crimefest2024

Θεωρούνται από τα πιο σημαντικά βραβεία στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, καθώς αναδεικνύουν νέους, αλλά και καταξιωμένους συγγραφείς εδώ και 16 χρόνια, ενώ υπάρχουν βραβεία ακόμη και για παιδικά αστυνομικά μυθιστορήματα. Κεντρική εικόνα: από αριστερά προς τα δεξιά ο Stig Abell, η Elizabeth Wein και ο Adam Sisman. 

Επιμέλεια: Book Press

Το CrimeFest, ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε τους νικητές των ετήσιων βραβείων του.

Τα βραβεία που έχουν γίνει θεσμός έπειτα από 16 χρόνια ύπαρξής τους, τιμούν τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε το Σάββατο (11 Μαίου) στο Μπρίστολ κατά τη διάρκεια επίσημου γκαλά.

Death under a little skyΟ νικητής του βραβείου Specsavers Debut Crime Novel Award, και του βραβείου 1.000 λιρών, είναι ο Stig Abell για το Death Under a Little Sky. Ο συγγραφέας είναι δημοσιογράφος του Times Radio και με το ντεμπούτο του έδειξε πως έχει μέλλον στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχο βραβείο είχε λάβει ο Lee Child και η Ann Cleeves, πολύ πριν γίνουν ευρέως γνωστοί.

Η Dame Mary Perkins, συνιδρύτρια των Specsavers που χορηγεί το βραβείο, είπε: «Ήταν μια απίστευτα δυνατή λίστα για την κριτική επιτροπή φέτος και μου άρεσε πάρα πολύ να διαβάζω όλους τους υποψήφιους τίτλους. Το ντεμπούτο του Stig Abell κατέκτησε την πρώτη θέση. Η μαγευτική πρόζα και η επιδέξια πλοκή του έκαναν το Death Under a Little Sky ακαταμάχητο».

Το βραβείο eDunnit για το καλύτερο ηλεκτρονικό βιβλίο απονεμήθηκε στη Laura Lippman για το Prom Mom. Η καταξιωμένη συγγραφέας από τη Βαλτιμόρη έχει νικήσει άλλες δύο φορές το ίδιο βραβείο για τα Wild Lake (2017) και Sunburn (2019) και έχει κερδίσει τα βραβεία Agatha, Anthony και Edgar.

the secret life of john le carreΝικητής του βραβείου H.R.F Keating για το καλύτερο βιβλίο βιογραφίας/κριτικής για την αστυνομική λογοτεχνία είναι το The Secret Life of John Le Carré του Adam Sisman.

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει χαρακτηριστεί από τους Financial Times ως το βιβλίο της χρονιάς και έχει επαινεθεί για την παροχή νέων πληροφοριών για τον συγγραφέα που δημιούργησε τον Τζορτζ Σμάιλι, αποκαλύπτοντας κρυφές πτυχές για τη ζωή και το έργο του κατασκόπου που έγινε συγγραφέας.

Το Βραβείο Last Laugh απονέμεται στον Mick Herron για το The Secret Hours. Ο Herron έχει υπάρξει κι άλλες φορές νικητής κάποιου βραβείου CrimeFest.

Φέτος, το βιβλίο του επαινέθηκε από τον Ian Rankin και είναι είναι ήδη μπεστ σέλερ στους Sunday Times.

prom momΤο Καλύτερο Crime Μυθιστόρημα για Νέους Ενήλικες, ηλικίας 12-16 ετών, απονεμήθηκε στην Elizabeth Wein για το Stateless, το οποίο περιλαμβάνει μια ομάδα νεαρών πιλότων που αντιμετωπίζουν ίντριγκες και δολιοφθορές σε έναν αγώνα γύρω από την Ευρώπη.

Το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα για παιδιά, ηλικίας 8-12 ετών, απονεμήθηκε στην J.T Williams για το The Lizzie and Belle Mysteries: Portraits and Poison. Είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς μυστηρίου που είναι εμπνευσμένο από πραγματικές «σκοτεινές» βρετανικές φιγούρες.

Το αναμνηστικό βραβείο Thalia Proctor για την Καλύτερη Διασκευασμένη Τηλεοπτική Αστυνομική Σειρά απονέμεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Slow Horses (σεζόν 3), βασισμένο στο βιβλίο Slough House του Mick Herron. Είναι σε παραγωγή της See-Saw και προβάλλεται στο Apple TV+ με πρωταγωνιστή τον Gary Oldman.

Το CrimeFest φιλοξενείται στο Μπριίστολ, εκεί όπου διεξάγεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα από τα πιο δημοφιλή ραντεβού στη διεθνή κοινότητα που ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος.

Φέτος στο τριήμερο (9-12 Μαίου) πραγματοποιήθηκαν 60 εκδηλώσεις και παραβρέθηκαν 150 συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο Διονύσης Χαριτόπουλος – «Θα είμαι πάντα με τους ξυπόλυτους»

Πέθανε ο Διονύσης Χαριτόπουλος – «Θα είμαι πάντα με τους ξυπόλυτους»

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press

O Διονύσης Χαριτόπουλο...

Λογοτεχνία, κλασικές σπουδές, αλγόριθμοι: Τρία νέα βιβλία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Λογοτεχνία, κλασικές σπουδές, αλγόριθμοι: Τρία νέα βιβλία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Λογοτεχνία, κλασικές σπουδές, αλγόριθμοι: τρία βιβλία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης που μόλις κυκλοφόρησαν. Εικόνα: Ο Κοσμάς Πολίτης. 

Επιμέλεια: Book Press

Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα της Γενιάς του '30 και δύο επισ...

Αν Κάρσον: «Ξεκίνα από τη μέση. Είναι ο μόνος κανόνας που έχω»

Αν Κάρσον: «Ξεκίνα από τη μέση. Είναι ο μόνος κανόνας που έχω»

Η Αν Κάρσον ζει μόνιμα στο Ρέικιαβικ με τον σύζυγό της, Ρόμπερτ Κάρι. Εκεί δέχθηκε το τηλεφώνημα της Σουηδικής Ακαδημίας και ενημερώθηκε για την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Λίγο αργότερα έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μιλώντας με εκπρόσωπο της επιτροπής του βραβείου. Να τι απάντησε στις σύντομες ερωτήσεις που τη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας» του Ζαν-Μαρκ Ντανιέλ (κριτική) –  Κι αν την Ιστορία κινούν οι φορολογικές, όχι οι ταξικές συγκρούσεις;

«Οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας» του Ζαν-Μαρκ Ντανιέλ (κριτική) – Κι αν την Ιστορία κινούν οι φορολογικές, όχι οι ταξικές συγκρούσεις;

Για το βιβλίο του Ζαν-Μαρκ Ντανιέλ (Jean -Marc Daniel) «Οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας» (μτφρ. Μαρία Γυπαράκη, εκδ. ΕΠΟΨ). Εικόνα: Ο πίνακας του  Πίτερ Μπρίγκελ του νεότερου «Το γραφείο του φοροσυλλέκτη».

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης 

...
Πέθανε ο Διονύσης Χαριτόπουλος – «Θα είμαι πάντα με τους ξυπόλυτους»

Πέθανε ο Διονύσης Χαριτόπουλος – «Θα είμαι πάντα με τους ξυπόλυτους»

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press

O Διονύσης Χαριτόπουλο...

Ο «Ορφέας» του Μοντεβέρντι στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο «Ορφέας» του Μοντεβέρντι στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η όπερα του Κλαούντιο Μοντεβέρντι «Ορφέας», σε μουσική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Τερζάκη και σκηνοθεσία του Ουίλλιαμ Κέντριτζ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ του Γκλάιντμπορν και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, από τις 30 Οκτωβρίου και για ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 βιβλία για τη γοητεία των αριθμών, της βαρύτητας και των ασπρόμαυρων τετραγώνων

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 βιβλία για τη γοητεία των αριθμών, της βαρύτητας και των ασπρόμαυρων τετραγώνων

Βιβλία για τα μαθηματικά, το σκάκι, τη… βαρύτητα, που παρουσιάζουν τη σύνθετη σκέψη με απλό τρόπο και συχνά μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας. Εικόνα: Ο Ντάνι Ρενς. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ