crimefest2024

Θεωρούνται από τα πιο σημαντικά βραβεία στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, καθώς αναδεικνύουν νέους, αλλά και καταξιωμένους συγγραφείς εδώ και 16 χρόνια, ενώ υπάρχουν βραβεία ακόμη και για παιδικά αστυνομικά μυθιστορήματα. Κεντρική εικόνα: από αριστερά προς τα δεξιά ο Stig Abell, η Elizabeth Wein και ο Adam Sisman. 

Επιμέλεια: Book Press

Το CrimeFest, ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε τους νικητές των ετήσιων βραβείων του.

Τα βραβεία που έχουν γίνει θεσμός έπειτα από 16 χρόνια ύπαρξής τους, τιμούν τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε το Σάββατο (11 Μαίου) στο Μπρίστολ κατά τη διάρκεια επίσημου γκαλά.

Death under a little skyΟ νικητής του βραβείου Specsavers Debut Crime Novel Award, και του βραβείου 1.000 λιρών, είναι ο Stig Abell για το Death Under a Little Sky. Ο συγγραφέας είναι δημοσιογράφος του Times Radio και με το ντεμπούτο του έδειξε πως έχει μέλλον στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχο βραβείο είχε λάβει ο Lee Child και η Ann Cleeves, πολύ πριν γίνουν ευρέως γνωστοί.

Η Dame Mary Perkins, συνιδρύτρια των Specsavers που χορηγεί το βραβείο, είπε: «Ήταν μια απίστευτα δυνατή λίστα για την κριτική επιτροπή φέτος και μου άρεσε πάρα πολύ να διαβάζω όλους τους υποψήφιους τίτλους. Το ντεμπούτο του Stig Abell κατέκτησε την πρώτη θέση. Η μαγευτική πρόζα και η επιδέξια πλοκή του έκαναν το Death Under a Little Sky ακαταμάχητο».

Το βραβείο eDunnit για το καλύτερο ηλεκτρονικό βιβλίο απονεμήθηκε στη Laura Lippman για το Prom Mom. Η καταξιωμένη συγγραφέας από τη Βαλτιμόρη έχει νικήσει άλλες δύο φορές το ίδιο βραβείο για τα Wild Lake (2017) και Sunburn (2019) και έχει κερδίσει τα βραβεία Agatha, Anthony και Edgar.

the secret life of john le carreΝικητής του βραβείου H.R.F Keating για το καλύτερο βιβλίο βιογραφίας/κριτικής για την αστυνομική λογοτεχνία είναι το The Secret Life of John Le Carré του Adam Sisman.

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει χαρακτηριστεί από τους Financial Times ως το βιβλίο της χρονιάς και έχει επαινεθεί για την παροχή νέων πληροφοριών για τον συγγραφέα που δημιούργησε τον Τζορτζ Σμάιλι, αποκαλύπτοντας κρυφές πτυχές για τη ζωή και το έργο του κατασκόπου που έγινε συγγραφέας.

Το Βραβείο Last Laugh απονέμεται στον Mick Herron για το The Secret Hours. Ο Herron έχει υπάρξει κι άλλες φορές νικητής κάποιου βραβείου CrimeFest.

Φέτος, το βιβλίο του επαινέθηκε από τον Ian Rankin και είναι είναι ήδη μπεστ σέλερ στους Sunday Times.

prom momΤο Καλύτερο Crime Μυθιστόρημα για Νέους Ενήλικες, ηλικίας 12-16 ετών, απονεμήθηκε στην Elizabeth Wein για το Stateless, το οποίο περιλαμβάνει μια ομάδα νεαρών πιλότων που αντιμετωπίζουν ίντριγκες και δολιοφθορές σε έναν αγώνα γύρω από την Ευρώπη.

Το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα για παιδιά, ηλικίας 8-12 ετών, απονεμήθηκε στην J.T Williams για το The Lizzie and Belle Mysteries: Portraits and Poison. Είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς μυστηρίου που είναι εμπνευσμένο από πραγματικές «σκοτεινές» βρετανικές φιγούρες.

Το αναμνηστικό βραβείο Thalia Proctor για την Καλύτερη Διασκευασμένη Τηλεοπτική Αστυνομική Σειρά απονέμεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Slow Horses (σεζόν 3), βασισμένο στο βιβλίο Slough House του Mick Herron. Είναι σε παραγωγή της See-Saw και προβάλλεται στο Apple TV+ με πρωταγωνιστή τον Gary Oldman.

Το CrimeFest φιλοξενείται στο Μπριίστολ, εκεί όπου διεξάγεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα από τα πιο δημοφιλή ραντεβού στη διεθνή κοινότητα που ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος.

Φέτος στο τριήμερο (9-12 Μαίου) πραγματοποιήθηκαν 60 εκδηλώσεις και παραβρέθηκαν 150 συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα Βαλκάνια έχουν φωνή»: 3 βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

«Τα Βαλκάνια έχουν φωνή»: 3 βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία βιβλία από Βαλκάνιους συγγραφείς κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Ένα μυθιστόρημα για ενήλικες, ένα για εφήβους και μια συλλογή διηγημάτων. Εικόνα: Από την...

Γυναικείο Βραβείο Δοκιμίου 2026: Η Αρουντάτι Ρόι στη βραχεία λίστα

Γυναικείο Βραβείο Δοκιμίου 2026: Η Αρουντάτι Ρόι στη βραχεία λίστα

Στη βραχεία λίστα για το Γυναικείο Βραβείο Δοκιμίου (Women's Prize for non fiction) 2026 είναι, μεταξύ άλλων, η βραβευμένη με Μπούκερ Αρουντάτι Ρόι (Arundhati Roy). 

Επιμέλεια: Book Press

Η μυθιστοριογράφος κ...

Τα βραβεία του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Χάρτης» 2025: Τα βιβλία που ξεχώρισαν και οι συγγραφείς τους

Τα βραβεία του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Χάρτης» 2025: Τα βιβλία που ξεχώρισαν και οι συγγραφείς τους

Το διαδικτυακό περιοδικό λόγου και τέχνης Χάρτης συνεχίζει για πέμπτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. ©freepik

Επιμέλεια: Book Press

Η διάκριση των ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Ο Γιώργης Χαριτάτος μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική του συλλογή «Πρώτη ύλη» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν; Ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει;

...
«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

Για την ποιητική συλλογή του Γιώργου Ζησιμόπουλου «Καύση τελεία και παύλα» (εκδ. Νίκας). Εικόνα: Ο πίνακας του Χάινριχ Φούγκερ «Ο Προμηθέας φέρνει την φωτιά στην ανθρωπότητα».

Γράφει ο Γιώργος Βέης

«Ποια χέρια σφίγγουν το τιμόνι;/ Δεν είναι τ...

«Η αφήγηση της φιλοσοφίας» των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Θεοδωρακέα – Χαρτογραφώντας την περιπέτεια των ιδεών και των εννοιών

«Η αφήγηση της φιλοσοφίας» των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Θεοδωρακέα – Χαρτογραφώντας την περιπέτεια των ιδεών και των εννοιών

Για το βιβλίο ιστορίας της φιλοσοφίας των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Ι. Θεοδωρακέα «Η αφήγηση της φιλοσοφίας. Μια κοινωνική ιστορία τής δυτικής σκέψης – τόμος Α΄:  Αρχαία φιλοσοφία» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Εικόνα: Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης στον πίνακα του Ραφαήλ «Η σχολή των Αθηνών».

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ