτικο bazzar από τις εκδόσεις Βακχικόν

Μεγάλο χριστουγεννιάτικο bazzar από τις εκδόσεις Βακχικόν

Οι εκδόσεις Βακχικόν διοργανώνουν μεγάλο χριστουγεννιάτικο bazaar στο Βακχικόν Βιβλιοπωλείο με προσφορές σε όλους τους τίτλους. Εικόνα: Από παλαιότερη εκδήλωση στον χώρο. 

Επιμέλεια: Book Press

Tα Χριστούγεννα έρχονται...

Λάσλο Κρασναχορκάι: «Ήθελα να σας μιλήσω για την ελπίδα, αλλά τα αποθέματά μου έχουν στερέψει»

Λάσλο Κρασναχορκάι: «Ήθελα να σας μιλήσω για την ελπίδα, αλλά τα αποθέματά μου έχουν στερέψει»

Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι (László Krasznahorkai), (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025), έδωσε διάλεξη στη Στοκχόλμη με θέμα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελπίδα και την έλλειψή της, τους «παλιούς» και τους «νέους» αγγέλους. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις.

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά [Vanessa Springora] «Συναίνεση» (μτφρ. Γιώργος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, επιμέλεια μτφρ. Μιρέλα Διαλέτη), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας ...

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μάλκομ Λόουρι [Malcolm Lowry] «Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ίσως πάντα τη...

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Βίκυς Τσελεπίδου «Η αγέλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[ΦΑΙΗ] 

Είχαν πυκνώσει πάλι οι συναντήσεις ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Πενήντα βιβλία επιλεγμένα από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του 2025, βιβλία που ανοίγουν νέους ορίζοντες σε πολλά και διαφορετικά πεδία γνώσης και στοχασμού.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Πενήντα βιβλία σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, κοινωνι...

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

Διακόσια πενήντα χρόνια (250) κλείνουν σε λίγες μέρες από τη γέννηση της Τζέιν Όστεν [Jane Austen, 16 Δεκεμβρίου 1775 – 18 Ιουλίου 1817], μια από τις πιο επιδραστικές συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η μεταφράστρια πολλών βιβλίων της στα ελληνικά, συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου, προσεγγίζει την ιδιοφυία της σπουδ...

Τέσσερις νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τέσσερις νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τέσσερις ποιητικές συλλογές από Έλληνες δημιουργούς κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Εικόνα: «Ο γέρος κιθαρίστας» του Πικάσο. 

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερα νέα ποιητικά βιβλία μόλις κυκλοφόρησαν από τι...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ