Δικτατορία – Μεταπολίτευση (1967-2017)
Μανώλης Κανδυλάκης
University Studio Press 2019
Σελ. 280, τιμή εκδότη €16,00

Καταξιωμένος εδώ και χρόνια ερευνητής της ιστορικής διαδρομής των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης ο Μανώλης Κανδυλάκης, δεν το βάζει κάτω. Μετά από τέσσερις τόμους ιστοριογραφίας για τις εφημεριδογραφία της πόλης και τώρα με τον πέμπτο επιδιώκει με το πρόσφατο πόνημά του «να πει την τελευταία λέξη» για το απόθεμα στοιχείων και τεκμηρίων που συγκεντρώθηκε από την πορεία και το σύγχρονο προφίλ του τύπου της πόλης.

Αντικείμενο των εμπεριστατωμένων ανιχνεύσεων είναι αυτή τη φορά οι εφημερίδες που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια από τη Δικτατορία ως σήμερα: 1967-2017.
Τον απασχολεί βέβαια, ιδίως στην Εισαγωγή η παρακμή της σαλονικιώτικης εφημεριδογραφίας. Προσεγγίζοντας με τον δικό του τρόπο τα διαθέσιμα στοιχεία παρέχει πολύτιμες πληροφορίες ανάμεσα σε άλλα και για τη λογοκρισία που επιβλήθηκε μετά την 21η Απριλίου '67 και στις εφημερίδες της πόλης όπως πάντα με τεκμηρίωση και αμεσότητα. Και χαρακτηριστικές λεπτομέρειες.

Μπορεί βέβαια να μη συμφωνεί ο αναγνώστης με την οπτική γωνία κάτω από την οποία προσεγγίζει ο συγγραφέας την περίοδο της Στρατιωτικής Δικτατορίας ούτε με την συγκεκριμένη αξιολόγηση ορισμένων «συνεργατών» της.

Ο Μανώλης Κανδυλάκης δεν γράφει ιστορία και μάλιστα τόσο πρόσφατη, οπότε.... Κάνει αυτό που ξέρει καλά: Διασώζει και αναδεικνύει μνήμες και εικόνες από την ποικίλη δραστηριότητα των εφημερίδων -πολιτικών και αθλητικών- στην Θεσσαλονίκη. Τον ενδιαφέρει να καταγράψει και να αποτυπώσει σ' ένα πλαίσιο τις εφημερίδες που εκδόθηκαν στη Θεσσαλονίκη και συνδέθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το αναγνωστικό της κοινό.

Μ' αυτόν τον πέμπτο -και τελευταίο;- τόμο ο Μανώλης Κανδυλάκης ολοκληρώνει ένα έργο ζωής και δικαιώνει έτσι για μια ακόμη φορά όλους όσους τον μελέτησαν και χρησιμοποίησαν ως πηγή και αναφορές τα χρήσιμα πορίσματα της πολύχρονης ερευνητικής του προσπάθειας αλλά και αυτούς που τον βράβευσαν -δικαίως- για την προσφορά του στην έρευνα και στην ανάδειξη της εφημεριδογραφίας της πόλης.

Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Εγκαινιάζοντας τη σεζόν των γαλλικών λογοτεχνικών βραβείων, η κριτική επιτροπή του βραβείου Médicis ανακοίνωσε τους βραβευθέντες στις τρεις κατηγορίες: πεζογραφίας, μεταφρασμένης πεζογραφίας και δοκιμίου, καθώς και το μεγάλο βραβείο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη «Το φευγιό» (εκδ. Αρμός) στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος στη Σητεία.

Επιμέλεια: Book Press

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στις 20:30, οι εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν εκδήλωση γ...

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, στις 7 μ.μ., οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον σπουδαίο συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. © Mariela De Marchi Moyano / Flickr

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ [Jacques Le Goff] «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» (μτφρ. Ελευθερία Ζέη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόλη και δημοκρατία;

...
«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη «αλλά|ΖΩ – από την λέξη στην πράξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι θέλε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ