mikra vivliopwleia 700

Με αφορμή την πρώτη διοργάνωση Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων ζητήσαμε να μας συστηθούν και να μας περιγράψουν πώς δουλεύουν, τι έχουν να προσφέρουν αλλά και τι θα άλλαζαν από βιβλιοπώλες που είτε λόγω οικογενειακής κληρονομιάς είτε επειδή είχαν όνειρο να τους αποκαλούν «ο βιβλιοπώλης μου...» (τρ)έχουν μικρά βιβλιοπωλεία.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

1/ 4 BOOKS AND MORE, Δελφών 66, Αιγάλεω - Παντελής Παπαγεωργίου

Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε ένα μικρό βιβλιοπωλείο;

4booksandmore 2Η απόφαση να ανοίξω βιβλιοπωλείο, χωρίς προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο χώρο, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά βασίστηκε αποκλειστικά στην από παιδί αγάπη για τα βιβλία. Αυτό είναι το καθοριστικό βήμα. Στη συνέχεια συναντάς εκδότες, συγγραφείς, ανθρώπους του λόγου, της γνώσης και του πνεύματος και τέλος, το κυριότερο από όλα, τους αναγνώστες. Κλείνοντας τον Μάιο 10 χρόνια λειτουργίας, δε μετανιώνω για αυτή μου την επιλογή, αφού πλέον έχει αναπτυχθεί μια σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης με τους αναγνώστες του βιβλιοπωλείου. Αυτό εισπράττεται από τους πελάτες και είναι οι ίδιοι αυτοί που φέρνουν και άλλους, νέους. Μπορεί το βιβλίο να είναι μοναχικό στην ανάγνωση, το πριν όμως, όταν το διαλέγεις, και το μετά, όταν μοιράζεσαι την εμπειρία σου, είναι συλλογικό και απολαυστικό. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να ανοίξω βιβλιοπωλείο, έπαιξε και η αγάπη για τα παιδιά. Το βιβλιοπωλείο, ως χώρος και μόνο, μπορεί να εμπνεύσει, να ενθουσιάσει, να προβληματίσει και να καθοδηγήσει τα παιδιά, συμβάλλοντας στη δημιουργία μικρών αναγνωστών αρχικά και ενήλικων σκεπτόμενων ανθρώπων τελικά.

Στην άποψη ότι το «μέγεθος μετράει», τι έχετε να αντιτάξετε;

Η άποψη και η γνώση μετράει περισσότερο. Ο πελάτης – αναγνώστης, ειδικά τα τελευταία χρόνια, θέλει συζήτηση, τι διάβασες εσύ, τι διάβασε αυτός, τι του άρεσε, τι δεν του άρεσε και γιατί. Είναι μια σχέση αμφίδρομη, δεν είναι μόνο οι προτάσεις που κάνουμε εμείς στους πελάτες, μαθαίνουμε κιόλας από αυτούς. Το μικρό βιβλιοπωλείο είναι κατεξοχήν τόπος συνάντησης και συζητήσεων, ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων.

Διοργανώνετε εκδηλώσεις/συναντήσεις με συγγραφείς; Αν ναι, πόσο πιστεύετε ότι συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και τη γλώσσα; Αν όχι, γιατί όχι;

Οι εκδηλώσεις είναι σημαντικές όχι μόνο για την προώθηση της ανάγνωσης, αλλά και γιατί πλουτίζουν την πολιτιστική ζωή και καθημερινότητά μας. Είναι ένας ακόμη λόγος να επισκεφθεί κάποιος ένα βιβλιοπωλείο, μια ευκαιρία για άμεσο διάλογο ανάμεσα σε έναν συγγραφέα και τον αναγνώστη, να μοιραστούν σκέψεις και απορίες. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τόσο στο βιβλιοπωλείο, όσο και σε συνεργαζόμενα με εμάς σχολεία και φροντιστήρια και αφορούν τόσο τους ενήλικες, όσο και τα παιδιά.

4booksandmore 1

Ποια θεωρείτε πως είναι πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζετε και τι θα αλλάζατε αν περνούσε από το χέρι σας;

Τα τελευταία χρόνια, η αγοραστική δύναμη του κόσμου – ιδιαίτερα του αναγνωστικού κοινού – είναι μικρότερη, γεγονός που συνδέεται με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Εύλογα αναρωτιέται κανείς κατά πόσο μπορεί ο αναγνώστης να διαθέσει χρήματα για το βιβλίο. Ταυτόχρονα, οι πολλές προσφορές βιβλιών και τα παζάρια που γίνονται παράλληλα, αποσυντονίζουν την αγορά κι ο κόσμος μπερδεύεται. Αν θα μπορούσα να αλλάξω κάτι, αυτό θα ήταν η επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου και ταυτόχρονα, η κατ' ελάχιστον μείωση της λιανικής τιμής των βιβλίων.

2/ ΓΝΩΣΗ, Γρ. Αυξεντίου 26, Ιλίσια - Έφη και Αλεξάνδρα Μπουζάκη

Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε ένα μικρό βιβλιοπωλείο;

gnosi 1Το βιβλιοπωλείο μας ξεκίνησε το 1978 από τους γονείς μας Γιάννη και Κατερίνα Μπουζάκη. Με πολλή προσπάθεια και μεράκι έστησαν μια όαση γνώσης και πολιτισμού στα Ιλίσια την οποία εμείς, η δεύτερη γενιά (Έφη και Αλεξάνδρα Μπουζάκη) παραλάβαμε και αναπτύσσουμε με πολλή αγάπη. Μεγαλώσαμε μέσα στα βιβλία και ζούμε μαζί με αυτά και «μέσα» από αυτά και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Πάντα θαυμάζαμε αυτό που ήταν η «Γνώση» μας και μετά το τέλος των σπουδών μας αποφασίσαμε πως αυτό που στήθηκε εδώ θέλουμε να το κάνουμε να κρατήσει. Ένας χώρος ενημερωμένος δηλαδή, με πολλά βιβλία και επιλεγμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Ένας χώρος που θα δίνει τη χαρά σε όποιον μπαίνει να ανακαλύπτει βιβλία, να διαβάζει στην ηρεμία του κήπου, να μυρίζει αυτό το άρωμα χαρτιού και μαγείας που κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να εμφιαλώσει όπως πολύ ωραία το έθεσε ο Carlos Ruiz Zafon!

Η εικόνα που θυμόμαστε και πάντα λατρεύαμε ήταν παιδιά καθισμένα σε διάφορες γωνιές του βιβλιοπωλείου να διαβάζουν, πολλές φορές σε συνέχειες, ένα βιβλίο. Ακόμα και τώρα αυτή η εικόνα του νεαρού ειδικά αναγνώστη, βυθισμένου ολοκληρωτικά μέσα σ' ένα βιβλίο είναι κάτι που μας αγγίζει αφάνταστα. Έτσι πρέπει να είναι ένα βιβλιοπωλείο. Μια όαση ...!

Στην άποψη ότι το «μέγεθος μετράει», τι έχετε να αντιτάξετε;

Στην εποχή που ζούμε ο εμπορικός κόσμος κατακλύζεται από πολυκαταστήματα και μεγάλες επιχειρήσεις. Στη «Γνώση» πιστεύουμε ότι η ζεστασιά και το μεράκι που βρίσκει κάποιος σε μια μικρή επιχείρηση είναι κάτι που κάνει την διαφορά. Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι μια χώρα που αγαπά την στενή, προσωπική επαφή, το ζεστό καλωσόρισμα και την βόλτα στη γειτονιά! Μια κουβέντα γύρω από ένα νέο βιβλίο με τον βιβλιοπώλη της γειτονιάς, τον οποίο νιώθεις κοντά σου, είναι κάτι σπουδαίο. Και κάτι ακόμη. Οι ρυθμοί της ζωής μας έχουν γίνει τόσο εντατικοί που η ποσότητα πλέον κουράζει και νομίζουμε ότι ο κόσμος όλο και πιο πολύ θα αποζητά περισσότερο την ποιότητα και όχι την φτωχή απρόσωπη ποσότητα χωρίς ουσία.

Διοργανώνετε εκδηλώσεις/συναντήσεις με συγγραφείς; Αν ναι, πόσο πιστεύετε ότι συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και τη γλώσσα; Αν όχι, γιατί όχι;

gnosi 3Οι συναντήσεις με εκλεκτούς συγγραφείς είναι πολύ σημαντικές και είναι κάτι που προσπαθούμε να πραγματοποιούμε συχνά. Η πρώτη εκδήλωση που έγινε στη «Γνώση» ήταν με τον Γιαννη Ρίτσο το 1979 και ακολούθησαν η Διδώ Σωτηρίου με ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή και έκτοτε η Αλκη Ζεη, η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπουλου, η Κίρα Σίνου και πλήθος άλλων συγγραφέων με πιο πρόσφατες την μελίρρυτη Ελένη Πριοβόλου και την αγαπημένη ιστορικό Μαρία Ευθυμίου. Αυτό που διαπιστώνουμε σε κάθε εκδήλωση είναι ότι ο κόσμος έχει ανάγκη τη μαγεία του λόγου πόσο μάλλον όταν αυτή πηγάζει και από πολύ ξεχωριστές προσωπικότητες.

Ποια θεωρείτε πως είναι πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζετε και τι θα αλλάζατε αν περνούσε από το χέρι σας;

Η μεγαλύτερη δυσκολία για ένα μικρό βιβλιοπωλείο είναι ο αμείλικτος ανταγωνισμός και το εκπτωτικό πανδαιμόνιο που έχει επικρατήσει στο χώρο του βιβλίου όπως επίσης και η τεράστια φορολογία των επιχειρήσεων. Ο κόσμος πλέον έχει ταυτίσει το βιβλίο με ένα πολύ φθηνό είδος ξεχνώντας ότι πίσω από αυτό βρίσκονται συγγραφείς, επιμελητές, εκδότες, βιβλιοπώλες που προσπαθούν να ζήσουν από αυτό. Εμείς ως «Γνώση» κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση που μπορούμε μοιραζόμενοι το ελάχιστο πλέον κέρδος, που αφήνει το βιβλίο ως είδος, με τους πελάτες μας. Θεωρούμε απαραίτητο και επιτακτικό να επιστρέψει η ενιαία τιμή βιβλίου που είχε δώσει μια πολύ μεγάλη ανάσα σε όλα τα μικρά βιβλιοπωλεία.

3/ ΛΕΜΟΝΙ, Ηρακλειδών 22, Θησείο - Σπύρος Ξένος

Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε ένα μικρό βιβλιοπωλείο;

lemoni 2Εργαζόμουνα αρκετά χρόνια σε μεγάλη πολυεθνική αλλά δεν μου έδινε καμία χαρά και ικανοποίηση έτσι πήρα την απόφαση να τολμήσω να ασχοληθώ με κάτι που πάντα αγαπούσα τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην άποψη ότι το «μέγεθος μετράει», τι έχετε να αντιτάξετε;

Στην αρχή, όταν ξεκίνησα, ο μικρός χώρος με δυσκόλευε και με προβλημάτιζε, χρειαζόμουν λίγο περισσότερα ράφια για να προσθέτω βιβλία, αλλά στην πορεία κατάλαβα πως τελικά αυτό ήταν για καλό, γιατί η μικρή κλίμακα του χώρου με οδήγησε σε πιο ουσιώδη και πιο προσεκτική επιλογή τίτλων.

Διοργανώνετε εκδηλώσεις/συναντήσεις με συγγραφείς; Αν ναι, πόσο πιστεύετε ότι συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και τη γλώσσα; Αν όχι, γιατί όχι;

Η χαρά όταν ανακαλύψεις ή διαβάσεις κάτι νέο πάντα σε κάνει να θες να το μοιραστείς, να γνωρίσεις τον δημιουργό του να το κουβεντιάσεις με άλλους αναγνώστες ή με τον βιβλιοπώλη Έτσι οι συναντήσεις με τους συγγραφείς είναι κάτι φυσικό γιατί το σπίτι της συνάντησης αυτής είναι το βιβλιοπωλείο.

Ποια θεωρείτε πως είναι πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζετε και τι θα αλλάζατε αν περνούσε από το χέρι σας;

Η αλήθεια είναι ότι από την φύση μου είμαι αισιόδοξος και δεν στέκομαι στις δυσκολίες, πάντα σκέφτομαι πώς να δημιουργώ κάτι νέο που να με εμπνέει.

lemoni 3

Σίγουρα έχω περάσει πολλές δυσκολίες αλλά δεν τις αξιολογώ ως σημαντικές κοιτάζω να προχωρώ ακολουθώντας μια δική μου εσωτερική φωνή κάθε φορά.

4/ ΠΛΕΙΑΔΕΣ, Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι - Αλεξάνδρα Μπίζη και Άλκης Τεμπονέρας

Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε ένα μικρό βιβλιοπωλείο;

pleiades 1Η απόφαση να ανοίξουμε βιβλιοπωλείο ήταν συνέπεια πρότερου βίου (επαγγελματική ενασχόληση με το βιβλίο) και ανάγκης του «επιχειρείν». Η αγάπη για το βιβλίο μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη, αλλά από μόνη της δεν αρκεί.

Στην άποψη ότι το «μέγεθος μετράει», τι έχετε να αντιτάξετε;

Είναι παράλογο να κρίνουμε ένα βιβλιοπωλείο από το μέγεθος του ή κυρίως από αυτό. Είναι όμως εξίσου παράλογο να το υποτιμούμε. Σε έναν πολύ μικρό χώρο, με την πληθώρα των βιβλίων που κυκλοφορούν, όσο αυστηρές επιλογές και αν κάνεις, θα έχεις σοβαρό πρόβλημα επάρκειας και αποθήκευσης.

Διοργανώνετε εκδηλώσεις/συναντήσεις με συγγραφείς; Αν ναι, πόσο πιστεύετε ότι συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και τη γλώσσα; Αν όχι, γιατί όχι;

Διοργανώνουμε εκδηλώσεις/συναντήσεις με συγγραφείς αρκετά συχνά. Η συμβολή των εκδηλώσεων στην καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο είναι σημαντική, αφού η γνωριμία με τον συγγραφέα, τον μεταφραστή, τον κριτικό, η ανταλλαγή απόψεων και οι συζητήσεις διευρύνουν τους αναγνωστικούς ορίζοντες ακόμα και των πιο επαρκών και συστηματικών αναγνωστών.

Ποια θεωρείτε πως είναι πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζετε και τι θα αλλάζατε αν περνούσε από το χέρι σας;

Θα επαναφέραμε τον νόμο για την ενιαία τιμή βιβλίου που ισχύει στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης.


5/ PICK-A-BOOK, Αγίας Λαύρας 70, Πετρούπολη, Σταμάτης Λαδικός και Μαρία Αναστασίου
 

Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε ένα μικρό βιβλιοπωλείο;

pickabook 3Ήταν ένα όνειρο ζωής και ταυτόχρονα η δυσκολότερη απόφαση. Το να αφήσεις μία δουλειά σε ένα προσοδοφόρο κλάδο και να ανοίξεις βιβλιοπωλείο σε αυτούς ειδικά τους καιρούς είναι κάτι που για τους πολλούς ισοδυναμεί με τρέλα. Για μένα η μεγαλύτερη τρέλα θα ήταν όμως να ξυπνήσω μια μέρα σε 10 χρόνια από τώρα και κοιτάζοντας τον καθρέπτη να πω «γιατί δεν το έκανες;». Πάντα μέσα μου ήξερα πως θα ερχόταν η στιγμή που θα το έκανα, όσο και αν για πολλά χρόνια «κοροίδευα» τον εαυτό μου. Λατρεύω τα βιβλία, δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω κάτι διαφορετικό, απορώ πως τόσα χρόνια ζούσα κάνοντας κάτι άλλο.

Στην άποψη ότι το «μέγεθος μετράει», τι έχετε να αντιτάξετε;

Θεωρούμε ότι η αγάπη και το μεράκι σε αυτό που κάνουμε μετράει περισσότερο. Σκοπός είναι να μετατρέψουμε την επίσκεψη στο συνοικιακό βιβλιοπωλείο σε μία ευχάριστη εμπειρία, ένα φωτεινό διάλειμμα από τη καθημερινότητα για τον επισκέπτη μας. Σαφώς δεν μπορούμε να έχουμε την πληρότητα τίτλων των μεγάλων αλυσίδων, έχουμε όμως ενημέρωση, άποψη για το ποιοτικό βιβλίο, ταυτότητα και θέλουμε να δημιουργούμε προσωπικές σχέσεις με τον κόσμο που μας επισκέπτεται.

Κάποτε ο κόσμος έλεγε «...ο βιβλιοπώλης μου», όπως έλεγε ο γιατρός μου. Χτίζοντας προσωπικές σχέσεις προσφέρουμε μία εξειδικευμένη υπηρεσία βασισμένη στα προσωπικά αναγνωστικά γούστα και προτιμήσεις, να προτείνουμε τίτλους πέραν των ευπώλητων αναβαθμίζοντας έτσι την προσφερόμενη εξυπηρέτηση.

pickabook 1

Διοργανώνετε εκδηλώσεις/συναντήσεις με συγγραφείς; Αν ναι, πόσο πιστεύετε ότι συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και τη γλώσσα; Αν όχι, γιατί όχι;

Ναι, διοργανώνουμε συχνά εκδηλώσεις, τόσο για παιδικά βιβλία όσο και συναντήσεις/παρουσιάσεις με συγγραφείς ενήλικης μυθοπλασίας. Θεωρούμε πως το συνοικιακό βιβλιοπωλείο οφείλει να λειτουργεί σαν φάρος πολιτισμού μέσα στην τοπική κοινότητα, εμπλουτίζοντας την πολιτιστική ζωή της και προάγοντας την φιλαναγνωσία. Οι παρουσιάσεις και πολύ περισσότερο ο διάλογος φέρνουν σε επαφή συγγραφείς και κοινό, φωτίζουν τις αθέατες και ενδιαφέρουσες στιγμές που «κρύβονται» ανάμεσα στη σύλληψη και την τελική έκδοση ενός βιβλίου και πολλές φορές αποκαλύπτουν και οπτικές που και ο ίδιος ο συγγραφέας αγνοούσε προσφέροντας μια φρέσκια ματιά και στον ίδιο.

Κάποτε ο κόσμος έλεγε «...ο βιβλιοπώλης μου», όπως έλεγε ο γιατρός μου. Χτίζοντας προσωπικές σχέσεις προσφέρουμε μία εξειδικευμένη υπηρεσία βασισμένη στα προσωπικά αναγνωστικά γούστα και προτιμήσεις, να προτείνουμε τίτλους πέραν των ευπώλητων αναβαθμίζοντας έτσι την προσφερόμενη εξυπηρέτηση.

Ποια θεωρείτε πως είναι πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζετε και τι θα αλλάζατε αν περνούσε από το χέρι σας;

Κακά τα ψέματα, η ουσιαστική κατάργηση της ενιαιάς τιμής είναι το μεγαλύτερο αγκάθι για τα μικρά βιβλιοπωλεία. Πέραν του προφανούς, δηλαδή της αδυναμίας να ανταγωνιστεί κανείς τις εκπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής πώλησης βιβλίων και του αθέμιτου ανταγωνισμού που συνεπακόλουθα δημιουργείται, είναι δύσκολο να επικοινωνήσει και στον απλό κόσμο πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός και να τον πείσει πως δεν τον «κλέβει» όταν ο αγοραστής βλέπει έναν νέο τίτλο αλλού να προσφέρεται με 30 ή και 40% έκπτωση (και πολλές φορές παράνομα).

6/ ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ, Πατριάρχου Ιωακείμ 10, Θεσσαλονίκη - Γιώργος Αλισάνογλου

Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε ένα μικρό βιβλιοπωλείο;

saixpirikon nikas500Μετά το τέλος των σπουδών μου, έχοντας ήδη κλείσει πέντε χρόνια ως καθηγητής κοινωνιολογίας και πολιτικής στο Βρετανικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, κι έπειτα από μια παράξενη σειρά πτώσεων και συμπτώσεων, σκέφτηκα πως ήρθε η κατάλληλη στιγμή να πραγματοποιήσω το παιδικό μου όνειρο: να επεκτείνω και να εμπλουτίσω όσο γίνεται την ιδιωτική μου βιβλιοθήκη και να την κάνω «δημόσια» - να μοιραστώ τα αναγνώσματα, αυτόν τον παγκόσμιο λογοτεχνικό, ποιητικό, φιλοσοφικό πλούτο που συνεχώς ανακάλυπτα (και συνεχώς ανακαλύπτω) και με άλλους αναγνώστες.

Στην άποψη ότι το «μέγεθος μετράει» τι έχετε να αντιτάξετε;

Θα συμφωνήσω, ότι το «μέγεθος μετράει» - μόνο που κατά την γνώμη μου, όσων αφορά σε ένα βιβλιοπωλείο, θαρρώ πως το μέγεθος δεν μετριέται με τα τετραγωνικά που ορίζουν τον χώρο, μα με την επιλογή των τίτλων, την γνώση ως προς το τι βιβλίο θα προτείνεις, την διάθεση των ανθρώπων του μικρού βιβλιοπωλείου να δημιουργήσουν «παρέες» αναγνωστών, έναν πυρήνα βιβλιόφιλων που όσο πάει θα επεκτείνεται. Πολλές φορές, το έχει δείξει η ιστορία, η γλώσσα, τα αναγνώσματα, οι ιδέες, οι άνθρωποι που συνιστούν ένα «μικρό» βιβλιοπωλείο έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά χωρικά όρια του ίδιου του βιβλιοπωλείου! Κι εδώ, θα δανειστώ τον στίχο του αγαπημένου ποιητή Αργύρη Χιόνη για όποιον θέλει να κάνει την αναγωγή: «To ύψος του ανθρώπου ξεκινά από τα πόδια και φτάνει μέχρι το κεφάλι. Από εκεί και πάνω ξεκινάει το ανάστημα».

Διοργανώνετε εκδηλώσεις / συναντήσεις με συγγραφείς; Αν ναι, πόσο πιστεύετε ότι συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και τη γλώσσα; Αν όχι, γιατί όχι;

Νομίζω πως έτσι ή αλλιώς, ένα βιβλιοπωλείο θα πρέπει να διοργανώνει εκδηλώσεις, μιας και είναι ένας καλός τρόπος για να το γνωρίσουν οι αναγνώστες. Ο χώρος του βιβλιοπωλείου είναι ένας χώρος πολιτισμού, όπως το βιβλίο είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Το Σαιξπηρικόν, διοργανώνει ανά τακτά διαστήματα ποιητικά αναλόγια και αναγνώσεις, ομιλίες για την λογοτεχνία, σεμινάρια. Οι πελάτες – αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να «ενσωματωθούν» στον χώρο, να κάνουν ερωτήσεις, να γίνουν οι ίδιοι συν/ομιλητές. Μέσα από αυτό, προωθείται φυσικά και η αγορά του βιβλίου και ταυτόχρονα η φιλαναγνωσία. Επίσης, δημιουργείται ένας γόνιμος κοινωνικός ιστός, μια «ζύμωση» με ανθρώπους που «διψάνε» - έχουν ανάγκη είτε να περιθάλψουν την γλώσσα, ή να μάθουν κάτι καινούργιο πάνω στην γλώσσα. Ένας υποψιασμένος αναγνώστης, επιζητά και μια άλλη, ίσως πιο δομική σχέση με τον χώρο ενός βιβλιοπωλείου που γνωρίζει τι και πώς να προτείνει την καλή λογοτεχνία. Δημιουργείται έτσι μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, αμφίδρομη και ουσιαστική.

saixpirikon700

Ποια θεωρείτε πως είναι πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζετε και τι θα αλλάζατε αν περνούσε από το χέρι σας;

Τα μικρά βιβλιοπωλεία, αλλά γενικότερα ο χώρος του βιβλίου βάλλεται κι επηρεάζεται από την κρίση των τελευταίων χρόνων μιας και το βιβλίο παρότι σημαντικό κοινωνικό αγαθό, στην χώρα μας θεωρείται είδος πολυτελείας. Επίσης, η κατάργηση της «ενιαίας τιμής βιβλίου» και η ανεξέλεγκτη απελευθέρωση των τιμών, ωφελεί σαφώς τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, που έχουν την δυνατότητα για πιο ανταγωνιστικές τιμές και προσφορές. Επίσης, το πρόσφατο «φαινόμενο» των αλλεπάλληλων παζαριών βιβλίου είναι ακόμα ένα «χτύπημα» στην βιωσιμότητα των μικρών, μεσαίων και ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων. Πολλά έχουν κλείσει, άλλα ανοίγουν, όμως γεγονός είναι πως ο «βιβλιοπώλης της γειτονιάς» και τα παραδοσιακά μικρομεσαία βιβλιοπωλεία περνάνε δύσκολες στιγμές. Η αναπροσαρμογή των τιμών, οι εκδηλώσεις, η συνεχόμενη κινητικότητα πιστεύω πως είναι καλές λύσεις για να κρατηθεί κανείς μέσα στην γενικότερη ύφεση.

7/ ΣΠΟΡΟΣ, Δροσίνη 7, Κηφισιά - Κορίνα Αλιβιζάτου και Μαρώ Ξενάκη

sporos700

Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε ένα μικρό βιβλιοπωλείο;

Ήταν όνειρο ζωής! Σύμμαχοι η εμπειρία μας, η αισιοδοξία μας και η αγάπη μας για το βιβλίο.

Στην άποψη ότι το «μέγεθος μετράει» τι έχετε να αντιτάξετε;

Όταν αναφερόμαστε σε βιβλιοπωλεία δεν είναι μείζονος σημασίας. Η ποιότητα της παροχής υπηρεσιών και η αμεσότητα υπερισχύουν.

Διοργανώνετε εκδηλώσεις/συναντήσεις με συγγραφείς; Αν ναι, πόσο πιστεύετε ότι συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και τη γλώσσα; Αν όχι, γιατί όχι;

Ανελλιπώς. Οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, κριτικούς λογοτεχνίας, σε κλίμα φιλικό και να εκμαιεύσουν πληροφορίες συχνά προσωπικές που δεν θα μοιράζονταν εύκολα οι ομιλητές σε μια κατάμεστη αίθουσα.

sporos kopeles mikriΠοια θεωρείτε πως είναι πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζετε και τι θα αλλάζατε αν περνούσε από το χέρι σας;

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Η επαναφορά του νόμου περί ενιαίας τιμής βιβλίου θα ήταν το πρώτο βήμα.

 

 

* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ